Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί νέα δεδομένα για τη χώρα μας, δεδομένα πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, δεδομένα ρευστότητας και χρηματοδότησης της οικονομίας και της εργασίας και, πάνω απ’ όλα, απελευθέρωση ενός σημαντικού πολιτικού, κοινωνικού και αναπτυξιακού δυναμικού, νέα δεδομένα ενίσχυσης και των πραγματικών προϊόντων, αλλά και της εργασίας.

Ουσιαστικά μας δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει προοπτική στη χώρα, δυνατότητα να βάλουμε τέλος στην ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε απόλυτη επίγνωση της δυσκολίας και της συμφωνίας και της οικονομίας και της κοινωνίας και του συμβιβασμού που κάναμε για να σωθεί η χώρα.

Προφανώς και έχουμε αμφιβολίες για πολλά στοιχεία αυτού του προγράμματος. Το βελτιώνουμε, όμως. Το βελτιώνουμε όσο μπορούμε μέσα στη μέγγενη, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιουργήσαν στη χώρα και οι δανειστές.

Το βελτιώνουμε έτσι ώστε στο Ελληνικό, παραδείγματος χάριν, να κερδίσουμε εμείς με τη δική μας διαπραγμάτευση 1,5 δισεκατομμύριο δημόσιες επενδύσεις που δεν διεκδικήσατε εσείς, 25% μείωση του συντελεστή κάλυψης που δεν διεκδικήσατε εσείς, πρόσβαση και στη θάλασσα και στον αστικό ιστό που δεν διεκδικήσατε εσείς και, βέβαια, να είναι εμπροσθοβαρές και ως προς τα λεφτά που παίρνει το δημόσιο, αλλά και όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις σ’ αυτή τη μέγγενη, σ’ αυτήν τη δύσκολη συμφωνία με το χαμηλό τίμημα.

Όμως, δεν είναι δικό μας αυτό το πρόγραμμα. Είναι το τίμημα που πληρώνει η χώρα για πολλά χρόνια κακής διακυβέρνησης, κακών κυβερνήσεων που δεν υπηρετήσαν τα συμφέροντα της χώρας, των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Κι εμείς μέσα σ’ αυτόν τον εκβιασμό, στην ασφυξία που δημιουργήσαν και οι δανειστές επιλέξαμε ένα δρομολόγιο σωτηρίας. Και για να πούμε την αλήθεια, δεν έχει υποβληθεί καμία άλλη πρόταση. Το «ξεπουλήστε όλα» του κυρίου Μητσοτάκη στους New York Times το ξέρουμε. Την ηθική επιλογή της δραχμής την ξέρουμε κι αυτήν. Άλλη πρόταση τίμια, εθνικά σωτήρια, κοινωνικά σωτήρια δεν έχει κατατεθεί.

Κι εμείς δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη και καταφέραμε να υλοποιήσουμε την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για μια χώρα που υποθηκεύτηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και μετά την αξιολόγηση κάθε μέρα κερδίζει βαθμούς αυτοδυναμίας, βαθμούς ελευθερίας και πρακτικά βγαίνει από το μηχάνημα μηχανικής υποστήριξης που την καταδικάσατε.

Ανοίγει, λοιπόν, ο δρόμος για την ανάπτυξη. Τέθηκε ένα ερώτημα από τον κ. Βορίδη προηγουμένως. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Έχει ουδέτερο πρόσημο;

Να σας πω, λοιπόν, για ποια ανάπτυξη δεν μιλάμε. Δεν μιλάμε για την ανάπτυξη των κερδοσκοπικών και τυχοδιωκτικών funds, των φίλων σας, που τα ταΐζαν τόσα χρόνια στο χρηματιστήριο. Δεν μιλάμε για τα Panama papers και τις offshore εταιρείες των συμβούλων του Πρωθυπουργού σας. Δεν μιλάμε για τους εθνικούς εργολάβους. Δεν μιλάμε ούτε για τη τσιμεντούπολη που φτιάξατε ούτε για τις χωματερές που γεμίσατε την Ελλάδα. Δεν μιλάμε για την ανάπτυξη των λίγων. Δεν μιλάμε για την ανάπτυξη που ο κ. Μητσοτάκης προηγουμένως εδώ αποδέχθηκε ότι και κρατικοδίαιτη ήταν, αλλά και στόχο είχε μόνο και μόνο τη μείωση του κόστους εργασίας, γιατί αυτός είναι ο δικός σας νεοφιλελευθερισμός. Δεν μιλάμε ούτε για μισθούς Βουλγαρίας, που εσείς θέλετε ούτε για περιβάλλον μαφίας που με τη διαπλοκή δημιουργήσατε στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η δική σας ανάπτυξη. Αυτήν τη χαρίζουμε στον κ. Βορίδη γιατί αναρωτιόταν και σ’ όλους –αν θέλετε- τους συναδέλφους.

Εμείς μιλάμε για μια άλλη ανάπτυξη. Μιλάμε για τη δίκαιη ανάπτυξη, η οποία όχι απλά διαφυλάττει θέσεις εργασίας, αλλά ενισχύει την εργασία και ως ποσότητα, αλλά και ως ποιότητα, ως δυνατότητα συμμετοχής στην ανάπτυξη, στο προϊόν, στην απόφαση με καλύτερες αμοιβές, αλλά και με κοινωνικό όφελος γιατί ασχολείται με το πραγματικό προϊόν και όχι με το να γυρίζουν τα λεφτά στις τράπεζες οι ημέτεροι κουμπάροι. Ασχολείται με τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον, γιατί έτσι -αν θέλετε- βλέπει και το τι σημαίνει αναδιανομή και βάζει στην προτεραιότητα το περιβάλλον, τους πόρους της χώρας μας, την κυκλική οικονομία και την προστιθέμενη αξία που μας δίνει η εξωστρεφής οικονομία.

Πώς θα γίνει αυτό; Μόνο με χρηματοδοτήσεις; Όχι, βέβαια. Αυτός είναι ο πυρήνας του πλουτισμού, που εσείς δημιουργήσατε ως πρότυπο. Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρώτα απ’ όλα, υποτιμήσατε τη μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη που είχε ο δημόσιος τομέας, γιατί δεν θέλατε ένα λειτουργικό, αποτελεσματικό, έξυπνο και αξιόπιστο κράτος, μια τέτοια πολιτεία που να ελέγχει και να εγκαθιδρύει και να υπερασπίζεται την ισονομία.

Επειδή ρωτήθηκε και γι’ αυτό η δική μας Κυβέρνηση, εμείς τετραπλασιάσαμε τους ελέγχους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυξήσαμε κατά 67% τα έσοδα από φοροδιαφυγή. Αυτό ισχύει και για το ΚΕΦΟΜΕΠ, τη μεγάλη περιουσία και για τους τελωνειακούς ελέγχους.

Μάλιστα, τριπλασιάσαμε τα έσοδα από το λαθρεμπόριο των καπνικών.

Και όσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ, γιατί μπήκε σαν θέμα εδώ από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη δική μας Κυβέρνηση το 2015 επταπλασιάστηκαν τα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ σε σχέση με το 2014. Μάλιστα, ήταν 174 εκατομμύρια ευρώ έναντι 23,4 εκατομμυριών το 2014.

Αυτό σημαίνει αξιόπιστο κράτος με ελεγκτικούς μηχανισμούς. Βέβαια, μας ενδιαφέρουν και οι δημόσιες επενδύσεις, γιατί τροφοδοτούν και αυτές την εργασία και την οικονομία. Οι χίλιες διακόσιες θέσεις εργασίας, που μέσα στο 2016 δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι αμελητέες, ούτε όσον αφορά την εργασία χιλίων διακοσίων οικογενειών ούτε όσον αφορά την οικονομία της πόλης και την επιτάχυνση ενός έργου, που δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον στις πόλεις, αλλά και καλύτερες συνθήκες εμπορίου.

Αυτό σημαίνει για εμάς αξιοποίηση του βραχίονα των δημοσίων επενδύσεων. Γιατί έτσι πετυχαίνουμε πολύ σημαντικά, αν θέλετε, κέρδη. Και όποιος δημιουργεί την ψευδεπίγραφη αντίθεση ιδιωτικού τομέα προς δημόσιο, το κάνει μόνο και μόνο, αγαπητοί συνάδελφοι, για να κρύψει τα ρουσφέτια που έκανε τόσα χρόνια στο δημόσιο τομέα, για να παίρνει συγχωροχάρτι, να ξεπουλάει τον δημόσιο τομέα στους «ημέτερους» εργολάβους και κουμπάρους. Αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ας το παίζουν οπαδοί της ιδιωτικής οικονομίας.

Το αναπτυξιακό σχέδιο, όμως, δεν είναι μια συζήτηση που αφορά μόνο την Ελλάδα. Σαφέστατα και αφορά και το επίπεδο της Ευρώπης. Γιατί εμείς στο επίπεδο της Ευρώπης κάνουμε τη συζήτηση. Δεν έχουμε τον επαρχιωτισμό της Νέας Δημοκρατίας που ασχολείται μόνο με την καρέκλα της. Ξέρει τη διαδρομή μόνο Βουλή-Μαξίμου-Κολωνάκι, γιατί αυτό ξέρει τόσα χρόνια. Γιατί εκεί μεγάλωσαν πάππου προς πάππου οικογένειες πολιτικών που κληροδοτικώ δικαίω έπαιρναν την έδρα του Βουλευτή. Εμείς συζητάμε στην Ευρώπη υπέρ των πολιτικών της απασχόλησης, υπέρ ανθρωποκεντρικών πολιτικών που στηρίζονται στα πολιτισμικά ιδεώδη της Ευρώπης για την δικαιοσύνη, την ισονομία και την αλληλεγγύη, που αποκτούν άλλο νόημα σήμερα στα πλαίσια του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας και του διεθνούς ανταγωνισμού. Και βέβαια, είμαστε κόντρα στην Ευρώπη που ασχολείτο μέχρι τώρα μόνο με τη λιτότητα, τη λογιστική μετάφραση της ανθρώπινης ζωής, που ήταν το σοβαρότατο λάθος που είχε γίνει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.

Θα μου πείτε ψιλά γράμματα αυτά. Ψιλά γράμματα βέβαια και για τη Νέα Δημοκρατία και για το ΠΑΣΟΚ. Ψιλά γράμματα για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία το μόνο που κάνει είναι να συγχρωτίζεται με τον ανθελληνικό λόγο του κ. Βέμπερ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα φοβικά ακροδεξιά κόμματα της Ανατολικής Ευρώπης, που βέβαια συγγενεύουν απόλυτα με τον κ. Γεωργιάδη. Το καταλαβαίνουμε στην πλάστιγγα της Νέας Δημοκρατίας, το δίδυμο Σαμαράς-Γεωργιάδης έχει κερδίσει κατά κράτος οποιαδήποτε φιλελεύθερη αντίληψη.

Παράλληλα, όμως, με το σχέδιο το πολιτικό της Ευρώπης, συζητάμε και για ένα κοινωνικό σχέδιο στην Ελλάδα, το οποίο έχει την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, εισαγωγή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει και επιδότηση ενοικίου και σχολικά γεύματα και βέβαια, τη συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης και τη σύνδεσή του στο κοινωνικό επίπεδο με προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, διότι για εμάς ο πραγματικός κόφτης, τον οποίο υλοποιούμε είναι ο κόφτης της φτώχειας, που καταδικάσατε τον ελληνικό λαό.

Ταυτόχρονα, με δημοκρατικές τομές και στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο, που πρέπει να ξεπεράσουν τον αποκλεισμό των Ελλήνων από τις αποφάσεις και αυτό αφορά και τον χάρτη της αυτοδιοίκησης και τις αρμοδιότητες σε όλο το επίπεδο της διοικητικής οργάνωσης του κράτους. Και όλα αυτά αποτελούν ένα σχέδιο μιας άλλης Ελλάδας, η οποία θα σέβεται πλέον το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο και δεν θα ανακαλύπτει κοινοβουλευτικές εκτροπές, μόνο και μόνο για να καλύψει ο κ. Μητσοτάκης το ότι αποχώρησε από τη Βουλή σε συζήτηση για το πόθεν έσχες, σε μια συζήτηση που ο ίδιος προκαλούσε, αλλά που μάλλον ο ίδιος είχε να κρύψει πάρα πολλά για τη σχέση πολιτικού συστήματος και εξωχώριων εταιρειών. Διότι αυτό κρύβει η επιστολή του κ. Μητσοτάκη που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Διότι, αν σέβονταν το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο δεν θα άφηναν το άρθρο 14 του Συντάγματος, που επέβαλε έλεγχο και αδειοδότηση τηλεοπτικών συχνοτήτων τόσα χρόνια εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος ούτε θα πέρναγαν τροπολογία τα μεσάνυχτα, για να αμνηστεύσουν αυτούς που έδιναν χρηματοδοτήσεις στα κόμματά τους.

Όμως, πλέον το πουλόβερ ξηλώνεται. Και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπήκε ζήτημα για μη αναγνώριση της παραγραφής των οφειλών των κομμάτων προς τις τράπεζες και της αμνήστευσης όσων έδωσαν αυτά τα δάνεια. Αλλά και στην Ελλάδα συστήσαμε όλοι μαζί Εξεταστική Επιτροπή, για να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό. Έτσι σέβεται κάποιος το Κοινοβούλιο και τη δημοκρατία.

Βέβαια, το θέμα της ανάπτυξης βάζει σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τις ταμειακές ροές. Γι’ αυτόν το λόγο εμείς έχουμε ανοίξει όλες τις διαθέσιμες πηγές: και για τη συζήτηση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο και για τη διαχείριση του σημαντικού τομέα των τραπεζών, που βέβαια είναι σταθερές μετά την ανακεφαλαιοποίηση που κάναμε με χαμηλό κόστος, αλλά και που θα ανατροφοδοτηθούν από την ποσοτική χαλάρωση και το waiver στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και βέβαια, με το πρόγραμμα Γιουνκερ, με το πρόγραμμα επενδύσεων που στη δική μας Κυβέρνηση προβλέπει 6 δισεκατομμύρια 750 εκατομμύρια, για να τροφοδοτήσει και να ολοκληρώσει όλα τα έργα τα οποία έχουν και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

Και φθάνουμε στο ΕΣΠΑ, γιατί έγιναν ερωτήσεις για το ΕΣΠΑ.

Για ποιο ΕΣΠΑ μιλάτε, αγαπητοί συνάδελφοι; Αυτό που δυναμιτίσατε; Γι’ αυτό που βάλατε μέχρι και στοίχημα -μέχρι και η κ. Σπυράκη έκανε ερώτηση στην Ευρωβουλή- ότι δεν θα πετύχουμε; Γι’ αυτό που είχατε βάλει πλάνο εσείς -και λέγατε ότι τάχα δεν θα το πετυχαίναμε- 4,5 δισεκατομμύρια; Και εμείς κάναμε υπερκάλυψη 500 εκατομμύρια ευρώ του πλάνου που είχατε κάνει εσείς, το οποίο είχατε βάλει ως τροχοπέδη, ως νάρκη για την Ελλάδα. Γι’ αυτό το ΕΣΠΑ μιλάτε; Που υπερκαλύψαμε το 2015 και ξεκινήσαμε πρώτοι το 2016; Και μας ρωτάτε τι κάναμε μέσα στο 2016, όπου ξεκινήσαμε πρώτοι ένα πρόγραμμα, στο οποίο πρέπει να ομολογήσουμε ότι είχαν δημιουργηθεί σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα;

Το πρόγραμμα, παραδείγματος χάριν, των παιδικών σταθμών καρκινοβατεί, γιατί οι δικοί σας Υπουργοί υπέγραψαν υπουργικές αποφάσεις, το διέσπασαν σε τόσα πολλά υποσύνολα, το έκαναν τόσο πολύ γραφειοκρατικό, του έκοψαν στο μισό τους πόρους, για να αμφισβητήσουν το δικαίωμα των δικών μας κυβερνήσεων να έχουν κοινωνική παροχή στους παιδικούς σταθμούς.

Και ρωτάτε τι έγινε με αυτό που εσείς ναρκοθετήσατε; Πολύ καλά πηγαίνει! Έχει μεγάλο συντελεστή ήδη προκηρύξεων, μεγάλο συντελεστή δεσμεύσεων, ακόμη και της προχρηματοδότησης που εμείς κερδίσαμε να υπάρχει για τη χώρα. Διότι εμείς διαπραγματευθήκαμε το να έχει προχρηματοδότηση το ΕΣΠΑ.

Και μάλιστα, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στους νέους επιστήμονες, στις νεοφυείς startup, επειδή αναρωτιόταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να σας ενημερώσουμε και να του το πείτε -γιατί μάλλον δεν το ήξερε- ότι εμείς δημιουργήσαμε καταπιστευτικό λογαριασμό, ώστε να μη χρειάζεται προκαταβολή στο ΕΣΠΑ για τους νέους επιστήμονες, ώστε να μην εξαρτάται κανείς από τράπεζες και μεγάλα επιτόκια. Γι’ αυτό υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους νέους επιστήμονες και από τις νέες επιχειρήσεις για το ΕΣΠΑ και αυτό είναι ένα μέτρο ουσίας.

Έτσι δημιουργούμε ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για τις νέες επιχειρήσεις, για την καινοτομία. Έτσι ενισχύουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, που αφορά τον εργαζόμενο και τον επιστήμονα. Αν δεν τα ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώστε τον για το πώς ενισχύονται οι νεοφυείς startup.

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, έρχεται ο νέος αναπτυξιακός, ο οποίος σχεδιάστηκε με βάση τα συμπεράσματα του παρελθόντος, με εκτενή διαβούλευση και αξιοποιώντας διεθνείς πρακτικές. Και αυτό αποτυπώθηκε στις Επιτροπές. Το είπαν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγών.

Όμως, ποια είναι η σημερινή κατάσταση του αναπτυξιακού; Νομίζω ότι οφείλω να καταθέσω τους πίνακες, γιατί αναρωτιέστε πολλές φορές, κύριοι συνάδελφοι.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σωκράτης Φάμελλος καταθέτει για τα Πρακτικά τους προαναφερθέντες πίνακες, οι οποίοι βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ο νόμος του 2004 έχει τέσσερις χιλιάδες εννιακόσια ενενήντα πέντε σχέδια στον αέρα με 4.370.000.000 οφειλή. Ο νόμος του 2011, ο ν. 3908 έχει χίλια διακόσια εβδομήντα επτά σχέδια στον αέρα, παγωμένα, με μια οφειλή της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων. Το σύνολο είναι έξι χιλιάδες διακόσια εβδομήντα δύο σχέδια, 6.356.000.000 παγωμένα δύο χρόνια πριν αναλάβει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Αυτή ήταν η αγάπη σας προς την ιδιωτική οικονομία; Παγώνοντας όλα τα σχέδια, υποσχόμενοι ότι θα χρηματοδοτηθούν, ενώ στις Επιτροπές ακούστηκε ότι κάποια σχέδια έπαιρναν 100% προχρηματοδότηση, γιατί είχαν τρόπο; Αυτή είναι η αγάπη σας προς την ιδιωτική οικονομία!

Όμως, υπήρχε και μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη στρατηγικής, χαμηλό τεχνολογικό περιεχόμενο, χαμηλή ένταση γνώσης -τα εντόπισαν όλα αυτά και οι συνάδελφοί μου- αποδιάρθρωση πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα, με παραγωγική αλυσίδα με χαμηλή διεθνή θέση, με χαμηλές αμοιβές και χαμηλή ανταγωνιστικότητα, με πάρα πολλές ανισότητες.

Παραδείγματος χάριν, μόνο το 4% των σχεδίων πήρε το 45% των επενδύσεων, ενώ μία θέση εργασίας έφθασε στον τελευταίο αναπτυξιακό να κοστίζει 976.000 ευρώ.

Επιλέξατε να μείνουν εκτός οικονομίας και οι πόροι, να φεύγουν σε offshore, σε γιοτ και σε βίλες. Επιλέξατε να είναι εκτός η γνώση, εκτός η εργασία και βέβαια, με πάρα πολύ μεγάλη διαφθορά στις υπηρεσίες. Είναι προφανή τα αίτια της αποτυχίας.

Εμείς οφείλουμε να το δηλώσουμε: Ο πραγματικός εχθρός της ιδιωτικής οικονομίας και της εργασίας ήταν ο δικομματισμός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που υποθήκευσε και τον ίδιο τον αναπτυξιακό νόμο –και το παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης εδώ προηγουμένως- για τις αυταπάτες που είχαν στον αναπτυξιακό νόμο και για το ότι δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν προς όφελος της ιδιωτικής οικονομίας και γενικότερα της οικονομίας και της εργασίας.

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει την ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του για φθηνή εργασία και απολύσεις. Θέλει μικρότερο κράτος, αλλά μεγαλύτερες επιχορηγήσεις. Απίστευτος διπολισμός! Ένα μικρό κράτος χωρίς εισπράξεις με μεγαλύτερες επιχορηγήσεις! Από πού; Από νέα δάνεια! Το μάθαμε το παιχνίδι. Έτσι θέλουν να δουλεύει η Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, τι θέλουν; Πώς γίνεται ο αρχιερέας των απολύσεων να κλαίει για την ανεργία; Πρέπει κάποιος γιατρός μάλλον να μας εξηγήσει, διότι ξεπερνάει τη σφαίρα της πολιτικής αυτός ο περίεργος διπολισμός που υπάρχει πλέον στην Αντιπολίτευση. Είναι δυνατόν να συζητάμε για τη χώρα μας με τέτοια ψευδεπίγραφα διλήμματα;

Η αναπτυξιακή στρατηγική –επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, θα πάρω και τη δευτερολογία μου- πρέπει να είναι αντίστοιχη με την ταυτότητα της χώρας, συμβατή με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, με πραγματικό προϊόν πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με προτεραιότητα στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να έχουμε επανεκβιομηχάνιση, εγχώρια προστιθέμενη αξία και εξωστρέφεια, να έχουμε εξαγωγικό προσανατολισμό με βάση την καινοτομία και την τεχνολογία, τα δικά μας μυαλά, τα ελληνικά μυαλά να μην φεύγουν στο εξωτερικό.

Στροφή στη γνώση, οικονομία της γνώσης επαγγέλλεται πλέον το ευρωπαϊκό περιβάλλον κι εμείς το είχαμε ξεχάσει, με θέσεις απασχόλησης για εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αύξηση του επιπέδου των αμοιβών. Διότι πράγματι σήμερα 32.000 θέσεις άμεσης εργασίας κινητοποιούνται, αλλά 250.000 θέσεις εργασίας είναι το δευτερογενές αποτέλεσμα, που θα δώσει ο αναπτυξιακός νόμος στην οικονομία, μέσα από μία μόχλευση άμεσα 12 έως 15 δισεκατομμυρίων επενδύσεων, χώρια το δευτερογενές αποτέλεσμα.

Και βέβαια, είναι ένας νόμος για μικρομεσαίους, γιατί κάνει διασπορά του επιχειρηματικού κεφαλαίου, της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας. Δημιουργεί, όμως, ταυτόχρονα δικτύωση, συγχωνεύσεις και οικονομία κλίμακας και με τα cluster και με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ενισχύει την αποκέντρωση στην πράξη συνδυάζοντας το ΑΣΕ ανά κάτοικο για τις επιδοτήσεις, ενισχύοντας τον αγροτοδιατροφικό τομέα, που είναι σε όλη την περιφέρεια ισχυρός, και ειδικότερα, νησιά με πρόσφυγες, παραμεθόριες περιοχές.

Αυτή είναι η ουσία της ανάπτυξης, γιατί έτσι δημιουργείς εμπιστοσύνη στο κοινωνικό κεφάλαιο, ενισχύεις τα συλλογικά σχήματα και ενισχύεις και την οικονομία του περιβάλλοντος, πρακτικά αξιοποιώντας τους πόρους μέσα από ένα κυκλικό σύστημα χωρίς κατανάλωση του πραγματικού αποθέματος της χώρας, με αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Σε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο επενδύουμε στην απόδοση. Γι’ αυτό και ζητάμε απόδοση, για να έχει φορολογική απαλλαγή. Δεν δίνουμε λεφτά μπροστά για να τα φάνε οι «ημέτεροι». Και αυτό είναι διαφορετικό. Αυτό είναι το φορολογικό κίνητρο που δίνουμε. Και βέβαια ξεπαγώνουμε σχέδια, τα οποία πάγωσαν οι προηγούμενοι. Τάχατες εμείς είμαστε τώρα εχθροί και τους εκδικούμαστε. Πώς; Δίνοντας 2,5 δισεκατομμύρια από τον νέο νόμο γι’ αυτά που εσείς παγώσατε και μόνο 1,1 δισεκατομμύρια στα καινούρια; Αυτό ουσιαστικά γίνεται. Έτσι εκδικούμαστε; Δεν λέτε πάλι καλά που βρήκαν μια σανίδα σωτηρίας με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, γιατί αλλιώς θα είχαν το κατάντημα της Αντιπολίτευσης: μονίμως «στην απέξω». Εκεί καταδικάσατε την ιδιωτική οικονομία.

Ταυτόχρονα, βέβαια, συνδυάζουμε αξιολογητές, αλλά και δευτεροβάθμια επιτροπή μέσα στην υπηρεσία. Όχι ένας αξιολογητής. Δευτεροβάθμια επιτροπή, που είναι μάλιστα και πολυπαραμετρική. Περιλαμβάνει και ιδιωτικό και δημόσιο χώρο και πολλές υπηρεσίες για να αξιολογείται ο αξιολογητής και το αποτέλεσμα, με απλοποίηση διαδικασιών, χωρίς γραφειοκρατία και με δημόσια γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

 Είναι ένας μετρημένος αναπτυξιακός. Δεν έχει πάρα πολλούς πόρους. Γιατί όμως; Γιατί δεν έχει πόρους η χώρα; Διαβάστε τον κ. Σαμαρά στη «Real» την προηγούμενη Κυριακή. Πολύ απλά γιατί δημιούργησαν ασφυκτικό περιβάλλον οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Χαρδούβελης τα είπε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα. Πρώην Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα έχουμε μισθούς τον Φεβρουάριο του 2015 και ρωτάτε γιατί δεν έχει πόρους το δημόσιο ταμείο; Χρεοκοπήσατε τη χώρα. Παγώσατε 6.500 επενδυτικά σχέδια και τώρα μας καταγγέλλετε γιατί δεν προχωράμε την οικονομία. Την προχωράμε. Εσείς τελειώσατε και την ιδιωτική οικονομία και κοινωνικό κράτος και εργαζομένους. Εμείς όμως δεν είμαστε ανεύθυνοι. Εμείς στηρίζουμε την οικονομία, στηρίζοντας όμως την εργασία και τη λειτουργία της κοινωνίας.

 Και μην αναρωτιέστε πού θα βρεθούν 100 δισεκατομμύρια ευρώ –γιατί τόση είναι η ζημιά που προκαλέσατε στην οικονομία- τάχατες. Σκεφτείτε: Μειώσατε το ΑΕΠ κατά 25% για το 2015. Αυτό είναι 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Ευθύνεστε -για έναν χρόνο μόνο- γιατί η χώρα έχασε 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Βάλτε και όλα τα προηγούμενα, να τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Εσείς πρέπει να βρείτε τη λύση για τη ζημιά που κάνατε στη χώρα. Θα τη βρούμε, όμως, εμείς, γιατί δεν θα σας αφήσουμε να δημιουργήσετε χειρότερα προβλήματα για τη χώρα.

Και βέβαια δεν ψηφίζετε τον αναπτυξιακό γιατί λείπουν οι πόροι τους οποίους διώξατε από τη χώρα, αποδιαρθρώνοντας την οικονομία σε διάφορες off shore των συμβούλων σας τύπου «Panama Papers»».

Μας αφήσατε όμως σε αγωνία! Μια εβδομάδα περιμέναμε στις Επιτροπές να ακούσουμε τι θέση έχετε για τον αναπτυξιακό νόμο. Και τώρα σε αντίθεση με όλη την κοινωνική λειτουργία και τους παραγωγούς, έρχεστε να ψηφίσετε «κατά». Είστε συνεπείς με το σύνθημα της ημέρας. Έχετε παραιτηθεί. Έχετε παραιτηθεί από τη Βουλή. Φεύγετε από τη συζήτηση για τις off shore. Είναι αυτό που λένε: Λαγός τη φτέρη εκούναγε, κακό της κεφαλής του. Φύγατε, όταν τέθηκαν τα πραγματικά ερωτήματα για τις off shore και τη σχέση του πολιτικού χρήματος. Σε αντίθεση με την αγορά, σε αντίθεση με την κοινωνία που θέλει εργασία, ψηφίζετε «κατά» σήμερα για έναν αναπτυξιακό που εσείς δυναμιτίσατε και τα ρίχνετε όλα στη μικροπολιτική και στο «κίνημα της κατσαρόλας». Έχετε παραιτηθεί, αλλά εμείς σας καλούμε να επιστρέψετε στη Βουλή γιατί η χώρα έχει ανάγκη από μία σοβαρή Αντιπολίτευση και δεν έχει ανάγκη από μία Αντιπολίτευση της μικροπολιτικής και των τηλεοπτικών σταθμών μόνο, γιατί μάλλον έχετε καλύτερη φιλοξενία στα τηλεοπτικά παράθυρα απ’ ό,τι στη Βουλή και γι’ αυτό και λείπετε συνέχεια από τη Βουλή.

Και όσο για τη συγκέντρωση, την οποία σήμερα ήρθε και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τη διαφημίσει και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δημιουργήσατε και έναν φανταστικό εχθρό, για να δημιουργήσετε αποτέλεσμα.

Μην ανησυχείτε. Εμείς βγάλαμε τα κάγκελα από τη Βουλή. Εμείς περιφρουρήσαμε το δικαίωμα των πολιτών να αγωνίζονται, να κινητοποιούνται. Εμείς θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των Ελλήνων.

Εσείς δυστυχώς βάζατε κάγκελα παντού και ΜΑΤ παντού. Αυτή ήταν η πολιτική σας.

Κυρία Βούλτεψη, δεν επιτρέπεται να φορτώνετε στη χώρα τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυριαρχία του κ. Γεωργιάδη στο κόμμα σας.

Επενδύετε στην καταστροφή για να κρύψετε τη γύμνια σας. Δεν διαβάζετε τους νόμους. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ήρθε εδώ και μας προκάλεσε γιατί δεν υπάρχει φοροαπαλλαγή στις μεγάλες επενδύσεις. Ας διαβάσει το νόμο! Υπάρχει δυνατότητα φοροαπαλλαγής. Για όνομα του Θεού! Διαβάστε τους νόμους, πριν έρθετε να τους κατακρίνετε. Ξέρουμε ότι έχετε πάρει ένα χαρτάκι ότι είστε κατά και έρχεστε έτσι από τη Ρηγίλλης, αλλά διαβάστε λίγο τους νόμους, σας παρακαλούμε πολύ!

Δεχθήκατε τη συζήτηση για τους αυξημένους συντελεστές φορολογίας το καλοκαίρι και στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατεβάσαμε το συντελεστή στο 23% δεν ψηφίσατε. Άλλος διπολισμός αυτός. Και μας κατηγορείτε εμάς για φοροεπιδρομή, που μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή στα νοικοκυριά.

Παρακαλώ πολύ, χτίσατε ένα οικοδόμημα μόνο και μόνο για να γυρίσετε στις καρέκλες σας, παίζοντας όμως με την πιθανή αποτυχία της χώρας. Ενεργοποιήσατε όλα τα συστήματα παραπληροφόρησης και διχασμού. Παίξατε τα ρέστα σας στην πρώτη παρτίδα και χάσατε. Δεν κρύβεται όμως η αλήθεια.

Είστε δέσμιοι νεοφιλελεύθερων εμμονών και ισχυρών εξαρτήσεων. Η θέληση της χώρας όμως να απελευθερωθεί από το δικό σας μεσαίωνα είναι ισχυρότερη. Απαιτεί ένα άλλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, απαιτεί σύγκρουση με το παλιό διεφθαρμένο σύστημα που εκπροσωπείτε και αυτή την εντολή την έχουμε αναλάβει εμείς και θα την τηρήσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email