ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλημέρα και καλό μήνα.
Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, ακόμα μία έκπληξη η παρουσία σας σήμερα. Η ερώτηση, κυρία Πρόεδρε, κατατέθηκε προς τον κ. Χατζηδάκη και αφορά σε ένα ζήτημα το οποίο έχει και ειδικότερη αναφορά στο θέμα της ενέργειας. Ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να μην έρθει ακόμα μια φορά, αλλά να μην έρθει ούτε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Θωμάς και να έρθει ο κ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αρμόδιος σε θέματα χωροταξίας. Δεν ξέρω αν ο κ. Χατζηδάκης θέλει να τιμωρήσει τον κ. Οικονόμου, εμάς ή τον κ. Θωμά. Αυτά θα τα δείξει ο ιστορικός του μέλλοντος.
Πάντως είστε εδώ, κύριε Οικονόμου, για να μας απαντήσετε ένα ερώτημα που αφορά την πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό της ενέργειας το οποίο είναι εκτός της δικής σας αρμοδιότητας.
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η πανδημία δημιούργησε καινούριες κοινωνικές συνθήκες, δημιούργησε αυτό που λέμε μια μεγάλη δυσκολία στην κοινωνία να ανταποκριθεί στις βασικές της ανάγκες, και την εργασία, αλλά και την παροχή των βασικών αγαθών. Και δυστυχώς την περίοδο της πανδημίας είδαμε να πολλαπλασιάζονται φαινόμενα αδυναμία πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για πολλές κοινωνικές ομάδες είτε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χρόνια ασθενείς, μακροχρόνια άνεργοι είτε πληττόμενες από την πανδημία κοινωνικές ομάδες, όπως το τραγικό περιστατικό να κόβει ο ΔΕΔΔΗΕ το ρεύμα σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως καταστηματάρχες και επιχειρηματίες που υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημία με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό.
Εμείς λοιπόν, στις 17 Μαρτίου ως ΣΥΡΙΖΑ πήραμε μια πρωτοβουλία και επικοινώνησα προσωπικά με τον κ. Χατζηδάκη και ζητήσαμε να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή ρεύματος την περίοδο της πανδημίας και να βρεθεί ένας τρόπος με δημοσιονομικό προφανώς εργαλείο η πολιτεία να καλύψει το κόστος για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και για τις πληττόμενες ομάδες είτε εργαζομένων είτε επιχειρηματιών αυτή την περίοδο. Διότι δυστυχώς ή αν θέλετε ευτυχώς έχει η πολιτεία μας τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες αυτές αυτήν την περίοδο. Δυστυχώς πλήττεται η κοινωνία και από την πανδημία.
Αλλά έρχεται η Κυβέρνηση να πολλαπλασιάσει το πλήγμα στην κοινωνία επιδεικνύοντας μία τραγική κοινωνική αναλγησία. Αντί, λοιπόν, να υλοποιήσει αυτήν την πρόταση και να την ενσωματώσει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός έρχεται και διευρύνει, εμβαθύνει, αν θέλετε, τα αποτελέσματα της κρίσης στην κοινωνία με λανθασμένες επιλογές που μεγεθύνουν το έλλειμμα πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας.
Ανακοινώνει δύο μήνες μετά –και εδώ είναι ένα βασικό πρόβλημα- το εργαλείο επανενεργοποίησης του λεγόμενου Ταμείου Επανασυνδέσεων που είχε ιδρύσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νομοθεσία, αν δεν κάνω λάθος, του 2017. Ανακοινώνει μία πολύ μικρή ενεργοποίηση, δηλαδή 1.250 ευάλωτα νοικοκυριά ή νοικοκυριά που πλήττονται από τις συνθήκες. Όμως διαπιστώνουμε ότι η κοινή υπουργική απόφαση για αυτήν την εξαγγελία σχεδόν δύο μήνες μετά, ενάμιση μήνα μετά, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
Δηλαδή τρεισήμισι μήνες μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας υπάρχει μόνο μία εξαπάτηση από τον κ. Χατζηδάκη, εξαγγελία Ταμείου Επανασυνδέσεων που δεν έχει υπουργική απόφαση εφαρμογής.
