Αθήνα, 04/03/2017
Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: «Η αξιολόγηση θα κλείσει γιατί συνάδει με την Ευρωπαϊκή πολιτική και στρατηγική»
Μιλώντας νωρίτερα στον Ρ/Σ Βήμα FM 99.5 o Aν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι οι στόχοι της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι αφενός η ισχυρή αύξηση της εργασίας και αφετέρου η τροφοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με το μακροπροθεσμο πλαίσιο που δημιουργούν το QE και η επίλυση του θέματος του χρεους. «Πρόκειται για δικαίωμα της χώρας το οποίο υποστηρίζουμε και διεκδικούμε, ως κυβέρνηση. Η Ελληνική κοινωνία προχωρά σε ένα σταθερό δρόμο και το 2016 απέδειξε ότι είναι εφικτή μία καλύτερη προοπτική. Ζητάμε, λοιπόν, από τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας να συμβάλλουν στο να διατηρηθεί αυτός ο δρόμος, ο οποίος κινείται στον άξονα της Ευρωπαϊκής ενότητας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν ήδη έτοιμη από τον Νοέμβριο του 2016 να κλείσει την αξιολόγηση, ωστόσο «υπήρξαν πολιτικοί χώροι εντός και εκτός Ευρώπης οι οποίοι δεν θέλουν και δεν συμφωνούν με το πολιτικό μείγμα που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση, παρόλο που αυτό το μείγμα συνάδει με τη λογική της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και επιβάλλει ότι καθόμαστε όλοι σε ένα τραπέζι και συνθέτουμε».
«Εμείς έχουμε καθίσει πολλές φορές σε αυτό το τραπέζι», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Κάποιοι φεύγουν για δυο μήνες, κάνουν δηλώσεις περί grexit και έπειτα τις ανασκευάζουν. Επίσης, πέρασαν από το παράθυρο αιτήματα που δεν ήταν στη συμφωνία, ούτε του 2015, ούτε του 2016 και αυτό είναι ξεκάθαρο. Τέθηκαν εκ των υστέρων και, μάλιστα, με υποθετικούς αρνητικούς δείκτες της Ελληνικής οικονομίας, όταν η Eurostat τους διαψεύδει. Ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε, τελικά, ότι έχει λανθασμένους οικονομικούς δείκτες και όχι η Ελλάδα».
Ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, διότι υπηρετεί τον πολιτικό στόχο της Ενωμένης Ευρώπης και χαρακτήρισε την χώρα μας ως ήρεμη δύναμη η οποία δικεκδικεί τον κανόνα της ισοτιμίας και τηες δημοκρατίας στις Ευρωπαϊκές συνομιλίες. «Η Ελληνική κοινωνία λειτουργεί, παράγει και δημιουργεί και αυτό είναι πλέον εμφανές. Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο που δημιούργησαν τα χρόνια προβλήματα μιας κακής πολιτικής».
Ένα βασικό σημείο που συνέβαλε στο θετικό οικονομικό πρόσημο του 2016 είναι αναμφισβήτητα «ο κανόνας της ισονομίας στην κοινωνία και την οικονομία. Δεν υπάρχει πλέον λειτουργία του κράτους προς όφελος των λίγων, δεν υπάρχει λειτουργία του κράτους πίσω από κουρτίνες και κλειστές πόρτες, ούτε ανανέωση της οικογενειοκρατίας στις υπουργικές και πρωθυπουργικές καρέκλες. Αυτές οι αλλαγές έχουν αποτυπωθεί στην οικονομία», τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή και σοβαρή δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Εάν κάποιοι είναι απρόβλεπτοι στην εξωτερική τους πολιτική, η χώρα μας είναι απολύτως προβλέψιμη. Αυτή είναι και η δύναμή της. Είναι σταθερά προσανατολισμένη υπέρ της ειρήνης και υπέρ της τήρησης των διεθνών συνθηκών και αυτό δεν αμφισβητείται. Όπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και σοβαρότητα». Επιπλέον, τα δύο τελευταία χρόνια «έχει αποδείξει τη στιβαρή της θέση με την πολιτική της συμμετοχή σε διεθνή φόρα, με την πρόσκληση στην Ελλάδα μεγάλων ηγετών του εξωτερικού, αλλά και με τη Σύνοδο του Νότου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε να υπάρχει ειδικό άρθρο στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αέριες εκπομπές, το οποίο καταρχήν ενισχύθηκε με 20 εκατομμύρια ισοδύναμους τόνους από το εμπόριο ρύπων. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα μας κέρδισε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, με μοναδική στόχευση τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος στις νησιωτικές περιοχές, κυρίως στον εκσυγχρονισμό των θαλάσσιων καλωδίων. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει και κάποια μείωση για όλους τους πολίτες της χώρας στα τέλη ρυθμίσεων που καταβάλλουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι εκεί εμπεριέχεται ένα μικρό κόστος για τα νησιά».
Συνεπώς, «ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού συστήματος των νησιών και η ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής της χώρας είναι τα άμεσα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος. Ωστόσο, «η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη έχει ως βασικό στόχο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την Συμφωνία των Παρισίων, έως το 2030 θα πρέπει ο πλανήτης να έχει μειώσει κατά 40% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οφείλουμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της χώρας μας και να μεταβούμε σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με μείωση των στερεών καυσίμων και έξοδο από τον λιγνίτη, αν και δεν αμελούμε ότι ο λιγνίτης μας παρέχει μια σταθερή εθνική βάση ενέργειας, με ταυτόχρονη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».