ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εδώ ακόμα μία φορά σε ένα έργο το οποίο βλέπουμε πολύ συχνά το τελευταίο εξάμηνο. Ο κ. Χατζηδάκης δεν έρχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις που του απευθύνονται και αναθέτει στον κ. Οικονόμου εν προκειμένω να απαντήσει για το θέμα της ανακύκλωσης, χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Τουλάχιστον ο κ. Θωμάς που έπεται μετά έχει το αντικείμενο της ενέργειας, εν μέρει βέβαια, γιατί η άλλη ερώτηση είναι για το νερό, κύριε Θωμά.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Οικονόμου το τελευταίο διάστημα δέχεται πολλές ερωτήσεις εκτός αντικειμένου. Μάλιστα, πρέπει να ομολογήσω, κύριε Πρόεδρε -κάτι που θα καταθέσω στο Προεδρείο για ακόμα μία φορά- ότι η ερώτηση που είχαμε καταθέσει εμείς και δεν απαντήθηκε μέσα σε σαράντα πέντε μέρες περιελάμβανε και αίτηση κατάθεσης εγγράφων. Και επειδή αυτό επαναλήφθηκε πριν μία εβδομάδα, κύριε Οικονόμου, και αφορούσε το ζήτημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχω λάβει τα έγγραφα, πρέπει να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι μπορούμε μετά από σαράντα πέντε μέρες να κάνουμε προφορικά τη συζήτηση. Όμως, τι γίνεται με τα έγγραφα; Και τώρα έχουμε πάλι έγγραφα, κύριε Οικονόμου, τα οποία δεν ξέρω αν θα κατατεθούν ή όχι.
Ας έρθουμε, όμως, στο συγκεκριμένο θέμα της ερώτησης, γιατί εμάς μας αφορά ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος. Τουλάχιστον εμείς και εσείς διά της παρουσίας μας τιμούμε το Κοινοβούλιο. Ο κ. Χατζηδάκης έχει να τιμήσει τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο τουλάχιστον ένα εξάμηνο.
Το θέμα μας, λοιπόν, αφορά την ανακύκλωση, και ειδικότερα τη διαλογή στην πηγή. Μέσα στην περίοδο της χρεωκοπίας της χώρας μας, τότε που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα στην Ελλάδα, έπρεπε να επιλύσουμε και το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και της παντελούς έλλειψης πολιτικής διαλογής στην πηγή από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, λοιπόν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση ξεκινώντας από τον εθνικό σχεδιασμό. Θέσπισε δύο νόμους που αφορούσαν στο θέμα της διαλογής στην πηγή και ένα πλήρες πλαίσιο για την ανακύκλωση. Καταλήξαμε τελικά με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ στο Ζάππειο, στην ανακοίνωση της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας με παρουσία όλης της Αυτοδιοίκησης και αποδοχή από αυτήν και όλου του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μία μεγάλη κοινωνική διαδικασία συζήτησης.
Όμως, όλη αυτή η διαδικασία, κύριε Οικονόμου, έχει σταματήσει. Δεν προχωράει η στρατηγική κυκλικής οικονομίας και το βασικότερο είναι ότι δεν έχουν υλοποιηθεί απολύτως νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στη διαλογή στην πηγή, στα κίνητρα και στα αντικίνητρα.
