Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, με ειλικρινές ενδιαφέρον άνοιξα να διαβάσω το νομοσχέδιο μιας και γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι ο ψηφιακός ανταγωνισμός μαζί με τον κλιματικό ανταγωνισμό θα αποτελέσουν τη βάση για την επιβίωση αλλά και για την ευημερία της επόμενης μέρας και για την κοινωνία μας και για τη χώρα μας, για κάθε πολίτη, αλλά και για την υφήλιο συνολικά. Δεν μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος σε μία πρόκληση συζήτησης για τον  ψηφιακό μετασχηματισμό.

Θα το πω εξαρχής. Κύριοι Υπουργοί, δυστυχώς απογοητεύτηκα. Και μάλιστα απογοητεύθηκα σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα που διάβαζα για την ψηφιακή αναμόρφωση και την ψηφιακή επανάσταση. Μάλιστα είχα ακούσει και τον κύριο Πρωθυπουργό να λέει ότι «τουλάχιστον την περίοδο της καραντίνας, τις πρώτες μέρες, πετύχαμε την ψηφιακή επανάσταση και κάναμε θαύματα στο Υπουργείο»,  αλλά θεωρώ ότι είναι μία πολύ λανθασμένη αφετηρία να ξεκινάτε με τόσο μεγάλα λόγια και τόσο ελλιπές έργο.

Θα σας τα πω λίγο πιο συγκεκριμένα.

Καταρχήν είναι τραγικό που επιχειρήσατε τη λαθροχειρία του Κώδικα. Χωρίς να κάνετε Κώδικα επιχειρήσατε να το παρουσιάσετε ως Κώδικα. Ακόμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και το Συμβούλιο σάς διέψευσαν. Αναγκαστήκατε, συρθήκατε να το αλλάξετε. Σας το λέγανε από την πρώτη μέρα. Αλλά εδώ πέρα παραβήκατε και τις διατάξεις του επιτελικού κράτους, και είναι η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση το ότι κάνατε τάχατες επιτελικό κράτος. Ένα επιτελικό μπάχαλο έχετε κάνει και θα το αποδείξω αυτό. Άρα ούτε ο ν. 4622 υλοποιείται.

Ταυτόχρονα όμως είναι λαθροχειρία το ότι επανέρχεστε για να μιλήσετε για μία βίβλο η οποία δεν υπάρχει, την οποία τάχατες την είχατε κάνει, τάχατες την τροποποιείτε, αλλά κανείς δεν την έχει δει. Αυτή η βίβλος είναι κρυφή, πρέπει να την ψάξουμε σαν το κρυφό και άγιο δισκοπότηρο. Θα μπορέσετε να μας πείτε τουλάχιστον στην ομιλία σας ποια είναι αυτή η βίβλος, πού είναι δημοσιευμένη και να δούμε τελικά γιατί την τροποποιείτε κάθε λίγο και λιγάκι; Και αυτό που αποδεικνύεται δεν είναι μόνο η λαθροχειρία του Κώδικα και της βίβλου, είναι και το ότι δεν είχατε πρόταση, δεν είχατε πρόγραμμα και όλα αυτά που λέγατε και προεκλογικά ήταν μία πολιτική απάτη, γιατί τελικά αυτό που κάνετε και στα ψηφιακά είναι το «βλέποντας και κάνοντας».

Δεύτερο ζήτημα: δεν είναι νέο νομοθέτημα. Και αυτό είναι μεγάλο θέμα. Δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι μία συρραφή παλαιών νομοθετημάτων. Είναι ψευδής η δήλωση του Υπουργού όταν κατέθεσε τις νομοτεχνικές τώρα στην αρχή, ότι η πλειοψηφία των διατάξεων είναι νέες. Ξέρετε, αυτό αποδεικνύει και την ενοχή, ένας Υπουργός που λέει μία πρόταση μόνο στην έναρξη της συνεδρίασης, για να καλύψει τα νώτα του, είναι σίγουρα ψευδής γιατί έχει ενοχές για αυτό που κάνει.

Τι έχει ουσιαστικά το νομοσχέδιο; Καμία πολιτική παραγωγή της Νέας Δημοκρατίας, καμία πολιτική παραγωγή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου; Έχει νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερους. Τους αναφέρω, για να είμαστε ακριβείς, στα Πρακτικά: είναι ο 3979/2011, ο 4440/2016, ο 3851/2010, ο 4551/2019 και όλο το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων μαζί με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που ήταν πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης και υλοποιούνται ήδη.

Και τι άλλο περιέχει; Τρεις Οδηγίες: την 2102 του 2016, την 1972 του 2018 και τη 1024 του 2019, με τους νόμους τους εφαρμοστέους και εφαρμοστικούς που είχαμε μέχρι τότε. Άρα ούτε καινούργιο είναι.

Τρίτον, είναι τουλάχιστον μία καλή νομοθέτηση; Όχι, είναι μία κακή νομοθέτηση, έχει πάνω από εκατό υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται. Ειλικρινά, αν κάποιος θέλει να σας δώσει το high score για κάτι θα σας δώσει το βραβείο για το ότι πετύχατε να καταθέσετε το πιο απροετοίμαστο νομοσχέδιο με τις περισσότερες παραπομπές σε υπουργικές αποφάσεις, κάτι που δείχνει ένα δύσχρηστο, αδιαφανές και ανώριμο νομοσχέδιο.

Και ειλικρινά εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι λίγο πιο προχωρημένο: έχετε τη δυνατότητα να μας καταθέσετε την έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας του άρθρου  64 του επιτελικού κράτους, να δούμε τουλάχιστον αν περάσατε από την πρώην ΚΕΝΕ, για να δούμε λιγάκι πώς αξιολόγησε τις τόσες υπουργικές αποφάσεις που έχετε μέσα;

Τέταρτον, είναι βαρύ και δυσλειτουργικό. Κάνει λάθος ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας που περηφανεύεται ότι είναι μεγάλο. Το είναι μεγάλο δεν είναι καλό για το νομοσχέδιο. Το ότι είναι μεγάλο είναι κακό, γιατί δεν μπορείς να βρεις άκρη, γιατί δεν ξέρει ο πολίτης και η υπηρεσία πού να βρει την απάντηση. Και μάλιστα το να φωτοτυπείς προηγούμενα νομοσχέδια για να δείξεις κάτι μεγάλο είναι χειρότερο και από τις φωτοτυπίες της κυρίας Διαμαντοπούλου, που έδωσε στα σχολεία. Είναι  τραγικό αυτό που κάνετε. Δεν απλοποιεί διαδικασίες, κάνει κακό στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον καθυστερεί.

Είναι διαφανές; Όχι, δυστυχώς δεν είναι. Έχει μεγάλο πρόβλημα διαφάνειας. Δεν έχει τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Είναι ένα βήμα προς τα πίσω ως προς τη διαφάνεια και τη διαύγεια και όσον αφορά τον Προσωπικό Αριθμό, δεν είναι ασφαλές για την κοινωνία και τους πολίτες, αλλά και για την πληροφορία σχετικά με συμβάσεις, με αναθέσεις. Δεν τα έχετε ξεκαθαρίσει αυτά.

Είναι τουλάχιστον έστω συντηρητικό και στάσιμο; Όχι. Καθυστερείτε και στα έτοιμα. Έπρεπε, παραδείγματος χάρη, να έχετε το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων έτοιμο από τον Μάιο. Δεν λειτουργεί. Έπρεπε να έχετε προχωρήσει σε πράγματα που ήταν νομοθετημένα, που σας τα παραδώσαμε. Και αυτό, ξέρετε, αποδεικνύει και την αυθάδεια και αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη, να τολμήσει να πει εν μέσω καραντίνας ότι κάνατε ψηφιακό μετασχηματισμό όταν καθυστερείτε τα νομοθετημένα. Είναι τραγικό, ξέρετε, να μην υλοποιείτε ούτε την ψηφιακή στρατηγική 2016-2021, γιατί δεν είναι αριστεία το να έχεις καθυστερήσεις σε όλα, είναι πολιτική απάτη, είναι πολιτική εξαπάτηση και θα έλεγα ότι έτσι οδηγείτε και τη χώρα σε υστέρηση. Όταν λέτε στη νέα γενιά, στους ερευνητές και στους επιστήμονες ότι το να βάζεις νομοσχέδια-φωτοτυπία παλαιών νόμων είναι αριστεία,  τότε κανείς δεν θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Και για αυτό φταίει η Νέα Δημοκρατία, γιατί καθυστερείτε και ως προς την αριστεία και τον ευγενή ανταγωνισμό και συναγωνισμό των επιστημόνων, διότι επιβραβεύετε την ελάχιστη προσπάθεια και τα 20 εκατομμύρια του κ. Πέτσα.

Εντάξει, προπαγάνδα έχετε καλή, αλλά δεν προχωράτε μπροστά τίποτα όσον αφορά τις μεγάλες, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Δεν έχετε καμία μεταρρυθμιστική τομή στο νομοσχέδιο. Αντίθετα, ως προς την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς έχετε ένα σοβαρό πρόβλημα. Παραχωρείτε την εκμετάλλευση δημόσιου αγαθού, αλλά μέσα από το «Ταμείο Φαιστός» και από την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών επαναχρηματοδοτείτε αυτόν που έχει πάρει το προϊόν, δηλαδή δίνετε την υπεραξία των υπηρεσιών 5G και τις υποχρεώσεις αυτού που πρέπει να αναπτύξει το δίκτυο, από την πίσω πόρτα τα επιστρέφετε σε αυτόν που έχει αναλάβει το έργο. Δηλαδή δεν κάνει ολόκληρο το έργο. Το «Ταμείο Φαιστός» θα κάνει συμπληρωματικές υπηρεσίες και application και από τα κέρδη και τις υπεραξίες και το τίμημα που θα πηγαίνει στο Ταμείο το 25% θα  επιστρέφεται ως έμμεσο ή άμεσο όφελος στον ιδιοκτήτη της υπηρεσίας. Αυτό είναι τραγικό, είναι σκάνδαλο. Δίνετε πίσω λεφτά σε αυτόν που θα βάλει την υπηρεσία και του κάνετε και ένα κομμάτι της δουλειάς! Και δεν έχετε καμία πρόταση. Ποιος δημόσιος χώρος θα ωφεληθεί από τα 5G; Πώς θα έχουν δωρεάν υπηρεσίες τα σχολεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι δήμοι; Πώς θα έχει το κράτος όφελος από όλα αυτά περισσότερο παρά το ότι παραχωρεί έναν δημόσιο χώρο, που είναι οι συχνότητες;

Καμία καινοτομία, ούτε καν η εξασφάλιση της ψηφιακής δημοκρατίας, παρά μόνο όφελος για μια ελίτ που είναι κοντά στην Κυβέρνησή σας. Ναι, αυτοί σας βγάλανε και ταΐζετε πολύ καλά το σύστημα πληροφόρησης, για να κρατήσετε αυτή τη συμμαχία. Όμως εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που να περιλαμβάνει -θα σας πω ένα παράδειγμα- τα γεωχωρικά δεδομένα. Η τράπεζα πληροφοριών της χώρας μας, ο Ψηφιακός Χάρτης, δόθηκε έξω από την Κυβέρνηση, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, και κινδυνεύει να δοθεί σε ιδιώτες, αντί να τα βάλετε αυτά στην ψηφιακή μεταρρύθμιση για να έχετε αποτυπωμένα τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, που ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2018, μαζί με το Δασολόγιο, μαζί με το Κτηματολόγιο και μαζί με μια αποτύπωση των χρήσεων γης και των γεωμορφολογικών δεδομένων. Διότι έτσι αντιμετωπίζει κάποιος τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Κάτι τέτοιο δεν προχωράτε, μια τέτοια μεταρρύθμιση και επαναλαμβάνω ότι τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας τα παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2018 σε ΦΕΚ. Πού έχουν αξιοποιηθεί στα γεωχωρικά δεδομένα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έτσι ώστε να έχετε μια αναβαθμισμένη πολιτική προστασία που να δίνει πραγματικά νέα πληροφορία και να βλέπει και τις καταπατήσεις και όλες τις λαμογιές που γίνονται στην ελληνική ύπαιθρο; Όχι, όλα αυτά τα καλύπτετε, δεν τα βάζετε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ακυρώνετε και τους δασικούς χάρτες. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: Ψηφιακή πολιτική προστασία, ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα μέσα στην πολιτεία και όχι έξω από αυτήν.

Δυστυχώς -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- ο κ. Συνολάκης είπε ότι ήταν μια κακιά στιγμή η πλημμύρα στην Καρδίτσα. Κακιά στιγμή για την Ελλάδα είναι ώρα που της έτυχε μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική συμμαχία. Γιατί στα δύσκολα και στις κακές στιγμές η Αριστερά βγάζει τη χώρα από τη λάσπη και την πηγαίνει μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email