Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να επισημάνω κάποια θέματα για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Νομίζω ότι οφείλω να καταθέσω αυτήν τη δήλωση, διαπιστώνοντας ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών δεν περιποιεί τιμή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η προσήλωσή μας στη δημοκρατική ταυτότητα μάς υποχρεώνει να το κάνουμε. Βέβαια, εμείς έχουμε και ένα άλλο καθήκον, να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τη λαϊκή εντολή των εκλογών του 2015, που μας υποχρεώνει να είμαστε σταθεροί και αποτελεσματικοί όσον αφορά όλα τα θέματα, τη σωτηρία της χώρας, την πρόοδο, την κοινωνική δικαιοσύνη, να μη χάσουμε το δρόμο, όσο και αν είναι δύσβατο το μονοπάτι.
Όμως, αυτές τις μέρες μέσα στη Βουλή ζήσαμε μια συνειδητή και «στημένη» υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ένα θέατρο κραυγών αλλά και έναν λόγο, που είναι έντονα υποτιμητικός για το επίπεδο της χώρας μας, για τον πολιτισμό της Ελλάδας, και όχι μόνο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Προφανώς, καταλαβαίνουμε ότι στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να παρεμποδιστεί η λαϊκή εντολή. Όμως, θέλουμε να επισημάνουμε ότι, αγαπητοί συνάδελφοι, δίνετε χώρο σε εμετικές, αντιδημοκρατικές, ακροδεξιές και φασιστικές φωνές και λογικές. Εμείς έχουμε την ευθύνη, αλλά την έχετε και εσείς. Εμείς την επισημαίνουμε και παίρνουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.
Όμως, ας περάσουμε στην ουσία του νομοσχεδίου. Η σημερινή συζήτηση στοχεύει στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας στο Eurogroup της Τρίτης, στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που περιμένει όλη η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, στη χρηματοδότηση της χώρας μας, αλλά και στη Συμφωνία για το χρέος.
Από αυτές τις πλευρές, καταλαβαίνετε ότι η σημερινή συζήτηση έχει κορυφαία σημασία για τη χώρα μας, η οποία στο τέλος του 2014 ήταν τελευταία στην Ευρώπη και ήταν υποχρεωμένη -διωγμένη από τα Eurogroup, αποτυχημένη στους στόχους για το πλεόνασμα και σε όλα τα μέτρα μεταρρυθμίσεων- να λάβει μέτρα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε ήδη υποστεί μείωση 25% του ΑΕΠ, 28% ανεργία και 33% φτώχεια.
Η χώρα ήταν στο γκρεμό, δεν ήταν στο χείλος του γκρεμού, ήταν ήδη στο γκρεμό και εμείς αναλάβαμε την ευθύνη, που οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν, και μέσα από μια σκληρή και δύσκολη μάχη και περίοδο φτάσαμε στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου, όπου δεν είχαμε να διαχειριστούμε μόνο τη Συμφωνία αλλά και τους νέους εκβιασμούς που προέκυψαν τον Απρίλιο, για τη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και την προδιαγραφόμενη άρνηση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να λάβουν δεσμευτικές αποφάσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Δεν ήταν και δεν είναι ελληνικό μόνο το πρόβλημα. Δεν ήταν ένα πρόβλημα που έπρεπε να λύσουμε μόνοι μας, γιατί αφορά μόνο τη χώρα μας. Ήταν και είναι ένα βαθιά δομικό πρόβλημα της Ευρώπης, που δυστυχώς το σύνολο της Αντιπολίτευσης της χώρας δεν το διαπιστώνει, δεν μπορεί να το δει. Δεν μπορεί να δει έξω από την μικροκομματική της ανάγνωση, με μια στείρα επαρχιώτικη λογική. Σας επισημαίνουμε ακόμη μια φορά ότι όσο μένετε στη διαχείριση της «καρέκλας», χάνετε τα επίδικα και της χώρας και της Ευρώπης. Και αυτό είναι ζημιά και για τη χώρα και για τους πολίτες και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να σας το πούμε.