Ρωτάμε ακριβώς αυτήν τη στιγμή πού βρίσκεται αυτή η υπουργική απόφαση διότι πληθαίνουν τα περιστατικά, όπως το πρόσφατο της μητέρας άνεργης ξενοδοχοϋπαλλήλου στη Ρόδο, να κόβεται και το ρεύμα σε ανθρώπους και οικογένειες που πλήττονται από την πανδημία.
Το ερώτημα, λοιπόν, εμάς είναι πολύ ξεκάθαρο: Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για να βοηθήσει τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, να μην υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης αυτήν την κρίσιμη περίοδο, να μπορούμε να ενισχύσουμε το Ταμείο Επανασυνδέσεων, δηλαδή να δώσετε σε περισσότερες επανασυνδέσεις τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και να εκδοθούν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις γιατί χρειαζόμαστε συνολικά μέτρα για την κοινωνία και για τα αγαθό της ενέργειας; Και θα επανέλθω αν χρειαστεί κάτι στη συνέχεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ πολύ.
Χρησιμοποιήσατε μεγαλοστομίες, κύριε Βουλευτά, και βαριές εκφράσεις, όπως εξαπάτηση. Δεν θα χρησιμοποιήσω εγώ αντίστοιχες φράσεις, τουλάχιστον στην πρωτολογία.
Για να δούμε ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα. Η κρίση του κορωνοϊού στην Ελλάδα ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020. Όταν ξεκίνησε η κρίση κανείς δεν είχε ιδέα πόσο θα διαρκέσει, τι συνέπειες θα έχει και επομένως, τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος του οποίου οι διαστάσεις ήταν άγνωστες. Χρειαζόταν λοιπόν να αντιμετωπίσει κανείς το πρόβλημα με μια σοβαρότητα, όχι με «πυροτεχνήματα».
Τι έκανε το Υπουργείο; Έκανε πρώτα κάτι το οποίο δεν αναφέρεται στην ερώτηση, αλλά είναι το πιο σημαντικό. Εξασφάλισε ότι δεν θα έχουμε έλλειμμα προμήθειας στην αγορά και τους καταναλωτές όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα. Αυτό ήταν εξαιρετικά βασικό, γιατί αν είχαμε κάτι τέτοιο, θα κατέρρεε όλη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και όχι μόνο, αλλά και η καθημερινότητα. Αυτό επετεύχθη. Δεν υπήρχε κανένα τέτοιο πρόβλημα πραγματικά.
Θυμίζω την κατάσταση στην οποία ήταν η ΔΕΗ πριν από λιγότερο έναν χρόνο, όταν την παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση από τη δική σας, που ήταν τότε υπό κατάρρευση. Φανταστείτε αν δεν είχε αλλάξει τότε η κυβέρνηση και είχε καταρρεύσει η ΔΕΗ, τι θα είχε γίνει σήμερα, αν είχαμε μια τέτοια κρίση την οποία κανείς δεν περίμενε.
Παράλληλα, το δεύτερο σκέλος των προτεραιοτήτων του Υπουργείου ήταν να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά τα οποία έχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω χαμηλών εισοδημάτων ή άλλων ειδικών συνθηκών. Τι έκανε το Υπουργείο; Πρώτον, ζήτησε απ’ όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις των πολιτών. Αυτό έγινε, όλοι οι πάροχοι το έκαναν. Οι πολίτες λοιπόν πραγματικά διευκολύνθηκαν όσον αφορά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, ανακοινώσαμε επέκταση του ειδικού λογαριασμού του ΔΕΔΔΗΕ στις 18 Μαΐου για ευάλωτα νοικοκυριά, αυξήθηκε το δίχτυ προστασίας για τις ακραίες περιπτώσεις, όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θυμίζω τι γινόταν στο παρελθόν. Η κοινή υπουργική απόφαση στην οποία αναφερθήκατε θα εκδοθεί εντός των ημερών. Και αυτή η κοινή υπουργική απόφαση δεν ήταν κάτι που μπορούσε να γίνει στο πόδι, χρειαζόταν προετοιμασία και κυρίως, χρειαζόταν να έχουμε την πραγματική εικόνα του προβλήματος, των διαστάσεων και των προοπτικών.
Άρα λοιπόν αυτά που αναφέρατε για αναλγησία και επικοινωνιακά μέτρα δεν ισχύουν. Εμείς έχουμε πάρει πραγματικά μέτρα και έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό και δυνατόν μέσα στα συγκεκριμένα δεδομένα για να μην έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στους καταναλωτές.
