Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν πολιτικό και οικονομικό κατήφορο.
Πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι κατήφορος η λαθροχειρία που επιχειρεί η Κυβέρνηση να κάνει σήμερα εδώ στην Ολομέλεια, διότι τα 3,9 δισεκατομμύρια των αναδρομικών των συνταξιούχων έγιναν, με δήλωση του κυρίου Πρωθυπουργού, 1,4 δισεκατομμύρια και τελικά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου είναι μόνο 900 εκατομμύρια.
Η πρώτη απάντηση που πρέπει να δώσει ο Υφυπουργός –κι αν θέλει να την δώσει και μετά την ομιλία μου- είναι αν τελικά έχει δίκιο ή όχι το Γενικό Λογιστήριο που μιλάει για 900 εκατομμύρια ή ο Πρωθυπουργός που είπε για 1,4 δισεκατομμύρια, πιθανά ψευδώς, λίγο πριν εδώ στην Ολομέλεια.
Γιατί με την τροπολογία που θα ψηφίσετε σήμερα, αν την ψηφίσετε, θα ψηφίσετε να διαγραφούν τα αναδρομικά για τους Έλληνες συνταξιούχους και από 3,9 δισεκατομμύρια θα γίνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων 1,4 δισεκατομμύρια ή 900 εκατομμύρια, όπως λέει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και το ερώτημα είναι: Θα ψηφίσετε τη διαγραφή των αναδρομικών σήμερα, κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν σέβεται τους συνταξιούχους, δεν σέβεται ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε έναν οικονομικό κατήφορο -για να μην αναφέρω τα αδιέξοδα στην εθνική πολιτική- προκύπτει και από την αποτυχία της δημοσιονομικής διαχείρισης, μιας και η Ελλάδα γράφει ήδη περίπου 6 δισεκατομμύρια έλλειμμα στα έσοδα, αλλά και από την ύφεση που ξεκίνησε ήδη από το τέλος του 2019, από την ανυπαρξία διαπραγμάτευσης στο Συμβούλιο Κορυφής και από την υποβάθμιση της χώρας μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από την υποτίμηση των αναγκών της κοινωνίας.
Η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ για το πογκρόμ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ξεκάθαρη. Η χρεοκοπία των δήμων, στους οποίους δεν δίνουν ούτε τη χρηματοδότηση για την προσφορά τους στην πανδημία, αλλά ζητούν να πληρωθούν και τα ληξιπρόθεσμα, αλλά και το ότι ψηφίζετε σήμερα την έναρξη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, είναι ξεκάθαρη υποτίμηση των αναγκών της κοινωνίας, αλλά και της αγοράς. Και από την άλλη, με το πόρισμα Πισσαρίδη ετοιμάζεστε για λιτότητα, φτώχεια, αδικία, δηλαδή για ένα νέο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάτε χαριστικές ρυθμίσεις, αμνηστία στους τραπεζίτες για δάνεια με αέρα ή περιορισμό της φορολογίας στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, στα μπόνους των μετόχων ή και για διάφορους προπονητές και επαγγελματίες παίκτες.
Πάνω απ’ όλα, όμως, λείπει η απουσία ενός οράματος, μιας στρατηγικής για τη χώρα. Κυριολεκτικά, υπάρχει ένα επιτελικό μπάχαλο, κάτι το οποίο προκύπτει και από τις πλείστες ομιλίες Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κατά της πρότασης για τα τέλη ταξινόμησης.
Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται σε μια περίοδο ύφεσης και δεν οφείλεται μόνο στην πανδημία. Οφείλεται, όμως, και στο ότι δεν διεκδικήσατε περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια. Κι όταν εγκρίθηκε ένα μείγμα το οποίο είναι εις βάρος των χωρών του Νότου, βγήκε ο Υπουργός Οικονομικών να πει ότι αυτή η συμφωνία είναι ορθολογική. Τελικά, μήπως ο κ. Μητσοτάκης καθόταν με τους «φειδωλούς», με τη μεριά των χωρών του Βορρά; Γιατί δεν μπορεί να είναι ορθολογική μια συμφωνία και να το λέει ο κ. Σταϊκούρας όταν υποβαθμίζει τα συμφέροντα της χώρας μας.
Επίσης, καλό θα είναι να θυμίσετε στον Πρωθυπουργό ότι υπάρχει και η απλή βασική αριθμητική του δημοτικού. Τα 70 δισεκατομμύρια δεν είναι 32 δισεκατομμύρια, όπως είπε σήμερα, και από τα 32 δισεκατομμύρια δεν είναι 19,5 δισεκατομμύρια που είναι οι επιχορηγήσεις, παρ’ ό,τι ακούμε με μεγάλη ανησυχία δημοσιεύματα ότι τελικά τα 19,5 δισεκατομμύρια είναι μάλλον 16,7 δισεκατομμύρια και από αυτά υπάρχουν επιστροφές. Άρα, το καθαρό ποσό που θα μείνει, λένε δημοσιεύματα και οι ξένοι οίκοι, θα είναι περίπου 6,5 δισεκατομμύρια.
Και βέβαια, υπάρχει ο κανόνας του φρένου που παραχωρήσατε στις χώρες του Βορρά, δηλαδή να μας πάνε σε διαδικασία EUROGROUP, να βάζει βέτο μία χώρα και να ζητά νέο μνημόνιο για τη χώρα μας. Γιατί εκεί θα καταλήξει και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο να ωφελούνται λίγοι και εκλεκτοί, να έχουμε ένα νέο μνημόνιο, δηλαδή λιτότητα, αυταρχισμό και άδικη πολιτική. Και τελικά, φαίνεται ότι η Κυβέρνησή σας κάνει την κρίση της πανδημίας ευκαιρία για να εφαρμόσει τη δική της ακραία νεοφιλελεύθερη, ακροδεξιά και άδικη πολιτική.
Από την άλλη, βέβαια, ευτυχώς που έχουμε κάποιους δικαστές, όπως τα βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που απέδειξαν ότι η χατιρική ρύθμιση που κάνατε για τους τραπεζίτες αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας, είναι αντισυνταγματική. Επιπλέον, διατύπωσαν την άποψη ότι οι διατάξεις που ψήφισε η Κυβέρνηση έθεσαν εμπόδια στη δίωξη τραπεζιτών που παραβίασαν το νόμο τραπεζικών στελεχών, επιβάρυναν το ελληνικό Δημόσιο και ήταν μια διάταξη-δώρο που αμφισβητεί το κράτος δικαίου και προασπίζει μόνο τους ισχυρούς.
Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να πούμε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου μένει ακάλυπτη η πρώτη κατοικία κι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το υποτιμήσει. Δυστυχώς, σύμφωνα και με τραπεζικούς παράγοντες, οι πλειστηριασμοί οι οποίοι ετοιμάζονται θα είναι δεκάδες χιλιάδες και πιθανόν να φτάσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες τα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτή η ζοφερή κατάσταση προκύπτει διότι δεν λάβατε τα μέτρα που οφείλατε και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και για την ενίσχυση της αγοράς της οικονομίας, της αγοραστικής δύναμης και των νοικοκυριών για να μην αναγκαστούν οι επιχειρηματίες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες και τα λαϊκά νοικοκυριά να βάλουν όχι απλά υποθήκη, αλλά να φτάσουν σε πλειστηριασμό την κύρια κατοικία τους.
Η Κυβέρνηση αδρανεί συναινώντας και υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των τραπεζών και πρακτικά βάζει πλάτη στους πλειστηριασμούς κι έτσι θα φέρει κυριολεκτικά χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, νοικοκυριά σε πρόθυρα ασφυξίας. Είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία που μας δίνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ότι μέχρι στιγμής ελάχιστες αιτήσεις έχουν ευοδωθεί, μόλις χίλιες πεντακόσιες σαράντα έξι.
Γι’ αυτό κι εμείς υποβάλαμε μία τροπολογία η οποία μας δίνει ένα πραγματικό πλαίσιο προστασίας, γιατί προσαυξάνονται οι εύλογες δαπάνες, αυξάνεται το ύψος του υπολοίπου, καλύπτει δάνεια που «κοκκίνησαν» τώρα μέχρι 19 Ιουνίου, δίνει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία με συνεισφορά του Δημοσίου για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και αυξάνει και την αξία των ακινήτων που προστατεύονται.
Όμως, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από το άρθρο 9, όπου εκεί, χωρίς σχεδιασμό, με μια αποσπασματικότητα και σε αντίθεση με πρόσφατο νόμο για την ηλεκτροκίνηση, έρχεστε να συνεχίσετε μια αποσπασματική πολιτική η οποία ωφελεί μόνο τους εισαγωγείς και τις μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων της Βορείου Ευρώπης. Ακόμα και Βουλευτές της Πλειοψηφίας δεν συμφωνούν και ζητούν εξαιρέσεις.
Το Υπουργείο Οικονομικών, συναινώντας στον νόμο της ηλεκτροκίνησης, παραβιάζει ευρωπαϊκή νομοθεσία διότι δίνει διακριτή μεταχείριση μεταξύ εγχώριων και εισαγομένων αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να ακριβύνουν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας και να μην μπορεί η λαϊκή οικογένεια, η μεσαία οικογένεια να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο που θα είναι λιγότερο ρυπογόνο και τελικά να μην έχουμε κανένα συντεταγμένο πρόγραμμα απόσυρσης.
Κύριε Υφυπουργέ, είναι υποχρεωτικό να συνεννοηθείτε με τα υπόλοιπα Υπουργεία, που παρ’ ό,τι έχετε διυπουργική επιτροπή δεν έχετε συνεννοηθεί, και να έχουμε ένα πρόγραμμα διακοπής της κυκλοφορίας των ρυπογόνων αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Ας μιλήσουμε κάποια στιγμή και για ένα χρονοδιάγραμμα πλήρους απόσυρσης των Euro1, Euro2, Euro3 και να δώσουμε κίνητρα για να έχουμε απόσυρση και των Euro4 και Euro5A, ώστε να πάρουν μη ρυπογόνα αυτοκίνητα, με νέες μορφές καυσίμου και υποχρεωτική απόσυρση και η λαϊκή και μεσαία οικογένεια. Διότι θα καταλήξετε σε μία γήρανση του στόλου και τελικά δεν θα έχουμε καθόλου καλύτερο περιβάλλον.
Από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και το πρόγραμμα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 πρέπει να αποσυρθούν ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες οχήματα, αλλά δυστυχώς σήμερα έχουμε μόνο σαράντα με σαράντα πέντε χιλιάδες αποσύρσεις τον χρόνο. Έτσι οδηγείτε τις πόλεις σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κάτι που σημαίνει άμεσο αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής και δεν έχουμε μια συνεκτική πολιτική για ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει και με το περιβάλλον και την ηλεκτροκίνηση. Δεν βλέπουμε καμία προτεραιότητα για τις δημόσιες μεταφορές, αλλά και για το σιδηρόδρομο και τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Τελικά, αποδεικνύεται ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται μόνο σε πολιτικό και οικονομικό κατήφορο, αλλά οδηγείτε την Ελλάδα και σε περιβαλλοντικό κατήφορο. Κι όλα αυτά έχουν ένα όνομα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί την Ελλάδα σε κατήφορο και η κοινωνία θα είναι εμπόδιο σε αυτό τον κατήφορο που μας οδηγείτε!
Ευχαριστώ πολύ.