Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της περιοχής της Ακρόπολης ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν τριάντα έξι (36) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, Σωκράτη Φάμελλου και Παναγιώτη Σκουρολιάκου. Όπως επισημαίνουν, οι καταγγελίες και η έλλειψη προστασίας της Ακρόπολης ξεκινούν από το 2000, όταν η Ελλάδα έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων διαβημάτων της UNESCO που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση περιμετρικά του μνημείου και για τον κίνδυνο οπτικής βλάβης του, συστήνοντας τη λήψη μέτρων.
Η διαχρονική αδράνεια για τη θεσμοθέτηση πλαισίου πολεοδομικής προστασίας στην ευρύτερη ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, με κύρια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, στην οποία συμμετείχε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ως γενική γραμματέας και η σημερινή Υπουργός Πολιτισμού, είχε ως αποτέλεσμα τη μη αξιοποίηση αποφάσεων του ΣτΕ, καθώς και να ανοίξει ο δρόμος για ψηλά κτήρια μέχρι 32μ. στην περιοχή.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι, όταν το ζήτημα ανακινήθηκε από κατοίκους και φορείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλεσε έγκριση για γειτονικό οικόπεδο, στήριξε τις προσφυγές των κατοίκων στο ΣτΕ και προχώρησε σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που ξεπερνούν τα 17,5 μέτρων, ενώ διέταξε ΕΔΕ και στη συνέχεια παρέπεμψε σε πειθαρχικό για την υπόθεση του επίμαχου ξενοδοχείου. Έκανε δηλαδή όσα δεν είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πλήρη προστασία της περιοχής περιμετρικά της Ακρόπολης.
Αν και, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει κληθεί και υποχρεούται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, σε συνέχεια των ενεργειών των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το κάνει ολοκληρωμένα αλλά σύρεται εκούσα – άκουσα στη μείωση του ύψους, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία και η Υπουργός Πολιτισμού έχουν διαχρονικές ευθύνες για την αδράνεια στο παρελθόν και για την απουσία συνολικού πλαισίου προστασίας. Ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να μη προστατεύουν πλήρως το μνημείο.
Έτσι, προσθέτουν οι βουλευτές, μεθόδευσαν την εσπευσμένη έγκριση από το ΚΑΣ μεγαλύτερου ύψους για το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5, παρακάμπτοντας το ΠΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ όρισε το μέγιστο ύψος στα 21 μέτρα και όχι στα 17,5 μέτρα που περιείχε η ΚΥΑ αναστολής, ενώ στη Συγγρού το ύψος ορίζεται στα 27 μέτρα, και όχι χαμηλότερα.
Επειδή, ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη αποτελούν κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης η πλήρης προστασία της περιοχής που τα περιβάλλει, οι υπογράφοντες βουλευτές ερωτούν, μεταξύ άλλων, τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού:
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία ενός συνολικού πλαισίου προστασίας με επανεξέταση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης της ευρύτερης περιοχής Μακρυγιάννη Κουκάκι, που δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
- Με ποια τεκμηρίωση ορίστηκε το μέγιστο ύψος στα 21 μέτρα και γιατί στη Συγγρού το ύψος ορίζεται από το ΥΠΕΝ στα 27 μέτρα και όχι χαμηλότερα;
- Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε καθορισμό συντελεστών δόμησης, χρήσεων γης και ενός πλήρους πλαισίου προστασίας;
- Σχετίζονται οι «παραλείψεις» αυτές με τις πρόσφατες επιδιώξεις του ΥΠΕΝ να ξενοδοχοποιήσει όλο το κέντρο της Αθήνας;
- Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού επέσπευσε την έγκριση από το ΚΑΣ του ύψους του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, και δεν ανέμεινε την έγκριση του ΠΔ;
- Γιατί ο αρμόδιος υφυπουργός του ΥΠΕΝ με δηλώσεις του εκφράζει αμφιβολίες για την καθαίρεση των ορόφων του επίμαχου ξενοδοχείου Φαλήρου – παρόδου Συγγρού;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Ζητούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της περιοχής περιμετρικά της Ακρόπολης»
Τα ύψη κτιρίων σε μία μικρή ζώνη περιμετρικά της Ακρόπολης ελέγχονται με βάση το ΠΔ ΦΕΚ 53/Δ/1975. Για την προστασία και τους όρους δόμησης της ευρύτερης περιοχής, εκτός της ζώνης αυτής, έχουν ξεκινήσει από το 2000 οι καταγγελίες και η έλλειψη αποτελεσματικών κυβερνητικών επιλογών. Μάλιστα, η χώρα μας από την περίοδο 2000-2004 έχει δεχτεί αλλεπάλληλα διαβήματα από την UNESCO που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη ανοικοδόμηση περιμετρικά του μνημείου και τον κίνδυνο οπτικής βλάβης του, συστήνοντας τη λήψη μέτρων.
