Σώστε το Νερό«Ιδιωτικοποίηση των νερών» Μια παγκόσμια ατζέντα

Που σίγουρα θεωρούσε τη Θεσσαλονίκη μια περίπτωση εύκολη, εφόσον ήταν ενταγμένη και σε ένα σκληρό μνημονιακό πρόγραμμα υπό την αιγίδα των δανειστών.

Σε ένα πρόβλημα παγκόσμιο, με το SOSTE το Νερό μπήκαμε δυναμικά στον χάρτη των αγώνων, συνεισφέροντας με ένα δυναμικό «όχι» στο δημοψήφισμα. Η απόφαση ήταν ρητή: Όχι στο ξεπούλημα, Όχι στο Μονοπώλιο, η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πιο φθηνή για την κοινωνία.

Από αυτό εδώ το κτίριο ξεκινήσαμε τις συναντήσεις μας και φτάσαμε με τη συνδρομή του ΣτΕ στην «επανεξέταση της ιδιωτικοποίησης» από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σεβάστηκε κατά το σκεπτικό του «τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας». Δώσαμε σάρκα και οστά σε αυτές τις «αντιδράσεις» με το «όχι» 213 χιλιάδων και πλέον Θεσσαλονικέων.

Παράγοντες επιτυχίας:

1. Εργαζόμενοι με ανοιχτό μυαλό και κατανόηση τι σημαίνει αναδεικνύω το κοινό όραμα, απεκδύομαι το συντεχνιασμό, δημιουργώ συμμαχίες, δουλεύω.

2. Πόλη και αυτοδιοίκηση αποδείχθηκαν έτοιμες, με εκτίμηση στο κοινό αγαθό, ίσως και οι αγώνες του Μάη η Θεσσαλονίκη του Μοσκώφ και του Βασιλειάδη να αφήσανε παρακαταθήκη. Είναι προφανές ότι για κάποιους το δημοψήφισμα είναι φερετζές προοδευτικότητας, δεν μας πειράζει. Αποδεικνύει πόσο ισχυρή είναι η κοινωνική βούληση που τους πιέζει.

3. Πραγματικοί εθελοντές σώσανε το soste,  από την πρώτη μέρα αλλά με γεωμετρική πρόοδο μέχρι τις κάλπες. Σας ευχαριστούμε.

4. Δικτύωση και διεθνές δίκτυο.

Η δικτύωση των δημόσιων – δημοτικών φορέων νερού και αποχέτευσης και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αλληλεγγύης που τους διακρίνει αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της πρότασης δημόσιας διαχείρισης, με πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα. Η ανάγκη υπεύθυνης και συστηματικής διαχείρισης του νερού και παράλληλα η υποχρέωση εξασφάλισης της πρόσβασης σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό σε όλους τους πολίτες και ταυτόχρονα και στις επόμενες γενεές τοποθετούν τη διαχείριση  του νερού στη δημόσια σφαίρα.

Το SOSTE είναι παράδειγμα κοινωνικής συμμαχίας. Είναι η κοινωνική μητροπολιτική διοίκηση της πόλης. Αυτή που φοβήθηκε ο Καλλικράτης. Και αν δεν προλάβαμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους εταίρους της πόλης, κάντε το τώρα. Μην αφήσουμε αυτή την προοδευτική κληρονομιά να χαθεί. Είναι μαγιά για την πόλη που της λείπει η πρωτοπορία και της περισσεύει το life style.

Η νέα Ελλάδα, αν σταθεί στα πόδια της, θα σας χρειαστεί. Ως νέο μοντέλο πολιτικής αλλά και δημιουργίας.

Το δημοψήφισμα είναι καταγεγραμμένο παγκόσμια κοινωνικό και πολιτικό γεγονός. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει με αστικοδημοκρατικούς όρους. Δεν γυρίζει πίσω. Από και πέρα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα.

  1. Πώς θα αξιοποιηθεί το δημοψήφισμα του νερού; («Καλλικράτης» – δεσμευτικός χαρακτήρας δημοψηφισμάτων;)
  • Πολιτικοί οι όροι. Αξιοποιείται από μόνο του
  • Θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το νέο Καλλικράτη
  1. Πώς θα κατοχυρώσουμε ότι πρόκειται για δημόσιο αγαθό; (ΟΗΕ, απάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής – μη δεσμευτικός χαρακτήρας, τι μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο εθνικό, αυτοδιοικητικό;)
  • Μια νέα συζήτηση για τα δημόσια αγαθά αφορά ακόμα και τη συνταγματική αναθεώρηση
  • Προέχει η νομοθετική κατοχύρωση από τη νέα κυβέρνηση
  • Αλλά ας ψηλαφήσουμε τα όρια δημόσιου ιδιωτικού
  1. Πώς θα εξασφαλίσουμε συλλογική – δημόσια διαχείριση ύδρευσης – αποχέτευσης Θεσσαλονίκης;
  • ερώτηση για αποκατάσταση συνταγματικότητας,

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό υποδειγματικό μοντέλο προοδευτικής δημόσιας διαχείρισης. Υπάρχει μια ιστορική πορεία για τα θέματα αυτά που καθορίζεται και από το συσχετισμό κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων. Μια πορεία συγκρούσεων και σύνθεσης. Η απάντηση σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες και το συσχετισμό δυνάμεων αλλά και το πολιτικό και κανονιστικό πλαίσιο. Πολλές φορές οι προτάσεις αξιολογούνται όχι με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αλλά και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους και τη δύναμη υποστήριξης που μπορούν να συγκεντρώσουν.

ΝΕΡΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ, ΤΝΙ (Transnational Institute and Corporate Europe Observatory), Ι.Ν.Πουλαντζάς, Αθήνα 2013, κριτήρια αξιολόγησης του βαθμού επιτυχίας της ανάκτησης της δημόσιας διαχείρισης εταιρειών ύδρευση:

  1. Η ισότητα των πολιτών ως προς την πρόσβαση και τη χρήση των υπηρεσιών
  2. Η συμμετοχή πολιτών και εργαζομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων
  3. Η οικονομική αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα των οργανισμών
  4. Η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών
  5. Η λογοδοσία έναντι του κοινωνικού συνόλου
  6. Η διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις και τις συναλλαγές των οργανισμών
  7. Η βελτίωση των συνθηκών και των όρων εργασίας
  8. Η υπαγωγή της δραστηριότητας στις αρχές της βιώσιμης/αειφόρου ανάπτυξης
  9. Η ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης
  10. Η ανάδειξη αρχών δημόσιας επιχειρηματικότητας

Η τοπική εκπροσώπηση και η αυτοδιοικητική εμπλοκή έχουν ενδιαφέρον (πρόταση της δημοτικοποίησης),  καλύπτουν την πλειοψηφία των στόχων δημόσιας διαχείρισης με κοινωνική συμμετοχή και έλεγχο, πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλες προτάσεις με δημόσια χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email