Με ένα ΦΕΚ της 31ης Δεκεμβρίου -που άργησε να εκδοθεί- καταργείται και ο Φορέας Θερμαϊκού Κόλπου. Και έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμα μεγάλο δώρο για τη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικά και ψεύτικα είναι τα μεγάλα λόγια για τη Μακεδονία και τη Νύμφη (νύφη) του Θερμαϊκού.
Μαζί με τον φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου καταργείται και η διοίκηση του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα που μεταφέρεται πλέον στην Αθήνα(!), ενώ μένουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι ενός φορέα που όλοι και όλες έχουμε γνωρίσει μέσα από την εικοσαετή επιτυχημένη δράση του.
Ο Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου αποτελούσε πάγιο αίτημα της Θεσσαλονίκης για δεκαετίες, ήταν πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και έγινε επιτέλους πράξη το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από την ίδρυσή του ενοποιήθηκε η διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 του ευρύτερου Θερμαϊκού Κόλπου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα. Το Φεβρουάριο του 2018 για πρώτη φορά εντάχθηκαν σε φορέα οι περιοχές της Επανομής και του Αγγελοχωρίου αλλά και του Αγίου Μάμα και της Κασσάνδρας, σπουδαίοι υγροβιότοποι που ήταν εκτός προστασίας για δεκαετίες.
Μαζί με τη συγκρότηση του Φορέα του Θερμαϊκού χρηματοδοτήθηκε και ανατέθηκε και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την προστασία και διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών, για τις οποίες δεν φρόντισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το ότι ήταν δίπλα στην Θεσσαλονίκη. Και παρά το ότι αυτή η μελέτη έχει σύμβαση από το 2019 καθυστερεί ανεπίτρεπτα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για αυτό τον λόγο πολλαπλασιάζονται τα τελευταία 2,5 χρόνια πολλές προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος προστασίας στο Εθνικό Πάρκο Αξιού, Γαλλικού, Λουδία και Αλιάκμονα.
Η μεγάλη αλλαγή όμως ήταν ότι, στον Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου ανατέθηκε για πρώτη φορά νομοθετικά το 2018 ο συντονισμός και η άσκηση πολιτικών για όλα τα θέματα του Κόλπου, ανεξαρτήτως της ένταξης σε περιοχή Natura 2000. Για τον σκοπό αυτό επιλέχτηκε το μοντέλο που προτείνει ο ΟΗΕ για μείζονα τοπικά περιβαλλοντικά θέματα (Agenda 21) και ιδρύθηκε ένας φορέας, όπως χρόνια ζητούσε η Θεσσαλονίκη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στον οποίο είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που έχουν λειτουργίες ή αρμοδιότητες σε θέματα του Θερμαϊκού Κόλπου. Έτσι ώστε να μην κρύβονται ευθύνες και αρμοδιότητες, να μη χάνεται η αρμοδιότητα στη γραφειοκρατία, να λύνονται τα προβλήματα και να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς και ένα συντονιστικό κέντρο. Και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα.
Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία σημασία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που η μόνη της προτεραιότητα είναι το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και τα ρουσφέτια σε γαλάζια παιδιά. Με την κατάργηση του Φορέα όλες οι αποφάσεις για τη διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου πηγαίνουν στην Αθήνα, σε ένα «γαλάζιο φορέα» που φτιάχτηκε «δίπλα», αλλά έξω, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πλούσιο περιβαλλοντικό έργο των στελεχών του Φορέα και των διοικήσεων στο Εθνικό Πάρκο Αξιού μένει στον αέρα. Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δέλτα πλήττεται, ανοίγει η όρεξη σε συμφέροντα που αμφισβητούσαν τους κανόνες προστασίας, η έδρα του φορέα στη Χαλάστρα μένει ορφανή, εφόσον ο νόμος Χατζηδάκη προβλέπει η έδρα του να μεταφερθεί στον Λαγκαδά (!). Ακόμα και οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι σχετικά με το καθεστώς εργασίας τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρος για το θέμα. Αποτελεί κεντρική δέσμευση προτεραιότητας η ανασύσταση των 36 φορέων περιβάλλοντος που καταργεί η ΝΔ και η εξασφάλιση των εργαζομένων τους.
Αναμένουμε όμως με ενδιαφέρον την αντίδραση των φορέων της Θεσσαλονίκης, που για πολλά χρόνια διεκδικούσαν Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου. Και δυστυχώς περιμένουμε τα πρώτα προβλήματα ρύπανσης και ασυνεννοησίας για θέματα του Θερμαϊκού, όπως και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που ακολουθούν τέτοιες επιλογές. Και έχουμε ήδη δύο παραδείγματα το 2020 για την ελλιπή προστασία των οικοτόπων αλλά και για την αέρια ρύπανση της Θεσσαλονίκης.
Εμείς θα ξέρουμε τον υπεύθυνο: Κυριάκος Μητσοτάκης.