Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το μέγεθος του αδιεξόδου της κυβέρνησης και της Ν.Δ., για να φτάσει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας να βάζει στην εισήγησή του θέματα όπως «κομμουνιστικών καθεστώτων» και διάφορα τέτοια περίεργα και απίθανα που μας είπε. Πρέπει να είσαστε σε πολύ μεγάλο αδιέξοδο. Είναι γεγονός, ότι δεν μπορείτε να κρύψετε ούτε το αδιέξοδο, ούτε την ντροπή σας προς την κοινωνία για όλα αυτά που αυτό το νομοσχέδιο προωθεί.
Ένα νομοσχέδιο, το οποίο βρίθει αδιαφάνειας, ξεπουλήματος, κατάργησης και περιορισμού των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και περιορισμού όλων των πολιτών στην πρόσβασή τους στο βασικό αγαθό: Της Ενέργειας.
Είναι πράγματι αξιοπερίεργο, σας αξίζουν συγχαρητήρια, πώς καταφέρατε να κάνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι εις βάρος όλων! Είτε εργαζομένων, είτε επιχειρηματιών, είτε καταναλωτών και από τη μεριά της επιχειρηματικότητας και από τη μεριά της κατοικίας. Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι έχετε και μια αδιανόητη προχειρότητα στη νομοθέτηση, κ. Υπουργέ. Μια αδιανόητη προχειρότητα στη νομοθέτηση που υποβαθμίζει το ρόλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πολιτειακή οργάνωση της πατρίδας μας και έναντι άλλων δημόσιων λειτουργιών.
Είναι, ξέρετε, πολύ χρήσιμο αυτό που λέω για το κράτος δικαίου και για την ανάπτυξη, γιατί δημιουργείτε σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου και στην ανάπτυξη της χώρας. Μου φαίνεται αδιανόητο να υπηρετείτε ένα Υπουργείο και να μιλάτε για «γκρίζες» παρατάσεις στο Κτηματολόγιο, που συνδέεται με τίτλους και δικαιώματα πολιτών- το έχετε πει σε Ερώτηση Επίκαιρη στη Βουλή- να έχετε αρνηθεί τροπολογία για την παράταση της διαδικασίας των αυθαιρέτων δικιά μας σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Ολομέλεια και τώρα να φέρνετε τροπολογία δικιά σας.
Να έχετε αρνηθεί, τροπολογία επίσης Βουλευτών μας, για τις καλύβες του Έβρου και να φέρνετε, ίδια σήμερα, ενώ έχουν παρέλθει τα χρονοδιαγράμματα για τα ζητήματα αυτά και αυτό που έχετε κάνει για το Κτηματολόγιο, το έχετε κάνει για τα αυθαίρετα, το έχετε κάνει για τους δασικούς χάρτες, όλα εκ των υστέρων, με σοβαρά ελείμματα όμως στη διαδικασία σχεδιασμού χρήσεων γης και αδειοδότηση επιχειρήσεων και θίγετε την επιχειρηματικότητα με τα κενά στο κράτος δικαίου.
Έρχεστε σήμερα, με αυτές τις απίθανες κινήσεις, να μας φέρετε, κύριε Πρόεδρε, δύο τροπολογίες, η μία είναι ήδη 26 σελίδες, για άλλη είναι ήδη 38 και μάλλον, πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια για το πλήθος των σελίδων που πετύχατε, με τις πιθανές Εκθέσεις, αλλά εμείς θα το διαβάσουμε και να είσαστε σίγουροι, ότι θα είμαστε έτοιμοι στην Ολομέλεια- περισσότερο έτοιμοι από την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει σοβαρά ελλείμματα του νομοσχεδίου διαπιστώσει ακόμα και στο βασικό κείμενο. Και έχει αφαιρέσει από το υπό διαβούλευση και ανάρτηση νομοσχέδιο κομμάτια τα οποία είναι σημαντικά και τα οποία δημιουργούν αδυναμία εφαρμογής τους. Μας κάνει εντύπωση και η προχειρότητα.
