Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως έχω αναφέρει ξανά, με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζουμε το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησής μας, συνδυάζοντας τα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας μαζί με μέτρα ταυτόχρονα αναπτυξιακά, κοινωνικά δίκαια και ωφέλιμα, αλλά και δημοκρατικά.

Ήδη μέσα σε έναν μήνα ολοκληρώσαμε πολλά από τα προαπαιτούμενα, τον νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και τα κανάλια, αλλά και τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση που ενισχύει την πραγματική οικονομία. Σήμερα συζητάμε για την ενέργεια, για τη χρήση της, για την εξοικονόμησή της, αλλά και για την ενίσχυση του τομέα των κατασκευών, της μεταποίησης, αλλά και τη διαχείριση αποβλήτων και πάρα πολλά άλλα θέματα, κρίσιμα για την ελληνική κοινωνία.

Είναι προφανές ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη να βάλουμε την Ελλάδα σε κίνηση, να σηκώσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Αυτή την ευθύνη υπηρετούμε. Την υπηρετούμε και είμαστε συνεπείς. Δεν φοβηθήκαμε την ευθύνη.

Φαίνεται, όμως, πως το ότι αναλάβαμε την ευθύνη ενοχλεί πάρα πολύ την Αντιπολίτευση. Προφανώς, σας ενοχλεί να έχει επικυρωθεί και να έχει ενισχυθεί η διεθνής θέση της χώρας. Ενοχλεί το ότι η αναφορά στην Ελλάδα πληθαίνει. Ενοχλεί η σημασία πλέον που έχει ο λόγος της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ενοχλούν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ενοχλούν, φαίνεται και οι αλλαγές στην Ευρώπη, αλλά και η διάψευση της δική σας πολιτικής.

Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπηρετούμε την ευρωπαϊκή λύση. Κρατάμε την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Μας κάνει εντύπωση η μήνιν σας κατά της Κυβέρνησης, αλλά και κατά της χώρας μας. Ξέραμε την άνοιξη ότι κάνατε τα πάντα για την «Αριστερή παρένθεση». Παρακαλούσατε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να μας κόψει τη χρηματοδότηση. Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Ραχόι προσπαθούσαν να κόψουν τη Συμφωνία. Όμως, ακόμα και τώρα, μετά από τόσους μήνες, επιμένετε να σταματήσει η πορεία της Ελλάδας προς την πρόοδο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα καταθέσω στα Πρακτικά τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού στην ισπανική εφημερίδα «LaRazon». Τι είπε, λοιπόν, για την Ευρώπη ο κ. Σαμαράς; Θα διαβάσω ακριβώς τι είπε, γιατί μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς μπορεί να στρέφεται κατά της χώρας ένας πρώην Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος, λοιπόν, στην Ευρώπη, λέει: «Η Ευρώπη οφείλει να υποστηρίζει κυβερνήσεις…» -εννοώντας τη δική του- «…με δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα. Όταν δίνει την εντύπωση ότι διευκολύνει τους λαϊκιστές και τραβά το χαλί κάτω από πόδια μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων, αυτό μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα.».

Έτσι υποστηρίζετε την εθνική υπόθεση; Έτσι υποστηρίζετε τη χώρα; Έτσι υποστηρίζετε τη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης που και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ψήφισε στην ελληνική Βουλή;

Όμως, αυτό, κύριε Βρούτση, είναι πραγματικά υποκρισία και θράσος μαζί, όπως μας εγκαλέσατε προηγουμένως. Διότι εκτός από υποκρισία, σας χαρακτηρίζει ταυτόχρονα και η αδυναμία ανάγνωσης, αλλά και η πολύ μικρή μνήμη.

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα εξής: Έχει προαπαιτούμενα το σημερινό νομοσχέδιο; Και βέβαια έχει. Έχει προαπαιτούμενα που ψηφίσατε τον Αύγουστο. Δεν είναι προαπαιτούμενο η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με πεντακόσιους επιπλέον υπαλλήλους από το ΣΔΟΕ; Δεν είναι προαπαιτούμενο η μεταφορά υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων; Δεν είναι προαπαιτούμενο το θέμα του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο;

Δεν το θυμούνται. Δεν θυμούνται ότι το ψήφισαν. Μάλιστα, κάποιοι παραποιούν και τις ημερομηνίες.

Ας τα θυμίσουμε, λοιπόν: Στο ν. 4336, στο ΦΕΚ 94 Α΄ στις 14.08.2015, στην παράγραφο Δ.5 αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι διατάξεις της παραγράφου 1 που αφορούν την αύξηση του Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, ισχύουν από 1.1.2015, κάτι το οποίο επακριβώς αναφέρει και το σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο αρνείστε να ψηφίσετε.

Για τα Πρακτικά, λοιπόν, θα καταθέσω το νόμο τον οποίο ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι –κι ας αρνούνται ότι το ψήφισαν, ας αρνούνται ότι είναι προαπαιτούμενο- με την ίδια ημερομηνία που έχει και το σημερινό νομοσχέδιο. Αυτό είναι υποκρισία! Αυτό είναι θρασύτητα!

Βέβαια, ασχολούνται όχι απλώς με το να υποσκάψουν την ελληνική πολιτική λειτουργία και την ελληνική οικονομική λειτουργία, αλλά και με το να δημιουργήσουν προβλήματα στη διεθνή θέση της χώρας, στην εξωτερική της πολιτική, κάνοντας κριτική στους θεσμούς γιατί έκαναν συμφωνία με τη χώρα μας.

Ειλικρινά, με κάνει να απορώ: Τολμάτε να μιλάτε για πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας; Τοποθετηθήκαμε και το πρωί γι’ αυτές τις δηλώσεις. Για θυμηθείτε, όμως, ποιοι ευθύνονται για τη συμφορά εκείνη. Ποια πολιτικά κόμματα ευθύνονται για τη συμφορά εκείνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή; Ποιοι πολιτικοί χώροι δεν τους προστάτεψαν;

Θυμηθείτε, σας παρακαλώ πολύ, τι έκανε η Αριστερά, όταν ήρθαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, τι έκανε το εργατικό κίνημα. Θυμηθείτε πώς συνδέθηκαν οι Πόντιες και οι Πόντιοι με το εργατικό κίνημα, με την Αριστερά και τους αγώνες. Δεν σας χαρίζουμε αυτήν την ιστορία. Δεν σας χαρίζουμε τη σύνδεση του εργατικού κινήματος με τα αδέλφια μας, γιατί το έχουμε κατοχυρώσει στην κοινωνία!

Σήμερα ακούστηκαν πάρα πολλά ψέματα. Ήταν ψέμα ότι δεν ήρθε ο Υπουργός Παιδείας στη συζήτηση. Ο Υπουργός Παιδείας ήταν στην Επιτροπή, άκουσε τις τοποθετήσεις που αφορούσαν στα δικά του κομμάτια και τοποθετήθηκε. Ψέμα είπατε, λοιπόν, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όμως, υποκρισία και ψέμα είναι η συζήτηση που γίνεται για το επίδομα θέρμανσης. Δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αυτοί οι οποίοι συνέταξαν τον προϋπολογισμό στον οποίο είχε περικοπεί κατά 50% το επίδομα θέρμανσης; Και σήμερα προσπαθούν να το παίξουν ότι δεν ήξεραν τίποτα και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όταν οι ίδιοι καθόρισαν ποιο είναι το ύψος του ποσού για το επίδομα θέρμανσης.

Όμως, γιατί χάνετε τη γη κάτω από τα πόδια σας; Γιατί ανησυχείτε; Μήπως γιατί ανοίγουν ένας-ένας οι φάκελοι της διαφθοράς; Μήπως γιατί αρχίζουν να πηγαίνουν στον εισαγγελέα όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα; Μήπως γιατί κλήθηκαν οι τραπεζίτες για τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή μήπως γιατί ακόμα και το δικαστικό κύκλωμα καλείται προς διερεύνηση;

Μήπως, επίσης, γιατί αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης; Μήπως γιατί εφαρμόζονται θεσμοί -το ανακοινώσαμε αυτό ήδη από χθες- ώστε να υπάρχει πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και σε όλες τις παροχές πρόνοιας;

Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, κύριοι συνάδελφοι. Αυτό θα εφαρμόζεται στην Ελλάδα από αυτή την Κυβέρνηση που πρώτα από όλα κοιτάει τα λαϊκά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική και θα το καταφέρουμε.

Όμως, θεωρούμε ότι αξίζει και πρέπει να αναφερθούμε και στο νομοσχέδιο το οποίο έχουμε σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο προφανώς και αφορά σε ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει, στο θέμα του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας και στην εφαρμογή μιας Οδηγίας, που καθυστέρησε πάρα πολύ η προηγούμενη Κυβέρνηση να εφαρμόσει με κόστος, αν θέλετε, και ποινής. Γιατί, όμως, μας ενδιαφέρει; Μας ενδιαφέρει γιατί έχουμε μια κοινωνία η οποία είναι ενεργοβόρα και εξαρτώμενη ενεργειακά από το εξωτερικό. Και γιατί έχουμε μια κοινωνία και μια οικονομία που έχει πολύ μεγάλο ενεργειακό κόστος, έχει πολύ μεγάλες απώλειες ενέργειας και έχει απαξιωμένες δημόσιες υποδομές.

Γιατί άραγε συμβαίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα; Μήπως γιατί αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο ακολουθήσατε όλα τα τελευταία χρόνια που δεν σας ενδιέφερε η ουσία της παραγωγής, η λειτουργία της οικονομίας και η απασχόληση, αλλά σας ενδιέφεραν μόνο τα θαλασσοδάνεια και οι αρπαχτές; Αυτά ήταν μια πολιτική επιλογή.

Τα ερωτήματα αυτά, βέβαια, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, γιατί εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα κράτησε, υπόταξε -αν θέλετε- και υπέταξε πολύ πιο χαμηλά στην παραγωγή, στη λειτουργία και στην ανάπτυξη τη χώρα. Τα ερωτήματα αυτά αφορούν και τις κοινωνίες της Ευρώπης. Η Ευρώπη παίρνει κάποια μέτρα τα οποία εμείς σήμερα ερχόμαστε να συζητήσουμε. Και η Ευρώπη έχει να λύσει σημαντικά θέματα αειφορίας. Και στην Ευρώπη η βιομηχανική ανάπτυξη κατανάλωσε τους πόρους πέρα από τα όρια της αειφορίας.

Πρέπει να επιστρέψει πολύ γρήγορα μια συζήτηση για την αειφορία και την καινοτομία και στην Ευρώπη, διότι αλλιώς ο στόχος της καταπολέμησης και της αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου θα φαίνεται ένα μακρινό όνειρο. Η ποιότητα ζωής των λαών, το προσδόκιμο υγείας, αλλά και η δυνατότητα -αν θέλετε- ανταγωνισμού, άρα διατήρησης της απασχόλησης και ενίσχυσής της, θα μείνει ένα πολύ μακρινό όνειρο. Για αυτό χρειάζονται άμεσα μέτρα στο τομέα αυτό.

Ο στόχος, λοιπόν, της μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας, της αύξησης της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της λειτουργείας του κράτους ως υπόδειγμα, είναι ένας στόχος ο οποίος παρεμβαίνει στην οικονομία, αλλάζει τη λειτουργία της. Είναι στόχος τον οποίο πρέπει εμείς να εντάξουμε μέσα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Σημαντικές διοικητικές αλλαγές, αλλά και καινοτομίες προκύπτουν από τη συζήτηση για την ενέργεια. Ποιο είναι, όμως, το διαφορετικό χαρακτηριστικό αυτής της συζήτησης; Είναι ότι δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής νέου ακαθάριστου προϊόντος με αναφορά στη χώρα μας, προϊόντος που μένει στη χώρα μας και που δεν το «μαζεύουν» -αν θέλετε- οι πολυεθνικές στις χώρες τους. Δίνει τη δυνατότητα να συνδυαστεί με το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, δηλαδή με μία απασχόληση που θα κρατήσει τα ελληνικά μυαλά στη Ελλάδα και θα δημιουργήσει νέα εργασία και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Αυτό είναι το ζητούμενο, να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες εδώ, αλλά να δημιουργήσουμε και εγχώρια προστιθέμενη αξία. Για όλα αυτά, βέβαια, τα ζητήματα χρειάζεται ένα διαφορετικό κράτος, μια διαφορετική κοινωνική συμφωνία, αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα η μόνη συμφωνία ήταν «ξεπουλήστε ό,τι μπορείτε να ξεπουλήσετε», «πουλήστε τα πάντα και διώξτε τους νέους και άξιους Έλληνες στο εξωτερικό», «δώστε τα καλύτερα συμβόλαια στις πολυεθνικές των φίλων σας».

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την παράλογη αποδιάρθρωση της οικονομίας και της αγοράς εμείς πρέπει να καταθέσουμε σήμερα μια πρόταση για ένα κράτος που θα είναι υπόδειγμα και στα ενεργειακά, για ένα κράτος που θα έχει καλές κτηριακές υποδομές που θα εξοικονομούν ενέργεια, για ένα κράτος που θα κάνει «πράσινες» περιβαλλοντικές συμβάσεις, αλλά και για ένα κράτος που θα είναι αποτελεσματικό στη συνομιλία του και στη συνεργασία του και με τον παραγωγό και με τον πολίτη. Γιατί αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα ήταν ένα κράτος άναρχο, ένα κράτος ρουσφετολογικό, ένα κράτος μεγάλο και σπάταλο, που δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να τροφοδοτεί την πολιτική εξουσία και τους συνδαιτημόνες του ίδιου τραπεζιού και δεν τροφοδοτούσε την ιδιωτική οικονομία.

Θέλετε μια απόδειξη γιατί γινόταν αυτό; Θέλετε να σας πω τι βρήκαμε στη διαχείριση του αναπτυξιακού νόμου με την ανάληψη της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους Οικολόγους Πράσινους; Γιατί άραγε τα κροκοδείλια δάκρυα;

Θα σας πω, λοιπόν, πολύ συγκεκριμένα. Είκοσι εννιά μήνες κάνει για να ελεγχθεί μια ελληνική επένδυση ώστε να δώσει απασχόληση και εθνικό προϊόν. Έξι χιλιάδες τριακόσιες επενδύσεις ήταν «παγωμένες» γιατί δεν πήγαιναν να τις ελέγξουν. Περίμεναν να επενδυθούν 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί είχατε «παγώσει» όλο το σύστημα των ιδιωτικών επενδύσεων. Απέναντι σε όλα αυτά παρήγγειλε τη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ο κ. Χατζηδάκης.

Αυτή η εργαλειοθήκη κουβαλάει συγκεκριμένα -και είναι παραδοτέο- το θέμα της μείωσης-ελάφρυνσης φόρου στις ελληνικές ζυθοποιίες, οι οποίες έχουν προσφύγει από το 2005 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και προφανώς ο κ. Σκρέκας, προφανώς ο κ. Χατζηδάκης και πάρα πολλοί άλλοι Υπουργοί δεν έλυσαν το πρόβλημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να ξεκαθαρίσει αυτό που κατέθεσαν οι ζυθοποιοί στην Επιτροπή, δηλαδή το καρτέλ που λυμαίνεται και κάνει κατάχρηση της προνομιακής θέσης στην αγορά. Αυτή είναι η υποστήριξη στην οικονομία και την απασχόληση; Αυτό είναι το ενδιαφέρον σας; Ψέματα ήταν όλα! Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ψέμα.

Εμείς όμως, αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να προχωρήσουμε με πάρα πολύ σημαντικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις. Οι συσχετισμοί και η αναλογία παραγωγής του ΑΕΠ είναι αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα και μπορούμε να το δούμε και μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ενεργειακές παρεμβάσεις, οι τεχνολογικές παρεμβάσεις και η καινοτομία να τροποποιήσουν τους συντελεστές του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στην οικονομία. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να στηρίζεται μόνο κατά 18% στην αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και τη βιοτεχνία και να έχει 82% υπηρεσίες.

Με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και στον ενεργειακό τομέα, με την εισαγωγή της καινοτομίας και στην κατασκευή, με τη ρύθμιση και τον έλεγχο των ενεργειακών επιδόσεων έχουμε τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία και να της δώσουμε και εξαγωγικό χαρακτήρα, γιατί έχουμε προνομιακή θέση στη διεθνή αγορά στις κατασκευές, την καινοτομία και τη γνώση. Έτσι, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε δράσεις που θα ενισχύσουν και την ενέργεια και την οικονομία.

Και ένα τελευταίο σχόλιο για τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η πολλαπλή παρατήρηση του κ. Μανιάτη σχετικά με το «Εξοικονομώ». Να τον ενημερώσω, λοιπόν -γιατί μάλλον δεν ξέρει να διαβάζει- για το εξής: Στο νέο ΕΣΠΑ το «Εξοικονομώ» για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατοικία έχει ακριβώς τον ίδιο προϋπολογισμό με τον προηγούμενο. Επαναλαμβάνεται το μέτρο και μάλιστα είναι εμπροσθοβαρές.

Όμως, δεν διάβασε ακόμα κάτι. Ότι υπάρχει και δράση «Εξοικονομώ» στο νέο ΕΣΠΑ για τις δημόσιες υποδομές. Ενισχύονται, λοιπόν, οι παρεμβάσεις και στον ενεργειακό τομέα και στον τεχνολογικό τομέα.

Ενισχύεται η ελληνική παραγωγή και οικονομία. Αυτή είναι η πρόταση την οποία καταθέτει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η πρόταση που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Αυτήν την πρόταση θα υπηρετήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email