Το αδιέξοδο, την “οικονομική ασφυξία”, τη συσσώρευση υπέρογκων χρεών και τον σοβαρότατο κίνδυνο να κλείσουν δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συνεργάζονται με τη ΛΑΡΚΟ, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης για την εταιρεία, επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν σαράντα (40) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Πληθώρα επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα, μεταφορείς στη Βόρειο Ελλάδα (Καστοριά και Κοζάνη), ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πράκτορες στη Θεσσαλονίκη, τεχνικές εταιρείες και εργολάβοι συντήρησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, στη διαχείριση αποβλήτων και στείρων της διεργασίας, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρεών και βιωσιμότητας, όπως σημειώνουν, καθώς η εταιρεία δεν καλύπτει τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.
Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η χρεοκοπία δεκάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, όπως και η απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της ένταξης της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με τροπολογία της 22ης Φεβρουαρίου του 2020 και το άρθρο 21 του Νόμου 4664/20, σε αντίθεση με τις τότε δηλώσεις της κυβέρνησης και του, ορισθέντα από τη ΝΔ, πρόεδρου της ΛΑΡΚΟ όπου, διαβεβαίωνε τους συνεργαζόμενους με την εταιρεία εργολάβους ότι «δε θα χάσουν ούτε ένα ευρώ». Στην επιστολή εργολάβων που επί χρόνια συνεργάζονταν με τη ΛΑΡΚΟ, προς τη Διοίκηση, που σημειώνει την “οικονομική ασφυξία” και τη συσσώρευση χρεών, προστίθενται οι καταγγελίες των εργαζόμενων για περικοπές στο μισθό και τα επιδόματά τους, καθώς και η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιου Κασαπίδη, που επιβεβαιώνει τη δεινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, λόγω των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Επειδή, από το Μάρτιο έως σήμερα, η κατάσταση έχει παρουσιάσει αλλαγές μόνο προς το χειρότερο, αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες για απλήρωτους εργολάβους, μεταφορείς και προμηθευτές, οι οποίοι συνεργάζονταν για χρόνια με την εταιρεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παύση λειτουργίας της εταιρείας, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών:
- Τι προτίθενται να κάνουν για την εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ σε προμηθευτές, μεταφορείς και εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται σε όλη την Ελλάδα
- Πώς διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, την ασφάλεια των εργαζομένων, την παραγωγή μεταλλεύματος και την εξαγωγή
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Οικονομικών
Θέμα: Σοβαρότερα τα προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ μετά την τροπολογία Χατζηδάκη και παρά την κρατική ένεση
Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ενέταξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη ΛΑΡΚΟ με σκοπό τη “σωτηρία” της, όπως δήλωσε ο κος Χατζηδάκης κατά την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας της 22ης Φεβρουαρίου του 2020 στο άρθρο 21 του Νόμου 4664/20.
Όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός είναι να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της βιομηχανίας, στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης, από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οικονομικού έτους 2020, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της έως να ιδιωτικοποιηθεί τελικώς.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας υλοποιήθηκαν περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων ύψους τουλάχιστον 25%, ενώ δεν τους καταβλήθηκε το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από την εταιρεία πριν τον Φεβρουάριο του 2020 (πριν αναλάβει ο εκκαθαριστής) δεν έχουν λάβει, σύμφωνα με καταγγελίες τους, τις αποζημιώσεις που προβλέπονται.
Έχει ακόμη δημοσιευθεί επιστολή των εργολάβων που επί χρόνια συνεργάζονταν με τη ΛΑΡΚΟ, προς τη Διοίκηση που σημειώνει την “οικονομική ασφυξία” και τη συσσώρευση χρεών, που όπως λένε, θα τους οδηγήσει μετά βεβαιότητας στην καταστροφή τους και θα οδηγήσει στο δρόμο και όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν.