Καμιά φορά, ξέρετε, και οι Υπουργοί μου το έχουν πει ιδιωτικά και ας μιλάμε γι’ αυτό ελεύθερα, αναρωτιούνται για την ένταση που έχουν οι τοποθετήσεις μας στη Βουλή. Ξέρετε, όταν κινδυνεύουν θέματα του κράτους δικαίου και όταν δεν κατανοείτε καν εσείς για το πόσα προβλήματα δημιουργείται στην πατρίδα μας, αλλά ταυτόχρονα, εργαλειοποιείτε την πολιτική μόνο ως εξαπάτηση της κοινωνίας, δεν μπορεί κάποιος να μην μιλήσει δυνατά στη Βουλή για όλα αυτά τα προβλήματα, γιατί είναι γεγονός δεν έχετε αντίληψη ποσό και να αφήνετε πίσω, γιατί έχετε και σοβαρό θέμα προσαρμογής στις υποχρεώσεις του αντικειμένου, αλλά έχετε αντίληψη για το πόσο χρησιμοποιείτε την πολιτική εξαπάτηση ως εργαλείο πολιτικής, και αυτό πρέπει να το πούμε.
Έρχεται, δηλαδή, ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας και μας μιλάει για το «brain drain» και τις αγκυλώσεις. Και το εργαλείο για να κερδίσετε και να λύσετε το θέμα του «brain drain» και τις αγκυλώσεις- που παραδέχθηκε και ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Η.- είναι να απαντήσετε τον ΑΣΕΠ στην Δ.Ε.Η.; Είναι εργαλείο για να καταπολεμήσει τα το «brain drain» το να δώσετε «παχυλές» αμοιβές σε 100-200 στελέχη της «γαλάζιας γενιάς»; Επιπλέον, πέστε μου σας παρακαλώ πολύ, είναι εργαλείο για την καταπολέμηση του «brain drain», να τους πάρετε και λιμουζίνες; Ή μήπως δεν που είχατε δει αυτό ότι είναι μέσα στο άρθρο των προμηθειών; Σε αυτά πρέπει να απολογηθείτε στους Έλληνες πολίτες, γιατί είναι γραμμένα μέσα.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, να σας πω, ότι τα σημαντικότερα δεν είναι αυτά τα οποία ανέφερα μέχρι τώρα. Γιατί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στο νομοσχέδιο, τα οποία έχουν να κάνουν πρώτα απ’ όλα, με το ότι δημιουργείτε ιδιωτικά μονοπώλια στην εμπορία και στα δίκτυα φυσικού αερίου, με συνθήκες αδιαφάνειας και πιθανών συνεννοήσεων που δεν μπόρεσε ο Υφυπουργός να μας τα εξηγήσει, για στρατηγικές επιλογές του νομοσχεδίου. Με σίγουρο αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αεριοποίησης της χώρας, υψηλότερες τιμές αερίου για τους καταναλωτές, αδυναμία ολοκλήρωσης δικτύων που το έχει ανάγκη η πατρίδα μας, απεμπολώντας ακόμα και τα δικαιώματα μειοψηφίας αλλά και τα δικαιώματα παρέμβασης σε στρατηγικά ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Εθνικά, είναι έγκλημα αυτό που κάνετε στα θέματα φυσικού αερίου!
Ταυτόχρονα, στα ζητήματα της Δ.Ε.Η. δημιουργείτε προνόμια για λίγους, πολύ λίγους, εις βάρος όλων των καταναλωτών που «πλήρωσαν το μάρμαρο» με αναίτιες αυξήσεις, καταργώντας Συλλογική Σύμβαση και ΑΣΕΠ, δημιουργώντας, δηλαδή, χειρότερες συνθήκες ιδιαίτερα τα νέα παιδιά. Τολμά η Ν.Δ. και μιλάει για καταπολέμηση του «brain drain», ενώ η ίδια στο νομοσχέδιο, κάνει και τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η. τους νέους, και του ιδιωτικού τομέα «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Δηλαδή, περιμένετε με τους μισθούς των 650 € για νέους επιστήμονες να καταπολεμήσετε το «brain drain»;
Προφανώς, και το μόνο που καταπολεμάτε είναι την ελεύθερη πρόσβαση πολιτών στην ενέργεια και ταυτόχρονα ανοίγετε το παράθυρο είχε λίγους, γιατί είπε για στρατηγικό επενδυτή, ο κ. Χατζηδάκης που θέλουν να πάρουν τη Δ.Ε.Η..
