Επί της αρχής και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, θα αποφύγω συνειδητά το να ανταποκριθώ στο θέατρο που έπαιξε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρουσιάζοντας μια ψευδεπίγραφη ανάπτυξη η οποία δεν θα έρθει ποτέ. Και μάλιστα, ένα θέατρο που δεν σέβεται τις διαδικασίες της Βουλής. Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε ο Υπουργός στην Επιτροπή μας, θέλει μάλλον να ικανοποιήσει ένα δικό του ακροατήριο. Το κατανοώ δεν κατανοώ γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί αυτή τη διαδρομή, μάλλον, ξέρω πως τον έχει δεμένο τον κύριο Μητσοτάκη και ακολουθεί τη διαδρομή.
Τι νομοσχέδιο όμως έχουμε σήμερα μπροστά μας. Εγώ θέλω να διαφωνήσω με αυτό που είπε ο Νίκος Παππάς, είπε ότι υπάρχει ένα ζήτημα εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα από αυτό το νομοσχέδιο. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να σας πω ότι η άποψη μου είναι δεν εξυπηρετείται ο ιδιωτικός τομέας με αυτό το νομοσχέδιο. Εξυπηρετούνται πολύ περιορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πιθανά αυτών που βάλανε πλάτη για να βγει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, αυτών στους οποίους έχετε υποχρεώσεις αλλά όχι ο ιδιωτικός τομέας, όχι η ανάπτυξη, όχι η παραγωγή ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, όχι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και όχι η εξωστρέφειά της.
Και μάλιστα, αυτές οι εξυπηρετήσεις που κάνετε σε ένα νομοσχέδιο «ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΙΝ» σχεδόν kinder έκπληξη που έχει μέσα τουλάχιστον 10 Υπουργεία, 17 Υπουργεία, έχουν μέσα τους ξεκάθαρο συμπέρασμα ένα ότι είναι εις βάρος της ανάπτυξης, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και εις βάρος του περιβάλλοντος. Πως γίνεται να είναι αναπτυξιακό ένα νομοσχέδιο το οποίο πρώτα απ’ όλα έχει απέναντι του ΤΕΕ, ομόφωνα το ΤΕΕ είναι κατά του θέματος που προωθείτε με τα Κολλέγια, είναι κατά της ανάπτυξης το ΤΕΕ και ο κύριος Στασινός αν δεν κάνω λάθος δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντήστε το λοιπόν όταν έρθει η ώρα της κατ΄άρθρον. Πώς γίνεται να είναι ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακό ένα το οποίο τροποποιεί παραδείγματος χάρη το νόμο του επιτελικού κράτους δύο μήνες μετά τη νομοθέτησή του. Είναι μια επιτελική κοπτοραπτική αυτό που κάνετε και υποκριτική γιατί εξυπηρετείτε συμφέροντα και πληροφορείτε λάθρα την κοινωνία ότι αυτό που κάνετε είναι επιτελικότητα.
Πως μπορεί δηλαδή να είναι ορθή νομοθέτηση όταν μέσα από τα άρθρα για το επιτελικό κράτος, ξέρετε τι κάνουν αλλάζουν πάλι τις αμοιβές των μετακλητών και αυξάνουν τις αμοιβές των διευθυντών των πολιτικών γραφείων των Υπουργών. Σας πληροφορώ ότι θα έρθει και άλλη τροπολογία για το επιτελικό κράτος. Και ταυτόχρονα, σβήνουν φωτογραφικά ρουσφέτια, φωτογραφικά σβήνουν παραβάσεις αυτοδιοικητικών της Νέας Δημοκρατίας μέσα από ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακό. Πόσο αναπτυξιακό είναι να επιτρέπεται δηλαδή εκ των υστέρων δια περιφοράς απόφαση Δημοτικών Οργάνων. Έχει καμία σχέση αυτό με την ανάπτυξη; Δημιουργεί μια θέση εργασίας που ήρθε προηγουμένως θεατρικά και μας είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης ότι δημιουργείται; Καμία. Αντιθέτως, δημιουργεί αναξιοπιστία προς την πολιτεία, αναξιοπιστία προς τους θεσμούς, αποχώρηση επενδυτών. Διότι δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο να υποβάλλεται 12.30 το βράδυ με 102 από τα 145 άρθρα στην αιτιολογική και κανένα άρθρο από το νομοσχέδιο.
Είναι δυνατόν να υποβάλατε δύο μήνες μετά το επιτελικό κράτος νομοσχέδιο χωρίς να βάλετε το ίδιο το νομοσχέδιο 12.30 το βράδυ;
Και τάχατες αυτό να είναι αριστεία. Ντροπή είναι για την Ελλάδα του 2019 και για την Ευρώπη του 2019 και τάχατες αυτό τώρα το πουλάμε ως ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και έρχεται εδώ για μια πολύ ωραία παράσταση ο κ. Γεωργιάδης.
Είναι δυνατόν κάποιος να μιλάει για ανάπτυξη, όταν ζητάει να φύγει η έρευνα από το Υπουργείο Παιδείας, να πάει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καταργεί μέσα απ’ αυτό το νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας, την αξιολόγηση των ερευνητικών Κέντρων, ξεχειλώνει τους ορισμούς για το τι είναι ερευνητικό Κέντρο για να έχουμε και κάποια ιδιωτικά παραμάγαζα, υποβαθμίζει την έρευνα και την βάζει μόνο σε μια …… αγορά για να κάνει micro application, αλλά δεν κάνει έρευνα βάσης, δεν ανοίγει καινοτομία, δεν δημιουργεί νέα πεδία εργασίας και ταυτόχρονα ζητάει από τα ερευνητικά Κέντρα να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους, γιατί αυτό έχει κάνει το Υπουργείο με το που ανέλαβε την έρευνα.
Γιατί στην προηγούμενη περίοδο, ο ιδιωτικός τομέας είχε διπλασιάσει τις επενδύσεις στην έρευνα, φτάνοντας το 1,2% του ΑΕΠ. Αυτό το στόχο μπορείτε να τον πιάσετε; Αυτό είναι προσφορά προς τον ιδιωτικό τομέα, αυτό είναι προσφορά προς την ανάπτυξη της Ελλάδος, αυτό είναι προσφορά προς τους ερευνητές για να γυρίσουν στη χώρα μας.
Όλο αυτό το πληροφορεί «ανάπτυξη» και προσέξτε, από το ήδη αναρτημένο νομοσχέδιο του Γιάννη του Δραγασάκη, του Υπουργείου Οικονομίας της προηγούμενης περιόδου, αφαιρεί -παρότι εντάσσει τις περισσότερες διατάξεις για τον προγραμματισμό του προγράμματος επενδύσεων- το ότι πρέπει οι διατάξεις να είναι εναρμονισμένες με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτό που λέμε στα ελληνικά «grow strategy», αυτό που ζήτησαν και οι Θεσμοί για την Ελλάδα, αυτό που έχει μέσα τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό που έχει μέσα τις προτεραιότητες για την κλιματική αλλαγή, δηλαδή, η Κυβέρνηση λέει πολύ απλά, ότι η ανάπτυξη και του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα και οι επενδύσεις, δεν θα υπακούν σε κανένα σχέδιο, δεν θα υπακούν στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, δεν θα υπακούν στις ανάγκες μιας, κλιματικά ουδέτερης, οικονομίας. Άρα, «μπαρούφες» αυτά που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ, ψευδεπίγραφα είναι, γιατί επί της ουσίας αναιρούν οποιοδήποτε αναπτυξιακό προγραμματισμό, δεν ακολουθούν ούτε αυτό που θέλει η Ευρώπη και ο ΟΗΕ, γιατί απλά θέλουν μια οικονομία far-west, να τακτοποιούν τους κολλητούς. Αυτό κάνει αυτό το νομοσχέδιο.
Και ταυτόχρονα, δημιουργεί προσέλκυση επενδύσεων τάχατες. Επί της ουσίας, ξέρετε τι λέτε στο νομοσχέδιο; Οχλήσεων στην Αττική. Και ρωτώ λοιπόν εγώ τους Βουλευτές της Ν.Δ. στην Αττική, συμφωνούν να αυξηθούν οι οχλήσεις στην Αττική, να αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης σε αναντιστοιχία και ανισότητα με τις υπόλοιπες επενδύσεις στα βιομηχανικά πάρκα, να υποβαθμιστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και να υπάρχουν επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση εντός βιομηχανικών πάρκων και προφανώς, να έχει όλες τις αρμοδιότητες ο Υπουργός με υπερεξουσίες, οδηγώντας τη χώρα σε μια οπισθοχώρηση και ως προς το αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά και ως προς την ποιότητα περιβάλλοντος και ως προς τη διαχείριση πόρων.
Όλη αυτή η δραστηριότητα, προσέξτε πως ακριβώς γίνεται. Με παραχώρηση δημοσίου ενδιαφέροντος δραστηριοτήτων, στον ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε τώρα για τον λεγόμενο «ενιαίο ψηφιακό χάρτη».
Είναι κάτι καινούργιο ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης και τα γεωχωρικά δεδομένα; Όχι, ήταν στον ν.4495/2017 νομοθετημένο.
Υπάρχει Διεύθυνση Γεωχωρικών Δεδομένων στο προεδρικό διάταγμα, όταν είχα και εγώ την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, άρα υπάρχει. Τι λέει το νομοσχέδιο αυτό; Ότι παραχωρείται έξω από το Υπουργείο, ότι τα γεωχωρικά δεδομένα – τα data δηλαδή- αυτά που πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, γιατί από αυτά εξαρτάται η ανάπτυξη, τις κόκκινες γραμμές του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών, της ρυμοτομίας, του αιγιαλού και όλα αυτά που πρέπει να έχουμε σα χώρα, μπορεί να τα διαχειριστεί κάποιος έξω από το Υπουργείο και το αποκορύφωμα, τη Διεύθυνση Γεωχωρικών- που τάχατες πρέπει να την ενισχύσουνε- με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα το οποίο βγήκε, παραχωρήθηκε ως αρμοδιότητα στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων. Δεν είναι στον Υφυπουργό Χωροταξίας, έφυγε ο καθηγητής ο κ. Οικονόμου.
Ήθελα να τον ρωτήσω και τώρα σας ρωτώ εσάς κύριε Υπουργέ και πάρτε το λόγο επί προσωπικού. Είναι δυνατόν να μην είναι στην αρμοδιότητα, τα γεωχωρικά δεδομένα, της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και του αρμόδιου Υφυπουργού και να είναι στον Γενικό Γραμματέα Αποβλήτων; Σε ποια χώρα ευρωπαϊκή ακούστηκε αυτό; Και έχω το προεδρικό διάταγμα, να το καταθέσω αν θέλετε, το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες του κ.Γραφάκου, αλλά αυτό είναι το παιχνίδι που γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των Υπουργείων και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν θα εφαρμοστεί ο ψηφιακός χάρτης συνολικά, αλλά κατά περίπτωση πιλοτικά και θα κριθεί από υπουργική απόφαση σε δεύτερο χρόνο, αν θα το πάρει το Τεχνικό Επιμελητήριο, αν θα το πάρει άλλος Φορέας του ιδιωτικού τομέα και με τι προδιαγραφές θα εφαρμοστεί.
Αυτή είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης, για να καταλάβετε ακριβώς που κρύβονται τα πράγματα. Προφανώς υποβαθμίζεται το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ταυτόχρονα δεν διασφαλίζεται αν θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ σύνταξης και έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διότι τώρα μπαίνουν και εταιρείες στην αξιολόγηση, ενώ υπήρχαν ιδιώτες στην αξιολόγηση των μελετών των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τώρα μπαίνουν εταιρείες και «οχήματα», για να μην καταλαβαίνεις τη σύγκρουση συμφερόντων, υποβαθμίζονται πολλές δραστηριότητες σε επίπεδο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καταργούνται οι οχλήσεις, σε μια χώρα που δεν έχει ακόμα χωρικό σχεδιασμό, με κίνδυνο να υπάρχει το εξής ασύμβατο: Λόγω κατάργησης των οχλήσεων, να έχουμε δίπλα μια βιομηχανία, μία Μονάδα ιχθυοτροφείου και ένα ξενοδοχείο.
Αυτό σημαίνει κατάργηση των οχλήσεων, όταν δεν έχεις ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό. Αυτό κάνουνε οι άριστοι, για να καταλάβετε, ποια ανάπτυξη προωθούν. Υπάρχει μια έκπτωση, λοιπόν, στο επίπεδο του περιβάλλοντος, μια υποβάθμιση του περιβαλλοντικού κεκτημένου της Ε.Ε., μια υποβάθμιση των φυσικών πόρων, που δεν μπορεί να είναι ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα και από το παράθυρο φωτογραφικά, επιχειρείτε η απόλυτη καταστρατήγηση και του Οικοδομικού Κανονισμού, διότι και αυτό μπαίνει, αλλά και των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, δηλαδή, των εργαλείων με τα οποία κάνουμε χωρικό σχέδιο για να βγει η προέγκριση από μέσα. Άρα, να μπορεί να «ντιλάρει» ο καθένας εναλλακτικά, χωρίς να ξέρει το τη θα βγάλει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ιδιαίτερα στο επίπεδο των Δήμων και αυτό για εμένα είναι απορίας άξιο. Προβλέπεται να μην γίνεται Ενιαίο Χωρικό Σχέδιο σε επίπεδο Δήμου, αλλά να κάνει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα μόνη της.
Ενώ πήγαμε και βρήκαμε ένα δρομολόγιο για να έχουμε χωρικά εργαλεία και να οργανωθεί επιτέλους η ανάπτυξη, να ξέρουμε τι χρήσει γης θα υπάρχουν και να μην έχουμε ανάγκη κύριε Οικονόμου μετά τις οχλήσεις, τώρα μέσα στο νομοσχέδιο προβλέπεται να έχουμε χωρικό σχεδιασμό «κουρελού». Να γίνεται κατά περίπτωση και ανά Ενότητες το χωρικό σχέδιο και όχι σε επίπεδο Δήμου.
Άρα, κάποιες περιοχές οργανώνονται, αλλά και να αφήνουμε κάποιους θύλακες να μπορεί να χωροθετείται οτιδήποτε εντός ή εκτός σχεδίου. Αυτό, όπως καταλαβαίνεται, δεν είναι ούτε αριστεία, ούτε επιστήμη, ούτε οργάνωση, ούτε ανάπτυξη.
Αυτός, όμως, είναι ο κανόνας της Νέας Δημοκρατίας. Ένας κανόνας ο οποίος έχει πάρα πολλά ρουσφέτια, πάρα πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση κατά περίπτωση και δείχνει την πολύ μεγάλη διαφορά.
Η χώρα είχε μπει σε μία διαδρομή από πλευράς βιωσιμότητας ως προς το περιβαλλοντικό κεκτημένο και σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάπτυξη της καινοτομίας. Τώρα έρχεται τάχα ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο «κίντερ έκπληξη – Φραγκεστάιν». Τα έχει όλα και δεν έχει τίποτα, οδηγεί τη χώρα πίσω, χωρίς αναπτυξιακά κριτήρια, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική, με εξυπηρέτηση μόνον των ημετέρων, που μπορεί να είναι κούριερ, μπορεί να είναι όμως και κανάλια.
Είναι σίγουρο ότι εκεί, η Κυβέρνηση αυτή -και εννοώ στα κανάλια- έχει πάρα πολλούς συμμάχους, αλλά μόνον εκεί και όχι στην κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