Αθήνα, 28/01/2017

Αν. ΥΠΕΝ: “Το περιβάλλον συνδέει όλες τις πολιτικές και χαρακτηρίζει την αναπτυξιακή κατεύθυνση”

“Το περιβάλλον είναι οριζόντια πολιτική που συνδέει όλες τις πολιτικές και αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής κατεύθυνσης. Ταυτόχρονα, είναι στοιχείο της ποιότητας ζωής των πολιτών, της δημόσιας υγείας και βέβαια αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο για τη χώρα μας”, είπε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή της Κατερίνα Χριστοφιλίδου, ECO News, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

“Επιμένω σε μια άποψη που θέλει το περιβάλλον να διαπερνά όλες τις πολιτικές, ως βασικό κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής, εξ ου και η συμμετοχή του ΥΠΕΝ στην Διυπουργική Επιτροπή για τα μεγάλα έργα και τις επενδύσεις στη χώρα μας”, πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι το περιβάλλον είναι αναπτυξιακό εργαλείο και μπορεί να δημιουργήσει νέα εργασία.

Ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε σε μια σειρά περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα περιβαλλοντικά πρόστιμα και η περιβαλλοντική επιθεώρηση, η προστασία των περιοχών Natura, αλλά και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα των δασικών χαρτών, οι περιοχές που βρίσκονται μέσα σε περιγράμματα και όρια οικισμών, σε ρυμοτομημένες περιοχές, σε περιοχές εποικισμού και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων απαλλάσσονται του τέλους αντιρρήσεων και δεν περιλαμβάνονται στην τρέχουσα ανάρτηση. Συνεπώς, προέχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ για τον πολεοδομικό και χωρικό σχεδιασμό τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο  το σχετικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης και τις προδιαγραφές των περιφερειακών και τοπικών χωρικών σχεδίων. Ιδιαίτερα στις περιοχές κατοικίας και στους οικισμούς, που διαμορφώθηκαν στην πορεία σε πρώτη κατοικία, δεν παρεμβαίνει ο χαρακτηρισμός των δασικών χαρτών”.

Τόνισε δε, ότι “είμαστε κάθετοι στις περιπτώσεις καταπατήσεων, εκχερσώσεων ή εμπορικής αξιοποίησης της δημόσιας δασικής γης. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν απέναντι την Πολιτεία και αντιμάχονται το δημόσιο συμφέρον”. Αντίθετα, “δεν αμφισβητούνται ιδιοκτησίες και γεωργική εκμετάλλευση”. Οι δασικοί χάρτες δεν τροποποιούν την ιδιοκτησία, απλώς χαρακτηρίζουν την κατάσταση της περιοχής, εάν είναι δασική ή όχι, βάσει αεροφωτογραφιών του 1945. ‘Ηταν κάτι που έπρεπε να το κάνει η Πολιτεία, εδώ και χρόνια και δεν τολμούσε, αν και υπάρχει νόμος από το 1998.

Σε άμεση αξιοποίηση του ήδη διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους 900.000.000 ευρώ, ώστε να ενταχθούν  οι Δήμοι με ώριμα έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, αλλά και σε μόχλευση επιπλέον πόρων από την ιδιωτική οικονομία, προτίθεται να προβεί το ΥΠΕΝ. Επιπλέον, η αναμόρφωση του ν. 2939 που προγραμματίζεται στοχεύει στο διπλασιασμό της ανακύκλωσης και στην αξιοποίηση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό και φτηνό σύστημα για τον πολίτη.

Αναφορικά με την αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων ανέφερε ότι “υπάρχει το ευρύτερο πλαίσιο συμβάσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δεν είναι τα ΣΔΙΤ που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, τα οποία υπακούν σε μια Διυπουργική Επιτροπή, με υπέρογκο κόστος εφαρμογής. Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων μορφών συνεργασίας, η αξιοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης, με τη μορφή δημόσιου έργου, που θα περιλαμβάνει μελέτη, κατασκευή, και λειτουργία, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του κατασκευαστή, αλλά και με δημοπράτηση  εκ μέρους του Δήμου ή του ΦΟΔΣΑ, πετυχαίνοντας το χαμηλότερο τίμημα”, είπε ο ΑΝ. ΥΠΕΝ.

