Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ, ξεκινώντας οφείλω κι εγώ εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε και ο Εισηγητής μας κ. Μεϊκόπουλος, να καταθέσω φόρο τιμής στους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, Καραθανάση, Βλαχάκο και Γιαλοψό, που πριν από είκοσι οκτώ χρόνια έδωσαν τη ζωή τους στην κρίση των Ιμίων και να πω ότι η θυσία αυτή δημιουργεί για όλους μας ευθύνες για να υπηρετήσουμε το καθήκον και της εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και πάνω απ’ όλα της ειρήνης στην περιοχή μας.

Κύριε Υπουργέ, συζητάμε ένα πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα με πολύ μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα. Οφείλω να πω ότι δυστυχώς το συζητάμε με απουσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος παρ’ ότι το χρησιμοποιεί πολύ συχνά σε επικοινωνιακές του πρωτοβουλίες, μετά από τραγικές στιγμές, δεν επέλεξε την κοινοβουλευτική συζήτηση. Αυτό δείχνει πολλά και για το κοινοβουλευτικό μέγεθος αλλά και για τις προτεραιότητες τελικά του κ. Μητσοτάκη.

Όμως όλες οι ημέρες οι οποίες περνάνε οφείλω να πω ότι δεν σημαδεύονται από το τραγικό γεγονός που σας έκανε να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά από τις κινητοποιήσεις. Σε όλη την Ελλάδα κινητοποιούνται πλατιές ομάδες, πλατιές μάζες, θα έλεγα, φοιτητών αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και πολύ μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις των αγροτών.

Πρέπει να σας πω, κύριε υπουργέ, ότι το σύνθημα των φοιτητών και των αγροτών είναι ένα, «Αφήστε μας να προκόψουμε στον τόπο μας», γιατί η Κυβέρνηση δεν επιτρέπει ούτε στη νέα γενιά το δικαίωμα της γνώσης και της μόρφωσης ούτε στους αγρότες να ζήσουν και να δουλέψουν στον τόπο τους.

Δυστυχώς οφείλω να ξεκινήσω με την πρωτοφανή προσβολή του Πρωθυπουργού εις βάρος των φοιτητών, που έφτασε σε σημείο χθες να τους παρομοιάσει με ληστές. Δηλαδή οι φοιτητές, που αγωνίζονται για το δικαίωμα της παιδείας, για το αγαθό του δημόσιου πανεπιστημίου, προσομοιάζονται με εγκληματίες του ποινικού δικαίου. Νομίζω λίγη ντροπή και λίγη συστολή δεν βλάπτει.

Την ένταση και την αναστάτωση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την προκαλεί η Κυβέρνηση με την αντισυνταγματική προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η παιδεία είναι εθνική υπόθεση και δεν είναι πεδίο κερδοσκοπίας, όπως θέλετε να την κάνετε.

Και η Κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει άμεσα και να αναστείλει την πρόθεσή της για αυτό το νομοθέτημα, που πιθανά, από ό,τι γνωρίζουμε, θα περιορίζει την πρόσβαση στην παιδεία, την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Και επιπλέον τροφοδοτεί και εντάσεις, να σας πω την αλήθεια, φοβόμαστε και προβοκάτσιες.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, παράνομοι δεν είναι οι φοιτητές, παράνομη είναι  η Κυβέρνηση και γιατί παραβιάζει το Σύνταγμα, αλλά και γιατί παραβιάζει βασικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Και αυτή την παρανομία δεν θα την επιτρέψουμε. Όσο και αν θέλετε να τους στοχοποιήσετε, όσο και αν θέλετε να τους συκοφαντήσετε,  εμείς είμαστε με το μέρος των φοιτητών, είμαστε με το μέρος των πανεπιστημιακών δασκάλων, είμαστε μαζί με την κοινωνία, η οποία θέλει πανεπιστήμια δυνατά και δημόσια, γιατί θέλει την Ελλάδα δυνατή και προοδευτική, να  προχωράει μπροστά.

Και προφανώς στηρίζουμε όλους τους αγώνες κόντρα στις αυταρχικές μεθοδεύσεις που γίνονται  και κατά ακόμα και των πρυτάνεων, που λένε ότι θέλουν πανεπιστήμια με περισσότερους διδάσκοντες και περισσότερους πόρους.

Και από την άλλη  προφανώς, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι  έχουν βάση και τα αιτήματα των αγροτών. Η Κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες κοροϊδεύει τους αγρότες της Θεσσαλίας, γιατί μόνο κοροϊδία μπορεί να είναι ότι έρχεται σήμερα με μία τροπολογία να επιλύσει κάτι που έχει υποσχεθεί, ενώ γίνονται ρευματοκοπές σε πλημμυροπαθείς. Και μάλιστα το παραδέχθηκε η Κυβέρνηση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, όπως και ο ΔΕΔΔΗΕ είχε παραδεχθεί. Έχει αποδειχτεί εγγράφως και από τον Βουλευτή μας και Τομεάρχη κ. Κόκκαλη  ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εγγράφως έχει παραδεχτεί ότι η Κυβέρνηση δεν είχε δώσει νομοθετική εντολή, με αποτέλεσμα να προχωρούν οι ρευματοκοπές. Εκατοντάδες ήταν οι προετοιμασίες και έγιναν πάρα πολλές.

Υπάρχει έγγραφο, μην κάνετε, κύριε Τσιάρα, ότι το αρνείστε, μην πάτε να αρνηθείτε την πραγματικότητα. Γιατί; Γιατί έρχεστε σήμερα  να επουλώσετε το δικό σας πρόβλημα. Νομίζετε, δηλαδή, ότι ένα κοινωνικό πρόβλημα και παραγωγικό θα λυθεί με δελτίο τύπου; Γιατί αυτό κάνατε.

Εντωμεταξύ προχωρούν οι ρευματοκοπές  σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα στην περιοχή, γιατί υπάρχει τμήμα των αγροτών που δεν έχει πάρει ακόμα την πρώτη αποζημίωση. Και είναι κοροϊδία η χθεσινή εξαγγελία με την οποία έρχεστε να πείτε στους πλημμυροπαθείς ότι θα σας δώσουμε 5.000 ευρώ παραπάνω, ίσως και 10.000, αν έχετε πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όταν είναι πολύ μεγαλύτερη η καταστροφή που έχουν πάθει και όταν δεν έχετε λύσει άλλα πολύ μεγάλα βασικά προβλήματα σε όλη την αγροτική παραγωγή.

Δηλαδή, τώρα για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν γνωρίζετε ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται γιατί κάνετε ελλειμματική διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ, γιατί είναι κομμένες οι ενισχύσεις των αγροτών σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης, γιατί έχει πρόβλημα ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις και γιατί το κόστος παραγωγής ,κυρίως εξαιτίας των καρτέλ στα καύσιμα και στο ρεύμα έχει πάει στο Θεό και μαζί στα αγροεφόδια, στα λιπάσματα και σε όλα τα υπόλοιπα αναγκαία για την αγροτική παραγωγή;

Έχετε ναρκοθετήσει την αγροτική παραγωγή. Για ποιον λόγο; Για τον ίδιο λόγο που το κάνετε σε όλους τους τομείς παραγωγής. Θέλετε να κλείσουν οι μικρές, μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και να υπάρχουν μόνο πολλοί μεγάλοι που να συνδέονται πιθανά και με χρηματοδοτήσεις ημετέρων -να το πούμε αυτό- είτε από τράπεζες είτε από υπουργικά και βουλευτικά γραφεία. Παλιά μου τέχνη κόσκινο της Δεξιάς. Αλλά ο αγρότης υποφέρει.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε καταθέσει και με πρωτοβουλία του Στέφανου του Κασελάκη, μια πολύ ξεκάθαρη πρόταση. Διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αυτήν την πρόταση και την έχουμε επεξεργασμένη. Πρώτον, να μην καταβάλλεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο και να επιστρέφεται στους αγρότες.

Δεύτερον, να υπάρχει μείωση του του αγροτικού ρεύματος. Να υπάρχει και όριο του κόστους και να υπάρχει μείωση βασικά των υπερκερδών, δηλαδή, δημόσιος έλεγχος της αγοράς ενέργειας. Έτσι μειώνεται το κόστος στην ενέργεια. Να υπάρχει μείωση του κόστους στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροεφόδια. Πώς; Και με μείωση του ΦΠΑ και  με παρατηρητήριο κερδών, δηλαδή, έλεγχο των κερδών, αυτό εννοούμε παρατηρητήριο τιμών. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που βοηθάει και τους καταναλωτές. Χρηματοδότηση με μικροπιστώσεις των αγροτών, όλων των μικρομεσαίων εμείς λέμε, και το είχαμε μάλιστα νομοθετήσει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα, που δεν γίνανε και με ευθύνη του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και επανασχεδίαση της ΚΑΠ, γιατί εκεί κρίνεται  το θέμα των επιδοτήσεων. Ρύθμιση των οφειλών, γιατί κινδυνεύει και η αγροτική γη τώρα από τις κατασχέσεις. Αυτή είναι μία πρόταση συνολική για τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και θέσεις και είναι δίπλα τους. Το ζήτημα είναι η Κυβέρνηση  τι κάνει.

Όσο για την τροπολογία του κατώτατου μισθού -και κλείνω με  τα πρόσθετα που έχετε φέρει- πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι προφανώς και θα ψηφίσουμε από την άποψη ότι δεν θα στερήσουμε έστω και μία ελάχιστη ενίσχυση από τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Όμως, αυτή η τροπολογία δεν μπορεί να καλύψει το κόστος διαβίωσης, το οποίο έχει εκτιναχθεί εξαιτίας σας, μετά την δήθεν εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία τουλάχιστον κατά το μισό οφείλεται στον πληθωρισμό απληστίας, όπως έχει αποδειχθεί ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί δεν λύνεται ούτε το θέμα του εργασιακού μεσαίωνα που κυριαρχεί, ευέλικτες και χαμηλά αμειβόμενες η πλειοψηφία ή τουλάχιστον οι μισές σχεδόν θέσεις εργασίας και πάρα πολλοί εργαζόμενοι εκτός συλλογικών συμβάσεων. Χώρια ότι δεν υπάρχουν πραγματικές αυξήσεις.

Εμείς θέλουμε να  σας ξεκαθαρίσουμε ότι απαιτούνται άλλα μέτρα στα σούπερ μάρκετ, απαιτούνται άλλα μέτρα για τον πληθωρισμό απληστίας. Η ρύθμιση αυτή καλύπτει ένα μικρό τμήμα των εργαζομένων και με πολύ μικρό, αν θέλετε, πρόσθετο τμήμα της αμοιβής τους, του μισθού τους και χρειαζόμαστε να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις συνολικά και να αυξηθούν οι αμοιβές συνολικά. Αυτή είναι η λύση μαζί με την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα αναφερθώ, όμως, λίγο περισσότερο προφανώς στο σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε. Είναι σημαντικό το θέμα και έχουμε συμμετάσχει στη διαδικασία  των επιτροπών ουσιαστικότατα με τον Εισηγητή μας και τους υπόλοιπους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα του νομοσχεδίου συνδέεται με πολλούς, δυστυχώς, θανάτους. Έχουμε αδικοχαμένους και δυστυχώς συνδεδεμένους με τη χαρά του αθλητισμού. Σε ένα θέμα, δηλαδή, που θα έπρεπε μόνο να χαιρόμαστε και να χαιρόμαστε επιτυχίες των αθλητών μας και των ομάδων μας, εμείς θρηνούμε θύματα. Σκιάζει τη χαρά του αθλητισμού το πρόβλημα αυτό.

Ξέρετε τι  μας ανησυχεί ιδιαίτερα; Ότι είτε ο θρήνος είτε η χαρά των αθλητικών επιτυχιών, πολύ εύκολα μπαίνουν στο στόμα του Πρωθυπουργού, που χρησιμοποιεί τα γεγονότα αυτά για τοποθετήσεις εκμεταλλευόμενος και την αγωνία και τη χαρά του κόσμου και το θετικό και το αρνητικό, αλλά δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, δεν γίνονται πράξεις.

Η βασική, αν θέλετε, καταγγελία που κάνουμε, κύριε Βρούτση, για αυτό το νομοσχέδιο είναι πως ό,τι έχετε πει  για την -δεν μου αρέσει ο όρος, δεν μου αρέσει καθόλου- «αθλητική-οπαδική βία», ό,τι έχετε πει ως Κυβέρνηση δεν το έχετε κάνει. Μπορεί εσείς να μην είστε παλιός σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, αλλά η Κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Δεν έχετε υλοποιήσει σχεδόν καμία από τις δεσμεύσεις που έχετε πάρει.

Αντιθέτως, το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Έχουμε, μετά από κάθε τραγικό γεγονός, μεγάλα λόγια, συσκέψεις κορυφής και δεν έχετε υλοποιήσει ούτε τους δικούς σας νόμους, που έχετε έρθει τουλάχιστον τρεις-τέσσερις φορές εδώ, με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Και είναι ασυνεπές και είναι υποκριτικό. Τουλάχιστον, να σιωπήσετε μπροστά στα θύματα, στις οικογένειές τους, τον χώρο του αθλητισμού.

Επειδή, όμως, η οπαδική βία συνδέεται και με το γενικότερο ζήτημα της ασφάλειας, οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να σας καταθέσουμε και μια ευρύτερη ανησυχία που έχουμε. Ο κ. Μητσοτάκης, τον Ιούνιο του 2016, είχε πει ότι «δεσμεύομαι, όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, ο νόμος και η τάξη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα». Ποια είναι η πραγματικότητα, μετά από τεσσεράμισι χρόνια, πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη; Αύξηση εγκληματικότητας, μαφιόζικες εκτελέσεις, συμβόλαια θανάτου, ανεξέλεγκτη δράση της Greek-mafia.

Η Κυβέρνηση παρατηρητής. Πάνω από τριάντα περιστατικά, χωρίς να έχει βρεθεί μία άκρη. Μία τουλάχιστον! Εκρηκτική αύξηση των φαινομένων βίας, ιδιαίτερα στη νεολαία, που μας ανησυχεί. Φαινόμενα βίας ανηλίκων. Προειδοποίησε την Αστυνομία –ακούω μέχρι και για επανεμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων. Εκτός ελέγχου οπαδική βία. Έχουμε τέσσερις νεκρούς τα τελευταία χρόνια. Τελικά, το ζήτημα της ασφάλειας από  τάχα προνομιακό πεδίο έγινε η μεγαλύτερη αδυναμία σας.

Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσους ανασχηματισμούς και να κάνετε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορείτε να κρύψετε ότι ακόμη και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επέστρεψε στο Υπουργείο από το οποίο απομακρύνθηκε ως ανεπαρκής, το 2021;

Μπορώ να σας μεταφέρω και την έκδηλη ανησυχία των πολιτών. Γιατί,  προσθέστε στην ανασφάλεια από τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από τις μεγάλες καταστροφές που ζήσαμε και το θέμα της εγκληματικότητας. Διαβάζω σε πρόσφατη έρευνα ότι το 77% των πολιτών κρίνει αρνητικά την Κυβέρνηση. Μόνο το 11% έχει θετική γνώμη στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Με λίγα λόγια, το δόγμα «νόμος και τάξη» της Κυβέρνησης έχει καταρριφθεί, αλλά και το δόγμα «μηδενική ανοχή στην ανομία». Μην σας πω ότι γίνεται σχεδόν το αντίθετο.

Έχετε αποτύχει. Και μπροστά, λοιπόν, σε αυτήν την ανεπάρκεια, ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται μόνο στην προσφιλή τακτική της επικοινωνίας,  «επικοινωνιακής υποκρισίας», είναι το σωστό.

Πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνονται μέτρα για κεκλεισμένων των θυρών στο ποδόσφαιρο, όταν το τελευταίο τραγικό γεγονός όπου χάσαμε αστυνομικό, ήταν σε αγώνα βόλεϊ; Και το μέτρο αυτό ξεκάθαρα είναι μια παραδοχή αποτυχίας. Δηλαδή, τι κάνετε; Κλείνετε τους αγωνιστικούς χώρους -κλείσατε- χωρίς κανένα άλλο μέτρο, δηλαδή τώρα θα ξανανοίξουν χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα, παραδεχόμενοι ότι τεσσεράμισι χρόνια αποτύχατε, κύριε Βρούτση. Τουλάχιστον, να ξεκινήσουμε από ένα θετικό βήμα: Την παραδοχή της αποτυχίας, για να χτίσουμε όλοι μαζί. Εμείς θέλουμε να «δομήσουμε» συναίνεση. Προσπαθήσαμε.

Έρχεστε, λοιπόν, επειδή δεν εφαρμόζετε τη νομοθεσία εσείς, τη δική σας και έχετε μόνο κούφιες δηλώσεις, να τιμωρήσετε τους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους. Δηλαδή, φίλαθλοι που έχουν «διαρκείας» και δεν έχουν προφανώς καμία ευθύνη και θέλουν να στηρίξουν τον αθλητισμό ή την ομάδα τους, δεν μπορούν να πάνε στα γήπεδα. Βέβαια οι ομάδες εισπράττουν το αντίτιμο των «διαρκείας». Ούτε αυτό το πέναλτι σκεφτείτε να βάλετε.

Και τώρα ετοιμάζεστε να τα ανοίξετε, ενώ δεν έχετε πάρει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων. Και ξέρετε γιατί τους τιμωρείτε όλους; Διότι η Κυβέρνησή σας δεν έχει μπορέσει να εντοπίσει περιθωριακά και εγκληματικά στοιχεία που μπορεί να έχουν σχέση και με τον αθλητισμό. Λέω «και με τον αθλητισμό», γιατί δεν το συνδέω μόνο με τον αθλητισμό.

Κατά δικαίων και αδίκων, λοιπόν, στρέφεστε. Το πρόβλημα δεν το λύνετε.

Να το ξεκαθαρίσουμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως αντίθετος με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Καταψηφίζουμε αυτό το τμήμα του νομοσχεδίου και οφείλουμε να σας πούμε ότι, αν θέλετε να κάνουμε μια συζήτηση κάποια στιγμή -όποτε είστε έτοιμοι- για τη βία, πρέπει να τη συνδέσουμε και με ευρύτερα προβλήματα. Διότι η έκφραση περιστατικών βίας γύρω από τον αθλητισμό -συνήθως έξω από τους αθλητικούς χώρους, αλλά πολλές φορές και μέσα σε αυτούς- έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αλλά συνδέεται με το ευρύτερο πρόβλημα της κοινωνικής βίας.

Δηλαδή, ποια είναι τα αίτια της βίας και των εντάσεων; Δεν είναι οι ανισότητες, δεν είναι η φτώχεια, δεν είναι η μη τήρηση της νομοθεσίας, δεν είναι η μη απόδοση της δικαιοσύνης, δεν είναι και η κοινωνική εγκατάλειψη και απομόνωση, δεν είναι η απουσία του κοινωνικού κράτους, τα μεγάλα κοινωνικά ελλείμματα; Για αυτά δεν λέτε κουβέντα.

Δεν υποτιμούμε τη δυνατότητα να ληφθούν μέτρα και περιορισμένα και συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση, αλλά οφείλουμε να σας πούμε και τα μεγάλα και τα σημαντικά. Επίσης, δεν υποτιμούμε -και θα το πούμε ξεκάθαρα- ότι συμφωνούμε -εξάλλου, ήταν δική μας πρόταση λίγες μέρες πριν το ανακοινώσετε, μην πω ώρες- απολύτως με τη λειτουργία των συστημάτων εποπτείας, με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, όπως και με την είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.

Να πω τώρα ότι ορισμένα από αυτά ήταν εν μέρει νομοθετημένα και δεν τα εφαρμόσατε, ότι δίνονταν άδειες σε γήπεδα που δεν είχαν το κύκλωμα των καμερών ή ότι δεν ελέγχονταν τα εισιτήρια ή ότι δίνονταν εισιτήρια από συνδέσμους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης και χωρίς να υπάρχει ούτε αντιστοίχιση εισιτηρίου με ονόματα; Στη δική σας πολιτεία έγιναν όλα αυτά, στη δική σας διακυβέρνηση.

Εμείς αυτές τις προτάσεις τις καταθέσαμε -ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης- λίγες ώρες μετά το περιστατικό έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη, αλλά πρέπει να καυτηριάσουμε και αυτή την, αν θέλετε, ψευδή και παραπλανητική εικόνα της Κυβέρνησης. Τι εικόνα δίνουμε στην κοινωνία, όταν κάνετε συσκέψεις σε επίπεδο Προέδρου UEFA, Προέδρωνκατάσταση ΠΑΕ μετά από κάθε τραγικό περιστατικό και η κοινωνία βλέπει ότι δεν υλοποιείται τίποτα; Δεν είναι αναξιοπιστία της πολιτικής αυτό; Δεν τροφοδοτείτε, λοιπόν, την αντιπολιτική στάση και πιθανά νέα βία; Διότι, δυστυχώς, πρέπει να το πούμε ότι τίποτα δεν άλλαξε. Η επαναλαμβανόμενη νομοθέτηση είναι ομολογία αποτυχίας και μάλιστα, η εξαγγελία κάποιων πειθαρχικών μέτρων στηρίζεται και σε αυτό που λέμε «αυστηροποίηση των ποινών», το οποίο είναι μια συντηρητική αντίληψη, πρώτα από όλα, γιατί έχει αποτύχει πλήρως. Δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα, γιατί πολύ απλά δεν εφαρμόζετε ούτε καν τον νόμο.

Εδώ, όμως, θέλω να πω κάτι το οποίο μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και το έχω και γραμμένο. Νομίζω σε μια συνέντευξη στην ΕΡΑ ότι πρέπει να είναι ή στην ΕΡΤ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός του αντίστοιχου τομέα, έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με την παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα. Λέει ότι δεν έχουν καμία δουλειά οι αστυνομικοί στα γήπεδα, τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ και δεν πατάσσεις τη βία στα γήπεδα με αυτό το μέτρο.