Όμως, εμείς καταλήξαμε σε αυτό το έκτακτο Eurogroup με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα, σε αναντιστοιχία, αν θέλετε, με τη δύναμη και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2014. Όμως, για να κάνουμε μια ρεαλιστική συζήτηση, θα ήθελα να ρωτήσω αν κατατέθηκε από τις εκλογές του 2015, τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, μια άλλη στρατηγική ή μια άλλη πρόταση για να λύσουμε διαφορετικά το πρόβλημα της χώρας; Γιατί πρέπει να αφήσουμε τα κροκοδείλια δάκρυα περί καταστροφής, περί προβλημάτων και αδυναμίας της χώρας. Υπάρχει κάτι διαφορετικό που μπορούμε να κάνουμε;
Εμείς έχουμε ακούσει άλλες δύο εναλλακτικές. Η μία είναι η νεοφιλελεύθερη πρόταση. Την κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην WASHINGTON POST: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεπούλημα περιουσίας, απόλυση ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων, επιπλέον λιτότητα, καμία εθνική κυριαρχία. Όχι απλά Μητσοτάκης και Άδωνις αλλά και Βέμπερ, Σόιμπλε, δηλαδή Grexit. Το πακέτο του Grexit, που μας πρότειναν, προκύπτει ολοφάνερο μέσα από τη μεγαλύτερη λιτότητα και μια χώρα απαξιωμένη. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη λογική.
Υπάρχει και μια άλλη δονκιχωτική –αν θέλετε- αντίληψη, μια ηθική φαντασίωση, αλλά χωρίς καμία πρόταση κοινωνικής επιβίωσης. Η δραχμή, η ηθική, η καθαρή, αλλά πάλι δραχμή.
Εμείς μπορεί να μην είχαμε εμπειρία διοίκησης, να μην είχαμε τον κρατικό μηχανισμό ή να μην τον έχουμε ακόμα -και ίσως να μην μας ενδιαφέρει, γιατί δεν έχουμε τέτοιες προτεραιότητες- αλλά πάντως η χώρα ήταν στο γκρεμό και εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει και τώρα η χώρα σηκώνεται στα πόδια της. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το λένε όλα τα νούμερα, το λένε όλοι οι θεσμοί και θα το πουν τα αποτελέσματα και στο Eurogroup.
Όμως, είναι δυνατόν να κατατίθεται σήμερα αιτίαση άγνοιας περί του αντικειμένου και περιεχομένου του νομοσχέδιου; Γιατί αυτό το θέατρο έπαιξαν πολλοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης στην Επιτροπή της Πέμπτης. Από τον Ιούλιο, από τον συμβιβασμό στο Eurogroup και στο Συμβούλιο Κορυφής, στη Βουλή τον Αύγουστο, και εδώ και οκτώ μήνες, συζητάμε στην Ελλάδα αυτό το ίδιο ακριβώς θέμα.
Επειδή, μάλλον η επιμέλεια των Βουλευτών δεν απεκαταστάθη, μετά τα φαινόμενα των προηγούμενων μνημονίων, που κάποιοι δεν διάβαζαν, οφείλω να αναφέρω ξανά στη Βουλή και να τα ακούσει και ο ελληνικός λαός, πότε τα συμφωνήσαμε τα θέματα που έχουμε να λύσουμε με αυτό το νομοσχέδιο και πως τα περιγράψαμε.
Στον νόμο, λοιπόν, που ψηφίσαμε, τον 4336, και προφανώς εννοώ και τη Νέα Δημοκρατία, και το Ποτάμι, και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ, το Ταμείο Περιουσίας ήταν στις σελίδες 1030-1031. Η έμμεση φορολογία στη σελίδα 1016. Και μάλιστα εκεί προβλεπόταν μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, πάγωμα δαπανών, φορολογικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα και η παρακολούθηση με αντισταθμιστικά μέτρα των δημοσιονομικών κινδύνων. Ακόμα και αυτό το περίγραμμα του μηχανισμού – «κόφτη» ήταν μέσα. Ο ΕΝΦΙΑ, στη σελίδα 1017. Η Αυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη σελίδα 1018. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, στη σελίδα 1024. Ο ΑΔΜΗΕ στη σελίδα 1029. Ο χαρακτηρισμός του επαγγέλματος του αγρότη, στη σελίδα 1017. Οι ρυθμίσεις για το πόθεν έσχες, στη σελίδα 1033. Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, στη σελίδα 1031. Τα λιμάνια, στη σελίδα 1030 και χωρίς προβλέψεις που εμείς επεκτείναμε για τη Ρυθμιστική Αρχή. Οι συμβάσεις των αεροδρομίων, στη σελίδα 1030.