Αναφερθήκατε και στη μητέρα στη Ρόδο. Φαντάζομαι αναφέρεστε στην κυρία η οποία ευχαρίστησε δημοσίως τον Πρωθυπουργό προχθές για την άμεση αντίδρασή του. Καλά κάνετε και το θυμίσατε, όντως αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά.
Ευχαριστώ πολύ. Θα συνεχίσω στη δευτερολογία.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, δεν αποφύγατε τα λάθη. Είναι λογικό, γιατί σας είπα ότι δεν είστε και αρμόδιος. Αλλά αφού λοιπόν ξεκινήσατε με το ότι η Κυβέρνηση εξασφάλισε την παροχή ενέργειας και καυσίμων, θα ήθελα να μου πείτε ποια άλλη χώρα στην Ευρώπη ή παγκοσμίως είχε πρόβλημα ενέργειας και καυσίμων αυτή την περίοδο.
Εγώ όμως θα σας πω ότι οι ρυθμιστικές αρχές στη Μεσόγειο είχαν εξασφαλίσει τη μη διακοπή ρεύματος σε καταναλωτές, δηλαδή άλλες κυβερνήσεις από τον Μάρτιο που εισηγηθήκαμε εμείς το μέτρο είχαν ήδη προλάβει να οργανώσουν τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και το καταθέσαμε και δημόσια.
Όμως εσείς ήρθατε και εξαγγείλατε τον Μάιο ένα μέτρο αναγκαίο για το ταμείο επανασυνδέσεων. Το είχε υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με δική του νομοθεσία. Είναι συγκεκριμένα στον ν. 4508/2017 για το οποίο δεν έχετε ακόμη βγάλει την υπουργική απόφαση.
Και, κυρία Πρόεδρε, γι’ αυτό βλέπετε να χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις. Ναι, κύριε Οικονόμου, είναι επικοινωνιακό παιχνίδι να παίζεις με την ανάγκη των συνανθρώπων που τους κόβουν το ρεύμα, να ανακοινώνεις δύο μήνες μετά την πανδημία στις 18 Μαΐου ότι θα υπάρχει ειδικός λογαριασμός και να έρχεστε σήμερα 1η Ιουλίου στη Βουλή και να τολμάτε να πείτε ότι δεν υπάρχει ακόμη υπουργική απόφαση εφαρμογής.
Δηλαδή, κυρία Πρόεδρε, να καταγραφεί. Πρώτη Ιουλίου δεν υπάρχει υπουργική απόφαση έστω για χίλια διακόσια πενήντα νοικοκυριά πώς θα συνδεθεί το ρεύμα. Είναι τραγικό, κύριε Οικονόμου, να το λέτε αυτό. Δεν είναι απλά κοινωνική αναλγησία, είναι πολιτική απάτη αυτό που κάνετε. Γιατί δεν είναι μόνο το επιτελικό μπάχαλο. Ανακοινώσατε κάτι πριν από δύο μήνες το οποίο δεν ξέρετε πώς θα εφαρμοστεί ακόμα; Αλλά παίζετε με την ανάγκη των ανθρώπων και χρησιμοποιείτε και λογοπαίγνια, τα οποία δεν σας αντιστοιχούν.
Λέτε λοιπόν «Η ΔΕΗ ήταν υπό κατάρρευση. Τι θα γινόταν σήμερα αν συνέχιζε η προηγούμενη Κυβέρνηση;». Θα σας πω εγώ. Πρώτον, δεν θα είχαν εφαρμοστεί στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν 500 εκατομμύρια άδικες αυξήσεις -500 εκατομμύρια από 1η Σεπτεμβρίου 2019 χωρίς λόγο- για να βγαίνετε τώρα και να λέτε ότι η ΔΕΗ θα έχει κέρδη.
Δηλαδή κόβετε το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν για να έχει κέρδη η ΔΕΗ; Και γιατί δε χρησιμοποιείτε σήμερα τη δυνατότητα ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας είναι στο μισό του κόστους πώλησης, για να βοηθήσετε την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά;
Διότι τώρα για να ξεκινήσουμε χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια. Μπορεί η ΔΕΗ σήμερα να παίξει τον ρόλο του ενεργειακού πυλώνα της χώρας. Έχει το μισό κόστος παραγωγής από το κόστος πώλησης. Άρα, μπορεί να ενισχύσει και την ελληνική βιομηχανία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά στα οποία κόβετε το ρεύμα. Εσείς όμως τέτοια ενεργειακή πολιτική κάνετε, αλλά δεν ενεργοποιείτε το ταμείο επανασυνδέσεων.
Πάντως, μπορώ να σας πω σίγουρα, κύριε Υφυπουργέ, ότι αν ήταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, πρώτον, η ΔΕΗ δεν θα είχε golden boys με πενταπλάσια αμοιβή απ’ αυτή που είχε πριν ο διευθύνων σύμβουλος –τα ξέρει καλά ο κ. Σκρέκας, ήταν τομεάρχης στο αντίστοιχο αντικείμενο-, δεν θα είχε ιδιωτικοποιημένο δίκτυο ενέργειας που ξεπουλάτε τώρα, όπως επίσης θα είχε ταμείο επανασυνδέσεων, γιατί θα είχε εφαρμοσμένη την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι πρέπει να σας πω ότι εμείς ενεργοποιήσαμε ένα εργαλείο για εξίμισι χιλιάδες νοικοκυριά σε μια περίοδο που υπήρχε θετικός δείκτης εργασίας, θετικός δείκτης ΑΕΠ, αλλά και ήμασταν μέσα στο μνημόνιο και μπορούσαμε ακόμη και τότε να δημιουργήσουμε το ταμείο επανασυνδέσεων.
Εσείς τώρα με αρνητικό δείκτη ανεργίας, αρνητικό δείκτη ΑΕΠ, χωρίς τους περιορισμούς του μνημονίου, έχετε μια υπουργική απόφαση που ακόμη τη γράφετε εδώ και τέσσερις μήνες μετά την πανδημία και ενώ οι άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα!
Και δεν μπορώ, κυρία Πρόεδρε, να μην πω κάτι για το θέμα της φιλανθρωπίας προς την κυρία αυτή την οποία χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ο κ. Οικονόμου.
Προσέξτε, εμείς το παράδειγμα της άνεργης ξενοδοχοϋπαλλήλου το βάλαμε γιατί θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα όλων των πολιτών η εργασία και η πρόσβαση στην ενέργεια. Εσείς θεωρείτε φιλανθρωπία και χατίρι το γεγονός ότι βρέθηκε δουλειά για μια κυρία, όμως εμείς μιλάμε για το αν θα έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στην εργασία και όλοι οι πολίτες πρόσβαση στην ενέργεια.
Και προφανώς, δεν μιλάμε για τους κακοπληρωτές και τους μπαταχτσήδες, γιατί κακοπληρωτές και μπαταχτσήδες είναι αυτοί με τους οποίους κάνετε εσείς συνήθως συμφωνίες για να ιδιωτικοποιήσετε τα δίκτυα και τα δώσετε τη ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και το δίκτυο φυσικού αερίου.
Άρα, εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, κύριε Οικονόμου. Η νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία δεν αντιλαμβάνεται ως κοινωνικό δικαίωμα την εργασία και την ενέργεια. Εμείς θεωρούμε ότι η εργασία και η αξιοπρεπής διαβίωση είναι δικαίωμα και αυτό το δικαίωμα σάς λέμε να ανακοινώσετε πώς θα εφαρμοστεί.
Τέσσερις μήνες στην πανδημία δεν ξέρουμε την υπουργική απόφαση, κανένας δεν έχει πάει στο ταμείο επανασυνδέσεων, κόβεται το ρεύμα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έχουμε πληθώρα περιστατικών στη Θεσσαλονίκη μακροχρόνια ανέργων, πασχόντων που χρειάζονται το ψυγείο για να έχουν τα φάρμακα και τους κόβουν το ρεύμα. Χρειάζονται «καλλιτέχνες» και κάνουν δικές τους επανασυνδέσεις κακώς, γιατί τους κόβουν το ρεύμα και δεν έχουν δουλειά, εξαιτίας της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη.
Και σας ρωτάω εσείς τι θα κάνετε. Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι κάναμε στη ΔΕΗ. Μειώσαμε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο τον δανεισμό από τη ΔΕΗ που μας παρέδωσε η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και ο παρακαθήμενος σε εσάς. Καλά είναι τα μυστικά να λέγονται, αλλά να λέγονται φωναχτά μέσα στην Αίθουσα όμως.
