Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αφού ξεκινήσω και εγώ με την οδύνη όλων μας για την απώλεια του Δημήτρη Ρίζου, του συναδέλφου και συντρόφου, και τα συλλυπητήριά μου προς την οικογένεια του, όπως έκανε και η συνάδελφός μου, η Εισηγήτρια, θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, κύριοι και κυρίες Βουλευτές, ότι η σημερινή επέτειος, η επέτειος, δηλαδή, της 24ης Ιουλίου, δεν θυμίζει μόνο τη μέρα της Δημοκρατίας. Δεν φτάνει να λέμε μόνο για τη μέρα της Δημοκρατίας, αλλά και για την ανάγκη να αγωνιζόμαστε γι’  αυτήν και την ανάγκη να αντιστεκόμαστε σε όσους τη μειώνουν ή την αμφισβητούν, γιατί με αγώνες κατακτήθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε εμείς ούτε ιδιαίτερα η νέα γενιά. Και η αντίσταση σε όσους μειώνουν τη Δημοκρατία μας ταυτόχρονα είναι αντίσταση και σε όσους καπηλεύονται τον πατριωτισμό και την πίστη στην πατρίδα και στην ελληνική πολιτεία, αλλά και σε όσους ασπάζονται τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία, γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι απέναντι στη Δημοκρατία μας.

Παράλληλα, όμως, με την ιστορική γνώση και την προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές νομίζω ότι μια Κυβέρνηση οφείλει να έχει τουλάχιστον βασικές γνώσεις και αριθμητικής. Άκουσα τον κ. Σενετάκη, αν δεν κάνω λάθος, να επαναλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμητικό ατόπημα του Πρωθυπουργού.

Να σας το πούμε, λοιπόν, ξανά εδώ μέσα: Πότε τα 19 δεν ισούνται με 70 και δεν μπορώ να καταλάβω πώς ανακάλυψε ο Πρωθυπουργός ότι κερδίσαμε 70 δισεκατομμύρια σε μια σύνοδο κορυφής, που, από ότι βλέπουμε, μόνο σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση συμμετείχε τέσσερις μέρες και δεν είχε, αν θέλετε, την εργώδη προσπάθεια που ο Αλέξης ο Τσίπρας έκανε κάθε φορά που πήγαινε στις συνόδους κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που πρέπει να ξέρετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι ότι μειώθηκαν οι επιδοτήσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια και, δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, ένα πρόβλημα που είχαμε είναι ότι μειώθηκαν τα προγράμματα δίκαιης μετάβασης, υγείας σε μηδενισμό και αγροτικής ανάπτυξης και πρέπει να δούμε πώς θα διεκδικήσουμε την αποκατάσταση αυτών των ελλειμμάτων συν, αν θέλετε, το ότι μειώθηκε ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας για κάποιες χώρες.

Δεν υποτιμούμε το ότι αμοιβαιοποιείται ένα τμήμα του χρέους. Είναι σημαντική πρόοδος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, υπάρχει μια υποχώρηση όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα.

Και, βέβαια, αυτό που μας κάνει εντύπωση και δεν ακούσαμε καθόλου στη Σύνοδο Κορυφής είναι κάποια κουβέντα για την Τουρκία.

Εδώ, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι χρειάζεται να μας ενημερώσετε. Διεκδίκησε ο Πρωθυπουργός να υπάρχει τοποθέτηση συνόδου κορυφής απέναντι στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τη μεριά της Τουρκίας; Δεν έχουμε ακούσει κάτι και, ευτυχώς, ήρθε ο κ. Μακρόν να θυμίσει ότι και σύνοδος του νότου υπάρχει με πρωτοβουλία τότε και της ελληνικής Κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολύ καιρό ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Κορυφής για τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση από τη μεριά της Τουρκίας των δικαιωμάτων μας.

Καθυστερεί η εξωτερική πολιτική. Νομίζω το έχουμε εντοπίσει. Πρέπει να διεκδικήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και με ενεργητικό τρόπο τα δικαιώματά μας.

Έρχομαι στο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, γιατί ο κύριος Πρόεδρος θα μου κάνει παρατήρηση.

Αυτό που διαπιστώνουμε, κύριοι της Κυβέρνησης, είναι ότι δεν έχουμε σχέδιο ανάπτυξης και εφόσον δεν έχουμε σχέδιο ανάπτυξης, δεν έχουμε και σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Τη μόνη πρόταση στρατηγική που έχουμε ακούσει από τη Νέα Δημοκρατία εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι η ιδιωτικοποίηση των συνεταιρισμών. Εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει κάτι άλλο. Να μπουν οι ιδιώτες στους συνεταιρισμούς να πάρουν την περιουσία τους.

Μέχρι τώρα τα υπόλοιπα, κύριε Υπουργέ, -και είναι καλώς που είστε και εσείς τώρα στην Αίθουσα- ήταν βραχυπρόθεσμα και προσωποκρατικά μέτρα και, μάλιστα, πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν αντιστοιχεί σε ένα νομοσχέδιο.

Δεν ξέρω, κύριε Βορίδη, αν σας ταλαιπωρούν για να βάζετε ντε και καλά κάποιο νομοσχέδιο ή μας ταλαιπωρείτε εσείς. Πάντως ειλικρινά θα περιμέναμε μια πιο στρατηγική πρόταση νομοσχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη.

Και θα γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής προς τους αγρότες; Δυστυχώς, παραπλάνηση και αναξιοπιστία.

Να σας πω ένα παράδειγμα: Είπε ο κ. Βορίδης ότι επαναλαμβάνεται σήμερα το άρθρο 24 του ν. 4643 σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη γη υψηλής παραγωγικότητας, ένα άρθρο που αμφισβητεί την υψηλή παραγωγικότητα στην Ελλάδα, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Και εγώ ρωτάω κάτι άλλο πιο απλό: Αυτό, κύριε Βορίδη, το ψηφίσατε αρχές Δεκεμβρίου. Λέγατε ότι μέσα σε δύο μήνες για αυτό το άρθρο, με το οποίο διαφωνήσαμε, θα έχετε καταλήξει σε υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει την εγκατεστημένη ισχύ σε μεγαβάτ σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Τότε είχατε προσπαθήσει να σπεκουλάρετε απέναντι στις αντιδράσεις μας και παραπλανήσατε τους αγρότες ήταν εδώ λέγοντας να τους δώσετε γη υψηλής παραγωγικότητας για να μπουν φωτοβολταϊκά.

Έχουν περάσει επτά μήνες, κύριε Βορίδη. Γιατί είπατε ψέματα στους αγρότες αρχές Δεκεμβρίου του 2019; Πού είναι η υπουργική απόφαση που θα βγάζατε; Δεν την έχετε βγάλει.

Άρα, λοιπόν, παραπλανάτε αποδεδειγμένα εντός του Κοινοβουλίου τους αγρότες και για άλλα πράγματα. Παράδειγμα: Υπάρχει απίστευτη προχειρότητα στο νομοσχέδιο αυτό. Στο άρθρο που αναφέρεται στις υδατοκαλλιέργειες ζητάτε να υποβάλλεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αρμόδια Διεύθυνση που θα έχει κτηνιάτρους και γεωπόνους και θα ελέγχουν τη ΜΠΕ για να τη στέλνουν στην περιβαλλοντική υπηρεσία, ενώ στο άρθρο παρακάτω που αναφέρεται στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις υποβάλλεται η ΑΕΠΟ και όχι η ΜΠΕ και ενώ υπάρχει ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο που το δημιουργήσαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση για να μπορούν όλες οι υπηρεσίες να βλέπουν ηλεκτρονικά τη ΜΠΕ οπουδήποτε υποβάλλεται και να την ελέγχουν όλοι ταυτόχρονα; Δηλαδή αν λείπει κάτι, η διεύθυνση ΠΕΧΩ ή η ΔΥΠΑ, οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες θα ρωτάνε τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δικαιολογητικά που λείπουν και όχι τον δικαιούχο της δραστηριότητας;

Για να μην πω για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται με την ακύρωση των δασικών χαρτών, διότι τώρα πλέον δεν μπορεί για τα μη δασικά, αφού ακυρώθηκαν οι κυρωμένοι, να παίρνουν μια βεβαίωση μηχανικού πάνω σε τοπογραφικό και να γίνει το ποιμνιοστάσιο, να γίνεται ακόμα και η κατοικία του αγρότη. Τώρα θα πρέπει να πηγαίνουμε πάλι για πράξη χαρακτηρισμού, ενώ νομοθετήσατε εσφαλμένα την ακύρωση δασικών χαρτών στις αρχές του Μαΐου και ήλθατε δύο μήνες μετά να βγάλετε υπουργική απόφαση και να παρατείνετε την ακύρωση μέχρι τον Σεπτέμβριο, να ζητήσετε δικαιολογητικά αμφιβόλου νομιμότητας που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι δεν υπάρχουν, για να πάει στις καλένδες η κύρωση των δασικών χαρτών κι έτσι η Ελλάδα να γυρίσει δεκαετίες πίσω –καμία σχέση με την ευρωπαϊκή κανονικότητα- και να μην απαντάει ακόμα η διοίκηση τι θα γίνει με τις αντιρρήσεις που εκδικάστηκαν. Θα τις λάβετε υπόψη, εκεί που οι δημόσιοι υπάλληλοι που είπατε ότι σέβεστε, έχουν κάνει το έργο τους και έχουν κρίνει τις αντιρρήσεις;

Γιατί ακυρώσατε τους κυρωμένους που δεν είχαν καμία αντίρρηση; Γιατί δεν προσλάβατε δασολόγους για να εξεταστούν οι πολλές χιλιάδες αντιρρήσεων που λέτε ότι έχουν σωρευτεί; Μήπως επίτηδες το κάνατε για να καθυστερήσετε κι άλλο και τους αγρότες και την ελληνική ανάπτυξη και να υπάρχει μόνο το φιλικό χτύπημα στην πλάτη από τον πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας;

Το «μπάτε, σκύλοι, αλέστε», κύριε Βορίδη, είναι στη δική σας πολιτική ατζέντα ή μόνο στου κ. Χατζηδάκη; Διότι αυτό που εγώ βλέπω είναι να υποβιβάζεται και η περιβαλλοντική αδειοδότηση με όλα αυτά τα οποία υπάρχουν εδώ.

Ένα θέμα το οποίο πρέπει να λύσετε είναι τα εκχερσωμένα, γιατί πράγματι στα εκχερσωμένα υπάρχει ζήτημα, εφόσον απορρίφθηκε από το ΣτΕ η εφαρμοστική διάταξη του ν. 4280/1914. Δεν έχετε δώσει απάντηση. Απλά ακυρώνετε δασικούς χάρτες. Όταν έλθει η Ευρώπη, όμως, να ζητήσει πίσω επιδοτήσεις από την Ελλάδα και τους αγρότες, τότε θα λέμε ότι ο κ. Βορίδης, ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης είναι συνυπεύθυνοι, όσο και αν τώρα λέτε στους αγρότες «δεν πειράζει, ας πάει έναν χρόνο πίσω, δεν έγινε τίποτα».

Επίσης, έχετε κάποιες διατάξεις για τις μυδοκαλλιέργειες. Κύριε Βορίδη, πρέπει να ομολογήσω ότι παρότι οι διατάξεις σας είναι επιφανειακές και βάζουν περισσότερα έγγραφα στις υδατοκαλλιέργειες παρά λιγότερα και μόνο για τις χερσαίες, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να σας πω ότι αυτήν τη στιγμή πάνω από τριακόσιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μυδοκαλλιεργητών στην Ελλάδα περιμένουν εδώ και έναν μήνα απάντηση από την κυρία Αραμπατζή, που την είδαν επίσημα, για το τι θα κάνετε για να ενισχύσετε έναν κλάδο εξαγωγικό που έχει ακόμα την καλλιέργεια μέσα στη θάλασσα. Σας το έχω πει επανειλημμένως. Έχετε υποτιμήσει τις μυδοκαλλιέργειες. Δεν έχετε ανακοινώσει τίποτα. Προ ολίγου μιλήσαμε πάλι με τους συνεταιρισμούς.

Σε λίγο, κύριε Βορίδη, αν δεν δώσετε απαντήσεις και πιθανές ενισχύσεις, ένας μεγάλος εξαγωγικός κλάδος της χώρας μας που είναι του πρωτογενούς τομέα, που είναι του ιδιωτικού τομέα, θα μείνει πίσω καθυστερημένος και εξαιτίας σας, γιατί σε όλον τον οικονομικό τομέα πρέπει να ομολογήσω, κύριε Βορίδη, ότι τα μέτρα που έχετε λάβει και στον αγροτικό τομέα, αλλά και συνολικά στην οικονομία, είναι πολύ πιο πίσω από τις απαιτήσεις. Παραδόθηκε στη Νέα Δημοκρατία μια χώρα με πλεόνασμα, με «μαξιλάρι», με χαμηλά επιτόκια και την έχετε οδηγήσει ήδη –για να σας πω εγώ ένα αριθμητικό νούμερο- σε έξι δισεκατομμύρια δημοσιονομικό έλλειμμα στα έσοδα του κράτους στο πρώτο εξάμηνο. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματική αριθμητική του κ. Μητσοτάκη.

Ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email