Έτσι, λοιπόν, υπήρχε υπουργική απόφαση, δική μου και του κ. Χαρίτση, που περιέγραφε πλήρως την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στους δήμους να έχουν έκπτωση στη διαχείριση στερεών αποβλήτων με βάση τον συντελεστή ανακύκλωσης και με βάση τον συντελεστή διαλογής στην πηγή.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει οι πολίτες, είτε τα νοικοκυριά είτε οι επαγγελματίες, να πληρώνουν λιγότερα στη διαχείριση απορριμμάτων αν κάνουν ανακύκλωση, κάτι που έχει όλη η Ευρώπη και κάτι που θα έδινε κίνητρο και αντικίνητρο να προχωρούν τα πράγματα στον τόπο μας και να απολογούνται ή τουλάχιστον να δηλώνουν δημόσια οι φορείς της αυτοδιοίκησης τι αποδόσεις έχουν. Όμως, δυστυχώς, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου. Βρήκα τους άξονες που παρουσίασε για την ανακύκλωση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 12 Νοεμβρίου. Πουθενά δεν περιλαμβάνεται η εφαρμογή κινήτρων και αντικινήτρων. Επαναλαμβάνω, ότι υπήρχε νομοθετημένη ρύθμιση, εγκεκριμένη από την Ευρώπη και ελπίζω αποδεκτή. Διότι ο Υπουργός σε μία συζήτηση που κάναμε εδώ στη Βουλή σε αντίστοιχη ερώτηση είπε ότι την αποδέχεται και ότι θα την υλοποιήσει. Όμως, από τα έγγραφα που έχουμε βρει μέχρι τώρα, δυστυχώς μόνο δύο φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων την έχουν, λέει, ψηφίσει. Δεν ξέρουμε αν έχει εφαρμοστεί και περιμένουμε την απάντησή σας.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφορία, τουλάχιστον σε μας ως πολίτες, για το αν στα τιμολόγια των δήμων εφαρμόζεται σήμερα το «Πληρώνω όσο πετάω», αν δηλαδή υπάρχουν κίνητρα στους δήμους μας, και άρα και σε εμάς τους πολίτες, για να κάνουμε ανακύκλωση. Αντιθέτως, βλέπουμε δηλώσεις του Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων που τουλάχιστον σε εμάς, που είχαμε υπηρετήσει και στη συγκεκριμένη θέση, δίνει την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Αναφέρονται κάτι απίστευτοι στόχοι, όπως ότι η ανακύκλωση θα είναι 30%, ενώ η Ευρώπη βάζει υποχρεωτικά πάνω από 50% ή επίσης συζητήσεις για οικονομικό πέναλτι.
Άρα, κύριε Υφυπουργέ, για να κλείσω και θα συνεχίσουμε μετά, τα ερωτήματα επαναλαμβάνονται και έχουν υποβληθεί ξανά στον κ. Χατζηδάκη: Θα υποστηρίξει η Κυβέρνηση την εφαρμογή κινήτρων ή αντικινήτρων; Πώς εφαρμόζεται σήμερα το θεσμικό πλαίσιο; Υπάρχουν κατ’ αρχήν ψηφισμένοι κανονισμοί τιμολόγησης;
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα αρχίσω από την αρχή. Αναφερθήκατε στο ότι δεν είναι παρών ο κ. Χατζηδάκης και είμαι εγώ. Ξέρετε, η πολιτική ηγεσία έχει ενιαία ευθύνη για την πολιτική του Υπουργείου και μπορεί ο οποιοσδήποτε να απαντάει για λογαριασμό του οποιουδήποτε, αρκεί να έχει την εξουσιοδότηση. Κι άλλες φορές έχω απαντήσει για λογαριασμό του κ. Χατζηδάκη κι εγώ έμεινα ευχαριστημένος. Κι αν κρίνω και από τον τρόπο με τον οποίον έχουν παρουσιαστεί οι απαντήσεις μου σε φιλικές σας εφημερίδες, έχω δικαίωμα να είμαι ευχαριστημένος. Για να το πω σαφέστερα, αναγράφεται μόνο η ερώτηση και μία παραποίηση της απάντησής μου. Ποτέ δεν έχω δει τις απαντήσεις μου.
Ας περάσουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα της κατάθεσης των εγγράφων. Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό το ζητήσατε στις 25 Μαρτίου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το συγκεκριμένο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ναι, αν δεν κάνω λάθος, το ζητήσατε στις 25 Μαρτίου. Έτσι δεν είναι; Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μαζευτούν δεκάδες έγγραφα εν μέσω των αναστατώσεων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, να έρθουν από πολλούς δήμους και πολλούς φορείς, να μαζευτούν κεντρικά στο Υπουργείο, να διοχετευτούν στο Κοινοβούλιο και να φτάσουν σε σας. Ε, είναι αναπόφευκτο όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη δυσκολία συλλογής όλου αυτού του υλικού, να υπάρχει μία καθυστέρηση. Μην ανησυχείτε, όμως, το ετοιμάζουμε και θα σας δοθεί πολύ γρήγορα.
Όμως, πραγματικά νομίζω ότι είναι περίεργο από την πλευρά σας να μη γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι υπερβολικό, υπό τις σημερινές συνθήκες, το διάστημα που έχει περάσει για μία τέτοια συλλογή ενός τόσο μεγάλου υλικού.
Θα ξεκινήσω από κάποια στοιχεία και συγκεκριμένα από το εξής. Αναφέρατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο για την ανακύκλωση και την «πράσινη» οικονομία. Μάλιστα! Πότε τον ψήφισε; Τον Μάιο του 2019. Έχω την εντύπωση ότι μέχρι τον Μάιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση επί τεσσεράμισι χρόνια. Δεν είχε φροντίσει να φέρει κάτι για την ανακύκλωση και για την «πράσινη» οικονομία και το έφερε λίγο πριν από τις εκλογές, έχοντας και την εξής ωραία ιδέα: Να προβλέψει περιβαλλοντικά τέλη, αλλά να βάλει την εφαρμογή τους όχι αμέσως, αλλά από την αρχή του 2020, ξέροντας δηλαδή με ασφάλεια ότι δεν θα ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Νέα Δημοκρατία. Έστω κι αν δεν το ομολογούσατε, το γνωρίζατε. Άρα, πετάξατε το μπαλάκι στη Νέα Δημοκρατία και τώρα έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα για κάτι που κάνατε την τελευταία στιγμή πριν από τις εκλογές.
Εγώ, λοιπόν, σας απαντάω ευθέως ότι ασφαλώς και θα εφαρμοστούν τα περιβαλλοντικά τέλη. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, από τον Μάιο και τις εκλογές που μεσολάβησαν μετά, χρειάστηκε να αλλάξουν οι διοικήσεις των ΦΟΔΣΑ, άρα και αυτός ήταν ένας πρόσθετος λόγος καθυστέρησης της ενεργοποίησής τους. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2019 είχαν βγει ήδη οι κανονισμοί σε δύο περιφέρειες και αυτή τη στιγμή έχουν βγει οι κανονισμοί σε άλλες τέσσερις περιφέρειες. Τότε υπήρχαν Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Δυτική Μακεδονία, τώρα υπάρχει ακόμα η Δυτική Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Κρήτη και η Αττική η οποία είναι στο τελευταίο στάδιο. Έχει αποστείλει στους δήμους το σχέδιο κανονισμού, απάντησαν οι δήμοι, έληξε η προθεσμία και τώρα προχωράει. Άρα, κάθε άλλο παρά έχουμε ολιγωρήσει. Προχωράει ταχύτατα και σε λιγότερο από έναν χρόνο έχουν γίνει πολλαπλάσια αυτών που έγιναν σε περίπου πέντε χρόνια. Οι περιφέρειες αυτές, δηλαδή οι συγκεκριμένοι φορείς περιλαμβάνουν, αν θυμάμαι καλά, γύρω στους εξήντα τέσσερις δήμους, χωρίς την Αττική, από τους τριακόσιους τριάντα που, νομίζω, ότι υπάρχουν.
Άρα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το θέμα έχει προχωρήσει. Σε αυτούς τους κανονισμούς τώρα προβλέπεται όντως η επιβολή των τελών. Προβλέπεται στους κανονισμούς και θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Για να αρχίσει να εφαρμόζεται, χρειάζεται και ένας στοιχειώδης χρόνος. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Αν στο τέλος του χρόνου δεν έχει εφαρμοστεί, ελάτε να μας το πείτε. Θα σας ξανά απαντήσω βέβαια τότε ότι το κάνατε τον Μάιο του 2019, αλλά θα έχω λιγότερο δίκιο τότε.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, ας σταματήσω εδώ και θα ολοκληρώσω στη δευτερολογία μου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, με την πρώτη σας απάντηση νομίζω ότι δικαιολογήσατε απολύτως την εισαγωγή μου. Αναφερθήκατε ότι δεν μπορεί να μαζέψει η διοίκηση μέσα σε σαράντα πέντε μέρες δεκάδες έγγραφα και να διαβιβαστούν στη Βουλή για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε εμείς.
Εκ τούτου αποδεικνύονται δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η διοίκηση δεν έχει σε προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή και την τιμολογιακή πολιτική και ως εκ τούτου πρέπει να ζητήσει εξαιτίας της αντιπολίτευσης ή του κοινοβουλευτικού ελέγχου να μάθει τι γίνεται, το οποίο θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά σας. Δηλαδή εγώ δεν θα μπορούσα να ασκήσω καθήκοντα του Υπουργού Περιβάλλοντος. Δεν έχετε αρμοδιότητα, επαναλαμβάνω. Δεν έχει να κάνει με τη συνολική ευθύνη του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Έχει να κάνει με τη γνώση της καθημερινότητας, το πολιτικό αντικείμενο.
Άρα, περιμένετε να σας ρωτήσει ένας Βουλευτής ή η αντιπολίτευση τι γίνεται με την πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων, για να ζητήσετε έγγραφα από τους ΦΟΔΣΑ και τους δήμους για να μας ενημερώσετε. Αυτό είναι το έλλειμμά σας, ότι ασκείτε πολιτική μόνο κατά τη δική σας λογική τακτοποίηση «ημετέρων» αλλά για τα ουσιαστικά θέματα, όπως είναι η κυκλική οικονομία, πρέπει να σας ρωτήσουμε εμείς, για να μάθετε.
Εδώ αποδεικνύεται και το δεύτερο πρόβλημα. Αν ήσασταν ο αρμόδιος, τουλάχιστον θα μπορούσα να σας κάνω κριτική γιατί δεν γνωρίζετε το αντικείμενό σας. Τώρα όμως επειδή έρχεστε για ένα χαρτοφυλάκιο που δεν είναι δικό σας, απαντάτε όπως οφείλετε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο –και προσωπικά δεν βάζω ζήτημα, για τον Υπουργό βάζω-, αλλά δεν ξέρετε να μου πείτε τελικά ποια είναι η πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν επιβεβαιώνεται ότι το Υπουργείο δεν ασκεί πολιτική για τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την ανακύκλωση, αλλά περιμένει την αντιπολίτευση να ρωτήσει για να ρωτήσει τους δήμους. Όμως, αυτό είναι ντροπή για την Ελλάδα και μάλιστα όταν η κυβέρνηση η προηγούμενη νομοθέτησε το 2017, κύριε Υφυπουργέ –επειδή δεν έχετε το αντικείμενο, δεν γνωρίζετε- και στη συνέχεια ξανά το 2018 στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για την εφαρμογή στους δήμους. Ύστερα βγήκαν οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις, μετά από διάλογο με την αυτοδιοίκηση, που ζήτησε ενάμιση χρόνο για να προετοιμαστεί. Και ήρθαμε όλοι μαζί με την Κομισιόν και εγκρίναμε την 1.1.2020.
Εσείς λέτε ότι το κάναμε για να σας δυσκολέψουμε. Εντάξει, μάλλον δεν έχετε ιδέα για το θέμα αυτό που συζητάμε και είναι προσβλητικό αυτό που λέτε ότι το κάναμε για να σας δυσκολέψουμε. Εμείς το κάναμε γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Εσείς, προφανώς, προτιμάτε να τα ρίχνετε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν μπορείτε να απολογηθείτε για τη δική σας πολιτική.
Όμως, εγώ σας ρωτώ για το τι κάνατε εσείς. Παραδεχθήκατε, λοιπόν, ότι δεν έχετε ιδέα για το τι γίνεται στους δήμους, ότι πρέπει να τους ρωτήσετε τι κάνουν για την τιμολογιακή πολιτική, ότι εξελίσσεται μία κατάσταση με καθυστέρηση ως προς τη νομοθεσία, ενώ η υπουργική απόφαση εφαρμογής –και όχι οι νόμοι- όλη η μεταρρύθμιση είχε ολοκληρωθεί, όπως ήθελε η Κομισιόν, νωρίτερα.
Ξέρετε γιατί νωρίτερα, κύριε Υφυπουργέ; Γιατί –κάτι που επίσης δεν ξέρετε- η Οδηγία 2018/850 προέβλεπε αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε νωρίτερα. Είχαμε κατορθώσει, ακριβώς γιατί ακολουθούμε της μεταρρυθμίσεις της Ευρώπης, να έχουμε τον ίδιο βηματισμό. Δεν λέω ότι την προλάβαμε την Ευρώπη ούτε θέλω να είμαι τόσο υπερφίαλος. Καμιά φορά γίνεστε εσείς. Δεν έχουμε τέτοια αυθεντία, εμείς είμαστε άνθρωποι της λαϊκής πολιτικής. Είχαμε, λοιπόν, προλάβει να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές, για να είναι η χώρα μας έτοιμη, σωστή και συνεπής, την 1η Ιανουαρίου να το εφαρμόσει.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό: Σε ποιους δήμους εφαρμόζεται η τιμολογιακή πολιτική, ώστε ο πολίτης και ο επιχειρηματίας να ωφελείται, να πληρώνει λιγότερα αν κάνει ανακύκλωση; Διότι σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση είχαμε δύο εργαλεία και θα σας ενημερώσω εγώ, εφόσον δεν έχετε το αντικείμενο.
