Ποιος τελικά θα είναι ο αρμόδιος φορέας για τα έργα αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, ρωτούν, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έξι (6) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.
Αποτελεί απορίας άξιο ότι, παρά την τροπολογία για το θεσμικό ορισμό του ΥΠΕΝ ως τη ΜΟΝΗ δημόσια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης βάσει του άρθρου 33 του Νόμου 4691/2020, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να εκτελεί έργα ως αρμόδιος φορέας.
Αυτό διαπιστώνουν οι βουλευτές, από την πρόσφατη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που ενέκρινε τη χρηματοδότηση της Ενωτικής Τάφρου και τον ορισμό της Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ ως επιβλέπον του έργου, παρά το ότι ρητά αναφέρεται, στο σχετικό εδάφιο του άρθρου 33 του Νόμου 4691/2020, ότι πλέον τα έργα καθαρισμού τάφρου της Λίμνης Κορώνειας, είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ.
Φαίνεται ότι, τώρα, ο κ. Χατζηδάκης δεν ενοχλείται από τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες και δηλώσεις ήταν μόνο “για τα μάτια του κόσμου”.
Παράλληλα, οι βουλευτές ρωτούν εύλογα τι ρόλο θα παίξει ο ειδικός συντονιστής που “θα δουλεύει νυχθημερόν για όσο διάστημα χρειαστεί”, προκειμένου να ολοκληρώσει την πλήρη αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, εφόσον ενάμιση μήνα μετά την τροπολογία έχει γίνει ήδη αλαλούμ αρμοδιοτήτων;
Ρωτούν τέλος, τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι τελικά η αρμόδια υπηρεσία που θα αναθέτει και θα εκτελεί τις πάσης φύσεως δημόσιες συμβάσεις, έργα, μελέτες και υπηρεσίες, εφόσον η ΠΚΜ συνεχίζει το έργο της, χωρίς πλέον να έχει καμία αρμοδιότητα βάσει του Ν. 4691/2020 και ποιος είναι τελικά ο λόγος συντονισμού περιβαλλοντικής αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας εφόσον τίποτα δεν άλλαξε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Τελικά ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τα έργα αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας»
Με την υπ’ αριθμ. Απόφαση 57/10.06.2020 (ΑΔΑ: ΨΖΨΛ7ΛΛ-ΥΞ0) η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου Καθαρισμός Ενωτικής Τάφρου Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, προϋπολογισμού € 800.000,00, σε βάρος του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου. Σύμφωνα με την Τεχνική Περιγραφή του έργου η επίβλεψη θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ.
Με βάση όμως τροπολογία του ΥΠΕΝ στο Σχέδιο Νόμου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Αγροτικού Τομέα, που αποτελεί πλέον το άρθρο 33 του Νόμου 4691/2020, που ψηφίστηκε στις 03.06.2020 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 09.06.2020 το ΥΠΕΝ ορίζεται ως η ΜΟΝΗ δημόσια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας.
Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων το ΥΠΕΝ θα είναι αρμόδιο για την ανάθεση και εκτέλεση πάσης φύσης δημοσίων έργων και ιδίως δε για τη συντήρηση και την λειτουργία της ενωτικής τάφρου. Για την περιβαλλοντική αποκατάσταση το ΥΠΕΝ θα συστήσει θέση Συντονιστή, η ετήσια δαπάνη του οποίου, σε περίπτωση νέου διορισμού, εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα ανέλθει στο ποσό των 40,6 χιλ ευρώ, και θα συστήσει ειδική μονάδα/γραφείο με 4 αποσπασμένα στελέχη.
Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηδάκης κατά την διάρκεια την συζήτησης της εν λόγω τροπολογίας στην Ολομέλεια, χαρακτήρισε την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας ένα σισύφειο έργο, για το οποίο πρέπει να σταματήσει ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και για αυτό θα εκχωρηθούν όλες οι αρμοδιότητες διαχείρισης της λίμνης Κορώνειας στο ΥΠΕΝ, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο ειδικός συντονιστής, ο οποίος αυτή την υπόθεση, θα την έχει πρωί, μεσημέρι, βράδυ, δεν θα κάνει τίποτα άλλο, με μία μικρή ομάδα, προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένο έργο».
Επειδή με το άρθρο 33 του Νόμου 4691./2020 το ΥΠΕΝ ορίζεται ως η μόνη αρμόδια αρχή περιβαλλοντικής αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης.
Επειδή το ΥΠΕΝ δεν έχει ορίσει ακόμα ποια θα είναι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ στην οποία ανατίθεται η επίβλεψη του έργου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, περιόρισε τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Βιοποικιλότητας και κατήργησε τους Φορείς των Προστατευόμενων Περιοχών.
Επειδή, όπως προκύπτει από την απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να εκτελεί το έργο της ως αρμόδιος φορέας, καθώς ορίζεται ως η επιβλέπουσα αρχή του έργου της Ενωτικής Τάφρου, παρά την ψήφιση του νόμου 4691/2020 και σε αντίθεση με αυτόν.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τελικά ποιος θα αναθέτει και θα εκτελεί τις πάσης φύσεως δημόσιες συμβάσεις, έργα, μελέτες και υπηρεσίες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας;
- Έχει ληφθεί η απόφαση περί αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΝ από τον κο Υπουργό, έχει οριστεί η συντονιστική ομάδα, ή απλά ψηφίστηκε η τροπολογία και ξεχάστηκε η αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας;
- Εφαρμόζεται η ρύθμιση της παρ.1α του αρθρ. 33 του Νόμου 4691/2020 και αν ναι γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε μετά την ψήφισή του στην δημοπράτηση του έργου καθαρισμού τάφρου της Λίμνης Κορώνειας, παρόλο που ρητά αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα πλέον του Υπουργείου;
- Τελικά, όπως προκύπτει από την απόφαση δημοπράτησης του έργου, το ΥΠΕΝ παραχώρησε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την αρμοδιότητα εκτέλεσης και συντήρησης των έργων των οποίων την αρμοδιότητα της αφαίρεσε με την παρ.1α του αρθρ. 33 του Νόμου 4691/2020;
- Εφόσον έργα αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας συνεχίζουν να εκτελούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ της αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα, πως αξιολογείται η επιτελικότητα του συντονισμού την οποία ανέδειξε κατά την κατάθεση της τροπολογίας ο κος Υπουργός και για ποιο λόγο τότε απαιτείται ένας συντονιστής ο οποίος θα κοστίσει στην Ελληνική Πολιτεία 40.000 ευρώ/έτος και άλλοι/άλλες τέσσερις εργαζόμενοι;
- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί του φακέλου ολοκλήρωσης του Master Plan της λίμνης Κορώνειας; Γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις ενέργειες που έχετε προβεί, επικαλούμενοι ότι το έργο δεν είναι ολοκληρωμένο;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Μάλαμα Κυριακή
Νοτοπούλου Αικατερίνη