Σε πολλές περιπτώσεις, στα δημοτικά τέλη δεν περιλαμβάνεται η σωστή, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και δεν καλύπτουμε το κόστος και την αξία του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μας επιστρέφει ως πρόστιμο. Για να βελτιώσουμε τη διαχείριση απορριμμάτων και να μην αυξήσουμε το κόστος στόχος είναι να πάνε λιγότερα από τα μισά απορρίμματα για επεξεργασία και ταφή στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι για αυτό το τμήμα αφενός δεν θα πληρώσουμε καθόλου κόστος και αφετέρου θα επιστρέψουν στον κύκλο της αγοράς, ως νέα προϊόντα.  “Για να τα επιτύχουμε όμως όλα αυτά, πρέπει όλοι να αλλάξουμε συμπεριφορά. Διότι, όλοι, Δήμοι, παραγωγοί, επιχειρηματίες και πολίτες μιλάμε για ανακύκλωση, αλλά δεν την υλοποιούμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ο αρχικός σχεδιασμός των 100 στελεχών, έφτασε στην  καλύτερη εποχή τα 45 άτομα, ενώ σήμερα έχει μόνο 15 για όλη τη χώρα, ενώ από τις 250 υποθέσεις έρευνας και επιθεώρησης το χρόνο έχουμε φτάσει στις 66.  “Με αυτά τα νούμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, η οποία έχει αποδυναμωθεί.  Η πρόταση του Υπουργείου είναι η ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και των δραστηριοτήτων του, διότι το ΣΕΠ συνδέεται και με το οικονομικό έγκλημα. Η δίκαιη ανάπτυξη απαιτεί ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον και ισονομία και εφαρμογή των κανόνων δικαίου. Συνεπώς, “δέσμευσή μας είναι να υπάρχει ένας αξιόπιστος και πλήρης έλεγχος του Περιβάλλοντος, δίπλα σε ένα γρήγορο σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης”.

Για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιοχών Natura, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε πως η χώρα δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό της, τα τελευταία 15 χρόνια.  “Όλα αυτά τα χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις εναπόθεταν τη χρηματοδότηση στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία όμως είναι προσωρινά και προορίζονται για τη δημιουργία δομών και όχι για τη συντήρηση των σταθερών και υποχρεωτικών λειτουργιών του κράτους”.

Ο νέος νόμος που θα κατατεθεί εντός του α’ εξαμήνου, του τρέχοντος έτους, θα περιλαμβάνει τη σύσταση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για όλη την Ελλάδα, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον έσοδα από την τοπική ανάπτυξη, με δεδομένο ότι  ο οικοτουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι βασικό εργαλείο και της ανάπτυξης και της εργασίας κάθε περιοχής της Ελλάδας.

Επιπλέον, η πρόσφατη συνάντηση του Αν. ΥΠΕΝ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Βέλα περιστράφηκε ακριβώς στο γεγονός ότι, εφόσον η Ελλάδα είναι το απόθεμα βιοποικιλότητας της Ευρώπης, σε ποσοστό 35%, ζητά ειδικό οικονομικό εργαλείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να στηρίξει αυτό το απόθεμα προς όφελος όλων.

Τέλος, σε ερώτηση για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι, στο πλαίσιο της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, είναι δύσκολο να μιλήσουμε  για άμεσες λύσεις. Οι πολίτες οδηγούνται σε είδη καυσίμων που δημιουργούν αιθαλομίχλη, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα και λόγω της έλλειψης πληροφοριών και ελέγχου.

Το τζάκι, οι ανοικτές εστίες καύσεις και η καύση μη ποιοτικών στερεών καυσίμων και εν γένει υλικών είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και της αύξησης των στερεών σωματιδίων και οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα προτείνοντας άλλα, φθηνότερα και οικολογικά καύσιμα. “Η προώθηση εναλλακτικών και φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων και των ΑΠΕ και η πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτά, είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Γι’ αυτό και η ταχεία επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε πολλές πόλεις της Ελληνικής περιφέρειας, ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, που αντιμετωπίζει χαμηλές θερμοκρασίες, έχει εντατικοποιηθεί”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

 

Print Friendly, PDF & Email