ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Τώρα, βέβαια, εκμεταλλεύομαι τη θέση και τη συζήτηση. Κύριε Οικονόμου, η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον εθνικό σχεδιασμό ήταν εντός του 2015, λιγότερο από ένα χρόνο και ο νόμος ήταν ο 4496/2017, κάνατε λάθος δεν ήταν το 2019.

Κύριε Θωμά, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε ένα θέμα το οποίο υπερβαίνει λίγο το ζήτημα του δικού σας χαρτοφυλακίου, μιας και το δικό μας ερώτημα αφορούσε και το νερό και την ενέργεια, σε κάθε περίπτωση θα ακούσω τις απαντήσεις σας. Όμως, η αρχική μου παρατήρηση για την απουσία του κ. Χατζηδάκη παραμένει και τίθεται και το ερώτημα, που το έβαλε και ο Πρόεδρος, για το αν θα έχουμε και έγγραφα στη διάθεσή μας από αυτήν τη συζήτηση.

Το ζήτημα της πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στο νερό και στην ενέργεια είναι ένα βασικό θέμα οριζόντια για την πολιτική μας. Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα. Δεν δέχθηκε η Νέα Δημοκρατία να μπει στη συνταγματική αναθεώρηση, όμως εμείς ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας το βάλαμε μετ’ επιτάσεως.

Στις 27 Μαρτίου, αν δεν κάνω λάθος, εγώ προσωπικά επικοινώνησα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Χατζηδάκη, κατέθεσα τέσσερις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα αυτό που αφορούσαν να μην γίνει καμία διακοπή παροχής για νερό και ενέργεια είτε σε ευάλωτα νοικοκυριά είτε σε επιχειρήσεις που λόγω της πανδημίας έκλεισαν, με εντολή Κυβέρνησης δηλαδή και καλά έκαναν. Ήταν το υγειονομικό πρωτόκολλο που όλους μας υποχρέωνε να μην γίνει αύξηση στα τιμολόγια το 2020 ύδρευση, αποχέτευση, αέριο, ηλεκτρισμό, να υπάρχει μια παράταση εξόφλησης την οποία εμείς την προτείναμε για έξι μήνες, κάτι που εφαρμόστηκε από αρκετές ρυθμιστικές αρχές στη Μεσόγειο και είναι κάτι το οποίο το υπενθύμισα στον κ. Χατζηδάκη και να υπάρχει και η διερεύνηση δυνατότητας κάλυψης του κόστους με ειδικές κοινωνικές ομάδες που με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», που σήμερα παρουσιάζεται ξανά από τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει στο οικονομικό, δημοσιονομικό πακέτο που πραγματικά στηρίζει την κοινωνία.

Από όλα αυτά, όμως, υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση, που είναι δημοσιονομικά βιώσιμη και στηρίζει την κοινωνία, από τη μεριά της Κυβέρνησης δεν ακούσαμε τίποτα. Για αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουμε ακούσει και γι’ αυτό καταθέσαμε και ερώτημα πλέον προς εσάς, το οποίο δυστυχώς εδώ και σαράντα πέντε μέρες δεν απαντήθηκε εγγράφως, για το αν υπάρχει πρόταση της Κυβέρνησης ή ρύθμιση με βάση την αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτσι ώστε οι επαγγελματίες που με εντολή της Κυβέρνησης έκλεισαν τα καταστήματά τους να μην γίνει αποκοπή του ρεύματος, να μην υπάρξουν αυξήσεις νερού, που υπάρχουν σε αρκετούς δήμους. Συζητήσαμε με τον κ. Οικονόμου την προηγούμενη εβδομάδα για ένα θέμα και κατέθεσα έγγραφα-αποδεικτικά και να μην υπάρχει, αν θέλετε, εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών στο νερό και στην ενέργεια.

Ξέρετε, κύριε Υφυπουργέ, είναι τραγικό να ζητάμε από τον ηλικιωμένο, να ζητάμε από το άτομο με ειδικές ανάγκες, να ζητάμε από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μείνουν σπίτι και την ίδια ώρα, κύριε Υφυπουργέ, να έρχονται έγγραφα και από τη ΔΕΗ που να τους απειλούν ότι θα κοπεί το ρεύμα για οφειλές.

Είναι τραγικό να υπάρχουν αυξήσεις 20% στην ενέργεια, πενταπλασιασμός τους ενεργειακού κόστους για έναν τουριστικό ΟΤΑ επεσήμανε η Ένωσης των ΔΕΥΑ εξαιτίας μιας αδικαιολόγητης, άδικης και άσκοπης αύξησης της ενέργειας που κάνατε την 1η Σεπτεμβρίου -και εδώ έχετε και εσείς πολιτική ευθύνη- και να μην παίρνει μέτρα η πολιτεία, να δίνουμε όλη την μάχη της ζωής, όλη η κοινωνία να δίνει μάχη ζωής και να μην ασκεί το καθήκον του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν από τα Υπουργεία που έλλειψαν χαρακτηριστικά από αυτήν τη μάχη. Τα Υπόλοιπα Υπουργεία κουτσά-στραβά με μεγάλες ελλείψεις πήραν κάποια μέτρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος τίποτα. Ακόμα και το μέτρο που ακούσαμε για την εγγυοδότηση ή για την υποστήριξη των ενεργειακών εταιρειών, κύριε Υφυπουργέ, δεν το έχουμε δει.

Ζητάμε, λοιπόν, να μας δώσετε τα έγγραφα και να μας πείτε συγκεκριμένα τι έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τι κάνει σήμερα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο νερό και την ενέργεια.

Θα συνεχίσω, κύριε Πρόεδρε, στη δευτερολογία μου για να μην παραβιάζω τον χρόνο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχάς υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη παρατήρηση για την μη απάντηση σε μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θέλω να πω ότι απαντήθηκαν πάρα πολλές ερωτήσεις από τον Υπουργό για τα θέματα της ενέργειας. Έχω να καταθέσω απαντήσεις, οι οποίες έχουν απαντηθεί από τον κ. Χατζηδάκη για αυτό το θέμα, για τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν εν μέσω της κρίσης.

Επίσης, θέλω να πω ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες κυβερνήσεις. Εγώ έχω εδώ τα στοιχεία και θα τα καταθέσω. Έχω απάντηση του κ. Σταθάκη, που ήταν Υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση, με την οποία χίλιες αναπάντητες ερωτήσεις υπήρχαν μέχρι τον Απρίλιο του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση σε μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατατέθηκαν τέσσερις χιλιάδες τριάντα δύο ερωτήσεις και απαντήθηκαν τρεις χιλιάδες είκοσι. Επίσης, το 2018 απαντήθηκε εμπρόθεσμα μόνο το 25% των ερωτήσεων.

Επομένως, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης νομίζω ότι πρέπει να εστιάζουμε στην ουσία και να μην εστιάζουμε τόσο πολύ σε αυτά τα θέματα, στα οποία υπάρχουν πολλές ερωτήσεις. Εξάλλου και στην επόμενη ερώτηση υπάρχουν δύο ερωτήσεις για το ίδιο θέμα.

Θέλω να πω ότι η ανταπόκριση της Κυβέρνησης αυτής στα θέματα της πρωτογενούς κρίσης που είχαμε, πιστεύω ότι είναι αποδεκτή από όλο τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με τα ποσοστά απ’ όλες τις μετρήσεις η κοινωνία και οι επιχειρήσεις δείχνουν μια μεγάλη αποδοχή των μέτρων τα οποία πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και συνεχίζονται για την υγειονομική κρίση και επίσης και στα μέτρα οικονομικής υποστήριξης τα οποία πάρθηκαν και ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, επομένως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μηδενική ανοχή, αλλά παρόλα αυτά πάρθηκαν πάρα πολλά μέτρα.

Στις 30 Μαρτίου ανακοινώσαμε μέτρα, όπως ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων εντάχθηκαν στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων στις οποίες οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση 800 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στα καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών των ενεργειακών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Οι εταιρείες του κλάδου ενέργειας μπορούν να κάνουν χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μέσω αυτού του Ταμείου χορηγούνται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα επενδύσεις από εμπορικές τράπεζες με σκοπό τη δανειοδότηση επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και ενεργειακών επιχειρήσεων. Για να αντιμετωπίσουν την κρίση που έχει επέλθει από τον κορωνοϊό το Ταμείο δίνει εγγυοδότηση 80%.

Όσον αφορά τις διακοπές ρεύματος το πλαίσιο προστασίας παραμένει σε ισχύ και ενισχύεται. Καμία σύνδεση ενέργειας ή νερού δεν έχει διακοπεί από νοικοκυριά που είχαν να πληρώσουν και αυτό είναι αυτονόητο, επιδιώχθηκε απλώς να υπάρχει μια αναζήτηση των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών, αυτών που ενώ μπορούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους δεν το έκαναν.

Με ενέργειες του Υπουργείου μας τριακόσιοι τριάντα τέσσερις συμπολίτες είδαν το ρεύμα να επανασυνδέεται, παρόλο που οι αιτήσεις τους είχαν εγκριθεί για επανασύνδεση από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να βρει τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε να γίνουν αυτές οι επανασυνδέσεις. Εν μέσω κρίσης τριακόσια τριάντα τέσσερα νοικοκυριά συνδέθηκαν πάλι, κάτι το οποίο βρήκαμε τους πόρους να το κάνουμε.

Επίσης, αποδεικνύοντας τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας επεκτείναμε το δίκτυ προστασίας στους ευάλωτους καταναλωτές και φροντίσαμε να επωφεληθούν χίλια διακόσια πενήντα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και στις 30 Απριλίου του 2020. Έτσι, διευρύνουμε το δίκτυ προστασίας σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη ενισχύοντας τον ειδικό λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, όπως έχει ενημερωθεί το Σώμα και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ΔΕΗ και ορισμένοι άλλοι ενεργειακοί πάροχοι έχουν λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών και την εξυπηρέτηση του κοινού με βάση τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Α75/30-3-2020.

Τα επόμενα στοιχεία θα τα πω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, ο Υφυπουργός, παρότι έχει ευρωπαϊκή κουλτούρα, δεν απέφυγε το λάθος που κάνει αυτή η Κυβέρνηση να κάνει συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρετε, κύριε Υφυπουργέ, όταν κάνετε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση αποδεικνύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε την Κυβέρνηση και ασχολείστε με αυτό που έκρινε ο ελληνικός λαός, με το πώς θα απαντούσε ο κ. Σταθάκης, για να δικαιολογήσετε ότι εσείς δεν απαντάτε στη Βουλή. Αυτό δεν περιποιεί τιμή σε εσάς, το ότι δεν ανταποκρίνεστε σωστά στις υποχρεώσεις του Κοινοβουλίου. Για εσάς θέλουμε να μας πείτε και μάλιστα για ένα ζήτημα που είναι κρίσιμο. Μιλάμε για την πρόσβαση στο νερό και στην ενέργεια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρηματιών που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους την περίοδο της πανδημίας και εσείς μου λέτε τι έκανε ο κ. Σταθάκης, εάν απάντησε στις ερωτήσεις; Εγώ θέλω να μου πείτε και επαναλαμβάνω την ερώτηση, τι κάνατε εσείς;

Για την εγγυοδοσία των ενεργειακών εταιρειών δεν άκουσα τίποτα. Έχετε ανακοινώσει πάρα πολλά. Περιμένω, λοιπόν, να δω τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι αυτή η Κυβέρνηση κάνει κάτι έστω σ’ αυτόν τον τομέα, που για εμένα δεν είναι η μόνη προτεραιότητα.

Από την άλλη μεριά, χρησιμοποιήσατε ως δικαιολογία και επιχείρημα το ότι έχετε υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Θα σας διαβάσω, λοιπόν, εγώ τις δημοσκοπήσεις τώρα. Θα τις καταθέσω και για αυτές παρακαλώ να αποφασίσετε να απαντήσετε.

Είναι ντροπή να λέτε ότι έχετε βρει μηχανισμό, για να μην κόβεται το ρεύμα από τα νοικοκυριά που είχαν να πληρώσουν.

Μα, κύριε Υφυπουργέ, δεν ρωτάμε για τα νοικοκυριά που είχαν να πληρώσουν την περίοδο της πανδημίας, λέμε για αυτούς που σταμάτησε η δουλειά τους, που έκλεισαν δυο μήνες τα μαγαζιά τους, που είναι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για αυτές τις ομάδες σας ρωτάμε και για αυτές παρακαλώ να απαντήσετε. Προφανώς, όποιος μπορεί να πληρώσει πρέπει να πληρώνει, γιατί έτσι θα στηριχθεί και η λειτουργία των ενεργειακών εταιρειών, αλλά εμείς σας μιλάμε για αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Σας ρωτάμε τι κάνατε, για να μην στερηθεί κάποιος –ένας συμπολίτης μας- την πρόσβαση στο  νερό και στην ενέργεια. Και δυστυχώς, έχουμε καταγγελίες ότι κόβατε ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα το ρεύμα σε μακροχρόνια ανέργους, σε μακροχρόνια πάσχοντες και σε ευάλωτα νοικοκυριά. Για αυτούς, κύριε Υπουργέ, θέλουμε να μας πείτε.

Θα καταθέσουμε έγγραφα, κύριε Πρόεδρε, και συνεχίζω.

Πρώτον, στις 6 Απριλίου  υπάρχει δημοσίευμα του «Energypress», το οποίο θα καταθέσω και το οποίο λέει ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ παίρνει τον «κόφτη» του». Ρωτάει ο ΔΕΔΔΗΕ τις ενεργειακές εταιρείες πού να κόψουν το ρεύμα.

Θα το καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, στη συνέχεια.

Ερχόμαστε μετά και βρίσκουμε περιστατικά, τα οποία και θα τα διαβάσω. Στην Ηλεία υπάρχουν δεκάδες περιστατικά κομμένου ρεύματος, στις Σέρρες, στη Δράμα, στη Ροδόπη, στον Έβρο. Δεν ξέρω, ίσως θα μπορούσαν να πουν και άλλοι συνάδελφοι και άλλα περιστατικά. Κομμένο ρεύμα από επαγγελματίες που δεν χρωστούσαν το 2019, κύριε Πρόεδρε, αλλά μόνο για χρέη του Φεβρουαρίου του 2020 από ιδιώτες εναλλακτικούς παρόχους. Τι κάνατε γι’ αυτούς; Έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης, γιατί έπρεπε να κλείσουν και τον Μάρτιο πήγαν και τους έκοψαν το ρεύμα, γιατί ήταν κλειστά.

Θέλετε να σας καταθέσω το δικό μας γκάλοπ, κύριε Υφυπουργέ; Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δημόσια, με δημοσίευμα το οποίο έχω στα χέρια μου και θα σας καταθέσω, στις 29 Απριλίου, αναφέρει ότι νίπτετε τα χέρια σας σε οτιδήποτε συμβαίνει στην ενεργειακή αγορά.

Αυτό είναι το γκάλοπ σας. Απέναντι σ’ αυτούς απευθύνεστε, κύριε Θωμά, απέναντι στους επαγγελματίες και στα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία έχουν ανάγκη στήριξης.

Τίποτα, λοιπόν, δεν κάνετε και, κύριε Πρόεδρε, θα το καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά.

Θέλω να πω και ένα τελευταίο σχόλιο για τον μηχανισμό που επανεργοποιήσατε. Καλά κάνετε, σας είπαμε μπράβο που τον επανεργοποιήσατε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε ενεργό και εάν δεν κάνω λάθος, είχαν διατεθεί 25 εκατομμύρια ευρώ για την επανασύνδεση ευάλωτων νοικοκυριών. Έχω, λοιπόν, ένα δελτίο τύπου που είναι στις 17 ή στις 18 Μαΐου ότι ενεργοποιήσατε αυτόν τον μηχανισμό. Σας καταθέτω, λοιπόν, -και έχω το όνομα στη διάθεσή σας- την περίπτωση πολίτη, που είναι μακροχρόνια άνεργος, με εισόδημα πέρυσι 4.000 ευρώ από κοινωφελές πρόγραμμα μόνο, με μακροχρόνια πάσχοντα στο σπίτι του, που του έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα την προ-προηγούμενη βδομάδα, ο οποίος πήγε στις 22 Μαΐου σε γραφείο της ΔΕΗ και ζήτησε την εκμετάλλευση αυτού του μηχανισμού επανασύνδεσης και η ΔΕΗ δεν του έδωσε το δικαίωμα, γιατί δεν είχε ενημέρωση. Άρα, μήπως ανακοινώσατε και κάτι, το οποίο δεν εφαρμόζεται;

Και, συγχωρήστε με, αλλά χίλια διακόσια πενήντα νοικοκυριά υποπτεύεστε ότι είναι μόνο το κοινωνικό αποτύπωμα της πανδημίας; Μόνο χίλια διακόσια πενήντα νοικοκυριά θα έχουν πρόβλημα επανασύνδεσης; Μόνο χίλια διακόσια πενήντα νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα θα στηρίξετε;

Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μικρό το αποτύπωμα. Θεωρώ ότι πρέπει να ενεργοποιήσετε ουσιαστικούς μηχανισμούς και πρέπει να μας πείτε ουσιαστικά τι θα κάνετε και να δούμε και τα έγγραφα, κύριε Υφυπουργέ, γιατί σας ζητήσαμε έγγραφα.

Εγώ καταθέτω, λοιπόν, τα γκάλοπ, που είναι τι λένε οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών πολλών Νομών, που δεν είναι σίγουρα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αυτόνομοι μηχανισμοί και έτσι πρέπει να είναι αυτοί. Αυτά είναι τα δικά σας γκάλοπ, ότι νίπτετε χέρια σας. Αυτό γράφουν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μάλλον, ο κ. Φάμελλος δεν άκουσε τα στοιχεία τα οποία έδωσα.

Κοιτάξτε να δείτε, η κατάσταση στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που περιγράφετε. Μιλάω για τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς και την ανταπόκριση της Κυβέρνησης.

Καταρχάς, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη υπευθυνότητα σ’ αυτήν την κρίση. Τα μέτρα της Κυβέρνησης ήταν οριζόντια, έδωσαν ενίσχυση και στους επιχειρηματίες και στους πολίτες και στους γέρους και στους άνεργους, έδωσαν ενισχύσεις, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Είδαμε, παραδείγματος χάρη, το εξής χαρακτηριστικό στους λογαριασμούς ενέργειας. Το 54% των ανθρώπων που πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας τους πλήρωναν με μετρητά στο γκισέ. Επομένως, θα περιμέναμε ότι αυτό το 54% των ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι, δεν θα πάνε να πληρώσουν, αλλά είδαμε ότι αυτό το ποσοστό στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο από 20%. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα, χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες που έδωσαν τα μέτρα της Κυβέρνησης με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που αλλάξαμε το τοπίο στις ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές συναλλαγές. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες και να πληρώνουν και να ενημερώνονται και να αλλάζουν προμηθευτή και να κάνουν τα πάντα είτε από το τηλέφωνο είτε ηλεκτρονικά, με ιδιαίτερα κίνητρα σ’ αυτόν τον τρόπο και σ’ αυτό το θέμα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επομένως, μειώσαμε πάρα πολύ τον αριθμό των ανθρώπων ή των νοικοκυριών ή των επιχειρηματιών που βρέθηκαν σ’ αυτήν την κατάσταση, διότι είδαμε ότι από εκεί που το 54% του κόσμου πλήρωνε στο γκισέ και δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι, λιγότερο από το 20% δεν πλήρωσε. Όλοι οι άλλοι πλήρωσαν. Εκμεταλλεύθηκαν τα οριζόντια μέτρα που έδωσε η πολιτεία, τα χρήματα που έδωσε και ανταποκρίθηκαν. Ήταν πολύ υπεύθυνοι και είναι προς τιμήν του ελληνικού λαού. Με αυτόν τον τρόπο μπορέσαμε να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα.

Επίσης, δεν κόπηκε το ρεύμα. Η ΔΕΗ δεν έκοψε κανέναν λογαριασμό σε κανένα νοικοκυριό. Μου φαίνεται ότι μπερδεύετε λίγο τη ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ σ’ αυτά που λέτε, αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για το κόψιμο. Οι προμηθευτές της ΔΕΗ δεν έκοψαν καμία σύνδεση. Από τους υπόλοιπους προμηθευτές, με κοινή αποδοχή, κανένας ευάλωτος καταναλωτής ή καταναλωτής ο όποιος είχε λιγότερο από ενενήντα μέρες να πληρώσει δεν αποκόπηκε.

Παρ’ όλα αυτά, εμείς βρήκαμε τα χρήματα, για να κάνουμε τις επανασυνδέσεις, τις τριακόσιες τριάντα τέσσερις, τις χιλιάδες διακόσιες πενήντα και, όπως σας είπα και στην πρώτη μου απάντηση, ήταν χρήματα τα οποία είχατε προβλέψει, αλλά δεν είχατε υλοποιήσει. Είχατε προβλέψει τον τρόπο, αλλά δεν είχατε υλοποιήσει. Πρόκειται για κάτι το οποίο γίνεται συχνά, που είναι σωστό σαν ιδέα, αλλά δεν εφαρμόζεται και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να εφαρμόσουμε.

Όσον αφορά τις εγγυήσεις, στην αρχή -και γι’ αυτό ίσως αναφέρεστε- είχαμε την ιδέα να κάνουμε έναν μηχανισμό, ο οποίος θα έδινε εγγύηση στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν αυτοί, οι οποίοι καταρχάς δεν θα λάμβαναν τα χρήματα, θα είχαν ένα πρόβλημα ρευστότητας και θα υπήρχε μηχανισμός εγγύησης για τους προμηθευτές ενέργειας.

Στην ουσία τι κάναμε; Κάναμε κάτι λίγο διαφορετικό, είναι λίγο πιο περίπλοκος ο μηχανισμός από τα άρθρα τα οποία διαβάζετε. Είχαμε μία ΠΝΠ, η οποία προβλέπει ότι οι προμηθευτές οι οποίοι έχουν καθυστέρηση πληρωμής των ρυθμισμένων εσόδων στους λογαριασμούς, αυτοί οι προμηθευτές με βάση την ΠΝΠ, άρθρο 84, στις 13-4-2020, δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδώσουν τα ρυθμιζόμενα έσοδα στους διαχειριστές κατευθείαν, μπορούν να τα αποδώσουν τριάντα μέρες μετά και να τα αποπληρώσουν σε τέσσερις δόσεις.

Επομένως, ένας μηχανισμός έγινε με βάση αυτήν την ΠΝΠ, με γνωμοδότηση ΡΑΕ, με σωστή νομοθέτηση. Έγινε γνωμοδότηση ΡΑΕ, έγινε ΠΝΠ με γνωμοδότηση ΡΑΕ, ούτως ώστε οι προμηθευτές να μπορέσουν να καθυστερήσουν την πληρωμή ρυθμιζόμενων εσόδων.

Αυτοί οι προμηθευτές, επομένως, δεν χρειάστηκε να πάρουν εγγυητικό μηχανισμό. Πήραν παράταση και διευκόλυνση, ούτως ώστε να πληρώσουν τα χρήματα αυτά με διαφορετικό τρόπο και, μάλιστα, για να αποφευχθεί το πρόβλημα ρευστότητας των διαχειριστών γίνονται ρυθμίσεις, με τις οποίες υπάρχει δανειοδότηση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι ο ΔΑΠΕΕΠ σαν διαχειριστής έχει τη δυνατότητα τώρα να δανειστεί, αν υπάρξει πρόβλημα λόγω μειώσεως εσόδων. Το ίδιο ισχύει και για τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της EBRD.

Επομένως, αντιμετωπίσαμε τα θέματα με σύστημα και με σωστή νομοθέτηση. Οι ΠΝΠ τις οποίες βγάλαμε είχαν γνωμοδότηση ΡΑΕ, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύστημα συντεταγμένο. Πράγματι, ο ενεργειακός κλάδος δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα. Περιμένουμε και παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση αυτά τα οποία γίνονται στον χώρο της ενέργειας, στον χώρο του φυσικού αερίου και στον χώρο του πετρελαίου. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία, αν χρειαστεί, είτε να αυξήσουμε τις περιόδους τις οποίες έχουμε θεσπίσει ή κάτι άλλο.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Υπουργέ.

Ξέρετε, θέλω να σας κάνω μία ερώτηση. Είπατε ότι η ΔΕΗ δεν έκοψε κανενός το ρεύμα, επειδή το ρεύμα το κόβει ο ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αλλά εντολή έδωσε η ΔΕΗ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν έδωσε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Με συγχωρείτε, δεν θέλω να παρέμβω, αλλά πριν λίγες μέρες έκανα μία συζήτηση σαν Βουλευτής με επαγγελματοβιοτέχνες της Δυτικής Αθήνας. Eκείνη την ημέρα είχαν κόψει το ρεύμα του Προέδρου των επαγγελματοβιοτεχνών του Αιγάλεω.

Εσείς είπατε ότι δεν κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα, αλλά το κόβει ο ΔΕΔΔΗΕ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Εκτός αν είναι κακοπληρωτής.

Print Friendly, PDF & Email