Πρακτικά συζήτησης επίκαιρης ερώτησης Σ. Φάμελλου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ΤΙΤΑΝ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ  ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και νομίζω ότι αξίζει να πούμε δυο λόγια για μια μέρα η οποία για όλους μας δεν θα πρέπει να εορτάζεται μια φορά το χρόνο, γιατί μπορεί να καταντήσει μνημόσυνο, αλλά πρέπει να εορτάζεται τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο.

Σήμερα μετά την πανδημία νομίζω προκύπτει πολύ πιο ξεκάθαρο μπροστά σε όλους μας όχι μόνο το ερώτημα, αλλά και η υποχρέωση η επόμενη μέρα της πανδημίας να θέσει το περιβάλλον στο κέντρο της πολιτικής ατζέντας και η σύνδεση της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας με τη μάχη για την κλιματική ουδετερότητα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση να δώσουν και μια απάντηση στο ζήτημα της ζωής στον πλανήτη, γιατί η υγεία των πολιτών, η υγεία της κοινωνίας μας, η υγεία της οικονομίας μας συνδέεται με την ισορροπία στη βιοποικιλότητα, με την περιβαλλοντική πολιτική, αλλά και με την αλλαγή των συνηθειών όλων μας και των παραγωγών και των πολιτών.

Δυστυχώς, αυτήν την περίοδο, κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση υλοποιεί μια τελείως αντίθετη πολιτική, μια πολιτική η οποία έχει χαρακτηριστεί από όλες τις οργανώσεις ως περιβαλλοντικό έγκλημα ή ως οικολογικό πραξικόπημα. Εμείς, όμως, οφείλουμε εδώ στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας, μιας από τις χώρες που από τις πρώτες συνηγόρησε και ενέκρινε εδώ τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή με την πρωτοβουλία της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιούμε ή τουλάχιστον να υποστηρίζουμε πολιτικές προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε ακόμα μια ερώτηση, η οποία δυστυχώς δεν απαντήθηκε κύριε Υφυπουργέ, εγγράφως, μια ερώτηση η οποία στις 13 Απριλίου σας υποβλήθηκε από Βουλευτές της περιοχής της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στο θέμα της αδειοδότησης της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ και ιδιαίτερα στην δημοσιοποίηση της τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας, όπως είπε ο Πρόεδρος στο θέμα της ερώτησης. Η ερώτηση αυτή δεν απαντήθηκε με βάση τον κοινοβουλευτικό κανόνα εγγράφως, γιατί χρειαζόμασταν και τα έγγραφα που να διατυπώνουν τη βούληση και τη θέση του Υπουργείου.

Εδώ έχουμε το εξής πρόβλημα, το Δεκέμβριο του 2019, η Τσιμεντοβιομηχανία υπέβαλε ένα φάκελο για τροποποίηση της άδειάς της. Ήθελε να εισάγει ένα επιπλέον καύσιμο σε μια άδεια που έχει από το 2014 για συγκεκριμένα απορριμματογενή εναλλακτικά καύσιμα.

Στις 13 Φεβρουαρίου, -αν δεν κάνω λάθος- το Υπουργείο στέλνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς δημοσιοποίηση το φάκελο. Δεν είναι προς διαβούλευση με βάση τη νομοθεσία, είναι προς δημοσιοποίηση γιατί είναι προσθήκη, είναι τροποποίηση τέτοιου επιπέδου που θέλει μόνο δημοσιοποίηση.

Αλλά, κύριε Πρόεδρε, όλη αυτή η συζήτηση γίνεται ενώ κορυφώνεται η πανδημία, δεν μπορούν τα συλλογικά όργανα να συνεδριάσουν, δεν μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν και άρα το δικαίωμα της διαβούλευσης και της δημοσιοποίησης, που και ο νόμος προβλέπει, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Όμως, επιπλέον των αντιθέσεων με τη μάχη για τη ζωή και με τη νομοθεσία είναι ότι υπάρχει από τον Ιούλιο του 2019 μια συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών που επιβάλλει, μάλιστα περισσότερο αυστηρά από τα ευρωπαϊκά κριτήρια, περισσότερες διαδικασίες ενημέρωσης, διαφάνειας και διαβούλευσης.

Ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίον, κύριε Υφυπουργέ, σας υποβάλλουμε την ερώτηση είναι διότι υπάρχει ξεκάθαρη αντίθεση με την Εθελοντική Συμφωνία του Υπουργείου με τη Τσιμεντοβιομηχανία. Αυτή η συμφωνία πρέπει να υποστηριχτεί και από το Υπουργείο και από τη Τσιμεντοβιομηχανία, όμως κανείς από τους δύο φορείς, χώρους, δομές δεν το υποστηρίζουν ούτε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ανοίγει μια συζήτηση που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην κοινωνία, δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχία, δημιουργεί αναξιοπιστία και τελικά το αποτέλεσμα θα είναι ούτε αξιοπιστία να υπάρχει, ούτε περιβαλλοντική προστασία να υπάρχει, ούτε να μπορέσουμε να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όποιες κι αν είναι οι προθέσεις το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι την ώρα της μάχης της ζωής να μαθαίνει η κοινωνία ότι από την διαδικασία της δημοσιοποίησης χωρίς να τη σεβαστούμε κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν τους όρους περιβαλλοντικής λειτουργίας του εργοστασίου.

Ξέρετε στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που αν η πολιτεία δείχνει μια τέτοια στάση έλλειψης δημοκρατικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε και οι εντάσεις θα πολλαπλασιαστούν.

Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης καταθέσαμε αμέσως μόλις μάθαμε τη δημοσιοποίηση αυτού του θέματος μια πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία τροποποίησης, να συζητήσουμε λίγο πώς θα προωθήσουμε την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή για να έχουμε εναλλακτικά καύσιμα που έχουν μόνο το μη ανακτώμενο τμήμα των αποβλήτων που τώρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα πουθενά ούτε η ποιότητα της Εθελοντικής Συμφωνίας, η ποιότητα των εναλλακτικών καυσίμων που προβλέπει η Εθελοντική Συμφωνία υπάρχει και μετά να δούμε τι γίνεται από 2014 σε αυτό το εργοστάσιο. Αν πράγματι ισχύουν όσα γράφουν στα έγγραφα οι άνθρωποι της εταιρείας ότι δηλαδή από το 2014 χρησιμοποιούνται εναλλακτικά καύσιμα, που έχουν αδειοδότηση, θα έπρεπε με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου να έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα.

Άρα, θα έπρεπε το Υπουργείο να περιφρουρήσει τη διαδικασία για να ενημερωθεί πρώτα η κοινωνία, να συζητήσουμε ποια είναι η κατάσταση, ποιες είναι οι επιπτώσεις, ποιο είναι το περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να γίνει αυτή η αλλαγή και μετά, κύριε Υφυπουργέ, να προχωρήσουμε.

Αυτό το επιβάλλει και η Εθελοντική Συμφωνία που υποθέτω ότι η διοίκησή σας συνεχίζει να την υποστηρίζει, γιατί είναι συμφωνία την οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Θα θέλαμε, όμως, την τοποθέτησή σας για το τι κάνουμε τώρα. Συνεχίζουμε με παραβίαση της συμφωνίας; Προσβάλλουμε την κοινωνία, δημιουργούμε ανησυχία, αναξιοπιστία; Θα ανακληθεί η διαδικασία για να γίνει ο δημόσιος διάλογος;

Υποθέτω ότι και η περιφέρεια και το Τεχνικό Επιμελητήριο και όλοι οι δήμοι συνηγόρησαν στη δική μας άποψη και θα θέλαμε την άποψη του Υπουργείου.

Ευχαριστώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Χαίρομαι που συμφωνούμε σε πάρα πολλά σημεία με τον κ. Φάμελλο. Πρώτον, συμφωνούμε στις εισαγωγικές παρατηρήσεις που έκανε για την Ημέρα Περιβάλλοντος, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, ότι πρέπει κάθε μέρα να εορτάζεται και να εφαρμόζεται η προστασία του περιβάλλοντος, και όχι μια φορά τον χρόνο. Σε αυτό νομίζω έχουμε απολύτως την ίδια άποψη. Επίσης, χαίρομαι που συμφωνεί ο κ. Φάμελλος, πρώτον, ότι η καύση των εναλλακτικών απορριμμάτων είναι κάτι για το οποίο προσφέρεται, ιδιαίτερα, η ελληνική πραγματικότητα και ότι αυτή η καύση έχει προτεραιότητα από την ταφή και επίσης ότι πρέπει να εφαρμόζεται η εθελοντική συμφωνία μεταξύ τσιμεντοβιομηχανιών και του κράτους, του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε όλα αυτά συμφωνούμε.

Άρα, ποιο είναι το ερώτημα; Ας αρχίσουμε από την ΑΕΠΟ του εργοστασίου. Η ΑΕΠΟ του εργοστασίου τροποποιείται με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Η δημοσιοποίηση είναι προφανώς μια μορφή με την οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται. Το ότι προηγήθηκε η περίοδος του κορονοϊού δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να διαβάζει ή δεν σημαίνει ότι δεν συνέρχονται τα όργανα τα οποία διαβουλεύονται, τα δημοτικά συμβούλια, οι επιτροπές των δήμων, των περιφερειών. Προφανώς σε όλη αυτή την περίοδο συνέρχονταν με τηλεδιάσκεψη, αν όχι διά ζώσης. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και προφανώς δεν σταματά η ζωή ούτε όλες οι άλλες διαδικασίες, επειδή μας έτυχε αυτή -η τεράστια βέβαια- κρίση από τον κορονοϊό, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα. Εδώ η Βουλή δούλευε ακόμα, δεν θα δούλευε το δημοτικό συμβούλιο; Απόδειξη εξάλλου έιναι ότι έβγαλαν, και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων –αν θυμάμαι καλά- και οι ενδιαφερόμενοι δήμοι έβγαλαν απόφαση. Διαφωνούσαν, αλλά μπόρεσαν και έβγαλαν την απόφαση, δηλαδή λειτουργούσαν τα όργανα. Το να διαφωνείς, έχεις κάθε δικαίωμα ασφαλώς, αλλά το να λέμε ότι δεν λειτουργούσαν τα όργανα και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπήρξε επαρκής δημοσιοποίηση δεν έχει βάση.

Επίσης, υποθέτω ότι συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Φάμελλο ότι η καύση των εναλλακτικών απορριμμάτων είναι εξαιρετικά θετικό πράγμα, πρώτον, γιατί μειώνει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και άρα περιορίζει δυσμενείς συνέπειες που έχει η εξόρυξή τους, δεύτερον, γιατί μειώνει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, εφόσον μειώνεται πάλι η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων και, τρίτον, γιατί μεγιστοποιείται η ανάκτηση ενέργειας από τα εναλλακτικά καύσιμα τα οποία καταναλώνονται. Σ’ αυτό υποθέτω συμφωνούμε, διότι όλα αυτά που είπαμε μέχρι αυτή τη στιγμή είναι γραμμένα στη συμφωνία μεταξύ των τσιμεντοβιομηχανιών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το ζήτημα της ΑΕΠΟ -θα σταματήσω εδώ, θα κλείσω αυτό, και μετά θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου- διαβάζω το εξής σημείο από τη συμφωνία αυτή στην οποία αναφερθήκαμε: Το κράτος οφείλει να τηρεί τις προθεσμίες του νόμου 4014/2011 της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των εργοστασίων τα οποία έχουν υποβάλει αίτημα ή θα υποβάλουν αίτημα τροποποίησης της ΑΕΠΟ για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων. Αυτό είναι, αυτό λέει η συμφωνία, αυτό είχε συμφωνήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος επί υπουργίας του κ. Φάμελλου και αυτό κάνουμε κι εμείς.

Ευχαριστώ πολύ. Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου για τα υπόλοιπα.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, θα ήθελα κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν έβαλα ποτέ στο στόμα σας λόγια, μην επιχειρείτε να βάλετε στο δικό μου. Δεν συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα, κύριε Υφυπουργέ. Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Την περίοδο της πανδημίας υπήρχαν μέτρα περιορισμού συναθροίσεων, κυκλοφορίας, συνελεύσεων και δεν μπορούσαν τα όργανα να συνεδριάσουν και δεν μπορούσαν οι πολίτες να ενημερωθούν. Μην λέτε ότι όλα μπορούσαν να γίνουν κανονικά. Εσείς -και εμείς το υποστηρίξαμε- ζητήσατε να υπάρχει περιορισμός πολλών λειτουργιών για να υπάρχει υγειονομική προστασία. Είναι αυθάδεια προς την κοινωνία να λέτε ότι μπορούσε η κοινωνία κανονικά να ενημερωθεί και να συγκεντρωθεί και να συζητήσει και πιθανά να διαδηλώσει ή να αντιδράσει, όταν ζητήσαμε όλοι να υπάρχουν υγειονομικοί κανόνες. Και καλά κάναμε και το ζητήσαμε. Προσβάλλετε και την επιστήμη και την αγωνία του κόσμου. Όμως, επιπλέον, αναφέρεστε σε αποφάσεις της περιφερειακής ένωσης δήμων, παραδείγματος χάριν, που σας ζητάει «να παγώσει η διαδικασία τροποποίησης και να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση όταν έρθει η κανονικότητα», λένε. Ωραία, το ερώτημά μας είναι αυτό και είναι απλό: Εφόσον εμείς, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία, όλη η περιφερειακή ένωση δήμων -που δεν τους λες και όλους τους δημάρχους όργανα του ΣΥΡΙΖΑ- συμφωνούν στο να παγώσει τη διαδικασία, τι θα κάνει το Υπουργείο; Δεν μας απαντήσατε. Ο κύριος Περιφερειάρχης προχθές έκανε πάλι αντίστοιχη δήλωση, που είπε ότι υποστηρίζει την υποχρέωση κάθε επένδυσης να έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας –ο κ. Τζιτζικώστας, υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- και ζητάει αυτό να επιτευχθεί με διάλογο και τέτοια διαβούλευση δεν έχει γίνει.

Άρα, το ερώτημα για εσάς είναι: Θα παγώσετε τη διαδικασία της τροποποίησης; Θα πάμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση, όπως προβλέπει η εθελοντική συμφωνία; Και επειδή δεν θέλω να βάζετε λόγια στο στόμα μου, τι λέει η εθελοντική συμφωνία; Λέει ότι η χρήση εναλλακτικών καυσίμων ως μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων εφαρμόζεται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες οι προηγούμενες. Γιατί αναφέρεται και σε μη αξιοποιήσιμα υλικά, γιατί αυτά είναι τα δευτερογενή καύσιμα.

Επίσης, για τις διαδικασίες, θα ήθελα να μου πείτε λοιπόν -αφού θέλετε να έρχεστε και θέλει ο κ. Χατζηδάκης να σας στέλνει εδώ για θέματα που δεν είναι αρμοδιότητάς σας- να μου πείτε λοιπόν ποιος είναι ο συντελεστής ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης υλικών στη Θεσσαλονίκη ή στην Ελλάδα, που δίνει τη δυνατότητα να παράγονται τέτοια δευτερογενή καύσιμα, που δεν έχουν ανακτώμενα και αξιοποιήσιμα υλικά, για να μην χάνει η ανακύκλωση, να μην χάνει η διαλογή στην πηγή, να μην χάνει η κυκλική οικονομία; Γιατί αυτό είναι το ζήτημα κύριε Υφυπουργέ, αυτό λέει η εθελοντική συμφωνία.

Όπως επίσης θα ήθελα να μου πείτε πού παράγονται τέτοια καύσιμα σήμερα στην Ελλάδα. Έρχεστε να απαντήσετε μια ερώτηση, ωραία. Γνωρίζετε, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε να αναφέρει από πού προέρχονται αυτά τα καύσιμα; Να το πούμε στην ελληνική κοινωνία, που μας ακούει σήμερα. Γνωρίζετε αν παράγονται τέτοια καύσιμα στην Ελλάδα; Γνωρίζετε ότι έχουν αυστηροποιηθεί οι προδιαγραφές εξαιτίας της εθελοντικής συμφωνίας και υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία από πιστοποιημένο εργαστήριο -και να μου πείτε ποιο είναι αυτό- που κάνει αναλύσεις στα καύσιμα, ώστε να έχει ο ΤΙΤΑΝ να χρησιμοποιεί; Γιατί γι’ αυτό έγινε η εθελοντική συμφωνία, κύριε Υφυπουργέ. Έγινε για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, προς την πλευρά της ασφάλειας της κοινωνίας, της ασφάλειας της υγείας και της ασφάλειας περιβάλλοντος.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Όλοι διατυπώνουν ανησυχία, η περιφερειακή ένωση δήμων, ο κ. Καϊτετζίδης –ένα διάστημα, νομίζω, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει να κατέβει και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αγαπητός συνάδελφος στην αυτοδιοίκηση ο Ιγνάτιος Καϊτετζίδης- ζητάνε πάγωμα της διαδικασίας, όλοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας. Τι θα κάνει το Υπουργείο;

Θα μου και πείτε κάποια πράγματα πιο συγκεκριμένα, κύριε Υφυπουργέ. Η εθελοντική συμφωνία δημιουργεί ένα θεωρημένο πλαίσιο και ρωτώ λοιπόν, με αυτά που λέει η εθελοντική συμφωνία, από τις 3-7 που υπογράφηκε -και εγώ είχα την ευθύνη της υπογραφής, πράγματι- συνέστησε επιτροπή διαλόγου και κοινωνικού ελέγχου το Υπουργείο; Διότι το λέει η συμφωνία, αν την υποστηρίζετε έπρεπε να είχατε κάνει.

Έλεγξε και εξασφάλισε ότι οι τσιμεντοβιομηχανίες θα έχουν ετήσιες εκθέσεις; Πού βρίσκεται η ετήσια έκθεση του ΤΙΤΑΝ; Αφού υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2019 η συμφωνία, έπρεπε τον Δεκέμβριο να κάνει ετήσια έκθεση. Την έχετε στα χέρια σας; Η κοινωνία την έχει στα χέρια της; Είναι στην εθελοντική συμφωνία αυτά γραμμένα.

Υπάρχει η πλατφόρμα μέτρησης επτά αέριων ρύπων; Γιατί με δική μας πρωτοβουλία εξασφαλίστηκε ότι θα μετράμε επτά αέριους ρύπους online και θα βλέπουν όλοι πολίτες και εμείς εδώ τις μετρήσεις. Αυτό σημαίνει περιβαλλοντική πολιτική. Υπάρχει αυτό σήμερα, κύριε Οικονόμου; Γιατί με βάση αυτά θα προχωρήσουμε τη συζήτηση.

Υπάρχουν μετρήσεις διοξινών και φουρανίων δώδεκα φορές τον χρόνο, όπως προβλέπει η  εθελοντική συμφωνία; Γιατί είπατε ότι την υποστηρίζετε. Κι εγώ την υποστηρίζω. Υπάρχουν λοιπόν αυτές οι μετρήσεις;

Υπάρχει μελέτη διασποράς αέριων ρύπων; Κύριε Πρόεδρε, η συμφωνία λέει ότι πρέπει να υπάρχει, να τη βλέπει η κοινωνία. Υπάρχει ενημέρωση, συμμετοχή και πλήρης διαφάνεια της δημοσιοποίησης για την τοπική κοινωνία; Πώς; Όταν ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια, από την πίσω πόρτα, για να υπάρχει αναξιοπιστία και ανησυχία;

Επόμενο ερώτημα, που λέει η εθελοντική συμφωνία, έγιναν έλεγχοι στο σημείο παραγωγής των δευτερογενών καυσίμων; Και θέλω να μου πείτε την πιο απλή ερώτηση: Πού παράγονται αυτά, κύριε Οικονόμου; Σε ποιο εργοστάσιο παράγονται να πάμε να τα ελέγξουμε; Σε ποια αναφέρεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΤΙΤΑΝΑ, γνωρίζετε; Την έχετε διαβάσει; Και ποιο εργαστήριο πιστοποιεί αυτόν τον έλεγχο;

Εγώ θέλω να σας πω κάτι που πετύχαμε εμείς, γιατί δεν πέτυχε το Υπουργείο. Μετά τη διαμαρτυρία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστολή για διακοπή της διαδικασίας, η οποία έγινε 26 Μαρτίου, μετά άνοιξε μία σελίδα ο ΤΙΤΑΝ, όπου έβαλε την ετήσια έκθεση. Και αφού κάναμε την ερώτηση, στη συνέχεια -αν δεν κάνω λάθος- στις 13 Μαΐου άνοιξε και την πλατφόρμα συνεχούς ενημέρωσης. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που εξαιτίας της πολιτικής των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζονται, προς όφελος της κοινωνίας, εργαλεία πληροφόρησης και διαφάνειας στην περιβαλλοντική πολιτική. Αλλά το ερώτημα είναι εσείς τι κάνετε, κύριε Οικονόμου; Όχι τι κάνουμε εμείς.

Απλό λοιπόν είναι το ερώτημα: Θα ανακαλέσετε τη διαδικασία; Θα ζητήσετε να γίνει δημόσιος διάλογος, όπως λέει η εθελοντική συμφωνία; Θα ανοίξουν τα θέματα της ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη; Και πέστε μου πιο ξεκάθαρα: Πού παράγονται αυτά τα υλικά; Γνωρίζετε τι λέει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Διότι εγώ γνωρίζω. Και θα πάρω τρίτη φορά τον λόγο για να σας ξεκαθαρίσω πόσο γνωρίζω. Και θέλω την απάντησή σας, κύριε Οικονόμου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Να αρχίσω από αυτά που αναφέρατε περί προσβολής της κοινωνίας για τη διαβούλευση στην περίοδο του κορωνοϊού κ.λπ.. Δεν υπάρχει καμία προσβολή της κοινωνίας. Σε όλη αυτήν την περίοδο η χώρα λειτουργούσε, όχι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά δεν σταμάτησαν τα πάντα ούτε πάγωσαν τα πάντα. Ψηφίστηκαν σχέδια νόμου στη Βουλή, προχώρησαν οι επενδύσεις. Δεν σταμάτησε η ζωή γενικώς. Σταμάτησαν οι διαδικασίες εκείνες οι οποίες ήταν απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν για να μην έχουμε τη διάδοση του κορωνοϊού. Τα υπόλοιπα λειτουργούσαν, αλλιώς θα είχαμε πεθάνει όλοι.

Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα παγώματος. Δεν είπε κανείς ότι θα παγώσουμε τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην περίοδο του κορωνοϊού. Και άλλες διαδικασίες προχώρησαν. Θα σταματούσαμε ειδικά τη συγκεκριμένη;

Εξάλλου, σας απάντησα και πάλι. Το γεγονός και μόνο ότι οι Δήμοι και τα Δημοτικά Συμβούλια και η Περιφερειακή Ένωση έβγαλαν ανακοίνωση, σημαίνει ότι και είχαν ενημερωθεί και μπόρεσαν να λειτουργήσουν και να συνεδριάσουν και να βγάλουν τα συμπεράσματα αυτά. Άρα, είναι αστείο να συζητάμε για την υποχρέωση να παγώσει το συγκεκριμένο πράγμα, όταν μια σειρά από άλλα παρεμφερή και σοβαρότερα ζητήματα λειτουργούσαν και προχωρούσαν.

Είπατε ότι βάζω λόγια στο στόμα σας. Δεν βάζω λόγια στο στόμα σας. Εγώ διαβάζω τη Συμφωνία αυτή, την οποία έχετε συνυπογράψει και επομένως θεωρώ ότι τα υποστηρίζετε και εσείς αυτά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει «στην κατευθυντήρια οδηγία…» και συνεχίζει «η παραγωγή ενέργειας από απόβλητα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία -στη μετάβαση- ειδικά σε χώρες με υψηλό ποσοστό ταφής όπως η Ελλάδα». Αυτό λέει.

Δεν λέει πουθενά ότι είναι η τελευταία μέθοδος που χρησιμοποιείται ιεραρχικά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τι λέτε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Η τελευταία μέθοδος που χρησιμοποιείται ιεραρχικά, η χειρότερη είναι η ταφή και άρα η καύση, δηλαδή το συγκεκριμένο -το λέω συνοπτικά καύση για να μην λέω την πλήρη ονομασία- είναι ανώτερη από την ταφή. Αντικαθιστά στη συγκεκριμένη περίπτωση την ταφή, άρα είναι κάτι που είναι απόλυτα συμβατό και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αυτά που έχετε συνυπογράψει και συνομολογήσει.

Ως προς το δεύτερο, σας απάντησα και προηγουμένως ότι η ίδια η Συμφωνία, την οποία υποστηρίζετε -και από ό,τι καταλαβαίνω, συμφωνείτε ακόμη με αυτή τη Συμφωνία- λέει ότι πρέπει να προχωρούν χωρίς εμπόδια οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό κάνουμε.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διαφάνεια;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία, αυτές οι διαδικασίες προχώρησαν και τώρα.

Τρίτον, ας έρθουμε στην ίδια τη Συμφωνία. Είπατε ότι θα έπρεπε στο τέλος του 2019 να έχει υποβληθεί ετήσια έκθεση και η έκθεση για το τι έχει γίνει την τελευταία τετραετία, έτσι δεν είναι; Το διαβάζω τουλάχιστον εδώ, στην ερώτησή σας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Πότε έγινε αυτή η Συμφωνία; Στις 3/7/2019. Μου έχει κάνει εντύπωση, πολλές φορές έχω έρθει στη Βουλή να απαντήσω σε ερωτήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για νομοθετήματα, συμφωνίες, δράσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Τότε τα θυμηθήκατε όλα! Δεν μπορούσατε να είχατε κάνει αυτή τη Συμφωνία ένα χρόνο πιο πριν, μισό χρόνο πιο πριν, δύο μήνες πιο πριν;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Οι υποχρεώσεις σας θα άλλαζαν; Οι ίδιες θα ήταν και σήμερα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Προφανώς θα μπορούσατε, αλλά δεν το κάνατε. Γιατί; Δεν ξέρω. Μήπως επειδή θεωρήσατε ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίζατε τις εκλογές ή για να βοηθήσετε τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές, θεωρώντας ότι αυτό είναι μια μη δημοφιλής επιλογή και δράση;

Εν πάση περιπτώσει, είναι περίεργο ότι όλα έγιναν τον Ιούλιο του 2019 και όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έρχεστε και μας εγκαλείτε τώρα γιατί αυτό που έγινε τον Ιούλιο του 2019 -δεν έχει κλείσει ακόμα χρόνος- δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του. Προφανώς, αυτό που έγινε τον Ιούλιο του 2019 για να εφαρμοστεί, πρέπει να περάσει αρκετός χρόνος γιατί περιλαμβάνει πάρα πολλές δράσεις. Αρκετές από τις δράσεις αυτές έχουν εφαρμοστεί, βρίσκονται σε διαδικασία και οι υπόλοιπες θα εφαρμοστούν με το timing το οποίο είναι εφικτό σε κάθε περίπτωση.

Τελειώνω με το εξής. Δεν θα καθυστερήσω. Συγγνώμη, ξέφυγα κι εγώ στο χρόνο. Πολύ σύντομα να αναφερθώ στις δύο προθεσμίες που είπατε. Όταν φέρνετε τον Ιούλιο του 2019 αυτή τη Συμφωνία, πότε περιμένετε ότι θα γίνει η έκθεση του πρώτου χρόνου; Δεν πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε, λογικά ενάμισης χρόνος; Εφόσον έγινε στα μέσα του 2019, ώσπου να εφαρμοστεί, να κινητοποιηθούν όλα τα πράγματα, το εύλογο για έναν λογικό άνθρωπο είναι στο τέλος του 2020, που θα έχει περάσει δηλαδή ένας κανονικός χρόνος, να ζητηθεί η ετήσια έκθεση.

Αυτό το οποίο είναι δε και πραγματικά περίεργο και αστείο, υπάρχει μια πρόβλεψη για δεύτερη έκθεση τετραετίας. Τότε γιατί ζητήθηκε η έκθεση τετραετίας;

Πρώτα από όλα, δεν λέει πουθενά η Συμφωνία ότι είναι αναδρομική η έκθεση. Δεν το λέει πουθενά. Αν θέλετε να είναι αναδρομική, θα έπρεπε να το βάλετε.

Δεύτερον, αν το λέει –αυτό είναι και το πνεύμα, δεν είναι η ουσία- θα έπρεπε να είχατε φροντίσει τότε, αφού λειτουργεί από το 2014 αυτή η μονάδα, αν θυμάμαι καλά, να ζητήσετε μια έκθεση για το τι έγινε εκείνη τη στιγμή, το ίδιο και για τον Βόλο.

Έρχεστε λοιπόν και ζητάτε πράγματα για τα οποία πραγματικά νομοθετήσατε την τελευταία στιγμή και μετά μας ζητάτε τα ρέστα για αυτό που νομοθετήσατε και είναι λάθος, είναι στραβό!

Ευχαριστώ.