Πρώτον, να υπάρχει πυραμίδα τιμολογίου σε κάθε φορέα, ώστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να απεικονίζεται στην τιμή και όχι μόνο το οικονομικοτεχνικό, δηλαδή το κόστος παραγωγής και έτσι να είναι πιο ακριβή η ταφή απ’ ό,τι η επεξεργασία ή η κομποστοποίηση. Δεύτερο εργαλείο, να υπάρχει έκπτωση για κάθε δήμο με βάση τον συντελεστή εκτροπής από την ταφή, ανακύκλωσης και -αν θέλετε- επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
Αντί για όλα αυτά που περιλαμβάνονται, επαναλαμβάνω, στην Οδηγία του 2018 και στην Ελλάδα ξεκίνησαν να νομοθετούνται το 2017 και 2018, πολύ σωστά χρονικά, βλέπουμε εσείς να μην εφαρμόζετε αυτά που λένε οι Οδηγίες του 2018, να μην γνωρίζετε τι κάνει η αυτοδιοίκηση και το μόνο που βλέπω να συζητείται είναι για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, για μεγάλα ΣΔΙΤ, που ακούω, κύριε Πρόεδρε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική, και για μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης, άρα να απέχετε πλέον από αυτό που είχε δρομολογηθεί στη χώρα, δηλαδή μια μεταρρύθμιση με δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους, προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος, με χαμηλότερα τιμολόγια για τον πολίτη και τον επιχειρηματία.
Και τελικά, ούτε ο πολίτης ούτε ο επιχειρηματίας ωφελείται από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και πρακτικά οι διαψεύσεις προς τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και την επιχειρηματική κοινότητα είναι συνολικές από την πολιτική περιβάλλοντος και «σας έχει βγει το όνομα» πως είστε η πιο αντιπεριβαλλοντική Κυβέρνηση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
Και αυτό το λένε όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, το λέει πολλαπλώς ο δικός σας φιλικός Τύπος και μην ψάχνετε στον Τύπο που δεν είναι, κατά την άποψή σας, φιλικός προς την Κυβέρνηση. Γιατί έχετε μάθει να διαβάζετε και τα μέσα ενημέρωσης με βάση αυτό το κριτήριο, όπως έτσι δώσατε και τα λεφτά για το «Μένουμε Σπίτι» και το «Μένουμε Ασφαλείς».
Προσέξτε, κύριε Υφυπουργέ. Σας ρωτάμε συγκεκριμένα πράγματα. Να απαντήσετε πότε θα πάει μπροστά η ανακύκλωση στην πατρίδα μας, πότε θα εφαρμοστούν τα κίνητρα και όχι η ιδιωτικοποίηση, η καύση και όλα τα υπόλοιπα που έχετε στο μυαλό σας για να τακτοποιήσετε «ημετέρους». Αυτή είναι η ερώτηση προς την Κυβέρνηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ.
Είπατε ότι δεν φέρατε τον νόμο τον Μάιο του 2019 -και αν σας προσβάλλω που είπα ότι το κάνατε για να δυσκολέψετε την επόμενη κυβέρνηση- και ότι το κάνατε από πατριωτισμό. Δηλαδή εσείς είστε πατριώτες και εμείς δεν είμαστε; Κάτι τέτοιο υπαινίσσεστε, εκτός αν δεν ξέρετε τι σημαίνουν αυτά τα οποία λέτε.
Εσείς μας προσβάλλετε και μας προσβάλλετε με τρόπο ο οποίος είναι αήθης. Γιατί εμείς δεν αμφισβητήσαμε τον πατριωτισμό σας. Αμφισβητήσαμε –και αυτό έχει κάνει κυρίως ο ελληνικός λαός- την ικανότητα σας, η οποία απεδείχθη κατά την τελευταία πενταετία μνημειωδώς.
Η ανακύκλωση δεν υπάρχει ως διαδικασία από το 2017. Η ανακύκλωση υπάρχει από πολύ παλαιότερα. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όλη αυτή την περίοδο; Ποιο ήταν το ποσοστό ανακύκλωσης, στο οποίο είχε φτάσει η Ελλάδα όταν παρέλαβε η νέα Κυβέρνηση; Έπρεπε να περιμένετε το 2017 την τότε κοινοτική οδηγία, για να προχωρήσετε στην ανακύκλωση; Πριν δεν μπορούσατε; Σε άλλες χώρες πώς το έκαναν; Άρα, λοιπόν, αυτό το επιχείρημα είναι αστείο.
Αυτό το οποίο είναι δεδομένο –και επειδή αναφέρατε ότι παραποιώ την πραγματικότητα- είναι το εξής και θα σας πω τρεις πραγματικότητες. Πρώτον, τον νόμο τον φέρατε τον Μάιο του 2019. Δεύτερον, το ποσοστό ανακύκλωσης ήταν ασήμαντο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ποιος νόμος είναι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Τρίτον, δεν νομοθετήσατε άμεση εφαρμογή, αλλά νομοθετήσατε από 1.1.2020. Είχατε απόλυτο δικαίωμα να το νομοθετήσετε πιο πριν.
Να έρθω και σε αυτό το απίθανο επιχείρημα που χρησιμοποιήσατε ότι δεν ξέρουμε εμείς τι κάνουν οι δήμοι και ότι μαθαίνουμε τι κάνουν οι δήμοι επειδή εσείς μας ζητήσατε τα στοιχεία. Πραγματικά, είναι εξωφρενικό.
Εσείς μας ζητήσατε συγκεκριμένα στοιχεία. Το τι κάνουν οι δήμοι το ξέρουμε. Όμως, για να έχουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήσατε, έπρεπε να ζητήσουμε από τους δήμους. Δεν μπορώ να έρθω να σας πω εγώ κατευθείαν το τελικό αποτέλεσμα. Ζητάτε συγκεκριμένα στοιχεία που προέρχονται από τους δήμους. Ζητήσαμε από τους δήμους να μας φέρουν εν μέσω κορωνοϊού. Και λέτε τώρα ότι αυτό σημαίνει πως η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνουν οι δήμοι! Πραγματικά, τι να σας πω! Εάν πιστεύετε ότι είναι έτσι, τότε οι φιλικές σας εφημερίδες αύριο ας το ξανά αναφέρουν. Ξέρετε ποιες εννοώ.
Από εκεί και πέρα, θα σας διαβιβαστούν αναλυτικά τα στοιχεία του τι κάνουν οι δήμοι. Σας είπα ότι προχωρούν ταχύτατα οι κανονισμοί λειτουργίας. Προϋπόθεση για να αρχίσουν να επιβάλλονται τα τέλη είναι να υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας. Αυτοί προχωρούν.
Σας ανέφερα ήδη ότι περισσότερες από τις μισές Περιφέρειες έχουν τέτοιο κανονισμό, με εξαίρεση τη Στερεά Ελλάδα –που ίσως θα ξέρετε και δεν ξέρω αν συμφωνείτε κιόλας-, όπου υπήρξε σχέδιο κανονισμού, το οποίο απέρριψαν οι δήμοι με το επιχείρημα ότι δεν τους αρέσει να πληρώνουν τα τέλη! Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά αυτό ήταν το επιχείρημα των δήμων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί. Όπως σας είπα, η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα τα εφαρμόσει.
Μεταξύ των άλλων λόγων που καθυστερούν την ανακύκλωση και την όλη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, είναι και οι τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν σε όλες τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτές οι τεράστιες καθυστερήσεις συνδέονται με τις καθυστερήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όταν στον περιβαλλοντικό νόμο φέραμε μηχανισμούς επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης –δεν είναι κάτι περίεργο, όπως υπάρχει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη-, φωνάζατε.
Από την άλλη πλευρά, μας κατηγορείτε ότι δεν λειτουργούν μηχανισμοί και διαδικασίες που προϋποθέτουν αυτές οι υποδομές. Δεν μπορεί να τα έχετε όλα δικά σας. Εμείς επιταχύνουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση και προχωράμε και τις υποδομές και όλες τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει και η ανακύκλωση και γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων.
Σας ενημερώνω ότι το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2020, σε λιγότερο από έναν χρόνο από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση. Θυμηθείτε πόσο χρειάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάσει κάτι τέτοιο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ ξέρω. Εσείς ξέρετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Φυσικά ξέρω. Για πείτε μου εσείς. Με ρωτάτε; Γιατί με ρωτάτε απαντήστε μου εσείς.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πότε βγήκε; Δεν ξέρετε; Εγώ ξέρω την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που βγήκε. Εσείς την ξέρετε; Εσείς ερωτάστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Εγώ ερωτώμαι για συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία απαντάω.
Σας λέω ότι συνολικά η όλη πολιτική διαχείριση απορριμμάτων επί ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε μηδενική ανακύκλωση στο τέλος των πέντε ετών. Αυτό λέω. Δεν ξέρω αν θέλετε να το αμφισβητήσετε, αλλά δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε.
Νομίζω ότι απάντησα σε όλα τα θέματα, τα οποία θέσατε. Είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε.