Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 βρίσκει την Ελλάδα να κάνει δυστυχώς «άλματα προς τα πίσω». Μετά από τη γόνιμη περίοδο 2015-2019, όπου η χώρα μας προχώρησε σε μεγάλες τομές στα ζητήματα που αφορούν την προστασία και τη διαχείριση της βιοποικιλότητας και των  προστατευόμενων περιοχών, η αλλαγή της διακυβέρνησης της χώρας σήμανε δυστυχώς και αλλαγή πολιτικής στα θέματα προστασία περιβάλλοντος, με τις προστατευόμενες περιοχές να βρίσκονται πλέον σε απειλή.

Το 2019 η χώρα είχε επικαιροποιημένο εθνικό κατάλογο περιοχών Natura 2000, που έθετε σημαντικό τμήμα της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασής της σε καθεστώς προστασίας, είχε θεσπίσει ένα  δημοκρατικό και συμμετοχικό πλαίσιο για τη διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών και είχε ξεκινήσει το έργο εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για το όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Μέσω του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού έργου προστασίας της φύσης, του LIFE-IP 4Natura που υλοποιείται σήμερα, και πρόσθετων χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ, υπήρχε η πρόβλεψη για να εκπονηθούν όλα τα επιπλέον εργαλεία που χρειαζόταν η χώρα σε θεσμικό επίπεδο. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας είχε ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία θα έδινε λύση σε καθυστερήσεις άνω των 30 ετών.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, και παρά την ευρωπαϊκή καταδίκη, τον Δεκέμβριο του 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ με τον περιβαλλοντοκτόνο Ν.4685 προχώρησε στην αποδόμηση του Συστήματος Διοίκησης των περιοχών δικτύου Natura 2000, θεσπίζοντας έναν αθηνοκεντρικό και μη συμμετοχικό φορέα, και οδήγησε σε καθυστέρηση τις δρομολογημένες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, οι πρώτες εκ των οποίων θα είχαν ολοκληρωθεί αυτή την περίοδο. Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η τάχατες «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και το «κερασάκι» του άρθρου 218 του Ν. 4782/2021 που κονιορτοποιεί τις περιοχές προστασίας της φύσης, προβλέποντας τη θεσμοθέτηση με προεδρικό διάταγμα «υπο-περιοχών προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων» εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, αποτελούν τις απτές αποδείξεις ενός ψεύτικου πράσινου προσωπείου μιας κυβέρνησης που δεν διστάζει πουθενά προκειμένου να εξυπηρετήσει όποιον της το ζητήσει, ενάντια και στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Σήμερα λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, θα πρέπει όλοι μας να αξιοποιήσουμε ένα δίκτυο που προσφέρει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επίλυση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως είναι η απώλεια βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή και η ανάδειξη νέων ευκαιριών βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με την παράλληλη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Σε μία κρίσιμη περίοδο για το φυσικό περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά στην κλιματική κρίση, η Ελλάδα οφείλει να υλοποιεί μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική που θα προστατεύει το μοναδικό φυσικό κεφάλαιο που διαθέτει.

Print Friendly, PDF & Email