Και οδηγείτε, διώχνοντας πελάτες από τη Δ.Ε.Η. με τις αυξήσεις και στην απαξίωση και στο ξεπούλημα την εταιρεία αυτή. Αυτό έχετε καταφέρει με το νομοσχέδιο αυτό.
Για να τα πάρουμε όμως με τη σειρά, σας υπενθυμίζω ότι έχετε σοβαρά προβλήματα σε κάποια άρθρα. Έχετε σοβαρά κενά και στην ηλεκτροκίνηση και στα υβριδικά. Δεν τα λύνετε. Ούτε καν τις οδηγίες δεν ενσωματώνετε, ιδιαίτερα στο επίπεδο της ηλεκτροκίνησης, σας κάναμε επισήμανση και επί των άρθρων. Πρέπει να τα δείτε πολύ ουσιαστικά και τα υβριδικά- δεν λύνετε τίποτα, είναι ήσσονος σημασίας που είναι αρκετά καινοτόμα- και στην ηλεκτροκίνηση δεν λύνετε ούτε την εξαίρεση που θα μπορούσε το ΔΕΔΗΗΕ να δώσει τη δυνατότητα, ούτε το πως ηλεκτροδοτούνται απομακρυσμένες περιοχές και μη επικερδής για το σύστημα.
Έχετε σοβαρό πρόβλημα στα αγροτικά, κτηνοτροφικά απόβλητα, στα βιοαέρια. Έχετε έγγραφη παρέμβαση γι’ αυτό και το έχετε υποτιμήσει, σας το είπαμε και στην κατά άρθρων που λύνει προβλήματα και στον αγροτικό χώρο και ρύπανσης και επιχειρηματικότητας.
Έχετε διαγράψει μια φράση στο 19 και δεν βγαίνει νόημα. Έχετε αφαιρέσει και έχετε κάνει λάθος σε μια ημερομηνία στο 26. Σας ξεκαθαρίσαμε, ότι δεν μας είπατε τίποτα για την εθελούσια, μιας και υπάρχει ήδη πρόγραμμα εθελουσίας στη Δ.Ε.Η.. Έχετε σοβαρά θέματα από τις γραπτές παρατηρήσεις της ΕΑΑΔΗΣΥ, που μιλάει για ασάφειες και για ανάγκη έγκρισης του κανονισμού προμηθειών. Σας επισημαίνει και η ανεξάρτητη αρχή συμβάσεων, ότι έχετε θέματα στο συγκεκριμένο άρθρο και βέβαια, όπως είπε και η ΡΑΕ, έχετε μεγάλη σύγχυση στο άρθρο 1, που κυνηγάτε την ουρά σας κυριολεκτικά. Που νομοθετείτε, ο ίδιος ο φορέας να νομοθετεί τα χρονοδιαγράμματα του και τις υποχρεώσεις του.
Στα θέματα του φυσικού αερίου, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Έχετε βάλει ένα ολόκληρο άρθρο, το 80 η, το οποίο το ξαναγράφεται από δικό μας νόμο και δεν αλλάζεται τίποτα σε ολόκληρο το άρθρο. Υπάρχει μια σελίδα τρεις φορές, από δικό μας νόμο, που αλλάζετε μόνο μια γραμμή. Αυτή, είναι κακή νομοθέτηση. Δεν ξέρετε πώς λειτουργούν τα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα κάνετε μεγάλη ζημιά με τα προβλήματα αυτά.
Επίσης, μας δημιουργείται μια ανησυχία. Τι θέλετε να καλύψετε. Βάζετε, δηλαδή, σελίδες νόμων δικών μας μέσα, αλλάζοντας μια φράση και αναρωτιόμαστε τι θέλετε να δείξετε. Ότι κάνατε νόμο;
Κάνατε κάποια πάρα πολύ απλά πράγματα στο φυσικό αέριο, τα οποία θέλω να τα πούμε και εδώ.
Ενώ λοιπόν το Μάρτιο του 2019, που ήρθε το νομοσχέδιο για την ΔΕΠΑ, που εμείς κάναμε διαχωρισμό με βάση και με το tanged model και είχε χωριστά την εμπορία για να έχει ανταγωνιστικές τιμές ο πολίτης και διαφάνεια και ισχυρή παρέμβαση του δημόσιου με ιδιοκτησία της πλειοψηφίας στα δίκτυα, ήρθε η Ν.Δ. και είπε, ότι δεν συμμερίζεται την ανάγκη του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΔΕΠΑ σε υποδομών και εμπορίας και έρχεται και βάζει σήμερα τα άρθρα του νομοσχεδίου αυτού- 5 σελίδες, 6 σελίδες- ολόκληρα μέσα στο νομοσχέδιο.
Αυτό, για να καταλάβετε όχι την αντίφαση, αλλά την υποκρισία που έχετε. Και βέβαια, έρχεται και παραχωρεί το σύνολο της εμπορίας- δεν κρατάει δηλαδή δικαιώματα μετόχου του δημόσιου- αλλά και το σύνολο των υποδομών, που θα έπρεπε να έχει πλειοψηφία το δημόσιο, σε ιδιώτη.
Και πρέπει να σας ομολογήσω, ότι τα παραχωρείτε χωρίς να έχετε καταλάβει ακριβώς και εσείς τι κάνετε και θα σας το εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Υπάρχουν δηλαδή, στις τοποθετήσεις του κ. Θωμά- μέσα στην επιτροπή- αντιφάσεις, που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έχετε καταλάβει τι ακριβώς πάτε να κάνετε.
Λέει δηλαδή ο κ. Θωμάς: «Θα έχουμε έναν ιδιώτη, με μια περίοδο πέντε χρόνων, για να δούμε πώς θα λειτουργήσει και πώς θα γίνουν οι επενδύσεις». Γίνεται με δοκιμή και σφάλμα, επέκταση της αεριοποίησης; Έχετε δηλαδή μιλήσει για ένα εθνικό ζήτημα μέσα στη βουλή λέγοντας, θα δούμε πώς θα προχωρήσει και θα το αξιολογήσουμε; Και από κάτω λέτε, θα βάλουμε όλες τις εταιρείες κάτω από έναν, ενώ μέσα στο νομοσχέδιο λέτε, ότι δεν επιτρέπεται αυτός που θα πάρει την εταιρία είτε της εμπορίας είτε της πώλησης να κόψει κομμάτια για πέντε χρόνια.
Έχετε μπερδέψει τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, που μπορούν πράγματι εμπορία να διεκδικήσουν όλοι, με το ότι ενοποιούνται τα μονοπώλια στην εμπορία και στις υποδομές.
Έχουμε εντοπίσει και άλλα πολλά Για την προχειρότητα και την αδυναμία κατανόησης.
Βασικό είναι, στο ότι δεν γνωρίζετε ότι τα business plan των εταιρειών των δικτύων, δεν είναι βιώσιμα, όταν το έργο αυτό χρηματοδοτείται στο 100% και άρα πρέπει να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους και έχετε ουσιαστικά στον νου σας, αλλά δεν το λέτε, να χρηματοδοτούνται τα δίκτυα, όπως χρηματοδοτήθηκαν μέχρι τώρα, και με το ΕΣΠΑ αλλά και από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και να εκμεταλλεύεται ο ιδιώτης μονοπώλιο που θα του δώσετε την εταιρία, δάνεια και χρηματοδοτήσεις που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση με εγγύηση της ελληνικής πολιτείας. Η δική μας κυβέρνηση. Αυτό ουσιαστικά κάνετε. Γιατί τα γνωρίζουμε τα business plan των εταιριών δικτύου και ξέρουμε, ότι για να έχουν εγγυημένο έσοδο, πρέπει να πει τουλάχιστον 50% έως 60% της χρηματοδότησης.
