Αθήνα, 11/01/2017
Αν. ΥΠΕΝ: “Αδύνατη η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς δικαιοσύνη και ισονομία”
Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα Στο Κόκκινο 105,5 FM, ανέφερε πως η Ελληνική κοινωνία επέλεξε ένα αριστερό κόμμα για την διακυβέρνησή της, διότι ενσωματώνει στην πολιτική του την ισονομία και τη δικαιοσύνη, “στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας”.
Λίγο πριν την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος, ως πρώην Πρόεδρος, επεσήμανε ότι ήταν ακριβώς αυτή η άποψη της κυβέρνησης περί ισονομίας και δικαιοσύνης που ώθησε στη συγκρότηση της Επιτροπής και χαρακτήρισε το έργο της.
“Δεν υπήρξε εκ μέρους της Εξεταστικής Επιτροπής, της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ καμία διάθεση στόχευσης ή εκδικητικότητας”, είπε χαρακτηριστικά. “Αντίθετα, η άποψή μας περί ισονομίας, μας υποχρέωσε να κλητεύσουμε όλους τους μάρτυρες και να μην λείψει κανείς για ειδικούς λόγους”. Εξάλλου, “η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας παραδέχθηκε ενώπιον της Εξεταστικής ότι επρόκειτο για έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας”.
Το βασικό έργο της Επιτροπής είναι ότι “δεν άφησε σκελετούς στην ντουλάπα της οικονομικής και δημόσιας ζωής και κατέγραψε δημόσια και αδιαμεσολάβητα αυτά που ψιθύριζαν όλοι τα τελευταία χρόνια, αλλά το πολιτικό σύστημα δεν ήθελε να τα αποδεχθεί και αφορούν στην τριγωνική σχέση κομμάτων-τηλεοπτικών καναλιών και τραπεζών, η οποία αποτέλεσε ένα βασικό κομμάτι της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα μας”.
Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της διαπλοκής οδήγησε στην απώλεια σοβαρών δημόσιων πόρων, σε αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στον κατήφορο της Ελλάδας. Και βέβαια “η ανισοτιμία στον τραπεζικό δανεισμό που επικρατούσε για χρόνια, όπως αποδείχθηκε, λειτούργησε ως ανάχωμα για την υγιή επιχειρηματικότητα”.
“Είναι εντυπωσιακό ότι η Τράπεζα της Ελλάδας παραδέχθηκε στην Εξεταστική ότι δεν είχε τα εργαλεία ώστε να σταματήσει το πάρτι των δανείων”, πρόσθεσε ο Αν. ΥΠΕΝ “αν και σε άλλες περιπτώσεις, αποδείχθηκε πρόσφατα, πως είχε. Παρόλα αυτά, το βασικό είναι ότι η Εξεταστική Επιτροπή προκάλεσε την κινητοποίηση των τραπεζών προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Διότι, δεν εφαρμοζόταν έως σήμερα η υποχρέωση διεκδίκησης των τραπεζών απέναντι σε μη συνεπείς δανειολήπτες, εδικών κατηγοριών”.
Αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν πολλά δάνεια για τα οποία εδώ και μια δεκαετία δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά ούτε και οι τράπεζες είχαν ζητήσει το παραμικρό, όπως για παράδειγμα το δάνειο της οικογένειας Μητσοτάκη για τον “Κήρυκα Χανίων”. Αλλά και για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, αποκαλύφθηκε ότι δεν έχει πληρωθεί ούτε μία δόση, εδώ και μια 5ετία. Σε αντίθεση με τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που εξυπηρετούνται κανονικά.
“Κάθε φορά που η χώρα έμπαινε σε προεκλογική περίοδο οι τράπεζες αύξαναν το πιστωτικό όριο των κομμάτων-δανειοληπτών, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι ο δανεισμός την δεκαετία 2000-2010 ήταν ένας τρόπος χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα πρέπει να διατεθεί στις αρμόδιες αρχές, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, ώστε αφενός να υπάρξει απόδοση ευθυνών και αφετέρου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προβλέψεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον δάνεια “αέρα” και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ήδη, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει νομοθετικά εργαλεία που διασφαλίζουν την διαύγεια και την διαφάνεια στον τραπεζικό δανεισμό και την δημοσιοποίηση των διαφημίσεων των τραπεζών.
Τέλος, ερωτώμενος για την υπόθεση NOVARTIS oΑν. ΥΠΕΝ απάντησε πως “οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές θα δείξουν ακριβώς τι συνέβη. Χρειαζόμαστε άμεσα απαντήσεις. Ως κοινωνία ζητούμε από τους δικαστές να είναι αμερόληπτοι και αποτελεσματικοί στο έργο τους και τους δίνουμε κοινωνική κάλυψη. Η αίσθηση δικαίου πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία και την οικονομία, αλλιώς δεν θα προσεγγίσουμε τους στόχους της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δίκαιης ανάπτυξης”.