Ομιλία Σ. Φάμελλου στις Επιτροπές για το Σχέδιο Νόμου για την ΥΠΑ

Παρότι συμμερίζομαι την αγωνία του κ. Γιαννούλη και τα σοβαρά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, θα αναφερθώ σε δυο ζητήματα, τα οποία  δεν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής και δική σας, παρότι τα θέματα που έβαλε ο κ. Γιαννούλης, είναι πολύ σημαντικά για την χώρα μας. Ένα θέμα, το οποίο θέλω να θέσω, κύριε Πρόεδρε, αφορά τη διαδικασία της νομοθέτησης και τη λειτουργία της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Προχθές, κάναμε Ολομέλεια και δεν μπορέσαμε να έχουμε σήμα και να μπορέσουμε να μιλήσουμε στην Ολομέλεια. Σήμερα, με απουσία όλων των βουλευτών, συνεδριάζει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Νομίζω, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι  σε συνθήκες πανδημίας, όταν υπάρχει συνολικό lockdown στην κοινωνία και όταν δεν έχουμε βασικές λειτουργίες ζωντανές, δεν μπορεί να συνεχίζεται η λειτουργία της Βουλής μέσα στην πανδημία. Θα πρέπει, δηλαδή, η λειτουργία της Βουλής, να περιοριστεί στα θέματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία, με την υποστήριξη  της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας, αλλά δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση τη κρίση ευκαιρία για να νομοθετεί πλείστα ζητήματα, τα οποία, θεωρώ, ότι έρχονται σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, ενώ η κοινωνία αγωνιά και ανησυχεί. Η κυβέρνηση, το μόνο που κάνει, είναι να κατεδαφίζει  και να ξεπουλάει. Αυτό γίνεται  με το σημερινό νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να μείνουμε  αδιάφοροι, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι η Βουλή, το διάστημα αυτό, θα ασχολείται με τα θέματα υγείας, με  τα σχολεία, με την πρόληψη, με το πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς, αλλά όχι με το πώς θα ιδιωτικοποιούνται, για παράδειγμα, οι λειτουργίες, με το πώς  θα μετατρέπεται ένας  δημόσιος ανεξάρτητος φορέας  σε νομικό πρόσωπο για να ιδιωτικοποιηθεί στη συνέχεια.

Το ίδιο, κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς, διαπιστώνουμε και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, όπου έχει ανακοινωθεί, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση όλων των δομών ενέργειας και μάλιστα, σε ιδιωτικά μονοπώλια και βάζοντας νέα χαράτσια, ακόμα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ίδιο γίνεται σήμερα με τα εργασιακά, το ίδιο γίνεται με το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο στα κρυφά προωθήθηκε στην Ε.Ε.. Αυτά που κάνει η κυβέρνηση, δυστυχώς, δημιουργούν ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελλάδα και έτυχε στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολίτευσης, να έχουμε την πιο ακατάλληλη κυβέρνηση.

Όσον αφορά για το νομοσχέδιο αυτό, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ, ότι και αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα υπόδειγμα και του αναχρονισμού, αλλά και της αδυναμίας της κυβέρνησης. Θα έλεγα, ότι μας φέρνει σχεδόν στις περιόδους της ΕΡΕ, με τον τρόπο που θέλετε να τοποθετήσετε, για το πώς διορίζονται διοικήσεις ανεξάρτητων Αρχών και για το πώς προσλαμβάνεται προσωπικό. Το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιεπιστημονικό, δεν παρακολουθεί την τεχνολογία, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στις πτήσεις, περιορίζει τον έλεγχο της πολιτείας και θα έλεγα, ότι βάζει πλάτη απλά στις αεροπορικές εταιρείες. Σε ένα ζήτημα τόσο πολύ κρίσιμο, καταφέρνει να μειώσει τις δυνατότητες ενός φορέα, που ασχολείται, από τα σχέδια προς απογειώσεων μέχρι την εξυπηρέτηση των χρηστών και των πολιτών, από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών αεροπλοΐας μέχρι τον ανεφοδιασμό. Και όλα αυτά ελέγχονται από έναν αθηνοκεντρικό πλέον φορέα, που δεν έχει επάρκεια στελέχωσης και δεν έχει και περιφερειακή διάσταση. Και ενώ ξέρουμε, ότι στη χώρα μας, υπάρχουν πολλοί φορείς που έχουν επάρκεια με περιφερειακή διάσταση. Για ποιο λόγο δημιουργείται λοιπόν ένας αθηνοκεντρικός φορέας; Ακολουθείτε το παράδειγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατήργησε όλους τους φορείς  προστασίας περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα και δημιούργησε έναν φορέα στην Αθήνα, όπου θα διοριστούν τα γαλάζια παιδιά του κυρίου Χατζηδάκη; Κάτι ίδιο θα κάνει και ο κ. Καραμανλής; Γι’ αυτό αναφέρομαι στην εποχή της ΕΡΕ.

Τα βήματα αυτά φαίνεται ότι ακολουθεί ο κύριος Καραμανλής και μάλιστα, με πολύ περίεργες εξαρτήσεις. Η ανεξαρτησία της Αρχής αυτής πλέον, αμφισβητείται. Υπάρχουν δεξιές  λογικές, για το πώς τοποθετείται ο διοικητής και το πώς προσλαμβάνεται προσωπικό, για το ποια είναι τα κριτήρια, για το πώς  παραβιάζεται το ΑΣΕΠ, για μεθοδεύσεις ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Αρχής αυτής. Παραβιάζεται ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και υπάρχουν φωτογραφικές ρυθμίσεις μέσα. Γι’ αυτό λέμε, ότι κάνετε τη κρίση ευκαιρία, ενώ ο κόσμος αγωνιά για τη δημόσια υγεία. Και ενώ δεν έχουμε στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κάνετε  φωτογραφικές ρυθμίσεις για να τακτοποιήσετε κάποιους κολλητούς σας; Και βέβαια, αυτό, σε ένα βαθμό, αντικατοπτρίζεται και στο ότι  ο Υπουργός διορίζει τους πάντες, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Και αυτό, μάλιστα, παραβιάζοντας ακόμα και εισηγήσεις της επιτροπής επιλογής.

Θα έλεγα, ότι εκτός από τον τομέα της  ασφαλείας, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα το οποίο διαπιστώνουμε. Μέσα σε αυτό το επιτελικό μπάχαλο που δημιουργεί η κυβέρνηση, υπάρχει μια αναδιάρθρωση, μια κατάργηση των δομών, έτσι ώστε η ασφάλεια να συνδυάζεται με το περιβάλλον. Δηλαδή, σήμερα, που το κλίμα και το περιβάλλον είναι το κεντρικό στοιχείο της πολιτικής όλων των φορέων στην ελληνική πολιτική αεροπορία, το περιβάλλον θα είναι στην ίδια διεύθυνση, αν θέλετε, με την ασφάλεια από έκνομες ενέργειες; Νομίζω, ότι όχι απλά είναι αντιεπιστημονικό, αλλά είναι αναχρονιστικό το νομοσχέδιο.

Ευχαριστώ πολύ.