«Υπάρχει μία κεντρική ποιοτική διαφορά στην άσκηση πολιτικής μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θέλει μία αδύνατη πολιτεία και αυτό δεν αφορά μόνο τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά όλες τις εκφάνσεις των δημόσιων πολιτικών, το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο Πανεπιστήμιο κτλ., κάτι που διαρρηγνύει και την κοινωνική συνοχή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυροποίησε κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνηση την πολιτεία. Εμείς πιστεύουμε ότι μία ισχυρή πολιτεία είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης για τη σημερινή κρίση και για όλες τις κρίσεις, όπως και για τις υφιστάμενες, διαρκώς πολλαπλασιαζόμενες αβεβαιότητες, την υγειονομική κρίση, την κλιματική κρίση, τις ανισότητες και τη φτώχεια. Για να μη νιώθει κανένας πολίτης μόνος και για να μη μείνει κανείς πίσω. Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη και πρέπει να επιστρέψουμε σε πολιτικές κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό της «ΕΡΤ1».
«Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς έχει ξεχάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και ρόλο και έχει μείνει προσκολλημένη για πάρα πολλά χρόνια στους οικονομικούς δείκτες», πρόσθεσε και επισήμανε πως «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέλει μία αδύναμη πολιτεία ώστε κάποια ιδιωτικά συμφέροντα να λειτουργούν με συνθήκες Άγριας Δύσης και να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους».
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε τέλος πως: «Το κυβερνητικό αφήγημα της ασφάλειας έχει καταρρεύσει. Δεν μπορεί να μιλάμε για ασφάλεια όταν φοιτητής σε δημόσιο Πανεπιστήμιο πέφτει από το παράθυρο της αίθουσας διδασκαλίας λόγω έλλειψης χώρου. Δεν είμαστε ασφαλείς έναντι της υγειονομικής κρίσης και αυτό το αποδεικνύουν τα στοιχεία όπου αποτυπώνουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη ανά εκατομμύριο στους θανάτους από COVID-19. Δεν είμαστε ασφαλείς στην ηλεκτρική ενέργεια όταν είμαστε πρώτοι στην ακρίβεια στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, όταν οι πάροχοι ρεύματος χρεώνουν την πιο υψηλή λιανική τιμή στην Ευρώπη και εισπράττουν αυτά τα υπέρογκα ποσά μέσω των λογαριασμών και των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις δε προέρχονται από χρήματα που έχουν προπληρώσει οι καταναλωτές στους λογαριασμούς και από τη φορολόγησή τους».
«Η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών από τον Ιούλιο επειδή γινόταν «πάρτι» αισχροκέρδεια για έναν ολόκληρο χρόνο. Όμως, ακόμη και μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, από τον Αύγουστο, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει νέα υπερκέρδη αυτή τη φορά στην προμήθεια ρεύματος που μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο φτάνουν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα των υπερκερδών το έχουμε αναδείξει εμείς και έχουμε ασκήσει πίεση για τη φορολόγησή τους. Από όλα αυτά τα υπερκέρδη δεν έχει φορολογηθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη από τον Μάρτιο. Τώρα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι εκκρεμεί μία Υπουργική Απόφαση για τον υπολογισμό των υπερκερδών, παρότι έχουν περάσει 4 μήνες και τα λεφτά αυτά έχουν εισπραχθεί από τις ενεργειακές εταιρείες».