Και αλλά πολλά θα μπορούσαμε να σας πούμε. Ότι το ρουσφέτι το χαρακτηρίζεται εταιρική διακυβέρνηση, το είπε και αυτό ο υφυπουργός. Ότι δηλαδή, φτιάχνει ο διευθύνων σύμβουλος στο Δ.Σ. επιτροπή προσλήψεων, για να κάνει χωρίς ΑΣΕΠ προσλήψεις, το ονομάσατε εταιρική διακυβέρνηση. Αυτό, απορούμε ειλικρινά σε ποια ευρωπαϊκά γραφεία το μάθατε.
Η αιτιολογία για να κάνει τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η. χαμηλών αμοιβών και ατομικών συμβάσεων, είναι γιατί έτσι είναι και η εργολαβική. Εδώ, στην ελληνική κοινωνία, συζητάμε για το πώς θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους και με συμβόλαια, που θα δώσουν στην επιστήμη τους περιεχόμενο, για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το brain drain, όχι να τους κάνουμε όλους παιδιά ενός κατώτερου θεού, που το θεωρείτε και δικαιολογία. Είναι ντροπή σας, να λέτε ότι θέλετε να κάνετε όλους τους εργαζόμενους, εργολαβικούς εργαζόμενους, να το λέτε στα πρακτικά της Βουλής και να θεωρείτε ότι αυτό είναι και αιτιολογία, το να μειώσουμε τα δικαιώματα στα νέα παιδιά που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας, αλλά αυτό κάνετε.
Θα επανέλθω όμως στο φυσικό αέριο, γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο. Ενώ λοιπόν, διαφωνούσατε στον νόμο του Μαρτίου, χρησιμοποιείτε τώρα σχεδόν τον ίδιο με μια όμως προϋπόθεση, με αλλαγές κυριολεκτικά track changes, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Δίνετε, λοιπόν, το σύνολο της ιδιοκτησίας και δεν κρατάτε ούτε την αίρεση που είχε η πολιτεία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, γιατί αυτό εξασφαλιζόταν με το 51% στις υποδομές. Τώρα όμως, δεν θα είναι. Φανταστείτε τις υποδομές που εξασφαλίζουν τη μεταφορά του αγαθού αυτού, ότι δεν τις έχει η πολιτεία, ούτε 5%, ούτε 10%, ούτε 15%, ούτε το δικαίωμα μετά μετόχων μειοψηφίας που είναι 35%, τίποτε, μηδέν. Πέρα από το χατίρι στον ιδιώτη, που θα είναι τα δάνεια από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, κάνετε και το άλλο απίστευτο. Δίνετε στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, τον σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, μια σκληρή, βαριά υποδομή, που είναι πύλη της χώρας για την εισαγωγή αερίου, που αντιστοιχεί στα μακροδίκτυα, δηλαδή στους διακρατικούς αγωγούς αερίου ως χαρακτήρα, είναι αντίστοιχο δηλαδή του ΤΑΠ, το βάζετε στην ΔΕΠΑ Εμπορίας και μας λέτε, ότι αυτό προέκυψε από τη διαβούλευση, ότι σας το είπε το ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς λοιπόν, ρωτάμε δημόσια, πιο έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ έχει μέσα αιτιολογία και ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος, που θέλει να πάει ο σταθμός του υγροποιημένου στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, γιατί τον ενδιαφέρει επιχειρηματικά; Ποια είναι η αξιολόγηση και η μελέτη; Πρέπει να την φέρετε εδώ, γιατί μιλάμε για έργα δισεκατομμυρίων, που επηρεάζουν το κόστος του αερίου για όλους τους πολίτες και υποχρεούστε να τα φαίνεται αυτά εδώ, αλλιώς είστε πρόχειροι και επικίνδυνοι. Εμείς το ξέρουμε, αλλά θέλουμε να αποδειχθεί εδώ μέσα. Σας παρακαλώ λοιπόν, να φέρετε τη μελέτη σκοπιμότητας που αποδεικνύει ότι είναι προς όφελος της διαφάνειας και της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και της ενεργειακής ασφάλειας, να μπει στην Εμπορία ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια αδιαφανής συζήτηση, που δημιουργεί μεγάλους προβληματισμούς για την αφετηρία και την σκοπιμότητα που έχετε κάνει.
