Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε ελάχιστο χρόνο από τις εκλογές και από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και μέσα σ’ ένα πυκνό κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό έργο προχωράει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη στήριξη των Οικολόγων Πρασίνων σε πολύ σημαντικές αλλαγές στη χώρας μας.
Ο στόχος μας είναι ένας, ένας ενιαίος στόχος, ένας δυναμικός στόχος, ο στόχος του αύριο για την Ελλάδα: Η παραγωγική και διοικητική ανασυγκρότηση, η επιστροφή της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, η ελάφρυνση των ασθενών λαϊκών και κοινωνικών στρωμάτων.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι συστατικό στοιχείο αυτού του συμπαγούς και δημόσια ανακοινωμένου προγράμματος, που κατατέθηκε προεκλογικά και εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Αποτελεί βασικό στοιχείο του ενιαίου οδικού χάρτη, που έχουμε καταθέσει και στις προγραμματικές δηλώσεις και προφανώς συνδέεται πολύ στενά με την πρώτη αξιολόγηση που ανοίγει την πόρτα για την Ελλάδα για τη συζήτηση του χρέους, αλλά ταυτόχρονα συνδέεται πολύ σημαντικά με τα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων, του αναπτυξιακού νόμου, της χρηματοδότησης της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας, και της επανεκκίνησης και της επιστροφής της εργασίας στη χώρα μας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να έχουμε ως ένα πραγματικό εργαλείο χρηματοδότησης της οικονομίας και της ανάπτυξης υγιείς και με συγκεκριμένο προσανατολισμό τράπεζες. Όμως, νομίζω ότι οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το δικό μας σχέδιο καμμία σχέση δεν έχει με το νεοφιλελεύθερο και αποδιαρθρωμένο –αν θέλετε- αποσαθρωμένο σχέδιο που υλοποιούσατε μέχρι τώρα.
Δεν στοχεύουμε στις ίδιες τράπεζες, δεν σώζουμε τις ίδιες τράπεζες, γιατί πολύ απλά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς στοχεύουμε να έχουμε τράπεζες πρώτα απ’ όλα βιώσιμες, να έχουμε τράπεζες οι οποίες θα χρηματοδοτούν ισότιμα και με ισονομία την οικονομία, να έχουμε τράπεζες οι οποίες να είναι διαφανείς, να έχουμε τράπεζες οι οποίες δεν υπηρετούν τη διαπλοκή.
Παραδείγματος χάριν, στοχεύουμε να έχουμε τράπεζες που δεν δίνουν «μαύρα» δάνεια στα κανάλια. Επίσης, θέλουμε να έχουμε τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια δανεικά και αγύριστα στα κόμματα. Γιατί ποιος ξεχνάει τα 200 εκατομμύρια της Αγροτικής Τράπεζας στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, αυτής της Αγροτικής Τράπεζας που της δώσατε μέσα σε δύο χρόνια 5 δισεκατομμύρια για να τη χαρίσετε σε μια άλλη τράπεζα για κάτι λίγα εκατομμύρια;
Αυτές οι τράπεζες δεν είναι το δικό μας σενάριο. Αυτό είναι το δικό σας σενάριο. Δεν σώζουμε αυτές τις τράπεζες. Δεν χρειάζονται στην Ελλάδα αυτές οι τράπεζες. Αυτές οι τράπεζες ήταν κομμάτι του παλιού συστήματος διαπλοκής, που το μόνο που ήθελε ήταν να ανανεώνει τη δικιά του μικροκομματική εξουσία, να κατεβάζει την Ελλάδα όλο και χαμηλότερα, να μειώνει την παραγωγή, να επιβιώνουν οι υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες και κάποιες τραπεζικές. Ήταν προφανώς το σύστημα των μέσων ενημέρωσης, των τραπεζών, των ΠΑΕ και -γιατί όχι;- και λίγου λαθρεμπορίου, να υπάρχει για να στηρίζουμε -αν θέλετε- τη «μαύρη» αγορά και τη «μαύρη» εργασία!
Δεν προτείνουμε λύσεις οι οποίες απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία. Δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε σε ένα σενάριο σαν αυτό που υλοποιήσατε, να βάλουμε λεφτά του δημοσίου στους τραπεζίτες και να μην έχουμε κανένα δικαίωμα αποφάσεων στη διαχείριση του μετοχικού κεφαλαίου και στις αποφάσεις των τραπεζών. Αυτό ήταν το δικό σας σενάριο. Δεν ανακεφαλαιοποιούμε με αυτές τις συνθήκες τράπεζες, γιατί πολύ απλά όλα αυτά τα οποία εσείς μέχρι τώρα υλοποιήσατε καταβαράθρωσαν την οικονομία.
H Ελλάδα άκουσε πολλές φορές με ενδιαφέρον το σύνθημα ότι «οι τράπεζες θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης». Όμως, ήταν πράγματι έτσι; Γιατί ακούμε το τελευταίο διάστημα, χθες και σήμερα, στη Βουλή ότι η μη αξιόπιστη διοίκηση της τελευταίας περιόδου οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση των τραπεζών.
Πόσο αξιόπιστο ήταν το πολιτικό σύστημα μέχρι τώρα στη διαχείριση των τραπεζών; Είναι αλήθεια ότι υπήρχε Υπουργός, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια εισηγήθηκε δύο διαφορετικούς νόμους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
Υπήρχε Υπουργός -χρημάτισε και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης- που, ενώ ήταν στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, εισηγήθηκε να έχουμε δικαίωμα ψήφου, όταν συμμετέχει το δημόσιο στην ανακεφαλαιοποίηση, μετά από δύο χρόνια, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, με τον εφαρμοστικό του νόμο, ψήφισε και επέλεξε να μην έχει κανένα δικαίωμα αποφάσεων το δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο; Είναι αλήθεια αυτό; Διότι εάν είναι αλήθεια, νομίζω ότι αποδεικνύεται τι σημαίνει «αξιοπιστία» στην πολιτική!
Επιλέξατε να ανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι τώρα οι τράπεζες και να έχει το δημόσιο 60%-70% στο μετοχικό κεφάλαιο χωρίς κανένα δικαίωμα αποφάσεων. Μειώσατε την αξία των ομολόγων των τραπεζών με το PSI κατά 80%. Υποτιμήσατε χρηματιστηριακά τις τράπεζες την περίοδο της άνθισης από το 2009 μέχρι το 2010 και 2011 σε τρία χρόνια κατά 40%.
Και αφού ρίξατε, βέβαια, στα τάρταρα τις τράπεζες, με το success story και με την έξοδο στις αγορές, ρίξατε ακόμα περισσότερο την αξία τους και υποβαθμίσατε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους. Και έτσι ξεκίνησε πολύ απλά και το bank run.
Η εξαγγελία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν που διέλυσε τη λειτουργία των καταθέσεων. Μην κάνετε πως τα ξεχνάτε. Μην θέλετε να τα φορτώσετε αλλού. Τα είχατε φορτώσει στον κόκορα, γιατί πολύ απλά δεν σας ενδιέφερε η Ελλάδα και η πραγματική οικονομία.
Τώρα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χάθηκε η περιουσία των Ελλήνων. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ντροπή στο παλιό πολιτικό σύστημα. Υπάρχει μόνο θράσος! Είναι δυνατόν να χρηματοδοτεί ο πολίτης τα χρέη των τραπεζιτών, να αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείνουν οι τράπεζες –γιατί έτσι έκλεισαν οι τράπεζες, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με τους ηγέτες και της Γερμανίας και της Γαλλίας να πάμε στο δημοψήφισμα ανενόχλητοι σαν χώρα- και από εκεί και μετά να θέλετε ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται και ένοχος, γιατί μειώθηκε η τιμή των τραπεζών στο Χρηματιστήριο;
Γιατί ο Έλληνας πολίτης τι κέρδισε μέχρι τώρα από αυτά; Πού τροφοδοτήθηκε η πραγματική οικονομία απ’ αυτή τη λειτουργία των τραπεζών; Ήταν μακριά από την οικονομία και μάλιστα αυτό είναι το μεγάλο λάθος που έχει κάνει και η σοσιαλδημοκρατία: Το να συνδέει την πραγματική οικονομία με τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών.
Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το λάθος της χρηματιστηριακής ανάγνωσης. Να περάσουμε στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος.
Και ειλικρινά, κύριε Θεοχάρη, είναι χωρίς αντικείμενο να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα μια ελληνική μεταποιητική βιομηχανία που δίνει εργασία και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα και που δημιουργεί ελληνικό προϊόν; Και ήταν πράγματι αντικείμενο το δικό σας, που με χίλιες πεντακόσιες διατάξεις κοντέψατε να κλείσατε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις; Διότι, πολύ απλά, το ασταθές φορολογικό σύστημα δημιουργήθηκε στις προηγούμενες περιόδους.
Αυτό που πραγματικά σας πειράζει είναι ότι εμείς ενισχύουμε ελληνικές επιχειρήσεις, ελληνική εργασία, όπως είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ εσείς θέλετε μόνο τα μεγάλα γεράκια των μεγάλων πολυεθνικών να έρχονται στην Ελλάδα, να παίρνουν την υπεραξία και να αγοράζουν τις περιουσίες μας!
Βέβαια, αυτή η κατάσταση της ανασφαλούς διαχείρισης της οικονομίας συνεχίστηκε, με φήμες για «παρένθεση», με «χαρτιά υγείας», με λεφτά που θα έπαιρνε από τις καταθέσεις ο φίλος σας, προφανώς, σε δύο μήνες, γιατί θα φεύγατε από την Ελλάδα -ωστόσο δεν φύγατε, ακόμα εδώ σας βλέπουμε!- με τη χρεωκοπία και με το δημοψήφισμα.
Εγώ ήθελα να ρωτήσω: Εάν ψηφίζαμε «ναι» ως ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα, οι τράπεζες πού θα βρίσκονταν; Με το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο δεν έδινε καμία λύση, παρά μόνο για τέσσερις μήνες και που ήταν ένας εκβιασμός χωρίς χρηματοδότηση της οικονομίας;
Ακόμα και η συμφωνία η οποία έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μια συμφωνία που μετέφερε 50 δισεκατομμύρια βραχυπρόθεσμου χρέους πολύ μακρύτερα, αλλά εξασφάλισε και τη χρηματοδότηση, αυτή για την οποία συζητάμε σήμερα για την ανακεφαλαιοποίηση. Ακόμα και αυτή η συμφωνία, το «όχι» του ελληνικού λαού, δίνει λύση και στις τράπεζες.
Το δικό σας «ναι» θα μας έστελνε ακόμα καλύτερα. Ευτυχώς, όμως, δεν λυγίσαμε. Γιατί πολύ απλά, ξέρετε ποιο ήταν το success story; Ξέρετε τι υπήρχε μπροστά στις τράπεζες και στην ελληνική οικονομία στο τέλος του 2014; Δάνεια ύψους 70 δισεκατομμυρίων και μια υποχρέωση για πλεόνασμα 4,5% κάθε χρόνο. Με αυτό θέλετε να μας κάνετε να πιστέψουμε ότι είχατε λύσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας; Είχατε πάει από το κακό στο χειρότερο.
Και ευτυχώς που επιταχύνθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις. Και ευτυχώς που ο λαός με τη δική του πίεση οδηγεί στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, γιατί πολύ απλά δεν έχετε ζητήσει συγγνώμη ούτε για την πολιτική σας νεολαία που φώναζε «Γερούν γερά, πάρ’ τους τα λεφτά!». Ούτε γι’ αυτό δεν τολμήσατε να ζητήσετε μια φορά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Γιατί μιλάμε για τα λεφτά των εργαζομένων της πατρίδας μας. Γιατί μιλάμε για τα λεφτά των επιχειρηματιών, που δουλεύουν με κόπο για να πάνε την Ελλάδα ένα βήμα μπροστά! Και πρακτικά αυτό που θέλατε ήταν να τα πάρουν οι ξένοι. Αυτό μόνο σας ενδιέφερε.
Εμείς, όμως, προχωράμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ένα βασικό στοιχείο, το οποίο καταθέτουμε εδώ δημόσια, με προστασία της κύριας κατοικίας και με σπάσιμο της διαπλοκής των μέσων ενημέρωσης, των τραπεζών και του πολιτικού συστήματος. Μόνο με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος θα προχωρήσουμε.
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι για εμάς είναι ευτυχία -και μπορούμε να το καυχιόμαστε- ότι η άσκηση της πολιτικής από αυτό το Κοινοβούλιο καθορίζεται από τον λαϊκό παράγοντα που θέλει τράπεζες οι οποίες να μπορούν να είναι διαυγείς, να δημιουργούν ισονομία και πραγματική οικονομία στην αγορά. Και αυτήν την υποστήριξη του κοινωνικού παράγοντα στις μεγάλες αλλαγές θα την κάνουμε και εμείς, για να πάει η Ελλάδα μπροστά.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