Εδώ τώρα υπάρχει ένα ερώτημα, κύριε Βρούτση: Μήπως πρέπει να ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία ή να έρθει ο κ. Χρυσοχοΐδης εδώ να μας πει αν συμφωνεί με το νομοσχέδιο;

Οφείλω να σας πω, κύριε Υπουργέ, όσο και αν είναι πολύ σημαντικό για την κοινοβουλευτική τάξη, ότι εδώ έχετε θέμα διαφωνίας στην Κυβέρνηση και εμείς θέλουμε να ακούσουμε την Κυβέρνηση αν συμφωνεί τελικά με το νομοσχέδιο. Δηλαδή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαφωνεί με το νομοσχέδιο; Και ξέρετε, διαφωνεί, γιατί διαφωνούν και όλοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι, τους οποίους εσείς επιλέξατε να αποκλείσετε από την ακρόαση φορέων. Θέλω να το καταγγείλω αυτό στο Κοινοβούλιο. Ζητήσαμε να έρθουν οι εκπρόσωποι -ΠΟΑΣΥ, αν δεν κάνω λάθος- και διαγράψατε την ΠΟΑΣΥ από τους φορείς που θα έρχονταν στην ακρόαση. Γιατί; Για να μην ακούσετε ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι διαφωνούν με το να αναλάβουν την ευθύνη των ΠΑΕ, γιατί θέλετε να κάνετε τις πλάτες και στις ΠΑΕ, παρότι εδώ υπάρχει ένα θέμα που συνδέεται και με τις ΠΑΕ; Αυτή είναι η κατάσταση.

Λοιπόν, ο κ. Χρυσοχοΐδης το έχει πει δημόσια. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα. Σε ένα νομοσχέδιο διαφωνεί ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε άλλο νομοσχέδιο διαφωνεί ο κ. Βορίδης, σε άλλο νομοσχέδιο διαφωνεί το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Τελικά, θα μας πείτε αν υπάρχει κυβερνητική συνοχή; Διότι εδώ υπάρχει απόδειξη ελλείμματος κυβερνητικής συνοχής και απόδειξη ελλείμματος του κ. Μητσοτάκη. Και το λέω με κάθε σοβαρότητα που αντιστοιχεί στη θέση μου και στην εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση έχει πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής και είναι θέμα κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Πρέπει να πάρετε θέση για όλα αυτά!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

Και να το πω και αλλιώς. Δεν γίνεται να γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα με μια διαρροή για κάτι που συζητήθηκε σε μια συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόμματος και εδώ να διαφωνούν οι Υπουργοί και να μην τρέχει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν, γιατί στο επόμενο, μεθεπόμενο, ο κ. Βορίδης θα μας πει ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, έτσι;

H Κυβέρνηση, λοιπόν, μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχει φέρει πάρα πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τα λέω με τίτλους, για να μην σας ταλαιπωρώ.

Τον Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες μετά την ανάληψη του Υπουργείου από τον κ. Αυγενάκη, τον Ν.4639. Εκεί, υπήρχε η ταυτοποίηση των εισιτηρίων -πάλι τι συζητάμε, «παλιά μου τέχνη κόσκινο»- η χρήση οπτικών μέσων, η επέκταση των ποινικών διατάξεων και τα θέματα για τις λέσχες και τους οργανωμένους φιλάθλους.

Δύο μήνες, μετά είχαμε το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 28χρονου Βούλγαρου, Τόσκο Μποζατζίσκι, όπου ήρθε με παρέα φίλων του για τον αγώνα νομίζω ΑΡΗ-ΠΑΟΚ και έχασε τη ζωή του.

Δυστυχώς, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη -και το λέω, γιατί εκπροσωπώ και τη Θεσσαλονίκη- είχε ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 είχαμε δέκα επιθέσεις με οπαδικά κίνητρα, μέχρι και πυροβολισμούς το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

Τον Ιούνιο του 2021 ο κ. Αυγενάκης νομοθετεί τον 4809. Η Νέα Δημοκρατία με εισήγηση του κ. Αυγενάκη. Πάλι επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για τις λέσχες, το περίφημο ιδιώνυμο, τα θέματα των ποινών για αδικήματα αθλητικής βίας.

Ερχόμαστε στο τραγικό γεγονός, της στυγερής δολοφονίας του Άλκη Καμπανού: 1η Φεβρουαρίου, σαν αύριο του 2022, δύο χρόνια πριν. Μια εν ψυχρώ δολοφονία στο κέντρο Θεσσαλονίκης. Συγκλονιστήκαμε όλοι και όλες! Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το μοιραστούμε. Τι κάναμε; Τι κάνατε; Εσείς ήσασταν Κυβέρνηση. Τι κάνατε;

Ερχόμαστε, λοιπόν, στον ν.4908. Νέα νομοθετική πρωτοβουλία, πάλι αυστηροποίηση των ποινών. Δεν εφαρμόζονται. Τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί. Πάλι ειδικό ποινικό αδίκημα -νομίζω για το κάλυμμα της κεφαλής- απαγορεύσεις αναστολής, λουκέτο στις λέσχες και στους συνδέσμους, ψηφιακό μητρώο. Η κατάληξη γνωστή: Μιχάλης Κατσουρής 29 χρονών, Νέα Φιλαδέλφεια. Με απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων. Να έρχονται από την Κροατία, να περνούν τόσες χώρες, να έχετε σήματα από τις γειτονικές χώρες, να τους παρακολουθείτε μέχρι να φτάσουν στην Αττική και να γίνεται μπροστά στα μάτια όλων μία δολοφονία ή μία συμπλοκή εκτεταμένη; Παρότι είχαμε σήματα από τις γειτονικές χώρες;  «Εκατόν είκοσι, τουλάχιστον…» -λέει- «… Κροάτες φασίστες, χούλιγκαν»; Δολοφονική επίθεση! Πάλι εξαγγελίες από τον κ. Μητσοτάκη.

Εδώ τώρα βρήκατε και ένα εύκολο θύμα, ευθύνες στην αστυνομία. Νομίζω στους αξιωματικούς της Τροχαίας. Και μετά από όλα αυτά, συζητούμε για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη -πάλι από Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, θρηνήσαμε σαν πόλη- από ναυτική φωτοβολίδα έξω από αγώνα βόλεϊ. Και οι τρεις νόμοι δεν απέτρεψαν την κλιμάκωση, αλλά δεν εφαρμόστηκαν κιόλας.

Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις, λοιπόν, γι’ αυτό το νομοθέτημα. Έχουμε προτείνει σημαντικά πράγματα, έχουμε συμφωνήσει, αλλά αφού δεν τα εφαρμόζετε, τί στάση να κρατήσουμε; Διότι ο κύκλος της βίας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Διαβάσαμε πρόσφατα για σοβαρά επεισόδια, νομίζω στη Γ΄ Εθνική στη Ρόδο. Θέλω να προσθέσω μερικές παρατηρήσεις, όμως, γιατί είπαμε για τα θετικά, αλλά εμείς δεν κρύβουμε τις παρατηρήσεις μας στα υπόλοιπα.

Πρώτον, μειώνονται τα μέλη -λέει- της διαρκούς επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας. Νομίζω ότι μειώνονται οι διατάξεις που ήταν νομοθετημένες εδώ και δεκαετίες. Προσέξτε ποιες μειώνονται, οι διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη. Πολύ ωραία! Αντί να κάνουμε κάτι για την πρόληψη, μειώνουμε την πρόληψη και την κάνουν διαρκή επιτροπή με επιβολή ποινών. Η Διαρκής Επιτροπή αντί να βοηθάει, θα ασχοληθεί μόνο με την επιβολή ποινών. Και αφαιρείτε τους επιστήμονες. Πρόσφατα επιτεθήκατε στους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, τώρα αφαιρείτε τους επιστήμονες από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας -δηλαδή, τους εγκληματολόγος και το εξειδικευμένο προσωπικό- και δίνετε βάρος μόνο στην καταστολή.

Επίσης, καταργείτε διατάξεις του 4326/15. Ξέρετε ποιες; Αυτές που είχαν ποινές στους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης στην περίπτωση υποκίνησης και ενθάρρυνσης φαινομένων βίας. Πάρα πολύ ωραία! Δηλαδή, αντί να κάνουμε κάτι, αφαιρούμε και  εργαλεία από το οπλοστάσιο που έχει και η πολιτεία. Και εδώ, οι διατάξεις του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ,  προφανώς, αναγνώριζαν το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην πρόληψη των φαινομένων βίας. Και εσείς τώρα αφαιρείτε διατάξεις στην πιθανή υποκίνηση; Καταργείτε διατάξεις και αφήνετε στο απυρόβλητο ιδιοκτήτες ΜΜΕ και αφήνετε στον κόσμο να σκεφτεί ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες -δεν λέω πάντα οι ίδιοι- έχουν σχέση και με τις ΠΑΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Βρούτση. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Κλείνω με τις διατάξεις της αστυνομίας. Σας είπα πως αποκλείσατε από τη συζήτηση την αστυνομία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις του κ. Χρυσοχοΐδη.

Όμως, εδώ δεν μπορεί να μετατρέπεται η Ελληνική Αστυνομία σε υπηρεσία των ιδιοκτητών ΠΑΕ, δηλαδή δεν μπορεί να γίνουν οι αστυνομικοί τα σεκιούριτι ανωνύμων εταιρειών και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για δουλειά που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι και να ρίχνουν μετά το βάρος στην Αστυνομία, γιατί αυτό θα γίνεται. Ψάχνετε να βρείτε εξιλαστήριο θύμα.

Είναι τόσο δύσκολο να κάνετε αυτό που συμβαίνει στα γήπεδα του εξωτερικού, κύριε Βρούτση; Ειλικρινά απορούμε. Εδώ υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Εξυπηρετείτε τις ΠΑΕ, δεν έχουν επιβληθεί ευθύνες, στους φιλάθλους επιβάλλατε ευθύνες, σε αυτούς που είχαν διαρκείας –αυτοί την πληρώσανε- και τώρα μεταφέρετε στην Ελληνική Αστυνομία μια ευθύνη, ενώ είπατε εσείς –σας άκουσα από το κλειστό κύκλωμα- ότι αποδώσατε πριν από λίγο καιρό 66 εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος, στον αθλητισμό. Έτσι δεν είναι;

Προσέξτε τώρα. Από τα 66 εκατομμύρια που αποδόθηκαν στον αθλητισμό, τα 30 εκατομμύρια δόθηκαν στις ΠΑΕ και εγώ λέω: Τουλάχιστον θα υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους;

Κύριε Βρούτση, αυτό μου φαίνεται αδιανόητο. Εμείς δεν διαφωνούμε με την ενίσχυση του αθλητισμού. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους όλοι. Εσείς τώρα περηφανευτήκατε για τη χρηματοδότηση, αλλά αφαιρείτε υποχρεώσεις –πώς συμβιβάζονται αυτά;-, ενώ η χρηματοδότηση θα έπρεπε να φέρει αυστηρότερες και ισχυρότερες απαιτήσεις. Η πολιτεία χρηματοδοτεί και έχει απαιτήσεις. Δεν χαρίζει.