Αφαιρέσατε στην παράγραφο 11, ότι «ο όποιος ενδιαφερόμενος θα παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του δικτύου». Με τη δική σας λογική, της ιδιωτικοποίησης του δικτύου, δεν θα έχει ο αγοραστής ούτε καν καταθέσει εχέγγυα για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του δικτύου. Αυτό είναι εγκληματική αμέλεια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα, όταν έχει ήδη αναρτηθεί στη διαβούλευση και «σας πιάνουμε στα πράσα», εκτός αν είστε τόσο κακοί στη νομοθέτηση. Τουλάχιστον, παραδεχθείτε αυτό, βάλτε το τώρα ως νομοτεχνική τροπολογία, να αποδεχθείτε ότι κάνατε λάθος, τουλάχιστον να ξέρουμε ότι είστε καλοί στη νομοθέτηση, τουλάχιστον να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα της χώρας. Θα φανείτε για όλα αυτά μέχρι την Ολομέλεια, αν είστε επαρκείς. Πάντως, να ξέρετε ότι θίγονται σοβαρότατα ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και αφαιρείτε όλη την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, κατά τη μετάβαση στο νέο σχήμα. Είναι ξεκάθαρο, ότι όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά και ο επιστημονικός κόσμος ήταν υπέρ αυτού το οποίο λέμε εμείς. Αν δεν κάνω λάθος, μίλησε και το τεχνικό επιμελητήριο για το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων, που δεν είναι σίγουρα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό θέλω να το επιβεβαιώσετε εσείς. Θέλω, κύριε Υπουργέ, στο κλείσιμο να μας πείτε αν το τεχνικό επιμελητήριο μίλησε για την ιδιοκτησία των δικτύων φυσικού αερίου.
Οι εργαζόμενοι και τα επιμελητήρια είπαν ότι πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά αυτή την υπόθεση και πρέπει να έχει οπωσδήποτε συμμετοχή το κράτος. Εμείς λέμε, ότι πρέπει να έχει έλεγχο το δημόσιο. Μέχρι σήμερα ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων εμπορίας και διανομής, είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου και αυτό μπορούμε να σας το βεβαιώσουμε και εμείς. Κύριε Εισηγητά της Ν.Δ., έχετε κάνει λάθος στην εισήγησή σας, η απελευθέρωση και ο διαχωρισμός είχε γίνει ήδη στην Ελλάδα με σύμφωνη γνώμη των θεσμών και ελέγχθηκε από την DG Energy και προφανώς, έγινε με βάση τεχνοοικονομικές μελέτες και όχι στο πόδι, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή. Προφανώς, υπάρχει και δυσαρέσκεια σε όλους τους φορείς για τα εργασιακά δικαιώματα που δεν υπάρχει καμία ρύθμιση.
Αφαιρείται άρθρο που προστάτευε την εργασία στο αέριο, δηλαδή, έχετε πλήρη αμέλεια και άρνηση να υπερασπιστείτε το παραμικρό της εργασίας, που είναι οι επιστήμονες και που σχεδιάζουν και εξασφαλίζουν την ασφάλεια του δικτύου και προφανώς, για τον έλεγχο του κράτους.
