Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το νομοσχέδιο δεν είναι αποκαλυπτικό μόνο για τις προεκλογικές συμφωνίες της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητέ συνάδελφε Νίκο Φίλη. Είναι αποκαλυπτικό και για την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί με ένα νομοσχέδιο πολύ περιορισμένου οράματος, πολύ επιφανειακό και χυδαίο, με ρυθμίσεις που εξυπηρετούν απλώς κάποιους από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων -και πάλι όχι όλων- οδηγεί σε ζημία και σε αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της παιδείας. Διότι, είναι άποψή μου ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι εις βάρος και των εργαζομένων στην παιδεία και των μαθητών και των ιδιοκτητών εκπαιδευτηρίων και της παιδείας συνολικά και πλήττει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό και ως δημόσια πολιτική.
Καταρχήν πρέπει να ομολογήσετε ότι ήταν προσβλητικό για τη Βουλή αυτό που κάνατε, να φτάσει χθες να τελειώσουν οι επιτροπές, να το φέρετε άρον-άρον, χωρίς επεξεργασίες εδώ, μην επιτρέποντας στους Βουλευτές να συμβάλουν στην επεξεργασία που χρειάζεται ένα σημαντικό νομοσχέδιο, με περιορισμό των φορέων, με φίμωση κάποιων φορέων, προφανώς σε αντάλλαγμα του συμβολαίου που έχετε ήδη προεκλογικά για την αντιπαροχή που πρέπει να δώσετε σε κάποιους, επαναλαμβάνω, ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα νομοσχέδιο εις βάρος πρώτα απ’ όλα των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων. Όμως, για να σας πω και την προσωπική μου εμπειρία, το σχολείο το διαλέγει ο γονιός για τον δάσκαλο και τη δασκάλα. Ο δάσκαλος και η δασκάλα, ο καθηγητής και η καθηγήτρια φτιάχνουν το σχολείο, τα παιδιά και δίνουν αξία και στον ιδιοκτήτη κάποιες φορές. Αν, όμως, εμείς διαλέγουμε το σχολείο μόνο για την κερδοφορία του και εσείς αξιολογείτε ένα σχολείο μόνο για την κερδοφορία του, ως εμπορική επιχείρηση, σίγουρα δεν μιλάτε για παιδεία. Δεν μιλάτε για αυτό που γνωρίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως παιδεία. Και αυτή την απαξιωτική αντίληψη για την παιδεία δεν την περιορίζετε μόνο στο ιδιωτικό σχολείο. Είναι συνολικά για τα θέματα παιδείας. Αυτή είναι η αντίληψη της κ. Κεραμέως. Γιατί λειτουργείτε αυταρχικά, απαξιωτικά και υποβαθμίζοντας τη γνώση, την επιστήμη, την πρόοδο. Γιατί η άποψή σας δεν συνάδει με το αναβαθμισμένο ποιοτικό σχολείο. Ούτε η πολιτική σας, διότι δεν θα ξεκινάγατε με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με αυταρχισμό, με μεταφορά στο Υπουργείο Εργασίας, με εξίσωση δικαιωμάτων προς τα κάτω, με ανισοτιμία και υποκειμενικότητα στην αξιολόγηση, με βλαπτική μεταβολή λιγότερων ωρών εργασίας και λιγότερων αμοιβών, με συστέγαση και στην απασχόληση και όλα τα υπόλοιπα που έχετε για τους εκπαιδευτικούς, αν θέλατε να αναβαθμίσετε και το ιδιωτικό σχολείο.
Η ρύθμιση της κ. Κεραμέως υποβαθμίζει και το ιδιωτικό σχολείο, γιατί υποβαθμίζει αυτούς που παρέχουν τη γνώση και την αναβάθμιση της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων των παιδιών μας. Άρα, υποβαθμίζει και τη σοβαρή επιχειρηματικότητα και τα ιδρύματα που θέλουν να επενδύσουν στην ιδιωτική παιδεία. Ποιοι γονείς θα θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο ευέλικτης εργασίας; Ποιοι γονείς θα επέλεγαν να στείλουν τα παιδιά σε ένα σχολείο που δουλεύουν ωρομίσθιοι με χαμηλή αμοιβή, πρωί-απόγευμα, καλοκαίρι, όπως θέλει ο επιχειρηματίας και όχι τους καλύτερους εκπαιδευτικούς;
Ο σκοπός του νομοσχεδίου θα ήταν πώς θα πληρώσετε περισσότερο τους εκπαιδευτικούς για να δώσουν καλύτερη παιδεία, αν θέλετε να αναβαθμίσετε την ιδιωτική παιδεία. Είναι δυνατόν να εμπιστευτεί, αν θέλετε, ο γονιός το παιδί σε εκπαιδευτικούς που θα δηλώσουν πιεσμένοι; Ότι εθελοντικά, ναι, θα δουλέψουν περισσότερες ώρες με λιγότερη αμοιβή ή θα δουλέψουν λίγο το πρωί και λίγο το απόγευμα ή μπορεί να δουλέψουν και το σαββατοκύριακο και ίσως να κάνουν και λίγο ξένες γλώσσες στο περίσσευμα των 10-12 ωρών;
Δεν γίνεται ποιοτική εκπαίδευση με εργαζόμενους λάστιχο, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι θα είναι πιο ευάλωτοι και σε άλλες πιέσεις για το βαθμό, για το απουσιολόγιο και τότε θα πρέπει να απολογηθείτε συνολικά στη νεολαία και δεν μπορείτε να απολογηθείτε. Δεν έχετε το ηθικό και πολιτικό ανάστημα για να απολογηθείτε στη νεολαία.
Εγώ θα το πω ξεκάθαρα. Ο νόμος αυτός θα αποτύχει, γιατί οι περισσότεροι γονείς -και θα δανειστώ εδώ την άποψη του Κωστή Παπαϊωάννου, του πρώην Γενικού Γραμματέα που είδα πριν δέκα μέρες δημοσιευμένη- θα προτάξουν την ιδιότητα του γονέα και όχι την ιδιότητα του πελάτη, γιατί έτσι με αυτή τη στάση στη ζωή προχωρά η κοινωνία μας. Κάτι που δεν έχει η Δεξιά και δεν είχε ποτέ. Και βέβαια, δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να έχετε φτάσει στο όριο της πολιτικής χυδαιότητας να πιστεύετε σε μια κοινωνία που ο γονέας θα προτάσσει ότι μπορεί να αγοράσει ιδιωτική αριστεία και να μην έχει αξίες, να μην έχει για το παιδί του αρχές και να μη βάζει όρους στο πώς θα προχωρήσει το παιδί του.
Όμως, εκτός από τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και το ίδιο το εκπαιδευτήριο, το νομοσχέδιο αυτό είναι εις βάρος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουμε πάρει επιστολές από όλο το δίκτυο των ιδιοκτητών των κέντρων ξένων γλωσσών, με νομική γνωμοδότηση μάλιστα, γιατί βάλατε και ψεύτικες, αν θέλετε, δικαιολογίες που όλοι οι επιστήμονες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών διαφωνούν με τις ρυθμίσεις αυτές. Άρα και η επιχειρηματικότητα των ιδιωτικών σχολείων πλήττεται και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πλήττεται και οι εργαζόμενοι πλήττονται και τα παιδιά μας. Και όλα αυτά, ξέρετε, γίνονται εις βάρος της αριστείας, εις βάρος της αξιοκρατίας. Διότι έρχεστε με μια τροπολογία να επιβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία στην επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης. Άρα και εις βάρος της αριστείας το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως;
Πώς τα καταφέρατε να είστε κατά εργαζόμενων, μαθητών, γονέων, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και της ίδιας της παιδείας, αλλά και της αξιοκρατίας και της αριστείας; Να επιλέξετε, δηλαδή, να βάλετε διευθυντές σχολείων μόνο με κομματικά κριτήρια; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η χυδαιότητα αυτή της Νέας Δημοκρατίας και η προσβολή των δημοτικών αρχών; Βέβαια, δεν είναι περίεργο. Η δυσανεξία προς τη γνώση της Νέας Δημοκρατίας αποδείχθηκε από την πρώτη βδομάδα, τότε που βάλατε στην ΕΥΠ Διοικητή, νομίζω, έναν κύριο που δεν έχει πτυχίο και μετά ήρθατε εδώ και τολμήσατε να ψηφίσετε -ψηφίσατε εσείς- να υπάρχει Διοικητής στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών χωρίς πτυχίο. Και μετά θα πούμε στα παιδιά μας διεκδίκησε τη γνώση; Θα πούμε στους εκπαιδευτικούς δώσε καλύτερη γνώση; Θα πούμε στους ιδιοκτήτες σχολείων διεκδικήσετε την ποιότητα και την αξιοκρατία, όταν εσείς διορίζετε διευθυντές εκπαίδευσης, χωρίς κριτήρια και χωρίς αξιολόγηση; Αυτούς τους προσωρινούς που θα βάλετε τώρα. Εις βάρος, λοιπόν, της παιδείας και της γνώσης! Για να μην πω για τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, για όλα τα «γαλάζια παιδιά» που έχουν γεμίσει το δημόσιο επί Νέας Δημοκρατίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο «πράσινος» Πρωθυπουργός επέλεξε στο άρθρο 15 να μην προχωρήσει ούτε στην αναβάθμιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ υπήρχε νόμος για τη διεύρυνση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Και εδώ έχετε και εσείς, κυρία Υφυπουργέ, προσωπική εμπλοκή.
Για να αναβαθμιστεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση ίσως τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να συνδεθούν με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης που ο ΟΗΕ έχει ως βασικό εργαλείο να γίνουν να συνδεθούν με την υγεία και τον πολιτισμό . Να συμβληθούν με τις βιώσιμες λύσεις για τα τοπικά ζητήματα για να γίνουν κέντρα αειφορίας. Αυτή την πολιτική παρέμβαση έρχεστε με έναν πολύ συντηρητικό τρόπο, αντιεπιστημονικό κα να κάνετε πίσω, ενώ η παγκόσμια κοινότητα πάει μπροστά προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μην αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία να έχετε κέντρα αειφορίας στα σχολεία μας. Άρα, τα παιδιά των Ελλήνων και των Ελληνίδων να μείνουν πίσω. Τα παιδιά της πατρίδας μας να μείνουν πίσω και ως προς την περιβαλλοντική πολιτική και ως προς την ολιστική προσέγγιση προς το περιβάλλον και ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη; Και μάλιστα, αυτό σας το λέω προσωπικά, γιατί έχετε επισκεφθεί το Δήμο Θέρμης, εκεί που κρατήσατε, μαζί με άλλα έξι κέντρα αειφορίας. Κλειστά ιδρυμένα κέντρα αειφορίας. Φέτος αυτή ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Φέτος έμειναν κλειστά έξι κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κέντρα εκπαίδευσης αειφορίας, γιατί δεν βάλαμε εκπαιδευτικούς πιθανά, γιατί όπως λέει η συζήτηση στους εκπαιδευτικούς κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θίγονταν από την τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα κέντρα εκπαίδευσης. Και για τον λόγο αυτό, κατασκευασμένα σχολεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τους δήμους της χώρας μας τα κρατήσατε κλειστά; Είχατε ευθύνη γι’ αυτό. Γνωρίζω ότι το ΦΕΚ ίδρυσης είχε βγει με τον αείμνηστο Γιάννη Παντή, που οφείλουμε να αναφέρουμε τη μνήμη του σήμερα εδώ του πρώην Γενικού Γραμματέα από τις 27/2/2018.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, κλείνει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και έρχεται να επιβεβαιώσει με αυτό το νομοσχέδιο ότι αυτή είναι η ταυτότητά της . Για ποιο λόγο; Γιατί θέλει, άραγε, καταδιωκόμενο, φοβισμένο και υποταγμένο τον εκπαιδευτικό; Γιατί θέλει τη νεολαία μας φοβισμένη και υποταγμένη; Θέλει τη νέα γενιά φοβισμένη και υποταγμένη και δεν την ενδιαφέρει το εθνικό και πατριωτικό καθήκον ν έχουμε παιδεία που να δυναμώνει την Ελλάδα και να την κάνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια κοινότητα. Ούτε με τους εργαζόμενους ούτε με τους ιδιοκτήτες ούτε με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες ούτε με το περιβάλλον ούτε με τους μαθητές ούτε με την παιδεία. Αλλά αντίθετα, μια σκοτεινή, μοχθηρή και απαράδεκτη πολιτική ηγεσία, σκοταδιστική, η οποία πάει πίσω την παιδεία κι έρχεται σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχουμε ανάγκη και αυτή η Ελλάδα που έχουμε όλοι ανάγκη θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά σας και στους δρόμους.
Σας ευχαριστώ πολύ.