Αθήνα, 17/03/2017
Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Στοχεύουμε σε ένα ενεργειακό μοντέλο που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας”
Απαντώντας νωρίτερα σε Επίκαιρη Επερώτηση 16 Βουλευτών της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αντικείμενο τα ενεργειακά θέματα, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ενεργειακό μοντέλο που είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο και έχει ως στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την προώθηση των ενεργειακών επενδύσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά “αυτό το μοντέλο είναι απολύτως αντίθετο με το μοντέλο που υλοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες πολύ απλά ήθελαν την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, και μάλιστα χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική, χωρίς σύνδεση με την εργασία και την παραγωγή προϊόντος για τη χώρα μας”.
Συμπλήρωσε δε, ότι ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός συνδέεται απαράβατα με τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και, βέβαια, με τη δέσμευση της Ελλάδας και της Ευρώπης να προχωρήσουμε στη μείωση των εκπομπών του άνθρακα και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, λαμβάνει υπόψη τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, ενισχύει την καινοτομία, την τεχνογνωσία, αλλά και την εργασία, με αξιοποίηση των νέων επιστημόνων. Κυρίως, στοχεύει στο δημόσιο όφελος και την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
Σήμερα, η Ελλάδα “έχει χαμηλό συντελεστή εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, οποίος μπορεί να φτάσει έως το 30% το 2017, το φυσικό αέριο βρίσκεται στο 27%, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο 25%, ενώ οι εισαγωγές κυμαίνονται στο 18%”. Ειδικότερα, στον τομέα των Αιολικών Πάρκων, “δουλεύουμε για να καταβληθεί το ανταποδοτικό τέλος στους δικαιούχους και τους ΟΤΑ για την περίοδο 2010-2014, για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε μερίμνησαν. Ήδη, βρισκόμαστε στη φάση της οριστικοποίησης των Πινάκων”.
Ως προς το ζήτημα της παραπομπής της χώρας μας για παραβιάσεις Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην ενεργειακή απόδοση κτηρίων, ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε στους Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι η παραπομπή της χώρας συνέβη στις 11/07/2014. “Γενικά, στον τομέα του περιβάλλοντος έχουμε περίπου 68 εκατ. ευρώ πρόστιμα από παραλείψεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, από καθυστερήσεις και αβλεψίες στην πολιτική περιβάλλοντος. Λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, πρέπει να καλύψουμε τα κενά, γι’ αυτό στείλαμε ενδιάμεση Έκθεση τον Απρίλιο του 2015 για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και, στο τέλος 2016, ολοκληρώσαμε την αποστολή των απαραίτητων Εκθέσεων”.
Στα θέματα της ΔΕΗ ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ διαφωνεί με την υπαγωγή της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ και προτείνει την εισαγωγή του 17% στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, διότι “η ΔΕΗ στις νέες συνθήκες της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού και ενέργειας μπορεί να έχει μια σημαντική θέση στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, συμπεριλαμβανομένων των τομέων όπως είναι τα ορυκτά καύσιμα, οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Μπορεί να συνεργαστεί με σοβαρούς και αξιόπιστους επενδυτές, σε κοινά εταιρικά σχήματα, και όχι να ξεπουληθεί”.
Ταυτόχρονα, αυτή η λογική θεωρεί την ενέργεια κοινωνικό αγαθό γι’ αυτό και η ΔΕΗ έχει εισάγει έκπτωση στους συνεπείς καταναλωτές της τάξης του 15%, δεν κόβει το ρεύμα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε χαμηλές οφειλές, έχει νέα προγράμματα με ρυθμίσεις λογαριασμών και διακανονισμό παλαιότερων οφειλών. “Έτσι, μπορούμε να συνομιλούμε με την κοινωνία, να εξασφαλίζουμε δημόσια έσοδα και, παράλληλα, να διασφαλίζουμε τη λειτουργία της ΔΕΗ και την ηλεκτρική παραγωγή στη χώρα μας”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Όσον αφορά στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ “θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει με τρόπο συντεταγμένο. Η λογική του ξεπουλήματος της μικρής ΔΕΗ που είχαν στο μυαλό τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για εμάς έχει κλείσει. Στοχεύουμε σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα μπορεί, έως το 2030, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μεταβεί ομαλά στην αγορά τμημάτων εμπορίας, βάσει συμφωνίας”. Κεντρικό ζητούμενο παραμένει το κοινωνικό όφελος και “όσον αφορά στους καταναλωτές, μας ενδιαφέρει η επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και η ένταξη 92.000 νοικοκυριών στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης”.
Σχετικά με τα έργα της τελευταίας διετίας, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε το έργο επέκτασης υγρού αερίου στην Ρεβυθούσα, τον σταθμό υγρού αερίου Αλεξανδρούπολης, την προώθηση από την ΔΕΠΑ του αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, την μονογραφή συμφωνιών για υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια οικόπεδα, τον Β’ Διαγωνισμό 20 περιοχών για υδρογονάνθρακες, την αύξηση των αντισταθμιστικών οφελών ΤΑΠ από 11 σε 38 εκατ. ευρώ, την επέκταση του Εξοικονομώ Ι για 8.000 επιπλέον αιτήσεις και την προετοιμασία του Εξοικονομώ ΙΙ, το οποίο δεν θα συναρτάται υποχρεωτικά από τις τράπεζες, την επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου σε πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο, που σημαίνει 40% οικονομία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και την διεκδίκηση στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος ΕΕ, περίπου 400 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά μας.
“Εδώ και δύο χρόνια εργαζόμαστε για να καλύψουμε τα κενά της διαπραγμάτευσης, το έλλειμμα πολιτικής, την αποσπασματικότητα και το ξεπούλημα που επέφεραν στη χώρα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες δεν συνομιλούσαν με τους πολίτες, παρά μόνο με τους δανειστές. Έχοντας ως προτεραιότητα την περιβαλλοντική συνιστώσα στον τομέα της ενέργειας, διότι ο συνδυασμός περιβάλλοντος και κοινωνικής συνοχής μας δίνει το καλύτερο εφόδιο, διεκδικούμε να γίνει η χώρα μας σημαντικός διεθνής ενεργειακός παράγοντας, αλλά και μεγάλος επενδυτικός τόπος για την ενέργεια”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.