Έχει διαπιστωθεί αδράνεια για τη θεσμοθέτηση πλαισίου πολεοδομικής προστασίας σε ευρύτερη ζώνη γύρω από την Ακρόπολη και υπεκφυγές στη λύση του προβλήματος, με κύρια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, στην οποία συμμετείχε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ως γενική γραμματέας και η σημερινή Υπουργός Πολιτισμού. Ενδεικτικά της αδράνειας αποτελούν τα γεγονότα της μη αξιοποίησης της απόφασης 2331/2009 του Συμβουλίου της Επικρατείας για περιορισμό του ύψους στα 21μ., αλλά και αντίστοιχων υπηρεσιακών εισηγήσεων, όπως και η ψήφιση το 2012 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που έδωσε τη δυνατότητα αύξησης του ύψους πάνω από τον καθορισμένο κατά τόπο πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς όμως να συνοδεύεται από προστατευτικό πλαίσιο περιμετρικά της Ακρόπολης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ψηλά κτήρια μέχρι 32μ. (συν 1μ. για φυτεμένο δώμα) στην περιοχή.
Στη συνέχεια, το 2013 ήρθε προς εξέταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το κτίριο της οδού Φαλήρου 5. Το ΚΑΣ, με πρόεδρο την τότε ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού και σημερινή υπουργό, δεν εξέτασε το ύψος αλλά μόνο τον τρόπο διατήρησης των αρχαίων που βρέθηκαν κατά τις εκσκαφές. Στη συνέχεια, χτίστηκε ξενοδοχείο με ύψος 33μ. συν τις απολήξεις, προκαλώντας οπτική βλάβη του μνημείου, με έγκριση της οικοδομικής άδειας και της αναθεώρησής της από την εφορεία αρχαιοτήτων, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, παρακάμπτοντας το ΚΑΣ και την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιστοποίησε στη συνέχεια και το ΣτΕ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2019, όταν το ζήτημα ανακινείται από κατοίκους και φορείς (ενώ το κτήριο είχε ήδη κτιστεί), η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακαλεί προηγούμενη έγκριση για το γειτονικό οικόπεδο Μισαραλιώτου – Τσ. Καρατάση (που δεν οικοδομήθηκε), διατάσσει ΕΔΕ και παραπέμπει στη συνέχεια την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στηρίζει τις προσφυγές των κατοίκων στο ΣτΕ, προχωρά σε αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών άνω των 17,5 μέτρων δηλώνοντας την ισχυρή πολιτική βούληση για μεγάλη μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους και ξεκινά σε συνεργασία ΥΠΕΝ-ΥΠΠΟ με το Δήμο Αθηναίων την επεξεργασία νέων προστατευτικών όρων δόμησης. Κάνει δηλαδή αυτά που δεν είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πλήρη προστασία της περιοχής περιμετρικά της Ακρόπολης.
Οι προσφυγές κατοίκων και φορέων εξετάστηκαν στο ΣτΕ τον Μάιο 2019 και καταλήγουν σε αποφάσεις κόλαφο για την εφορεία αρχαιοτήτων (2102/2019 και 2103/2019). Ενώ στη συνέχεια, οι αποφάσεις του ΣτΕ 705/2020 και 706/2020 απορρίπτουν προσφυγές της εταιρείας του οικοπέδου της οδού Μισαραλιώτου – Τσ. Καρατάση κατά των αποφάσεων του ΥΠΕΝ για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και του ΥΠΠΟ για την ανάκληση της προηγούμενης έγκρισης από το ΚΑΣ για το συγκεκριμένο οικόπεδο. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δικαιώνουν πλήρως τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ κλήθηκε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, σε συνέχεια των ενεργειών των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, και από ό,τι προκύπτει δεν το κάνει ολοκληρωμένα. Αποσιωπώντας τις καθοριστικές ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει την υπόθεση δήθεν σαν δική της επιτυχία. Στην πραγματικότητα, όμως, σύρεται εκούσα – άκουσα στη μείωση του ύψους, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία και η υπουργός Πολιτισμού έχουν διαχρονικές ευθύνες για την αδράνεια του παρελθόντος και την απουσία συνολικού πλαισίου προστασίας, ενώ και τώρα συνεχίζουν να μη προστατεύουν πλήρως το μνημείο.