Εδώ λοιπόν χρειαζόμαστε κάτι συγκεκριμένο. Η ΔΕΗ σήμερα μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, όχι μόνο κέντρο αυξήσεων και διακοπών ρευματοδότησης. Έχει τη δυνατότητα σήμερα να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Και ζητάμε να μάθουμε τι μέτρα θα πάρετε συγκεκριμένα και τιμολογιακής πολιτικής, αλλά και κοινωνικής πολιτικής, διότι δυστυχώς, οι διακοπές ρευματοδότησης συνεχίζονται, κύριε Οικονόμου.
Έχετε να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο; Να μας πείτε συγκεκριμένα πότε θα βγει η υπουργική απόφαση και αν θα ενισχύσετε το ταμείο επανασυνδέσεων, διότι αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι αυξήσεις και ιδιωτικοποιήσεις που κάνει η δική σας Κυβέρνηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον κ. Φάμελλο. Μου έδωσε πολλά πατήματα. Δεν ξέρω σε τι θα προλάβω να απαντήσω απ’ όλα αυτά.
Πρώτον, μου κάνει εντύπωση που αναφερθήκατε στην νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι πρόσφατα ήταν ακραία νεοφιλελεύθερη. Ξαφνικά έγινε σκέτη. Αυτό είναι μια πρόοδος. Δεν ακούω τον τελευταίο καιρό το «ακραίο».
Είπατε για τις άλλες χώρες της Μεσογείου. Υπήρχε κανείς αυτοματισμός, επειδή, ας υποθέσουμε, στις άλλες χώρες δεν υπήρξαν τέτοια προβλήματα, θα γινόταν και στην Ελλάδα;
Για να γίνει αυτό, πρέπει κάποιος να ενεργήσει. Στην Ελλάδα ενήργησε η Κυβέρνηση. Το ότι το έκαναν και οι υπόλοιπες χώρες, καλά έκαναν, αυτό όμως…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θέλετε γι’ αυτό χειροκρότημα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): …δεν σημαίνει ότι αυτό που γίνεται στις άλλες χώρες, θα γίνει και σε εμάς. Θυμίζω το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που ήταν μέσα στην Ευρωζώνη, παρέμεναν στην Ευρωζώνη και εμείς φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, χάρη στην έξυπνη διαπραγμάτευση που είχατε κάνει τότε και στις μπλόφες.
Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός, το ότι επειδή κάτι γίνεται στο εξωτερικό, θα γίνει και στην Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση σοβαρή για να τα κάνει αυτά.
Για να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, διότι αναφερθήκατε σε μεγάλα λόγια κ.λπ.. Για να δούμε πόσες συνδέσεις κόπηκαν; Στην περίοδο από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 2020 υποβλήθηκαν από τους παρόχους στον ΔΕΔΔΗΕ περίπου εβδομήντα πέντε χιλιάδες αιτήματα για διακοπή απενεργοποίησης μετρητών παροχής. Από αυτά έγιναν δεκτά τα σαράντα οκτώ χιλιάδες. Τα υπόλοιπα απερρίφθησαν.
Στο ίδιο διάστημα εκτελέστηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου πενήντα χιλιάδες διακόσια αιτήματα επανασύνδεσης. Από αυτά τα σαράντα τρεις χιλιάδες περίπου αφορούσαν διακοπές που είχαν γίνει ακριβώς το προηγούμενο διάστημα, πάλι με αίτηση των παρόχων. Άρα, λοιπόν το 90% των διακοπών σε αυτήν την περίοδο επανασυνδέθηκε και στο υπόλοιπο 10% μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Άρα, λοιπόν αυτοί που πραγματικά δεν επανασυνδέθηκαν τελικά είναι πάρα πολύ λίγοι.
Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, από εκεί και πέρα, μεγάλα λόγια μπορεί να λέει οποιοσδήποτε για ανθρωπιστικές κρίσεις κ.λπ.. Να δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι αυτή.
Από εκεί και πέρα να δούμε και ορισμένα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Στις 17 Μαρτίου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πραγματοποιηθεί καμμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, στις 17 Μαρτίου, όταν δεν ξέραμε ακόμα ποια θα ήταν η πορεία της κρίσης του κορωνοϊού και όταν δεν ξέραμε επίσης τι συνολικά ποσά θα χρειαζόταν η χώρα για όλα τα πεδία και τους τομείς οι οποίοι θα θίγονταν.
Εσείς ξεχάσατε, νομίζω, τότε ότι το λεφτόδεντρο δεν υπάρχει πια και ξανασκεφτήκατε ότι μπορεί για ένα συγκεκριμένο πεδίο να αρχίσουμε να κόβουμε φρούτα από το λεφτόδεντρο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στο συγκεκριμένο πεδίο και να μην κάνουμε τίποτα για τα άλλα, διότι δεν υπήρχε καμία αίσθηση του πού ακριβώς θα φτάσει η κρίση.
Έπρεπε λοιπόν να προχωρήσουμε με προσοχή και με σωφροσύνη. Έγιναν όμως μέτρα και όπως σας απέδειξα, με τα στοιχεία που σας παρέθεσα, οι πραγματικές διακοπές ήταν ελάχιστες.
Υπάρχει επίσης στην ερώτηση –δεν ξέρω, μπορεί και να το είπατε- το εξής: «Η κοινωνική αναλγησία της Κυβέρνησης αποκρύπτει εξυπηρετήσεις ημετέρων» και υποθέτω αυτό συνδέεται και με αυτό που είπατε για απάτη.
Είναι δυνατόν εσείς να μιλάτε σήμερα, στη σημερινή συγκυρία, για εξυπηρετήσεις ημετέρων; Το «μαγαζί» έχει κλείσει. Το «μαγαζί» δεν κάνει πια εξυπηρετήσεις, γιατί βρίσκεται αλλού το «μαγαζί». Το να μιλάτε σήμερα, στη σημερινή συγκυρία, τις τελευταίες δέκα μέρες που έχει γίνει πασίγνωστο το τι έγινε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των κατά καιρούς συνεταίρων της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τι έγινε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το τι έγινε πραγματικά είναι προκλητικό, αλλά αν σας αρέσει, εμάς δεν μας πειράζει. Αυτό που θυμίζετε σε όλο τον κόσμο είναι το τι κάνατε εσείς.
Και για να πάω και σε ένα τελευταίο…
Με συγχωρείτε, κυρία Πρόεδρε, αλλά επειδή και ο κύριος Βουλευτής πήρε περισσότερο χρόνο, θα αναφερθώ και σε ένα σημείο ακόμα.
Έκανα πριν την ερώτηση τι θα γινόταν αν, παρ’ ελπίδα, κυβέρνηση σήμερα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και μου απαντήσατε διάφορα πράγματα. Θυμίζω τι έγινε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί πραγματικές κρίσεις.
Η πρώτη κρίση ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2015, που παραλίγο να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τρίτο μνημόνιο ήταν καταστροφικό και άχρηστο και οφείλεται στο πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε κανείς λόγος να επιβαρυνθεί η ελληνική οικονομία με 200 δισεκατομμύρια ακόμα πραγματικό κόστος όλης αυτής της ωραίας διαπραγμάτευσης. Προχώρησαν λοιπόν στο τρίτο μνημόνιο χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος.
Επίσης, μια άλλη εξαιρετικά επιτυχημένη διαχείριση κρίσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Μάτι. Το θυμόμαστε. Πλησιάζει η επέτειος. Και εκεί αποδείξατε πως όταν προκύπτει κάτι έκτακτο, τα αντανακλαστικά σας είναι εξαιρετικά και αντιμετωπίζετε κάθε πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Γι’ αυτό βάλατε Γενικό Γραμματέα …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Για να κλείσω, επαναλαμβάνω λοιπόν για το θέμα της ΔΕΗ, πως αν η ΔΕΗ τότε είχε χρεοκοπήσει, σήμερα η Ελλάδα όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού –και από πριν και λόγω του κορωνοϊού- θα ήταν σε δραματική κατάσταση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κάνατε κάτι για τους ανθρώπους;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Καταφέραμε να ανατάξουμε τη ΔΕΗ παρά την ελεεινή κατάσταση στην οποία την δώσατε και η ανάταξη της ΔΕΗ ήταν ένας από τους παράγοντες που επέτρεψε στη χώρα να κάνει αυτό που λέτε ότι έκαναν και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, δηλαδή να μην έχουμε πρόβλημα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.
Ευχαριστώ πολύ.