Και βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι τους αστυνομικούς που θα επιστρατευτούν -και μιλάμε για κάποια αθλητικά γεγονότα μεγάλης κρισιμότητας, μιλάμε για πάνω από χίλια άτομα- θα τους στερηθούν οι πολίτες από τις γειτονιές τους. Έτσι δεν είναι; Αυτό νομοθετούμε σήμερα. Δηλαδή θα τους στερηθούμε από την πρόληψη άλλων μορφών εγκληματικότητας, άρα το ντόμινο θα είναι αρνητικό στην κοινωνία.

Και βέβαια, αφού αποκλείσατε εσείς την Αστυνομία και τους αστυνομικούς υπαλλήλους από τη συζήτηση, να σας καταθέσουμε εμείς τις προτάσεις τους. Πρώτον, να μην εκπροσωπούνται οι παραβάτες για περιστατικά συνδεόμενα με αθλητική βία από νομικούς παραστάτες των ΠΑΕ. Διαφωνείτε; Να μην το κάνουμε, για να μην υπάρχει καμία σχέση; Να το κάνουμε. Να μη δίνονται πακέτα εισιτηρίων από τα σωματεία, γιατί εκεί υπάρχει και το πρόβλημα της ταυτοπροσωπίας. Να μην το κάνουμε; Να επιστρέψουν οι ΠΑΕ το τίμημα στους κατόχους διαρκείας για την περίπτωση που είναι τιμωρημένες οι ΠΑΕ. Να μην το κάνουμε; Να τιμωρούνται οι φίλαθλοι; Συγκεκριμένα πράγματα. Να επαναφέρουμε την οικογενειακή κερκίδα.

Αυτά τα έχουμε πάρει γραπτά από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που συναντήθηκα εγώ τη Δευτέρα, αφού αρνηθήκατε να τους φέρετε στην ακρόαση φορέων. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλάβουμε και πού είναι εδώ τα ταμπού και πού περιορίζονται οι επικοινωνίες όπου η Κυβέρνηση θέλει.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

Εμείς προφανώς το λέμε ξεκάθαρα: Σταδιακή απεμπλοκή της Αστυνομίας από τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων. Η ευθύνη της ασφαλούς διεξαγωγής μιας αθλητικής συνάντησης ανήκει στις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες. Τελεία και παύλα. Αυτή είναι η θέση μας.

Προφανώς δεν μπορώ να μη σχολιάσω και τη διάταξη που έχετε βάλει για το Καυταντζόγλειο. Ενώ εμείς περιμέναμε το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας να γίνει στολίδι, ενώ κινδυνεύει από κατάρρευση τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη φέρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού, εσείς φέρνετε μια αρνητική διάταξη για να κάνετε το Καυταντζόγλειο εμπορική χρήση και όχι αθλητική χρήση, δηλαδή τώρα αντί να ασχοληθούμε με το πώς θα έχουν οι πολίτες και οι ομάδες και τα ερασιτεχνικά σωματεία πρόσβαση στο Καυταντζόγλειο, μας ενδιαφέρει ένας μάνατζερ για να ανοίξουμε καταστήματα. Αυτό βλέπουμε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κάθε προσπάθεια τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για το μείζον ζήτημα της βίας είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να στηρίζεται σε μία διαβούλευση, σε μία συνεννόηση, πρέπει να χρησιμοποιεί εγκληματολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και βέβαια -κάτι που λείπει από μέσα- να στηρίζει τη χαρά του αθλητισμού, τον μαζικό αθλητισμό, τη διαπαιδαγώγηση, τα λεγόμενα fan projects που υλοποιούνται με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε θετικά μέτρα, προληπτικά μέτρα. Προφανώς θα ζητήσουμε και κατασταλτικά. Εξάλλου συμφωνήσαμε. Κάμερες, ταυτοπροσωπία κλπ. Εσείς δεν εφαρμόζετε τη νομοθεσία,  έχετε μια προσχηματική νομοθέτηση, αλλά δεν έχετε και τα θετικά μέτρα που χρειάζεται η νεολαία μας.

Εδώ θέλω να σας πω ότι εμείς θέλουμε στήριξη της εκπαίδευσης για να εφαρμόσουμε πολιτικές, έτσι ώστε οι Έλληνες φίλαθλοι, η νεολαία της χώρας μας, να χαίρεται τον αθλητισμό και με τη συνύπαρξη να επιλύει τα προβλήματα της οπαδικότητας, της κακιάς εννοούμενης. Όταν έχουμε αντιπαραθέσεις, θέλουμε να βρίσκουμε με τη βοήθεια και της νεολαίας την ανατροπή των αιτίων που κινητοποιούν τους χούλιγκανς. Μαζί θέλουμε να το κάνουμε. Όμως, εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχετε πολιτική βούληση και δεν έχετε εφαρμόσει μέτρα προληπτικά ούτε στα σχολεία. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε κάτι για να προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία.

Αύριο, όπως σας είπα, 1η Φεβρουαρίου, κύριε Βρούτση, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγική δολοφονία του Άλκη. Το Σάββατο είχα τη χαρά να συναντήσω από κοντά τον Πρόεδρο της «Δομής 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το όνομα του Άλκη» που τους καλέσαμε και στην ακρόαση, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δράσεων για να μην ξεχαστεί ο Άλκης Καμπανός, να προσφέρει βοήθεια σε θύματα οπαδικής βίας και να αλλάξει η οπαδική κουλτούρα, ώστε να αγαπήσει η νέα γενιά τον αθλητισμό για τη χαρά του και όχι για τις αντιθέσεις.

