Αμετακίνητο ως προς τις προθέσεις του για τη συνέχιση της τροποποίησης της αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δια του (αναρμόδιου) Υφυπουργού Χωροταξίας και Πολεοδομίας, κυρίου Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, με θέμα: «Να ανακληθεί άμεσα η διαδικασία δημοσιοποίησης της τροποποίησης της ΑΕΠΟ του εργοστασίου Ευκαρπίας της «ΤΙΤΑΝ ΑΕ».
Ο Σ. Φάμελλος παρουσίασε τις σοβαρές παραβιάσεις της εθελοντικής συμφωνίας ΥΠΕΝ-Τσιμεντοβιομηχανιών που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2019 και έθετε αυστηρότερες προδιαγραφές και την απαίτηση συμμετοχής της κοινωνίας σε όλες τις σχετικές αποφάσεις. Εξέφρασε επιπλέον, την αντίθεσή του με τη διαδικασία που ακολούθησε το ΥΠΕΝ, εν μέσω πανδημίας, σημείωσε την κάθετη αντίδραση της κοινωνίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τις ενστάσεις που έβαλε μέσα στην εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κύριος Τζιτζικώστας. Συνέδεσε το θέμα με τα ζητήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ταλαιπωρούν διαχρονικά τους πολίτες, αλλά και τον κίνδυνο να απαξιωθεί η αξιοπιστία όλων των φορέων με τις μεθοδεύσεις και την απαξίωση της κοινωνίας εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος: «Η πολιτική της Κυβέρνησης ΝΔ για το περιβάλλον έχει χαρακτηριστεί από όλες τις οργανώσεις ως περιβαλλοντικό έγκλημα και οικολογικό πραξικόπημα».
Σημειολογικά, η συζήτηση έλαβε χώρα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπου το περιβάλλον, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας και περισσότερο από ποτέ, η υγεία των πολιτών και οι λειτουργίες της κοινωνίας και της οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ισορροπία της βιοποικιλότητας, την περιβαλλοντική πολιτική και την ανάγκη αλλαγής των συνηθειών όλων μας, παραγωγών και των πολιτών.
Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι οφείλουμε, στο Κοινοβούλιο μίας από τις πρώτες χώρες που συνηγόρησε και ενέκρινε τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να υλοποιούμε ή τουλάχιστον να υποστηρίζουμε πολιτικές προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.
Δυστυχώς, η ερώτηση, που αφορά στο θέμα της αδειοδότησης και της δημοσιοποίησης της τροποποίησης της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, αν και είχε υποβληθεί στις 13 Απριλίου, δεν απαντήθηκε με βάση τον κοινοβουλευτικό κανόνα εγγράφως, κάτι που αποτελεί πλέον κανόνα για το ΥΠΕΝ.
Όπως ανέφερε αναλυτικά ο Σ. Φάμελλος: «Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η δημοσιοποίηση της τροποποίησης της αδειοδότησης της Τσιμεντοβιομηχανίας, όπως προβλέπεται μεν από την νομοθεσία, έλαβε χώρα κατά την κορύφωση της πανδημίας, όπου τα συλλογικά όργανα δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν και οι πολίτες είχαν περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση. Άρα, το δικαιώματα της διαβούλευσης και της δημοσιοποίησης, που και ο νόμος προβλέπει, δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν».
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να περιφρουρήσει τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών και της κοινωνίας για την υφιστάμενη κατάσταση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως ρητά αναφέρεται και στην Εθελοντική Συμφωνία που συνυπέγραψε η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών με το ΥΠΕΝ, τον Ιούλιο του 2019, και που επέβαλλε, μάλιστα πιο αυστηρά από τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά κριτήρια, περισσότερες διαδικασίες ενημέρωσης, διαφάνειας και διαβούλευσης».
«Όμως τόσο το ΥΠΕΝ, όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδυνατούν να υποστηρίξουν την Συμφωνία, με αποτέλεσμα την αναξιοπιστία, την έλλειψη προστασίας περιβάλλοντος και την απουσία προώθησης δράσεων κυκλικής οικονομίας».
«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας απόλυτα τα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και βλέποντας την έλλειψη δημοκρατικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας της πολιτείας, έθεσαν το θέμα ανάκλησης της διαδικασίας τροποποίησης και της τήρησης της Εθελοντικής Συμφωνίας, αναφορικά με την ποιότητα των εναλλακτικών καυσίμων και την ξεκάθαρη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, για να προκύψει το ανακτώμενο τμήμα αποβλήτων που δεν υπάρχει στην παρούσα φάση στην Ελλάδα».
Ο κ. Φάμελλος τόνισε στη συνέχεια ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και οι όλοι οι δήμοι, συνηγόρησαν με την άποψη των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας «να παγώσει η διαδικασία τροποποίησης και να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση όταν επανέλθει η κανονικότητα» και απαίτησε μια απάντηση και την ξεκάθαρη γνώμη του Υπουργείου για το αν η παραβίαση της συμφωνίας και η προσβολή της κοινωνίας θα συνεχιστεί, καθώς και εάν θα δοθεί προτεραιότητα στο δημόσιο διάλογο, κάτι που με ψήφισμα υποστήριξαν οι Δήμοι, η ΠΕΔ και τελικά και η Περιφέρεια σύμφωνα με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη.
Το ΥΠΕΝ για μια ακόμα φορά απουσιάζει από τα μεγάλα ζητήματα περιβάλλοντος, αδυνατώντας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, και προς τεράστια έκπληξή μας ο κύριος Οικονόμου, εκπροσωπώντας το ΥΠΕΝ, ανέφερε τα εξής: «το ότι προηγήθηκε η περίοδος του κορονοϊού δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να διαβάζει ή δεν σημαίνει ότι δεν συνέρχονται τα όργανα τα οποία διαβουλεύονται, τα δημοτικά συμβούλια, οι επιτροπές των δήμων, των περιφερειών και άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και προφανώς δεν σταματά η ζωή ούτε όλες οι άλλες διαδικασίες, επειδή μας έτυχε η κρίση του κορονοϊού», κάτι που είναι κόντρα στις συστάσεις της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας και στους υγειονομικούς κανόνες περί καθολικής παύσης των μετακινήσεων, των συναθροίσεων, διακοπής συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων και κοινωνικών φορέων και περιορισμού των πολιτών να συγκεντρωθεί και να συζητήσει και πιθανά να διαδηλώσει ή να αντιδράσει, γεγονός που υπενθύμισε ο κ. Φάμελλος στον κύριο Οικονόμου !!!
Το ΥΠΕΝ συνεχίζει με τις δηλώσεις του να αποδεικνύει την πλήρη άγνοια του για το ευρωπαϊκό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο καθώς διαβάζει ανάποδα την πυραμίδα διαχείρισης των αποβλήτων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Οικονόμου: «Η τελευταία μέθοδος που χρησιμοποιείται ιεραρχικά, η χειρότερη είναι η ταφή και άρα η καύση είναι ανώτερη από την ταφή», ενώ ο Σ.Φάμελλος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η χρήση εναλλακτικών καύσιμων, ως μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων, εφαρμόζεται ΜΟΝΟ όταν έχουν εξαντληθεί ΟΛΕΣ οι διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών, είτε με διαλογή στην πηγή είτε με μηχανική επεξεργασία, το οποίο αναφέρεται και στη Εθελοντική Συμφωνία!!
Ο κ. Φάμελλος συνέχισε να διατυπώνει τα αναπάντητα από το ΥΠΕΝ ερωτήματα που επιβάλλουν το πάγωμα της διαδικασίας και προβλέπονταν στην Εθελοντική Συμφωνία:
- Έχει συσταθεί επιτροπή διαλόγου και κοινωνικού ελέγχου;
- Για ποιο λόγο δεν ακολουθείται η επιβαλλόμενη ενημέρωση και διαβούλευση με την κοινωνία;
- Ποια είναι η πηγή των δευτερογενών καυσίμων και από που παράγονται;
- Προβλέπει η ΜΠΕ την πηγή προέλευσης, εφόσον δεν υπάρχει στην Ελλάδα τέτοια μονάδα;
- Το ΥΠΕΝ εξασφάλισε να υπάρχει ετήσια έκθεση για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από το ΤΙΤΑΝ για το 2019;
- Υπάρχει η πλατφόρμα On line μέτρησης των 7 αέριων ρύπων;
- Οι πολίτες ενημερώνονται απευθείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση;
- Οι μετρήσεις των διοξινών και των φουρανίων γίνονται κάθε μήνα;
- Υπάρχουν πιστοποιημένες αναλύσεις των δευτερογενών καυσίμων;
- Ποιος είναι ο συντελεστής ανάκτησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, ώστε να μην αποτεφρώνονται ανακυκλώσιμα υλικά;
- Υπάρχει πιστοποιημένος έλεγχος στο σημείο παραγωγής των καυσίμων;
Τέλος. ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε τον κύριο Οικονόμου, που προφανώς δεν ήξερε, ότι, μετά την διαμαρτυρία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω των αποκαλύψεων που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η τσιμεντοβιομηχανία ακολούθησε τις υποχρεώσεις της ως προς την εθελοντική συμφωνία και δημιούργησε ιστοσελίδα ενημέρωσης και πληροφόρησης! Κάτι που δεν είχε εξασφαλίσει, ως όφειλε, η κυβέρνηση.
Δυστυχώς καμία απάντηση δε δόθηκε για να ανωτέρω ερωτήματα και το μόνο που απάντησε ο κύριος Οικονόμου είναι ότι «δεν τίθεται θέμα παγώματος» της τροποποίησης της άδειας!!!
Διαβάστε τα πρακτικά της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης εδώ
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