Και ο ΑΔΜΗΕ προβλεπόταν αρνητικότερα απ’ ό,τι καταλήξαμε σήμερα. Πάρα πολλά από αυτά που προβλέπονταν και ψηφίσαμε τον Αύγουστο, και γνωρίζατε, έχουν πολύ καλύτερη κατάληξη από αυτή που είχαμε ως βάση συμφωνίας τον Αύγουστο. Αλλά επειδή, μάλλον, δεν ξέρετε που βρίσκονται όλα αυτά, εγώ ξανακαταθέτω τον ν. 4336, γιατί φαίνεται ότι η επιμέλεια πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή. Παρακαλώ πολύ, τον καταθέτω για τα Πρακτικά.
Όμως, επιπλέον του ν. 4336, γιατί γίνεται μια συζήτηση και από τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει έστω ένα ευρώ παραπάνω από το 3% του ΑΕΠ, τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που επιβαρύνουν τη χώρα με τη δική μας ευθύνη, με τη σημερινή Κυβέρνηση; Ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα 5,4 δις ευρώ δεν έχουμε ως καθυστέρηση, ως αδυναμία, ως έλλειμμα, ως καθυστέρηση, αν θέλετε, έστω της κυβέρνησης ή της οικονομικής και δημοσιονομικής λειτουργίας.
Για πρώτη φορά η χώρα δεν έχει ποινές και πρόστιμα στις ευρωπαϊκές συσκέψεις. Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια η αξιολόγηση διαπιστώνεται -εδώ και ενάμιση μήνα από όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τη Μεγάλη Εβδομάδα από την ίδια την Κομισιόν- ότι είναι πλήρης. Και βλέπετε αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε πλέον και όλοι οι άλλοι.
Όμως, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο ρήγμα πλέον στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αυτό πρέπει να το δείτε, αγαπητοί συνάδελφοι. Είναι δυνατόν ο κ. Γιούνκερ, η κ. Μέρκελ, ο κ. Ντάισελμπλουμ να λένε ότι είναι 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο κ. Σταϊκούρας να λέει ότι είναι 9 δισεκατομμύρια ευρώ και κάποιος άλλος συνάδελφος από τη Νέα Δημοκρατία να λέει ότι είναι 12 δισεκατομμύρια ευρώ; Πρέπει να συμφωνήσετε, επιτέλους, και να συμφωνήσετε και με την Ευρωομάδα σας, γιατί το έκτακτο Eurogroup επιβεβαίωσε ότι δεν φούσκωσε ο λογαριασμός από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πρασίνων για τους Έλληνες πολίτες.
Και αυτό αποδεικνύει, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι η Αντιπολίτευση δεν υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση της χώρας. Δεν υποστηρίζει ούτε την προστασία, παραδείγματος χάριν, των δανειοληπτών. Δεν υποστηρίζει κανένα στοιχείο του νόμου που έχει έρθει. Μας καλούν όμως -τον άκουσα τον κ. Σταϊκούρα- να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα και τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση την Τρίτη. Θα το κάνουμε και ας έχετε καμία εποικοδομητική στάση και δεν δίνεται καμία υποστήριξη. Θα το κάνουμε για την πατρίδα μας. Θα το κάνουμε για τους Έλληνες πολίτες.
Όμως, αυτή η απόλυτη σύγχυση που επικρατεί στην Αντιπολίτευση μπορεί να κάνει κακό στη χώρα. Και αυτό οφείλεται στην απώλεια στρατηγικού σχεδίου και προοπτικής, πλέον, ιδιαίτερα για τη Νέα Δημοκρατία.
Μας κατηγορούσαν ότι ρισκάρουμε το καλοκαίρι με την καθυστέρηση και πρέπει να ψηφίσουμε συμφωνία και ό,τι να ναι. Ήταν με τη στρατηγική του «ΝΑΙ». Και τώρα αυτά που κερδίσαμε με ρίσκο και διαπραγμάτευση και σύγκρουση, παρότι τα ψήφισαν, αρνούνται να τα υποστηρίξουν.
Επίσης μας κατηγορούν από τη μια μεριά ότι συμφωνήσαμε τα πάντα με τους δανειστές, και τώρα λένε «γιατί κάνατε έξι μήνες διαπραγμάτευση για να κερδίσετε κάτι περισσότερο;», όπως τον ΑΔΜΗΕ παραδείγματος χάριν.
Μας κατηγορούν για αρνητικά στοιχεία στην οικονομία και περιγράφουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό τοπίο παντού, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα και στους επενδυτές. Και από την άλλη μεριά, όταν τα ανακοινώνει η Eurostat, προτιμούν να πάρουν το μέρος των διαρροών εις βάρος της χώρας, παρά να υποστηρίξουν ότι οι Έλληνες πολίτες και παραγωγοί το πέτυχαν, η Ελληνική Πολιτεία.
Ακόμα και στα «κόκκινα» δάνεια εκφράζεται αυτή η παλινωδία. Πριν μια βδομάδα δημοσιεύτηκαν απόψεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας στήριξης των προτάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια, γιατί προφανώς η προστασία του 93% των δανειοληπτών είναι κάτι το οποίο δεν μπορούσαν να το αγνοήσουν. Τώρα, όμως, έρχονται εδώ πιεσμένοι από τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού, του πρώην Προέδρου τους, του κ. Σαμαρά, και λένε «όχι, δεν τα υποστηρίζουμε». Το εκκρεμές της Νέας Δημοκρατίας δεν σταματά να κινείται.
Όμως, προσέξτε: Στον αγώνα Μητσοτάκης-Σαμαράς σημειώστε 2. Στον αγώνα Χατζηδάκης-Άδωνις σημειώστε 2. Το περίεργο είναι ότι πάντα κερδίζει η ακροδεξιά τώρα τελευταία και πρέπει να το προσέξετε αυτό, κύριοι συνάδελφοι. Έχετε πέσει θύματα, το καταλαβαίνουμε. Κάποιοι σας έπεισαν ότι μπορούμε να είμαστε αριστερή παρένθεση. Ίσως σας έβαλαν να λειτουργήσετε προς την κατεύθυνση αυτή. Και τώρα έρχεστε προς εμάς και ζητάτε να μην τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή. Μήπως είναι λίγο ανόητο αυτό, να μας ζητάτε να μην ψηφίσουμε την πολιτική μας, την προγραμματική μας δέσμευση, την εντολή που οι Έλληνες πολίτες μας έδωσαν; Αντί να απευθυνθείτε σε όλους αυτούς που σας έβαλαν να υπηρετήσετε την αριστερή παρένθεση, να υπηρετήσετε μια αδύναμη χώρα, έρχεστε και σε εμάς και ζητάτε τα ρέστα. Η απάντηση, όμως, είναι ότι η θέληση του λαού είναι να αλλάξει πορεία η χώρα.
Αναρωτιέμαι, όμως, τι σας ανησυχεί πιο πολύ; Το ότι επιτέλους πάει καλά η πατρίδα μας; Το ότι πλησιάζει ο διαγωνισμός για τα κανάλια; Γιατί ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα. Το ότι βγαίνουν την τελευταία βδομάδα, τον τελευταίο μήνα νέες λίστες φοροδιαφυγής, τα panama papers και το τελευταίο σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»; Να σας πω την αλήθεια, δεν μας προξένησε ιδιαίτερη απορία γιατί η Νέα Δημοκρατία και μόνο η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε στην Εξεταστική Επιτροπή να ζητήσει η Βουλή τη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών. Το περιμέναμε και το καταλαβαίνουμε.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε και μας ανησυχεί περισσότερο είναι το ότι σας πειράζει η πρόοδος της χώρας μας.
Και πάνω σε αυτό το οικοδόμημα ψεύδους που προσπαθείτε να φτιάξετε, δυστυχώς επιχειρείτε μια πολύ μεγάλη παραχάραξη της πραγματικότητας. Ο νόμος τον οποίο συζητάμε σήμερα, το νομοσχέδιο, είναι διακόσιες ογδόντα δύο σελίδες. Από πού έως πού επτάμισι χιλιάδες σελίδες; Μαζί με την αιτιολογική του έκθεση, μαζί με τις τροποποιούμενες διατάξεις, μαζί με το συνοδευτικό υλικό είναι επτακόσιες ενενήντα δύο σελίδες. Εσείς τεχνηέντως αναφέρεστε ακόμα και στα παραρτήματα των συμβάσεων των αεροδρομίων, που εσείς ολοκληρώσατε ως επεξεργασία σύμβασης, και κυρώνονται σήμερα για να αποδείξετε τάχατες μια εικόνα πληθώρας σελίδων.
Κι άλλα πολλά ψέματα ακούστηκαν αυτές τις μέρες, όπως παραδείγματος χάριν με το Ταμείο. Για να δημιουργείτε μια εικόνα ψευδή σε όλα τα επίπεδα. Ούτε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής δεν εντόπισε αυτές τις αδυναμίες τις οποίες εσείς λέτε. Διότι στο Ταμείο περιλαμβάνεται μόνο η ιδιωτική περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών. Κανένα κομμάτι δημόσιας περιουσίας δεν περιλαμβάνεται. Και οι ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται με συγκεκριμένο παράρτημα. Δεν περιλαμβάνονται άλλες ΔΕΚΟ.
Και είναι ψευδές όλο αυτό που λέγεται για τη δημόσια περιουσία. Δεν περιλαμβάνεται στο Ταμείο η δημόσια κοινωφελής περιουσία. Και ακόμα από την ιδιωτική περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, μπαίνουν επιπλέον όροι για να περιοριστεί η διαχείριση με μεγαλύτερη ασφάλεια στις περιοχές natura, στον αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή λιγότερο και από αυτό το τμήμα της Ιδιωτικής περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, που η ΕΤΑΔ έχει έτσι κι αλλιώς στη διαχείρισή της.
Μας λέτε ότι αναιρείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στο Ταμείο; Πώς γίνεται αυτό; Αφού έχουμε ετήσια αναφορά και αξιολόγηση. Μήπως υπάρχει έδρα στο Λουξεμβούργο και αποφάσεις εκτός Ελλάδας; Μάλλον και αυτό δεν το καταλάβατε. Το ψηφίσαμε τον Αύγουστο για το Ταμείο : Έδρα στην Ελλάδα, αποφάσεις στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα, ελληνικά μέλη, πλειοψηφία το Δημόσιο. Γιατί τα κρύβετε όλα αυτά;
Αν θέλαμε να ξεπουλήσουμε, νομίζετε ότι θα βάζαμε ενενήντα εννέα χρόνια διάρκεια ζωής του Ταμείου; Δεν θα το κλείναμε σε τρία, πέντε, δέκα χρόνια; Τα ενενήντα εννέα χρόνια, αγαπητοί συνάδελφοι, εξασφαλίζουν ότι δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε. Θέλουμε να διαχειριστούμε σε βάθος χρόνου, να κερδίσει ο Έλληνας πολίτης από την αξία της ελληνικής περιουσίας, να κάνουμε μισθώσεις, να κάνουμε κοινές επενδύσεις και με ιδιωτικά και με κοινωνικά κεφάλαια.
Μήπως αυτό είναι που δεν θέλετε, να κάνουμε δηλαδή επενδύσεις στις οποίες το Δημόσιο θα έχει παρακολούθηση, δηλαδή απόδοση κεφαλαίου και συμβάσεις εργασίας σωστές; Μήπως θέλετε να ξεπουλήσετε την περιουσία ώστε να την εκμεταλλευτούν κάποιοι με μαύρη εργασία, σαν αυτά που είχατε συνηθίσει τόσο καιρό να κάνετε;
Όμως εδώ που τα λέμε, εμάς μας ενοχλεί που στο Ταμείο Περιουσίας το δικό μας για τα δύο μέλη στα πέντε του Εποπτικού Συμβουλίου θα εκπροσωπηθούν οι δανειστές. Αλλά ποιος ευθύνεται για αυτό; Εμείς το κάναμε; Εμείς υπερχρεώσαμε τη χώρα στο 180% του ΑΕΠ; Ούτε ένα δάνειο δεν έχει πάρει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, έχει μειώσει το δημόσιο χρέος.
Εσείς είστε υπεύθυνοι για το χρέος και για όσα υποχρεωθήκαμε να δεχτούμε ως χώρα. Για αυτό δηλαδή που μας κατηγορείτε, εσείς ευθύνεστε. Εννοώ προφανώς ότι για την «αποικιοκρατική διάσταση», που κάποιοι δικοί σας ομιλητές περιέγραψαν, εσείς είστε υπεύθυνοι. Γιατί εσείς υπερχρεώσατε τη χώρα, εσείς υπογράψατε όλα τα δάνεια και μάλιστα τα μοιράσατε και στους κολλητούς σας.
Να πω και κάτι άλλο που ακούστηκε ως ψέμα. «Μεγαλώνει ή παραμένει ίδια η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ». Συγκεκριμένο παράδειγμα θα σας πω: Ρόδος. Είκοσι πέντε ακίνητα έφυγαν από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ στη Ρόδο. Ψέμα είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης προηγουμένως. Τον καλώ να έρθει να συζητήσουμε για τα ακίνητα πχ. της Ρόδου. Τρία ακίνητα έμειναν μόνο μέσα στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ. Από τα εξήντα χιλιάδες στρέμματα της Ρόδου που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, μόνο εξίμισι χιλιάδες παραμένουν. Το 90% το κερδίσαμε ξανά πίσω στο δημόσιο χώρο. Αυτά τα ξέρετε; Γιατί τα κρύβετε από τους Έλληνες πολίτες; Γιατί εξακολουθείτε να παίζετε αυτό το παιχνίδι του ψέμματος και της προπαγάνδας;
Για τον ΕΝΦΙΑ κρύβετε ότι αυτή τη στιγμή έξι εκατομμύρια και παραπάνω –έξι εκατομμύρια οχτακόσιες χιλιάδες φορολογούμενοι έλεγε η ΗΜΕΡΗΣΙΑ- ωφελούνται έναντι εξακοσίων χιλιάδων; Κρύβετε ότι γλυτώσαμε με τον μηχανισμό που προτείναμε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μέτρα, ότι προστατεύεται το 93% της πρώτης κατοικίας στα «κόκκινα» δάνεια, ότι κερδίσαμε τη Δημόσια Αρχή Λιμένα και τη ρυθμιστική για να έχουμε Γενική Ρυθμιστική Αρχή σε επίπεδο χώρας, κύριε Καρρά, και σε κάθε τόπο να έχουμε επίβλεψη του Δημοσίου, περιβαλλοντική παρακολούθηση, συνδέσεις με τα άλλα λιμάνια, ακτοπλοΐα, δηλαδή δημόσιο χώρο ελεγχόμενο από την τοπική κοινωνία και την Πολιτεία με συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης; Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Είναι άλλο η ρυθμιστική αρχή σε επίπεδο χώρας και είναι άλλο η Δημόσια ανά λιμάνι, που έχει και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας.
Και για τον ΑΔΜΗΕ; Γιατί κρύβεται το τι έγινε με τον ΑΔΜΗΕ; Ότι ακυρώνουμε, με το σημερινό νομοσχέδιο, τους δικούς σας μνημονιακούς νόμους για δημιουργία και πώληση της μικρής ΔΕΗ και για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Ποιος είναι όμως ο ΑΔΜΗΕ; Δεν είναι η ραχοκοκαλιά του δικτύου που παρέχει ρεύμα σε όλη την περιφέρεια; Δεν είναι αυτός που δίνει τις ηλεκτρικές συνδέσεις στην Κρήτη και στις Κυκλάδες. Τον οποίο ΑΔΜΗΕ θυμάστε τι θέλατε να τον κάνετε;
Καταθέτω στα Πρακτικά δήλωση του κ. Μητσοτάκη, τώρα, καινούρια: «Εγώ λέω “ναι” στη μικρή ΔΕΗ», δηλαδή να μην έχουμε έλεγχο στη σύνδεση με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Αλλά και τι άλλο, βέβαια, είπε για τα έμμεσα φορολογικά μέτρα ο κ. Μητσοτάκης; «Προτείνω μεγαλύτερη φορολόγηση στα τσιγάρα» και τώρα παραπονιέστε. Ορίστε, ο Αρχηγός σας τα έχει πει. Και τι άλλο βέβαια έχει πει; ότι «Όσοι υπεραμύνονται του κρατικού χαρακτήρα της ΔΕΗ προασπίζονται τα δικά τους συντεχνιακά συμφέροντα και όχι το ευρύτερο καλό». Εμείς, λοιπόν, προτιμούμε να έχουμε δημόσιο χαρακτήρα στη ΔΕΗ και να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας. Αναρωτιόμαστε τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης.
Είναι πράγματι δύσκολα τα μέτρα και είναι πολλά. Όμως, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος λιτότητας. Είναι, όμως, τα μόνο και τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα τα οποία παίρνονται. Και το λέμε δημόσια στους Έλληνες πολίτες, ότι αυτά τα 5,4 δισεκατομμύρια είναι το μικρότερο δυνατό τίμημα που πληρώνουμε για μια κακοδαιμονία πολιτικής υστεροβουλίας των χρόνων του δικομματισμού που χρέωσαν τη χώρα, που λειτούργησαν με ημέτερους, που σπατάλησαν το εργατικό επιστημονικό και νεανικό δυναμικό της πατρίδας μας, τον πολιτισμό μας, την παιδεία και όλα τα δημόσια αγαθά, για να κρατήσουν τις καρέκλες απομακρυνόμενοι μέρα με τη μέρα από τις πολιτικές αξίες που κάποτε ίσως ίδρυσαν τα κόμματά τους.
Υπάρχει, όμως, κάποιος φόβος, τον έθεσε ο κ. Καρράς. Και αν συνεχίσουν οι δανειστές να αξιώνουν τα πάντα; Και αν υπάρχει συνέχεια; Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε; Προφανώς, χωρίς στάση πληρωμών προς το εξωτερικό, μένοντας στην Ευρώπη, γιατί είστε ευρωπαϊστής. Μας ανησυχεί κι εμάς αυτό το θέμα. Μας ανησυχεί αν μπορεί η χώρα μας να σηκώσει κεφάλι. Ξέρετε γιατί; Εμείς δεν κινούμαστε πολύ εύκολα, γιατί δεν συνηθίσαμε να είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί ούτε πήραμε κληρονομικώ δικαίω την πολιτική καρέκλα ούτε κι εσείς, το καταλαβαίνω. Είχαμε άλλο μονοπάτι ζωής. Δουλεύαμε για τις οικογένειές μας και παράγαμε στους τόπους μας. Πήραμε, όμως, την ευθύνη γιατί κάποιοι κατάντησαν την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση.
Υπάρχει διαδρομή ελπίδας, όμως. Και εμείς την καταθέτουμε και κόντρα στους δανειστές. Πρώτα απ’ όλα, η πρόταση που κάνουμε για το χρέος. Η βιώσιμη σχέση μας με τους δανειστές, το βιώσιμο χρέος είναι η πρώτη παράμετρος, κύριε Καρρά. Όμως, και η δημοκρατία στη χώρα μας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, που σας θέλουμε μαζί, χωρίς κίτρινες κορώνες, είναι το δεύτερο σκαλοπάτι για να πετύχουμε μια χώρα τίμια. Η εργασία, επίσης, είναι το τρίτο σκαλοπάτι, στο οποίο πρέπει να πατήσουμε και βέβαια, η κοινωνική δικαιοσύνη.
Και είναι κρίμα που τα καλά νέα δεν ακούγονται. Καλά νέα που λένε ότι ακόμα και στο ΕΣΠΑ, αυτό το στριμωγμένο, αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσαν οι Υπουργοί μας ότι στα έργα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και στις τουριστικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25% ο προϋπολογισμός. Και άλλα λεφτά δίνουμε στην οικονομία. Ταυτόχρονα βέβαια, 500 εκατομμύρια ευρώ, για το νερό, τα απορρίμματα και τα στερεά απόβλητα και πολλά έργα προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες με συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης.
Αυτό είναι το μοντέλο το οποίο εμείς θέλουμε. Ρύθμιση του χρέους, τίμια κοινωνία με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική πρόνοια και εργασία. Σε αυτήν την προοπτική, που δεν μπορεί κανείς δανειστής να μας πει το γιατί, σας καλούμε να προχωρήσουμε μαζί.
Σας ευχαριστώ.
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