Οφείλουμε, λοιπόν, ως Κοινοβούλιο να υιοθετήσουμε τις δύο προτάσεις που η Δομή έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο. Το πρώτο είναι να ορίσουμε την αυριανή μέρα ως «Ημέρα φιλάθλου». Δεν θέλουμε να ξεχαστεί ο Άλκης, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό παράδειγμα στη νεολαία.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

Ξέρουμε ότι το έχει δεχτεί η υπηρεσία, κύριε Βρούτση. Άρα, σας καλούμε ως ένδειξη συναίνεσης, ως ένδειξη υπέρβασης να ψηφίσετε τουλάχιστον την τροπολογία, ώστε η αυριανή μέρα να είναι Ημέρα Φιλάθλου, να είναι ημέρα συνύπαρξης, τα παιδιά με τις φανέλες των ομάδων τους θα πηγαίνουν μαζί στο σχολείο και να γιορτάζουν τη χαρά του αθλητισμού.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προχωρήσει και το δεκατετράωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί από τη Δομή, που δίνει το καλό παράδειγμα της συνύπαρξης. Το οφείλουμε στον Άλκη, που έγινε δυστυχώς με τον χαμό του σύμβολο στον αγώνα ενάντια στη βία. Ελπίζουμε σε αυτό το θέμα να κάνουμε υπέρβαση, να την κάνετε εσείς. Εμείς το καταθέτουμε. Δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, το ξεκαθαρίζουμε, ανήκει σε όλο το Κοινοβούλιο, γιατί η Δομή είναι πραγματικά ανεξάρτητη και υπερκομματική. Δεν θέλω να υπάρχει καμία παρανόηση ως προς κομματικό κίνητρο και το ξεκαθαρίζω δημόσια, παρότι δεν μου έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι κατανοείτε τη δίκαιη κριτική που σας κάνουμε. Το νομοσχέδιο εισάγει σωρεία αρνητικών διατάξεων που δεν λύνουν το πρόβλημα. Μειώνουν την ευθύνη των ΠΑΕ, αλλά δεν προχωρούν σε δράσεις πρόληψης. Σκεφτήκαμε πάρα πολύ για όλα αυτά τα θέματα που σας είπα, για τον ρόλο της Αστυνομίας, για την Επιτροπή Αθλητικής Βίας, για τα θέματα της ευθύνης των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και για τα επιμέρους, όπως για το Καυταντζόγλειο, τι στάση θα κρατήσουμε. Σκεφτήκαμε πολύ αν πρέπει να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, γιατί έχει πολλές αρνητικές διατάξεις, γιατί υπάρχει ένα βασικό θέμα. Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης. Πώς μπορεί κάποιος να υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο που έχει μέσα όλα αυτά τα αρνητικά; Συμφωνούμε κι εμείς ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για την αθλητική βία. Η αφετηρία είναι κοινή.

Ξέρετε, προσπαθήσαμε όλοι στο προηγούμενο νομοσχέδιο να κάνουμε κάτι από κοινού, να τοποθετηθούμε επί της αρχής θετικά στην επιστολική ψήφο και η Κυβέρνηση πρόδωσε τη συναίνεση και τώρα εδώ έχει μέσα –ας πούμε- δέκα αρνητικές διατάξεις και δύο θετικές, οι οποίες σε έναν βαθμό υπήρχαν και πριν και δεν τις υλοποιεί η Κυβέρνηση. Μπορούμε να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη γιατί θα ξαναγίνει επόμενο περιστατικό; Ειλικρινά, δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι. Εύχομαι να μη συμβεί κανένα περιστατικό και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν κι εμείς συνηγορούμε να μην υπάρχει κανένα περιστατικό αθλητικής βίας. Πώς μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη, όταν υπάρχει μια ανυπόληπτη, μια υποκριτική Κυβέρνηση που έχει μια τέτοια στάση; Είμαστε απαισιόδοξοι γιατί ζούμε την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης.

Άρα, λοιπόν, παρότι συνηγορούμε με τα μέτρα για την πρόληψη της βίας και πολλά από αυτά τα συνεπεξεργαστήκαμε και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο για την προσπάθεια και όλα τα μέλη της Επιτροπής που είναι εκεί, δεν θα υπερψηφίσουμε συνολικά το νομοσχέδιο, κύριε Βρούτση, γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη της δικής σας ανεπάρκειας, όχι της προσωπικής. Συνηγορούμε με τα μέτρα, θα ψηφίσουμε τα θετικά μέτρα που ήταν και δική μας πρόταση και θα κάνουμε το εξής: Δεν θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, αλλά θα σας ελέγξουμε, γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα γήπεδα δυστυχώς θα ανοίξουν χωρίς να έχετε πάρει μέτρα και θέλουμε από τώρα να το πούμε για να έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας και να έχουμε καθαρή την πολιτική μας θέση απέναντι στην κοινωνία. Δεν θα πάρουμε την ευθύνη για τα δικά σας λάθη και τις δικές σας αδυναμίες, όμως θα πάρουμε την ευθύνη για τα άρθρα που είναι σωστά και γι’ αυτό ούτε θα υπερψηφίσουμε ούτε θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Θα πάμε στα επιμέρους. Θα ψηφίσουμε τα θετικά, θα καταψηφίσουμε τα αρνητικά.

Κρατάμε, λοιπόν, μια στάση ανοχής, αλλά να είμαστε ξεκάθαροι. Η Κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις δυστυχώς και στο πεδίο της οπαδικής βίας. Εμείς με τη στάση μας –καλώ όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς τους συναδέλφους μου- θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως κήρυκες του θετικού μηνύματος, της πρόληψης και νομίζω ότι η δική σας απάντηση θα φανεί από το αν δέχεστε την τροπολογία για την καθιέρωση Ημέρας Φιλάθλου.

Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ

Print Friendly, PDF & Email