Νομίζω ότι τα ζητήματα αυτά και όλα αυτά που σας ανέφερα για τους φορείς εκ των προτέρων, είπα για την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και όλα τα υπόλοιπα, που είναι πάρα πολύ σημαντικά και πρέπει να τα δούμε. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα ζητήματα του αερίου και θέλω να κλείσω λέγοντας ότι το πρώτο που πρέπει να κάνετε, κύριε Υφυπουργέ, είναι να μιλήσετε λιγάκι για τα θέματα της εργασίας στη Δ.Ε.Η. και τα θέματα των προνομίων που δημιουργείτε για τα δικά σας παιδιά.
Έρχεστε εδώ, για να καταργήσετε και το ΑΣΕΠ και τη συλλογική σύμβαση και ταυτόχρονα, να δημιουργήσετε προνόμια για λίγους. Παίζετε το λαϊκίστικο παραμυθάκι της μονιμότητας και των τιμολογίων των εργαζομένων. Σας ξεκαθαρίσαμε ότι τα τιμολόγια των εργαζομένων δημιουργήθηκαν και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν δεν κάνω λάθος, αλλά εμάς δεν μας απασχολεί αυτό. Μας απασχολεί το ότι δεν κάνετε την παραμικρή προσπάθεια να λύσετε οποιαδήποτε δυσαρμονία αμοιβών και οποιαδήποτε δυσαρμονία επιδομάτων μέσα στη Δ.Ε.Η.. Αντί να μπείτε να κάνετε μια συζήτηση με το Σωματείο, καταργείτε τη συλλογική σύμβαση για να μην υπάρχει κανένας να μιλήσετε, δημιουργείτε επιπλέον αμοιβές για τα «golden boys» της γαλάζιας γενιάς, βάζετε και το άρθρο για τις λιμουζίνες, χωρίς να ντρέπεστε, ενώ μιλάτε από τη μια μεριά για χρεοκοπία και από την άλλη μεριά παίρνετε λιμουζίνες για τα «golden boys» και μετά σας νοιάζει το επίδομα για τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η..
Εμείς λέμε, ελάτε να συζητήσουμε για τους υψηλόμισθους και τους χαμηλόμισθους και ποιον ωφελεί το επίδομα αυτό, αλλά θα το κάνετε με έναν όρο θα βάλετε όλα τα ζητήματα αυτά στην συλλογική σύμβαση, θα καταργήσετε το άρθρο 3 που καταργεί τη συλλογική σύμβαση και το ΑΣΕΠ, με ΑΣΕΠ και συλλογική σύμβαση να γίνει μια διάφανη συζήτηση μπροστά στον Έλληνα πολίτη για να δει τι τον συμφέρει και τι συμφέρει και τον εργαζόμενο και τι συμφέρει και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλιώς θα είστε υποκριτές. Χρησιμοποιείτε ένα επιχείρημα για να καταργήσετε τη συλλογική σύμβαση στη Δ.Ε.Η. και το ΑΣΕΠ. Αυτά τα δύο είναι πάρα πολύ ισχυρά θεμέλια της διαφάνειας και της οργάνωσης της κοινωνίας και ξέρετε ότι είναι και της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αν λοιπόν, δεν θέλετε να σας κατηγορήσουμε και για σαφέστατη οπισθοχώρηση για τα θέματα Δημοκρατίας, αλλά και ευρωπαϊκής κανονικότητας, πρέπει το άρθρο 3 και το άρθρο 4 να αποσυρθούν άμεσα.
Επαναλαμβάνω ότι για εμάς, μπαίνει θέμα εθνικού συμφέροντος και δημοσίου συμφέροντος στα θέματα αερίου και σκληρής μονοπωλιακής μετατροπής της αγοράς εις βάρος δημοσίου συμφέροντος, το οποίο, έχει χαθεί από πάρα πολλά άρθρα. Πρέπει η κυβέρνηση μέχρι τη νομοθέτηση στην Ολομέλεια να τα λύσει όλα αυτά και προφανώς, για εμάς, είναι απαράδεκτη η διαδικασία των τροπολογιών και αυτό αφορά και το Προεδρείο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, 60 σελίδες να έρθουν σήμερα και να δεν ξέρουμε πόσες θα έρθουν μέχρι την Ολομέλεια. Ευχαριστώ.