Τα προβλήματα αυτής της κυβερνητικής επιλογής έχουν φέρει σε αδιέξοδο πληθώρα επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα. Μεταφορείς στη Βόρειο Ελλάδα (Καστοριά και Κοζάνη), ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πράκτορες στη Θεσσαλονίκη, τεχνικές εταιρείες και εργολάβοι συντήρησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, η διαχείριση αποβλήτων και στείρων της διεργασίας έχουν σοβαρό πρόβλημα χρεών και άρα βιωσιμότητας. Η εταιρεία δεν καλύπτει τις οφειλές της μέχρι 29 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να οδηγεί σε χρεοκοπία δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, παρά το γεγονός ότι έως και την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας, ο ορισθείς από τη Ν.Δ. πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ διαβεβαίωνε τους συνεργαζόμενους με την εταιρεία εργολάβους ότι «δε θα χάσουν ούτε ένα ευρώ». Για το σύνολο αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών δεν έχει ανασταλεί καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, έχουν εκδώσει τα νόμιμα παραστατικά και έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για υπηρεσίες και έργα που υλοποιήθηκαν τουλάχιστον εδώ και πέντε μήνες.
Στις καταγγελίες των εργαζομένων και των προμηθευτών της ΛΑΡΚΟ, έρχεται να προστεθεί και η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιου Κασαπίδη, που επιβεβαιώνει τη δεινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, λόγω των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρει συγκεκριμένα: “Γίναμε αποδέκτες μεγάλου αριθμού αιτημάτων εργαζόμενων, υπεργολάβων αλλά και προμηθευτών της εν λόγω εταιρείας, οι οποίοι με μεγάλη αγωνία ζητούν την εξόφληση των δεδουλευμένων και των τιμολογίων τους. Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων που αναλογούν σε εργαζόμενων και εργολάβους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, περίπου στα έξι εκατομμύρια (6.000.000) ευρώ. Κύριοι Υπουργοί, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, …. Η εξόφληση των οφειλών και των δεδουλευμένων, είναι απαραίτητη τόσο για βιοποριστικούς λόγους των εν λόγω εργαζόμενων/επαγγελματιών, όσο και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας…».
Είναι προφανές ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, που δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήταν βουλευτής της ΝΔ και είχε επισήμως το “χρίσμα” της στις Περιφερειακές εκλογές, δεν θα ήθελε να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά, η διαμορφωθείσα κατάσταση σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ και η πίεση της κοινωνίας και των τοπικών παραγωγικών φορέων, ανάγκασε τον κύριο Κασαπίδη στείλει την εν λόγω επιστολή.
Από το Μάρτιο έως σήμερα η κατάσταση έχει παρουσιάσει αλλαγές μόνο προς το χειρότερο καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για απλήρωτους εργολάβους, μεταφορείς και προμηθευτές, οι οποίοι συνεργάζονταν επί χρόνια με την εταιρεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παύση λειτουργίας της εταιρείας.
Όπως προκύπτει από όλα τα ανωτέρω πραγματικά δεδομένα τα προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ πολλαπλασιάζονται, παρά το ότι ο κος Χατζηδάκης δεσμεύτηκε για το αντίθετο, και παρά το ότι επέλεξε να δώσει κρατική ενίσχυση 9,3 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, σε μία εταιρεία που ένα από τα βασικά της προβλήματα είναι η καταδίκη της από την ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις.
Επειδή η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας για τη Φθιώτιδα, την Εύβοια και τη Δυτική Μακεδονία.
Επειδή η ΛΑΡΚΟ απασχολεί πάνω από 1200 εργαζόμενους
Επειδή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ συνεπάγεται την απώλεια 1170 έως 3900 έμμεσων θέσεων εργασίας, πάνω από 40 εκατ. ευρώ χρηματικών εκροών για υπηρεσίες τρίτων μερών
Επειδή η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μία από τις λίγες βιομηχανίες με τόσο έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα
Επειδή η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Επειδή η σταδιακή απαξίωση της εταιρείας δε θα οδηγήσει στην “εξυγίανσή” της αλλά σε πτώχευση που ενδεχομένως να αποτελεί μόνο επιθυμία κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων
Επειδή, με τις δεδομένες συνθήκες, τίθεται σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία της εταιρείας προς τους πελάτες της καθώς έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τη μεταφορά του μεταλλεύματος από τα μεταλλεία Καστοριάς και Κοζάνης
Επειδή, τους τελευταίους μήνες, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας δεν εκτελούνται ούτε και οι τακτικές και στοιχειώδεις συντηρήσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων
Ερωτώνται οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών:
- Τι προτίθεστε να κάνετε για την εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ σε προμηθευτές, μεταφορείς και εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται σε όλη την Ελλάδα;
- Πώς διασφαλίζετε την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, την ασφάλεια των εργαζομένων, την παραγωγή μεταλλεύματος και την εξαγωγή;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος