Ομιλία Σωκράτη Φάμελλου για την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη “σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων”, 26-07-2016

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πράγματι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν το πιο κρίσιμο εξάμηνο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Γιατί μια χώρα τριπλά χρεοκοπημένη, με δύο πιστωτικά γεγονότα, με άδεια ταμεία, αλλά και με αποσαθρωμένη κοινωνία και οικονομία αποφάσισε να πάει κόντρα στο κύμα, να πάει κόντρα στον καιρό, να σταθεί όρθια, όρθια από τον βάλτο στον οποίο την είχαν ρίξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ας δούμε, όμως, με τη σειρά τα γεγονότα που μας οδήγησαν στο πρώτο εξάμηνο του ’15.

Αποτυχία της πρώτης αξιολόγησης, Δεκέμβριος του 2014, μιας αξιολόγησης με δείκτες που όπως ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε, δεν έβγαινε. Η δήλωσή του ήταν ξεκάθαρη στο Βήμα FM. Όλη η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης βρισκόταν στον αέρα. Η περίφημη αξιολόγηση που θα μας έφερνε στην ανάπτυξη δεν έβγαινε, παρά μόνο με αποδοχή μεγάλων πλεονασμάτων, δηλαδή με την υποχρέωση νέων, βαρύτερων μέτρων.

Όμως, και ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξή του στη REAL, όπου έλεγε ότι οι δανειστές δεν έδωσαν στην κυβέρνησή μας τα 7,5 δισεκατομμύρια, γιατί δεν ήθελαν δυόμισι μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης.

Παρόλο, λοιπόν, που γνώριζε ότι καταρρέει και ερχόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στην αξιολόγηση για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρότερα μέτρα, ενώ παράλληλα άφησε και τα ταμεία άδεια, για να μην βρεθούν αυτά τα χρήματα στα χέρια μιας κυβέρνησης εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό. Στόχος του ήταν να εξαναγκάσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αριστερή παρένθεση, κάτι το οποίο έγινε πολλαπλώς αποδεκτό από πάρα πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Είχαμε στερέψει και από χρηματοδότηση. Είχαν σταματήσει οι χρηματοδοτήσεις, γιατί πολύ απλά ως κακοί μαθητές φεύγαμε από την αξιολόγηση. Είχαν αποτύχει πλήρως στο δικό τους σενάριο. Το είχε παραδεχτεί και ο κ. Σταϊκούρας, όταν ο ίδιος έλεγε εδώ στη Βουλή ότι πράγματι τα ταμεία δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2015 και μάλιστα το έλλειμμα ανερχόταν στα 452 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν το εφεύρημα της αριστερής παρένθεσης.

Θυμόμαστε τον κ. Σαμαρά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μαζί με τον κ. Ραχόι να διαπραγματεύονται εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, εις βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων και βέβαια αυτό το συνεπικουρούσαν και πολλά στελέχη εδώ. Άλλα μας προέτρεπαν να αγοράσουμε χαρτιά υγείας και άλλα δεσμεύονταν ότι τέλος Φλεβάρη δεν θα ζουν στην Ελλάδα, εάν υπάρχει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.

Όμως, είμαστε ακόμα εδώ και είμαστε όρθιοι, γιατί αντέξαμε και άντεξε η κοινωνία ένα σύστημα εξουσίας να πηγαίνει κόντρα στη θέληση του λαού, ένα σύστημα εξουσίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής να αμφισβητεί τη διάθεση αλλά και την απόφαση του ελληνικού λαού να αλλάξει το παλιό, να πάει μπροστά. Και είναι γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ναρκοθέτησε την Ελλάδα –όχι την Κυβέρνηση- και τα συμφέροντα των επόμενων πολιτών για το δικό της μικροκομματικό όφελος, για να ξαναπάρει την καρέκλα της εξουσίας και να νέμει πάλι τη διαπλοκή.

Όμως, ποια είναι τα ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας; Μας ρωτάει στην πρώτη σελίδα της σημερινής της τοποθέτησης: «Επιλέξαμε να μην ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του τότε υφιστάμενου προγράμματος». Προφανώς. Δηλαδή, θέλετε εμείς να ολοκληρώσουμε μια αξιολόγηση, όπως έλεγε και το «λόττο» του κ. Τσακαλώτου που είχε 25% μείωση του ΑΕΠ, 27% ανεργία, 33% φτώχεια, 20 δισεκατομμύρια άμεσα μέτρα, ξεπούλημα της κατοικίας, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, απολύσεις, κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων;

Αγνοήσαμε και αδιαφορήσαμε για τους ευρωπαϊκούς κανόνες διαπραγμάτευσης και τεχνοκρατική διαπραγμάτευση. Δεν έχετε καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στην Ευρώπη; Αυτό είναι το πρόβλημα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, που είναι απομονωμένη από τη λαϊκή βούληση και τη λειτουργία των κοινωνιών. Προφανώς και έπρεπε η πολιτική να ξαναγυρίσει στη συζήτηση της Ευρώπης. Επιλέξαμε να μην χρησιμοποιήσουμε υφιστάμενους και διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους; Τι κρίμα που ο κ. Σαμαράς σας διαψεύδει. Ο ίδιος δήλωσε ότι τα λεφτά δεν μπήκαν στα ταμεία και η Ελλάδα δεν είχε λεφτά και ο κ. Σταϊκούρας το επιβεβαίωσε. Μήπως πρέπει να συνεννοείστε καλύτερα όταν γράφετε κείμενα;

Και πλέον μας κατηγορούν γιατί επιλέξαμε να λήξει το πρόγραμμα και να μην βρεθεί το δημόσιο εντός προστασίας. Μήπως ξεχνάτε ότι στις 21 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση -που τότε θυμάμαι βγήκε ο κ. Ντάισελμπλουμ και είπε ότι «ναι, είναι μια βάση για συζήτηση» και αν δεν γινόταν η συμφωνία τότε της συντηρητικής Ευρώπης να μας πετάξουν στον εκβιασμό, θα υπήρχε λύση με ελληνική πρωτοβουλία της δικής μας ελληνικής Κυβέρνησης;

Όμως, για εμάς είναι ξεκάθαρο. Και η πρόταση η σημερινή είναι κομμάτι του σκοπού σας που είναι η υπεράσπιση ενός δομημένου και ασφυκτικού συστήματος εξουσίας, που είχε κυριαρχήσει σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην οικονομία και στην κοινωνία, στις ελεγκτικές αρχές, στις τράπεζες και σε όλο το Δημόσιο. Πρόκειται για ένα σύστημα εξουσίας, το οποίο σχεδιάστηκε για δύο λόγους, πρώτον, για να τακτοποιείτε με ρουσφέτι τα δικά σας τα παιδιά, γι’ αυτό κάνατε αυτό το άναρχο, ανορθολογικό δημόσιο και, δεύτερον, για να ανανεώνει αυτό το Δημόσιο το δικό σας σύστημα εξουσίας.

Αυτό εξάλλου τροφοδότησε τα συνθήματα του Γενάρη. Δεν ακούσατε τότε την κοινωνία που ήθελε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη αξιοκρατία; Και κάθε μέρα πέφτουμε από τα σύννεφα, γιατί αποκαλύπτεται ακόμα ένα σκάνδαλο το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη δική σας πολιτική διοίκηση.

Το νέο το οποίο φέρνετε πια είναι ότι περίπου 60 δισεκατομμύρια με 70 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν φύγει παράτυπα, αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού, με την δική σας κάλυψη. Και αυτό γιατί μάλλον έφυγαν κι από μια τράπεζα, στην οποία δεν δεχτήκατε να πάρετε τις καταθέσεις του εξωτερικού –ο κ. Σαμαράς-, στην οποία υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης ήταν στέλεχός σας μέχρι προχτές, ο οποίος παραιτήθηκε χωρίς εσείς να πείτε κουβέντα και ο οποίος είχε την ευθύνη και τον είχατε και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εμείς τώρα πια σε συνεργασία με διεθνείς ελεγκτικούς οργανισμούς που δεν είχατε δεχτεί, υποτιμώντας τα συμφέροντα της χώρας, προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε υποθέσεις που έχουν ταλανίσει την ελληνική κοινωνία. Όμως, επί δεκαετίες μια κάστα ανέγγιχτων εύπορων επιχειρηματιών διακινούσε μαύρο χρήμα και φοροδιάφευγε, γιατί πολύ απλά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν καμμία διάθεση να ενοχλήσουν τους φίλους τους.

Τους πληροφορούμε, λοιπόν, ότι αυτή η εποχή της ανομίας, του κουκουλώματος και του δούναι και λαβείν με τους φοροφυγάδες έχει παρέλθει. Και αν αυτό σας ενοχλεί και κάνετε σήμερα πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής, καλά κάνετε και καλά κάνετε και σας ενοχλεί και καλά κάνετε και φοβάστε, γιατί τραντάζετε αυτό το σύστημα εξουσίας. Με σενάρια παρελθόντος δεν μπορείτε να προχωρήσετε μπροστά και γι’ αυτό ίσως βάζετε αυτήν τη συζήτηση για το πριν, διότι για το σήμερα και για το αύριο δεν έχετε να πείτε καμμία πρόταση.

Μας κατηγορείτε για μια έξοδο που είχε προετοιμάσει ο κ. Σόιμπλε, για ένα πλάνο εναλλακτικό, που ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι και το είχατε συζητήσει στο παρελθόν και έπρεπε να το συζητήσουμε κι εμείς. Μας κατηγορείτε για όλα αυτά που γλιτώσαμε από την παγίδα που εσείς στήσατε. Όμως, περιμένουμε ακόμα να πάρετε θέση για το πραξικόπημα, που ενώ όλη η υφήλιος τρανταζόταν από το hashtag «this is a coup» εσείς δεν είπατε κουβέντα. Ρωτάμε: Θέλατε να το αποδεχτούμε; Καμμία χρηματοδότηση, μόνο νέα μέτρα, δυσβάστακτα πλεονάσματα και νέο μνημόνιο; Γιατί αυτή ήταν η πρόταση του Γιουνκέρ.

Σας πειράζει όμως και το δημοψήφισμα. Ξέρουμε ότι έχετε απέχθεια σε όλες τις μορφές έκφρασης της κοινωνίας. Θέλετε την κοινωνία απέξω από τις αποφάσεις, τους πολίτες ψηφοφόρους μιας αριστοκρατικής πολιτικής ηγεσίας. Αυτό αποδεικνύεται από τη συζήτηση που γίνεται για την απλή αναλογική και το Σύνταγμα. Σας πειράζει, όμως, γιατί δεν μπορείτε να δεχτείτε και το αποτέλεσμα. Διαφορά 26% σε ένα δημοψήφισμα που είχατε μαζί σας όλη τη συστημική Ελλάδα και απέναντι όλη την κοινωνία, που ήθελε να αποφασίζει η ίδια για τα συμφέροντά της και τη ζωή της. Εμείς το είχαμε ξεκαθαρίσει. Το έλεγε «Η Αυγή» πρωτοσέλιδο: «Συμφωνία την Τρίτη, μέσα στην ευρωζώνη, με κυρίαρχη τη λαϊκή κυριαρχία και την Ελλάδα». Και αυτό πετύχαμε.

Θα ακολουθήσουμε την προτροπή -και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε-, του κ. Σταϊκούρα που μας είπε να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Γιατί αυτό είναι το άγχος σας. Μην ξανακάνουμε ποτέ ξανά τίμια, περήφανη, πατριωτική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση. Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε, γιατί είναι ξεκάθαρο. Είναι πολλαπλώς επιζήμια για τη χώρα η λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας. Και πριν και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου υποθήκευσε τα συμφέροντα της χώρας και αυτό πράγματι θα οδηγούσε σε συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Όμως, μη δυσανασχετείτε. Η καλύτερη εξεταστική επιτροπή για την πολιτική σας ήταν οι τρεις εκλογές του 2015. Ο λαός αποφάσισε, έκρινε και σας έκρινε μετεξεταστέους και αυτή είναι η λαϊκή κυριαρχία η οποία δημοκρατικά λειτουργεί στη χώρα μας.

Εμείς θα είμαστε με την κοινωνία και με τον λαό. Εσείς να μείνετε με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα. Εμείς θα είμαστε με την κοινωνία, με το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Με περισσότερη δημοκρατία προχωράμε, με όρθιο το κεφάλι, γιατί είμαστε υπερήφανοι για την πολιτική μας.

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