Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε, ως πρώτη συνεδρίαση, να αναφερθώ εισαγωγικά σε κάποια ζητήματα. Επιφυλάσσομαι στα θέματα άρθρων να επανέλθω, όμως επειδή θα τοποθετηθεί και ο Υπουργός, υποθέτω, στη συνέχεια – δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα αυτό, κύριε Πρόεδρε ή άλλη μέρα – θα βάλω ορισμένα ζητήματα, τα οποία μπορεί και να τύχουν σχολιασμού. Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα κάποια ζητήματα.
Η δική μου τοποθέτηση θα αφορά αποκλειστικά τα ζητήματα του περιβάλλοντος, γιατί έχουμε μια σοβαρότατη ανησυχία ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο απουσιάζει από τα πεδία άσκησης πολιτικής του. Δεν ξέρω αν έχει αναλάβει ο κ. Πλακιωτάκης την ευθύνη χαρτοφυλακίου για το περιβάλλον και τη χωροταξία στην Ελλάδα. Να του δώσουμε συγχαρητήρια αν ισχύει κάτι τέτοιο και να του πούμε και εις ανώτερα, όμως εμάς μας λυπεί ότι υπάρχει πληθώρα διατάξεων στο νομοσχέδιο αυτό που τροποποιούν αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αυτή η κίνηση δεν είναι μια κίνηση που γίνεται μόνο στο νομοσχέδιο του κ. Πλακιωτάκη. Πρόσφατα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών είδαμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, που αφορούσαν μάλιστα και απαλλαγή από άδειες δόμησης και δράσεις που δεν έχουν οριστεί στην περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας μας, στην ανακύκλωση. Είδαμε επίσης οι δήμοι να λαμβάνουν αρμοδιότητες για προσωρινή αποθήκευση ή για παράβαση των κανόνων αποθήκευσης απορριμμάτων, ενώ η Κυβέρνηση λέει ότι έχουμε πλέον μια ορθολογική διαχείριση και γινόμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Αντίστοιχα θέματα έχουμε σε ένα προς διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, που επίσης τροποποιεί τη νομοθεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το ίδιο έκανε ο κ. Γεωργιάδης, φέρνοντας βιομηχανίες όχλησης στην Περιφέρεια Αττικής. Όλα αυτά είναι κακό «σινιάλο» για τη χώρα μας, γιατί το περιβάλλον είναι βασικό αναπτυξιακό αγαθό της Ελλάδας και δεν μπορούμε να μην έχουμε μια ισχυρή πολιτική διοίκηση και να μη σχεδιάσουμε την ανάπτυξη μας με βάση το περιβάλλον.
Θα ξεκινήσω με το άρθρο 49, με το οποίο τροποποιείται η σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Αιγαίου και δεν μπαίνουν μέσα εκπρόσωποι των παρατηρητήριων δόμησης, που έχουν θεσπιστεί με τον ν.4495/2017 και έχουν την ευθύνη των αυθαιρέτων. Άρα Ο κ. Πλακιωτάκης λέει ότι, επειδή δεν έχουν γίνει τα παρατηρητήρια δόμησης, εμείς δεν παίρνουμε εκπροσώπους από αυτά, αλλά θα πάρουμε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Δεν το κάνει ως μεταβατική διάταξη και εδώ κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι, αν δεν είναι μεταβατική διάταξη αυτή, εμείς δεν θα την ψηφίσουμε με τίποτα. Συνηγορεί όμως στην κατάργηση των παρατηρητήριων δόμησης και ο κ. Πλακιωτάκης, παρότι είναι Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής. Δεν προχωρούν ως Κυβέρνηση σε προσλήψεις στα παρατηρητήρια δόμησης, άρα δεν παίρνουν τους 250 μηχανικούς και αρχιτέκτονες για να ελέγχουν τα αυθαίρετα στο Αιγαίο μας, στον τουρισμό μας, στην ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη της χώρας μας. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είναι στην ατζέντα της Κυβέρνησης η αυθαίρετη δόμηση. Αυτό δεν ξέρω, κύριε Πλακιωτάκη, αν είναι ένα νέο μήνυμα για να ανοίξει νέος κύκλος αυθαιρέτων στο Αιγαίο. Έχετε την ευθύνη στη νομοθέτησή σας να το ξεκαθαρίσετε. Εμείς πάντως λέμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να συνηγορήσουμε στο να καταργήσετε έμμεσα ή άμεσα τα παρατηρητήρια δόμησης.
Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα άρθρα στη χερσαία ζώνη και στην αδειοδότηση των λιμενικών έργων και των γεωτρήσεων, που επιφυλασσόμαστε να τα δούμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση, αλλά θέλω να πω κάτι για τα θέματα των πλωτών εξεδρών. Στο άρθρο 56, στην περίπτωση των πλωτών εξεδρών που δεν ανήκουν στη χερσαία ζώνη λιμένα, στις εξέδρες, λοιπόν, εκτός χερσαίας ζώνης, επιστρέφετε στο παρελθόν – είναι γεγονός ότι η Δεξιά έχει συνηθίσει να μας επιστρέφει σαν χώρα στο παρελθόν – και απαλλάσσονται οι εξέδρες και οι γνωμοδοτήσεις από όλες τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και την αρχαιολογία. Εγώ βλέπω με εντύπωση ότι έχετε βγάλει, κ. Πλακιωτάκη, εκτός και τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών. Δηλαδή, λέτε ότι στις περιοχές NATURA 2000 της Ελλάδας μπορεί να ισχύει το «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει». Είναι δυνατόν να τοποθετούμε σε περιοχή NATURA μια πλωτή εξέδρα και να κάνουμε εργασίες χωρίς να γνωμοδοτεί ο φορέας;
Εκτός αν συμφωνείτε και εσείς – και καλό είναι να μας το πείτε εδώ – με την κατάργηση των φορέων προστατευόμενων περιοχών που θέλει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης. Κύριε Πρόεδρε, εμένα μου φαίνεται πολύ ακραίο αυτό, στις θαλάσσιες περιοχές NATURA εκτός χερσαίας ζώνης λιμένα, να μη γνωμοδοτεί, ο φορέας της περιοχής NATURA 2000 για να μπει πλωτή εξέδρα. Είναι πάρα πολύ τραβηγμένο. Δηλαδή, αν η Ε.Ε. και η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ενημερωθεί για όλα αυτά που κάνουν οι Υπουργοί της Ν.Δ., θα έχουμε ισχυρότατα πρόστιμα, γιατί υπάρχει υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Πάμε στο επόμενο άρθρο, που επίσης μας δημιουργεί εντύπωση και είναι το άρθρο 58. Εκεί είχαμε δώσει εμείς μια παράταση για τα θέματα των αυθαίρετων κατασκευών – νομίζω είναι πέργκολες αυτά σε καταστήματα, αλλά θα το δούμε και στην κατ’ άρθρο συζήτηση – για να γίνουν οι μελέτες και να αδειοδοτηθούν.
Και έρχεται τώρα, μετά από οκτώ μήνες απραξίας ο κ. Πλακιωτάκης, να πει ότι οι φορείς δεν μπορούν να το υλοποιήσουν και τους δίνουμε άλλα δύο χρόνια παράταση. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν δουλεύετε στο Υπουργείο, κ. Πλακιωτάκη. Αν εκτιμάτε ότι κάτι δεν προχωράει, δώστε έξι μήνες παράταση. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι μετά από οκτώ μήνες, λέτε, δεν δουλεύουμε και θέλουμε άλλα δύο χρόνια. Αυτό είναι ένα ζήτημα.
Τέλος, έχω δύο ζητήματα, ένα των αποβλήτων και ένα των κατεδαφίσεων. Για τα απόβλητα, για το άρθρο 60, αναφέρθηκε και ο κ. Σαντορινιός, είναι η κατάργηση του άρθρου 105. Νομίζω ότι παραποιήσατε λίγο την πραγματικότητα, ίσως δεν την γνωρίζετε και πλήρως, όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας την πω εγώ. Η χώρα μας έχει ένα εθνικό σχεδιασμό από το 2015, που εμπεριέχει το σύνολο των προτάσεων που είχαν τότε οι ευρωπαϊκές οδηγίες, που θεσπίστηκαν μέχρι το 2018. Άρα, ως προς το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η χώρα μας έχει πληρέστατο θεσμικό πλαίσιο εθνικού σχεδιασμού, που έχει όλες τις υποχρεώσεις διαλογής στην πηγή και διαχείριση ειδικών αποβλήτων. Αν πάτε να το καταργήσετε, πάτε την χώρα για πρόστιμο.
Δεύτερο ζήτημα. Με βάση αυτόν τον εθνικό σχεδιασμό και με βάση την υποχρέωση του κανονισμού, για τουλάχιστον έναν διαχειριστή, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με το 105/4504 και δίνει τη δυνατότητα στα λιμάνια, τι να συμβαίνει; Να έχουμε κανόνες κύριε Πρόεδρε. Δηλαδή, όλα τα πλοία να κάνουν χωριστή διαλογή ανακυκλώσιμων και ζυμώσιμων, όπως και ειδικών και επικίνδυνων και λιπαντικών ελαίων και όλων των υπολοίπων υλικών, που έχουν από τη λειτουργία του πληρώματος ή των επιβατών και να τα αποδίδουν αυτά τα απόβλητα με βάση τους κανόνες της Ευρώπης, σε περισσότερους του ενός επαγγελματίες, για να υπάρχει ανταγωνισμός. Άρα, να τηρείται ο περιβαλλοντικός κανόνας, να κάνουμε διαλογή στην πηγή και να έχουμε και ανταγωνισμό με διαφάνεια και ισοτιμία. Γι’ αυτό το λόγο ετοιμαζόταν, αν δεν κάνω λάθος, η αντίστοιχη Αρχή να βγάλει και τα πρότυπα για αυτή τη λειτουργία.
Έρχεστε, λοιπόν, εσείς κύριε Πλακιωτάκη, δεν επιτρέπετε να προχωρήσουν τα πρόστιμα που είχαν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες – και ας λέει ο εισηγητής της Ν.Δ. ότι πάτε με βάση τους κανονισμούς- και ξαναγυρίζετε στο παρελθόν του ενός διαχειριστή. Άρα, να μην υπάρχει ανταγωνισμός, να μην υπάρχει ρύθμιση τιμών με βάση τον ανταγωνισμό, θεωρώντας προφανώς δεδομένο ότι έχουμε πρώτα απ’ όλα τον ευρωπαϊκό κώδικα. Αυτό τώρα τι είναι; Είναι επώαση ημετέρων στα λιμάνια κ. Πλακιωτάκη; Αυτή είναι η επιλογή της Ν.Δ.; Να έχουμε έναν διαχειριστή με ανεξέλεγκτο κόστος, έτσι ώστε να επιβαρύνεται η ακτοπλοΐα, οι επιβάτες, οι εργαζόμενοι; Τι ακριβώς θέλετε να κάνετε στα λιμάνια; Γιατί να μην έχουν ευρωπαϊκό κανόνα και ανταγωνισμό; Πολλούς ιδιωτικούς φορείς, αδειοδοτημένους για όλα τα είδη των αποβλήτων. Δεν είναι κατανοητό; Αν τυχόν ψηφίσετε το άρθρο 60, όχι απλά θα είστε υπέρ της μονοπωλιακή διαχείρισης, αλλά θα είστε υπέρ της επώασης ημετέρων στα λιμάνια. Πάρτε την απόφαση να ξέρουμε και εσείς κ. Πλακιωτάκη ποιος είστε. Βέβαια, ο κ. Χατζηδάκης έχει χειρότερες ευθύνες, γιατί απουσιάζει από το άρθρο αυτό. Ακόμα πιο παράλογο.
Ερχόμαστε τώρα στα άρθρα 62 και 63. Πέρα από το ότι υποχωρεί το ΥΠΕΝ που έχει ήδη την πλατφόρμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, δεν νομίζουμε ότι κάνετε ορθή νομοθέτηση. Έχετε σοβαρό πρόβλημα κακής νομοθέτηση εδώ. Υπάρχει πλατφόρμα αυθαιρέτων, αν δεν κάνω λάθος είναι το άρθρο 114 / 4495 που λέει ότι οποιαδήποτε υπηρεσία μπορεί να καταθέσει την τεχνική μελέτη και να πάρει την υποστήριξη από το Τεχνικό Επιμελητήριο, με ένα τοπογραφικό χωρίς κόστος – έχει γίνει σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες – και να μπει στην ταυτότητα κτιρίου και στη βάση του νόμου που έχει, για να προχωράει η διαδικασία της τακτοποίησης αυθαιρέτων. Έρχεστε εσείς και το καταργείται. Ξέρω ότι συζητείτο στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και στο παρελθόν, δεν είναι κάτι καινούργιο. Και σε άλλες υπηρεσίες έχει συζητηθεί. Εγώ ρωτώ το εξής. Αν το γνωρίζετε, να μας το πείτε. Ξέρετε ποιος θα υπογράψει για τη στατική επάρκεια αυτών των κτιρίων αύριο; Εγώ λέω να μας το λύσετε αυτό, να μας λύσετε το πώς θα αποκτήσουν ταυτότητα τα κτίρια αυτά, πώς θα μπουν στη βάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εμείς μετά θα δούμε την τοποθέτησή μας. Παραβιάζετε τον 4495, δεν μπαίνετε στη βάση δεδομένων, δεν αποκτάται ταυτότητα κτιρίου, δεν έχει στατική επάρκεια, δεν έχει στρογγυλή σφραγίδα και δουλεύουν εργαζόμενοι και φοιτητές, αν δεν κάνω λάθος. Αν όλα αυτά λυθούν, εμείς θα προχωρήσουμε.
Για ποιο λόγο έγινε ο 4495; Για να μην κάνουμε παραθυράκια και φωτογραφικές ρυθμίσεις. Να έχουμε ενιαία διαδικασία. Στο παρελθόν και σε εμάς, κ. Πλακιωτάκη, πολλές φορές ήρθαν οι υπηρεσίες και ζητούσαν τακτοποίηση αυθαιρέτων. Δεν μπορεί να γίνεται πια με νόμο αυτό. Δίνουμε κακό παράδειγμα και στους πολίτες. Γι’ αυτό το λόγο σας επισημαίνουμε σε αυτά τα δύο τελευταία άρθρα, το 62 και το 63, αυτά που θα έπρεπε να σας επισημάνει ο συνάδελφός Υπουργός σας, που είναι γνωστό ότι είναι απών, για να σας βοηθήσουμε να μην ακολουθήσετε ένα λανθασμένο δρόμο. Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η πρόχειρη και λάθος νομοθέτηση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πού βρίσκεται το ΥΠΕΝ και ο κύριος Χατζηδάκης.
Απ’ ότι φαίνεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να είναι μόνο ο φορέας, ο οποίος θα πουλάει τα πάντα. Θα ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Δεν θα νοιάζεται για το περιβάλλον, για τα αυθαίρετα, για τη χωροταξία, για την πολεοδομία, για το θαλάσσιο περιβάλλον. Ξέρω ότι αυτό είναι πρόβλημα της Κυβέρνησης και του κυρίου Πλακιωτάκη, αλλά εγώ όφειλα να τα πω. Σας ευχαριστώ πολύ.