Έτσι, μεθόδευσαν την εσπευσμένη έγκριση από το ΚΑΣ μεγαλύτερου ύψους για το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5, παρακάμπτοντας το ΠΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη, επαναφέροντας την κακή πρακτική των κατά περίπτωση χειρισμών του παρελθόντος. Ενώ με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού του ΥΠΕΝ αμφισβητούν την υλοποίηση της απόφασης για την καθαίρεση των ορόφων του.
Στη συνέχεια, το ΥΠΕΝ με Δελτίο Τύπου στις 7/05/2020, με βάση εισήγηση ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ορίζει μέγιστο ύψος στα 21 μέτρα και όχι στα 17,5 μέτρα που περιείχε η ΚΥΑ αναστολής, ενώ στη Συγγρού το ύψος ορίζεται στα 27 μέτρα, και όχι χαμηλότερα.
Επειδή, ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη αποτελούν κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης η πλήρης προστασία της περιοχής που τα περιβάλλει, αλλά και η αποτροπή της επιβάρυνσής της από εντατικές τουριστικές χρήσεις πολεοδομικού κέντρου μεγάλης κλίμακας και δυναμικότητας.
Επειδή, είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός συνολικού προστατευτικού πλαισίου με χρήσεις γης γενικής κατοικίας και περιορισμό τόσο του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους όσο και του συντελεστή δόμησης, με ανάλογο περιορισμό της δυναμικότητας των νέων ξενοδοχείων, ώστε να μη μετατραπεί η περιοχή σε «ξενοδοχειούπολη».
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Σε ποιο στάδιο και ποια είναι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από την ομάδα εργασίας που συστάθηκε πριν από έναν χρόνο, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, για την μελέτη ενός συνολικού πλαισίου προστασίας με επανεξέταση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης της ευρύτερης περιοχής Μακρυγιάννη Κουκάκι (ΑΔΑ Ψ!!Σ4653Π8=4ΛΤ);
- Με βάση ποια επεξεργασία και τεκμηρίωση από την εισήγηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ ορίστηκε το μέγιστο ύψος στα 21 μέτρα και γιατί στη Συγγρού το ύψος ορίζεται από το ΥΠΕΝ στα 27 μέτρα και όχι χαμηλότερα;
- Θα προχωρήσετε στη σύνταξη ενός ΠΔ μόνο για τα ύψη, χωρίς εξέταση του ιδεατού στερεού γύρω από την Ακρόπολη; Παραπέμπονται στις καλένδες οι συντελεστές δόμησης και οι χρήσεις γης που απαιτούνται για ένα πλήρες πλαίσιο προστασίας;
- Γιατί στις κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν γίνεται καμία αναφορά σε περιορισμό της δυναμικότητας των ξενοδοχείων στην περιοχή περιμετρικά της Ακρόπολης; Σχετίζονται οι «παραλείψεις» αυτές με τις πρόσφατες επιδιώξεις του ΥΠΕΝ να ξενοδοχοποιήσει όλο το κέντρο της Αθήνας;
- Με τη λήξη της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών θα μπορούν να υποβληθούν οικοδομικές άδειες με σ.δ. 3,6 του ΝΟΚ, με χρήσεις γης μητροπολιτικού κέντρου και με την υφιστάμενη δυναμικότητα ξενοδοχείων, δηλαδή για ογκώδεις ξενοδοχειακές μονάδες μεγάλης κλίμακας και δυναμικότητας;
- Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία των υπουργείων ότι το τελευταίο δεκάμηνο έχουν δοθεί άδειες στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της Ακρόπολης με βάση τις παρεκκλίσεις του ΝΟΚ;
- Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού επέσπευσε την έγκριση από το ΚΑΣ του ύψους του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5, και δεν ανέμεινε την έγκριση του ΠΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη; Ποιο είναι το ύψος που ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού για το εν λόγω ξενοδοχείο, δεδομένου ότι όσα έχουν δει τη δημοσιότητα αναφέρονται σε καθαίρεση δύο ορόφων; Περιλαμβάνονται στο ύψος αυτό οι απολήξεις;
- Γιατί ο αρμόδιος υφυπουργός του ΥΠΕΝ με δηλώσεις του εκφράζει αμφιβολίες για την καθαίρεση των ορόφων του επίμαχου ξενοδοχείου Φαλήρου – παρόδου Συγγρού;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Σκουρολιάκος Πάνος
Αθανασίου Νάσος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Βέττα Καλλιόπη
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Θάνος
Παπαχριστόπουλος Θανάσης
Πέρκα Πέττη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος