Σημεία από την ομιλία του Σ.Φάμελλου για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής

Ζούμε μία μέρα απαξίωσης της δημοκρατίας, των κοινοβουλευτικών κανόνων και της ελληνικής Βουλής, αλλά και μία μέρα απαξίωσης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Στην περίπτωση που προχωρήσει, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα αποτελεί μία ανεξίτηλη ρετσινιά στα πρόσωπα των κυρίων Χατζηδάκη και Μητσοτάκη. Είναι πολιτική τους επιλογή να μετατρέψουν την κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, λόγω του κορονοϊού, σε ευκαιρία για να «περάσουν» από τη Βουλή ό,τι δεν θα περνούσε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Και παρά την εργαλειοποίηση της έκτακτης ανάγκης, με την απαγόρευση των συναθροίσεων, των συνελεύσεων, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να εξαφανίσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως το αποκαλούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η WWF, με τις οποίες επαίρονται ότι συνομιλούν, προσχηματικά προφανώς. Καταρρέει λοιπόν το αφήγημα που προσπαθεί να χτίσει η ΝΔ περί «πράσινου» Πρωθυπουργού καθώς δεν μπορεί ένας «πράσινος» Πρωθυπουργός να διαπράττει περιβαλλοντικό έγκλημα.

Πρόκειται ακόμη για ένα νομοσχέδιο που είναι σε αντίθεση με Ευρωπαϊκές Οδηγίες, με Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς και σε αντίθεση με διατάξεις του Συντάγματος τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτό ακριβώς τονίζουμε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που καταθέσαμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα τα άρθρα 44, 48, 92 και 99, αν και, σχετικά με το τελευταίο άρθρο, ο αρμόδιος Υπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει μέρος του, είναι σε αντίθεση με τις προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η υποχώρηση του κυρίου Χατζηδάκη επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η κοινωνία, έχουν δίκιο όταν μιλούν για αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο εμείς ζητάμε να αποσυρθεί καθώς δε θα νομιμοποιήσουμε την ψήφισή του.

Παρότι φαίνεται, με μία πρώτη ματιά, ως ένα νομοσχέδιο με άρθρα ατάκτως ερριμμένα, η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο αποδόμησης όλων των λειτουργιών περιβάλλοντος. Περιέχει την απαξίωση και αποδόμηση του περιβαλλοντικού ελέγχου και της αδειοδότησης, τη μείωση του ρόλου των δημόσιων Υπηρεσιών, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων αδειοδότησης σε πολιτικά πρόσωπα, την κατάργηση της συμμετοχικής και αποκεντρωμένης δομής και Διοίκησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), την ακύρωση των δασικών χαρτών με «παραθυράκια» εξαιρέσεων, την αποδόμηση του πλαισίου ασφάλειας δικαίου στα γεωχωρικά δεδομένα, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους. Προωθεί επιπλέον, πλήθος φωτογραφικών διατάξεων, εξυπηρετήσεις ημετέρων, τη διαπλοκή και πουλάει δημόσια περιουσία. Πουλάει συγκεκριμένα τον ΑΔΜΗΕ, το δίκτυο υψηλής τάσης που υλοποιεί έργα εθνικής σημασίας όπως η διασυνδέσεις των νησιών, Κυκλάδες, Κρήτη κτλ, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο και υποχρέωση.

Μας λένε ότι «βιάζονται» για να επανεκκινήσει η οικονομία, κάτι που θέλουν να εφαρμόσουν εις βάρος του περιβάλλοντος, ενώ η πανδημία μάς έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Τη σημασία της διατήρησης της ισορροπίας του περιβάλλοντος του πλανήτη, την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και τη βαρύτητα ενός ισχυρού ρόλου για την πολιτεία, το δημόσιο, ειδικά στη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας μας καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί, όπως αποδείχτηκε, να επιτελέσει αυτόν το ρόλο.

Η κυβέρνηση μοίρασε είκοσι (20) εκατ. ευρώ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανέβαλε την πληρωμή οφειλών για τους καναλάρχες ώστε, το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο να μην αποτελεί κεντρικό θέμα στα Δελτία Ειδήσεων, ενώ επαναφέρει, ουσιαστικά, απαιτήσεις των θεσμών του Μνημονίου 2013-2014 που ζητούσαν, για παράδειγμα, την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε διατηρώντας τον υπό δημόσιο έλεγχο (51%) και την κατάργηση των Φορέων των προστατευόμενων περιοχών.

Η κυβέρνηση αυτή στρέφεται ακόμη και εναντίον της Αυτοδιοίκησης, αφού αφαιρεί την αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμους της Περιφέρειας Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου. Ενώ μάλιστα ο κύριος Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι η επιλογή αυτή αποτελεί αίτημα των Δήμων, έρχεται η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων η οποία τον διαψεύδει και εκφράζει την αντίδρασής της στην εν λόγω διάταξη. Την επανακαταθέτουμε. Καταθέτουμε ακόμη έγγραφα των Δημάρχων Τήνου, Μήλου, Θήρας, Λέρου, Κω, Νισύρου, Πάρου που δηλώνουν αντίθετοι για το ίδιο θέμα και ζητούν συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αλλά και την Απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, που διαφωνεί και αυτή με την παραχώρηση αρμοδιότητας στις Περιφέρειες. Μάθαμε ακόμη ότι ασκήθηκαν σημαντικές πιέσεις, το Σαββατοκύριακο, στους δημάρχους για να καμφθούν οι αντιδράσεις προς την κυβέρνηση. Και που είναι οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ για αυτό το θέμα στα Ιόνια; Γιατί κρύβονται; Γιατί τους κρύβετε κύριε Χατζηδάκη; Ποιοι θέλουν να κάνουν παιχνίδι με τις αναθέσεις και τα έργα στα στερεά απόβλητα; Πρέπει οι βουλευτές σας να έρθουν εδώ, στην Ολομέλεια της Βουλής, και να τοποθετηθούν.

Επιτρέψτε μου και ένα σχόλιο για τη μεγάλη χάρη που, βάσει των λεγομένων σας, κάνετε στη χώρα όσον αφορά στο πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000 με Προεδρικό Διάταγμα και έγκρισή του από το ΣτΕ. Να σας θυμίσουμε ότι καθόλου δεν πρόκειται για κάτι καινοφανές και πρωτόγνωρο καθώς προβλέπεται από το ν. 1650/1986 και από το ν. 3937/2011 και αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κλείνω με ένα παράδειγμα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα και μία ερώτηση όσον αφορά στη δυνατότητα του δημοσίου να λαμβάνει αποφάσεις στον ΑΔΜΗΕ. Η Νέα Δημοκρατία, από Γραφείο Τύπου της Ελληνικός Χρυσός, την περίοδο που ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, τώρα, ως κυβέρνηση, έχει αναχθεί σε νομικό και επιστημονικό σύμβουλο της εταιρείας, καθώς, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, βρίσκει τρόπο ώστε η Ελληνικός Χρυσός να πάρει παράταση στην Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που λήγει το ερχόμενο έτος, καθώς και να απαλλαχθεί από την υποχρέωση αδειοδότησης για μεταλλουργική δραστηριότητα, η οποία υποχρέωση αντικαθίσταται με μία απλή γνωστοποίηση. Θέλουμε να ρωτήσουμε επιπλέον τον κύριο Χατζηδάκη αν τελικά έχει ουσιαστική συμμετοχή το δημόσιο στις αποφάσεις του ΑΔΜΗΕ και αν όχι τότε πώς προχώρησε στη δωρεά υγειονομικού υλικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου μάλιστα Υπουργοί της κυβέρνησης φωτογραφήθηκαν με τη Διοίκησή του ΑΔΜΗΕ ένα μήνα πριν, ή αν αυτό άλλαξε και δεν ισχύει πια, οπότε πρέπει να τον πουλήσει όπως διατείνεται. Αναφέρουμε τέλος τη δυνατότητα που τοποθέτησης συγγενών στον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) που περιέχει το νομοσχέδιο, καθώς και τα νέα γαλάζια golden boys που δημιουργείτε με την τροπολογία που καταθέσατε τελευταία στιγμή, όπου διπλασιάζετε τις αμοιβές της Διοίκησης της ΕΔΕΥ (Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων) για να φτάσουν το ύψος των απολαβών του Προέδρου του Αρείου Πάγου, 8.314 ευρώ, ενώ, την ίδια στιγμή, ακυρώνετε την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email