ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, η ερώτησή μας υποβλήθηκε γραπτά στις 22 Ιουνίου. Δεν  απαντήθηκε με τη γραπτή διαδικασία, για αυτό και επανερχόμαστε προφορικά. Είναι μία από τις σοβαρές επιπτώσεις του ότι αντιπεριβαλλοντικού νόμου, του 4685, για την οποία ανησυχούμε ότι θα ελεγχθούμε πολύ αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι πιθανή η καθυστέρηση της εκπόνησης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και της κύρωσης των προεδρικών διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας κατ’ αντιστοιχία των υποχρεώσεων της Οδηγίας 92/43 Το γνωρίζετε πολύ καλά. Είχατε συμμετάσχει και εσείς στον έντονο διάλογο που είχε γίνει εδώ στη Βουλή για τα συγκεκριμένα θέματα, τη λεγόμενη «ζωνοποίηση» των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των περιοχών. Θυμάστε ότι όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλος ο επιστημονικός κόσμος και εμείς είχαμε καταθέσει την έντονη αντίθεσή μας, διότι θεωρούσαμε ότι και αντιεπιστημονικό, αλλά και ανεφάρμοστο είναι αυτό το οποίο έχετε προτείνει.

Εσείς επιμένετε και με προσωπικούς όρους, επιστημονικούς. Όμως, το ερώτημα τώρα είναι πώς εφαρμόζεται αυτό το οποίο ψήφισε η Κυβέρνησή σας.

Γνωρίζετε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα θέματα οριοθέτησης περιοχών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Βρέθηκε η χρηματοδότηση. Προκηρύχθηκαν σε δύο φάσεις, αν δεν κάνω λάθος το 2016, όλες οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για όλη την Ελλάδα, 17,5 δισεκατομμύρια. Ανατέθηκαν, εγκαταστάθηκαν οι μελετητικές ομάδες και «τρέχει» αυτή τη στιγμή ένα πρόγραμμα που θα καλύψει σοβαρές υποχρεώσεις της χώρας και ως προς το περιβάλλον και ως προς την Ευρώπη. Και την ουσία, δηλαδή, της ποιότητας περιβάλλοντος, αλλά και τις υποχρεώσεις μας.

Όμως, ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος, ο 4685, αλλάζει τις προδιαγραφές. Αλλάζει το περιεχόμενο των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, γιατί αλλάζουν και τα σχέδια διαχείρισης και τα προεδρικά διατάγματα με βάση τη «ζωνοποίηση»,  την κατηγοριοποίηση χρήσεων την οποία εισαγάγατε εσείς και την υποστηρίξατε εδώ στη Βουλή.

Όμως, αυτό, πέρα από τη συμφωνία με την οικολογική επιστήμη, τις διεθνείς συμβάσεις, δημιουργεί νέες υποχρεώσεις σε μελέτες που έχουν ήδη ανατεθεί και έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Δηλαδή, υπάρχει φυσικό αντικείμενο και οικονομικό αντικείμενο. Μάλιστα, δεν είναι απλά ότι «τρέχουν» οι μελέτες και τα μελετητικά σχήματα, είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα καλύψει την υποχρέωση της χώρας μας, διότι έχουμε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια καθυστέρηση που, αν δεν κάνω λάθος, είναι από τον ν. 1650/1986 και από τον νόμο του 2011.

Αυτά, ας πούμε ότι τα είχαμε βάλει σε μια σειρά και είχαμε λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος.

Να πάω κατευθείαν στο δια ταύτα, γιατί ήδη ξεπέρασα τον χρόνο μου.

Με βάση τον νόμο -αν δεν κάνω λάθος είναι η παράγραφος 2 του άρθρου 47- προβλέπεται η απόφαση αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Άρα, τα ερωτήματα είναι τα εξής: Πρώτον, ποιο είναι το αρμόδιο όργανο. Δεύτερον, τι απόφαση θα βγει για την τροποποίηση των μελετών; Τρίτον, αυτή, όπως αναφέρει η παράγραφος 2 του άρθρου 47, θα τροποποιήσει και τις περιοχές; Διότι δεν έχετε δημοσιοποιήσει κατάλογο προστατευόμενων περιοχών σύμφωνα με την κατάταξη GR αλλά έναν γενικό χάρτη μόνο.

Και επειδή οι μονάδες διαχείρισης που εσείς τώρα θεσπίσατε, είναι διαφορετικές από τις περιοχές ευθύνης των ΕΠΜ, ρωτάμε τυπικά: Πώς θα εφαρμοστεί η παράγραφος 2 του άρθρου 47; Ποιο είναι το αρμόδιο όργανο; Πότε θα ανακοινωθούν οι περιοχές; Πότε θα τροποποιηθούν οι προδιαγραφές; Πότε θα λάβετε την εξουσιοδοτική διάταξη νόμου; Διότι δεν έχουμε βρει μέχρι στιγμής να υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη για Υπουργό έτσι έστω να βγει υπουργική απόφαση.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, να μας πείτε αν θα αλλάξει η ομαδοποίηση των μελετών, αν θα αλλάξει η κατάταξη των περιοχών μεταξύ των μελετών και των μονάδων διαχείρισης, αν θα τροποποιηθούν οι συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και των μελετητικών γραφείων για να ενσωματωθούν οι προβλέψεις του 4685.

Επί της ουσίας το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι αυτό που νοιάζει όλους μας: Πότε θα ολοκληρωθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και θα προκύψουν τα προεδρικά διατάγματα, για να μην έχουμε ούτε πρόστιμο, ούτε καθυστέρηση στο περιβάλλον; Αυτό ενδιαφέρει και παρακαλώ για την απάντησή σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αρχίζω από το πρώτο ερώτημα για την έκδοση απόφασης. Δεν πρόκειται να τροποποιηθούν οι περιοχές των ΕΠΜ στο πλαίσιο των απαιτήσεων του περιβαλλοντικού νόμου. Δεν θα διαφοροποιηθούν αυτές. Επίσης, οι όποιες μελλοντικές προδιαγραφές δεν επηρεάζουν τις μελέτες που ήδη «τρέχουν». Αυτές θα συνεχίσουν με τις σημερινές προδιαγραφές. Θα επανέλθω, όμως, στο ποιες προδιαγραφές είναι οι σημερινές και τι ελλείψεις είχαν. Οι ελλείψεις αυτές, φυσικά, θα αντιμετωπιστούν. Δεν χρειάζεται, όμως, να αλλάξουν οι προδιαγραφές. Προβλέπεται ήδη από τη σύμβαση.

Όσον αφορά το με ποια εξουσιοδότηση θα μπουν οι νέες προδιαγραφές, θα σας πω το εξής: Με την ίδια εξουσιοδότηση που είχαν βγει και οι παλιές. Με ποια εξουσιοδότηση είχαν βγει οι παλιές; Υπάρχει μια απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος. Δεν θυμάμαι αν ήταν με δική σας υπογραφή ή του κ. Σταθάκη. Μπορεί και των δυο ενδεχομένως. Υπάρχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή διαδικασία μέσω της οποίας μπορούν να βγουν. Μπορεί να αλλάξει αυτό, αλλά ήδη υπάρχει η διαδικασία που καλύπτει.

Δεύτερον, η ομαδοποίηση των περιοχών NATURA, στις οποίες αναφερθήκαμε, δεν αφορά τροποποίηση των ορίων τους, ούτε επηρεάζει τις ίδιες μελέτες. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε, είναι να μειώσουμε τον αριθμό των υπουργικών αποφάσεων για τα διαχειριστικά σχέδια, να είναι λιγότερες οι υπουργικές αποφάσεις. Τα ΠΔ θα είναι ίδια στον αριθμό. Οι υπουργικές αποφάσεις, όμως, θα είναι λιγότερες με κάποια ομαδοποίηση, έτσι ώστε να χρειαστεί να εκδοθούν λιγότερες αποφάσεις. Περί αυτού πρόκειται. Δεν έχει, δηλαδή, σχέση με τις μελέτες τις ίδιες.

Από εκεί και πέρα, όντως θα πρέπει να αλλάξουν οι συμβάσεις των μελετών που «τρέχουν». Όχι οι προδιαγραφές. Οι συμβάσεις. Για ποιο λόγο; Ο ν.1650, όπως ισχύει, αναφέρει ρητώς ότι με τα προεδρικά διατάγματα πρέπει να καθοριστούν  χρήσεις γης. Το έχω πει επανειλημμένα. Καμιά φορά κάποιοι το ξεχνούν, αλλά το λέει ρητώς ο νόμος από το 2011. Αναφέρει ότι τα ΠΔ πρέπει να προσδιορίσουν χρήσεις γης και όρους δόμησης. Αυτό λέει. Το ίδιο πράγμα λένε και οι συμβάσεις των μελετητών, ότι πρέπει, δηλαδή, να προσδιοριστούν χρήσεις γης και όροι δόμησης.

Αυτό που δεν είχε αναφερθεί πουθενά στις συμβάσεις ή στο υπόλοιπο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, είναι το για ποιες χρήσεις γης μιλάμε, για ποιες κατηγορίες χρήσεων. Εφόσον δεν αναφερόταν σε κάτι άλλο, το εύλογο και λογικό συμπέρασμα είναι ότι αναφέρεται στις ήδη προβλεπόμενες από τη νομοθεσία. Δεν έλεγε κάτι άλλο. Αν δεν είναι οι ίδιες προβλεπόμενες από τη νομοθεσία, τότε θα έπρεπε να εγκριθεί και δημοσιοποιηθεί ένας νέος κατάλογος, με βάση τον οποίον θα έπρεπε, με κάποιες άλλες χρήσεις, να προχωρήσουν αυτές οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Ούτε, όμως, υπήρξε κάποιος υπαινιγμός, ούτε δημοσίως, ούτε στις συμβάσεις.

Άρα, οι μελετητές όφειλαν, με ό,τι προέβλεπε η εκάστοτε νομοθεσία για τις χρήσεις γης -τώρα είναι το ΠΔ 59, όπως έχει διαμορφωθεί, παλιότερα με άλλα νομοθετήματα- να εφαρμόσουν αυτές τις χρήσεις στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αυτό που αναφέρετε -και το έχετε ξαναπεί- ότι αυτές είναι χωροταξικές χρήσεις, είναι μια μόνιμη σύγχυση. Κάποιοι σας έχουν παραπληροφορήσει.

Κοιτάξτε να δείτε, οι χρήσεις γης, ως μηχανισμός χωρικής οργάνωσης, δεν είναι ούτε χωροταξικός, ούτε περιβαλλοντικός, ούτε πολεοδομικός. Είναι ένα χωρικό εργαλείο με το οποίο καθορίζεται, ανεξάρτητα από το είδος της περιοχής, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και αν αυτό που επιτρέπεται με ποιους όρους επιτρέπεται. Αυτή είναι η μεθοδολογία του εργαλείου χρήσεων γης. Η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται οπουδήποτε.

Αυτό το οποίο διαφοροποιείται, προφανώς, είναι ότι ανάλογα με το είδος της περιοχής -τις ευαισθησίες της και τα χαρακτηριστικά της- ορίζουμε διαφορετικές συγκεκριμένες χρήσεις γης εκεί μέσω των σχεδίων. Αυτό είναι προφανές. Άλλη χρήση γης θα οριστεί κάπου όπου η περιοχή προσφέρεται για υψηλό τουρισμό, άλλη χρήση γης σε μια περιοχή στην οποία απαιτείται ισχυρή προστασία των προστατευόμενων ειδών. Αυτό, όμως, αφορά την επιλογή των συγκεκριμένων χρήσεων και των όρων τους. Μεθοδολογικά έχουμε πάντα το ίδιο. Πρέπει να ορίζεις τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Αυτό ακριβώς κάνουν και οι λίγες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που είχαν εγκριθεί μέχρι σήμερα από το παρελθόν. Και δεν τις αλλάξατε.

Περί αυτού πρόκειται, λοιπόν.

Εφόσον, λοιπόν, εσείς ποτέ δεν είχατε υπαινιχθεί ή προχωρήσει σε κάτι πιο συγκεκριμένο για διαφορετικές χρήσεις γης, πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε φορά αυτές που προβλέπει νομοθεσία. Το ίδιο γίνεται στη Γαλλία, το ίδιο γίνεται στην Ιταλία, το ίδιο γίνεται στην Πολωνία, το ίδιο γίνεται στη Βενεζουέλα. Στη Βενεζουέλα οι χρήσεις γης που χρησιμοποιούνται στις περιοχές προστασίας και στις υπόλοιπες περιοχές, είναι ακριβώς οι ίδιες. Το λέω επειδή έχετε μια συμπάθεια, όχι εσείς προσωπικά. Ίδιες είναι σε όλο τον κόσμο. Οι ίδιες χρήσεις γης χρησιμοποιούνται από άποψη μεθοδολογίας. Η επιλογή των χρήσεων, σε συγκεκριμένη κάθε φορά περιοχή, εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Θα συνεχίσω στην δευτερολογία μου επί του ίδιου θέματος.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ:  Κύριε Υφυπουργέ, θα κρατήσω το επίπεδο. Σας το λέω εκ των προτέρων. Δεν θα μπλέξω στη συζήτηση το τι χρήσεις γης έχει η Βενεζουέλα. Πρέπει να τιμήσετε και τον πανεπιστημιακό ρόλο και τον πολιτικό ρόλο που έχετε.

Εμείς μιλάμε για την Ελλάδα τώρα και σας ρώτησα κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Δεν κατάλαβα την απάντηση και θα ήθελα, σας παρακαλώ πολύ, να επανέλθετε επί του συγκεκριμένου που σας ρώτησα.

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 47 διαφωνήσαμε όλοι. Θεωρούμε ότι είναι αντιεπιστημονικό αυτό που λέτε για τη «ζωνοποίηση». Δεν θα μπλέξουμε σ’ αυτή τη συζήτηση σήμερα. Σήμερα θα κριθείτε γι’ αυτό που εσείς νομοθετήσατε, όχι για τη δική μας άποψη. Λέει: «Η περιοχή που καλύπτει κάθε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η διαδικασία σύνταξης και έγκρισης, όπως και οι προδιαγραφές των ΕΠΜ, ορίζονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Έχουν τροποποιηθεί οι προδιαγραφές -εσείς το επιλέξατε, εγώ θεωρώ ότι είναι λανθασμένο και επιστημονικά αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα- και έχει επέλθει αλλαγή στα κεφάλια 4 και 5 των ΕΠΜ, αν δεν κάνω λάθος, που αφορά τη «ζωνοποίηση» και τα σχέδια διαχείρισης. Έχετε ένα μείγμα, όπως νομίζατε εσείς -λανθασμένο κατ’ εμέ- έχετε μία πρόταση δική σας με την οποία οργανώνονται οι χρήσεις γης στις περιοχές αυτές όχι με βάση τις ανάγκες του προστατευόμενου αντικειμένου, αλλά με βάση την από τα πάνω νομοθέτηση.

Το επιλέξατε. Δεν το σχολιάζω. Δεν θέλω να μπλέξουμε τη συζήτηση. Σας ερωτάμε κάτι πάρα πολύ απλό. Είπατε ότι δεν θα αλλάξουν οι προδιαγραφές, ενώ αλλάξατε τις προδιαγραφές με τον ν. 4685. Για ποιον λόγο θα αλλάξουν οι συμβάσεις, αφού δεν θα αλλάξουν οι προδιαγραφές;

Να επανέλθουμε, λοιπόν, στην αρχική ερώτηση; Η ανησυχία μας, κύριε Υπουργέ, είναι ότι με τον ν. 4685 πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα θα καθυστερήσουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, άρα τα Προεδρικά Διατάγματα, άρα η Ελλάδα θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, άρα θα είστε υπεύθυνος και για ένα ακόμα πρόστιμο της Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία έχει πολλά στην καμπούρα της τέτοια.

Όμως, να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο. Εμείς δεν θέλουμε να πάει η Ελλάδα σε πρόστιμο. Θέλουμε να έχουμε προστασία στις περιοχές NATURA.  Σας το επισημαίνουμε λοιπόν και να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο. Πρώτον, θα αλλάξουν οι προδιαγραφές; Ο ν. 4685 το ζητάει. Δεύτερον, θα αλλάξει το οικονομικό αντικείμενο; Τρίτον, πού θα βρείτε τα λεφτά για να αλλάξετε το οικονομικό αντικείμενο, τις διαχειριστικές αρχές και το ΕΠΠΕΡΑΑ που απολύτως καθορισμένα; Ανησυχούμε ότι δεν θα τα λύσετε, άρα δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Θα σας πω συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε κι εδώ σε εμάς. Είναι μια ευκαιρία σήμερα. Πείτε μας αν θα υπάρχει τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης, γιατί μιλήσατε για αλλαγή σύμβασης χωρίς αλλαγή προδιαγραφών. Δεν το ξέρει αυτό ο τεχνικός κόσμος. Σας το λέω και ως μελετητής και ως σύμβουλος. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πώς θα αλλάξετε τη σύμβαση χωρίς να αλλάξει το αντικείμενο και οι προδιαγραφές;

Θα αλλάξει το φυσικό αντικείμενο; Αυτό θα συμπαρασύρει αλλαγή του οικονομικού αντικειμένου; Πού θα βρεθούν τα λεφτά, αφού είναι το ΕΠΠΕΡΑΑ απολύτως συγκεκριμένο. Η διαχειριστική αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ και του ΕΣΠΑ τα γνωρίζει αυτά που λέτε;

Αν αλλάξουν όλα αυτά, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί, γιατί βλέπω ότι θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 -δηλαδή σε τρεις μήνες αν βγάλετε και τον Αύγουστο- να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο που αναφέρεται στη ζωνοποίηση περιοχών και στα μέτρα διαχείρισης, αλλά και στη διαβούλευση ειδικής περιβαλλοντικής με τους επιστημονικούς, κοινωνικούς και τοπικούς εταίρους.

Εκ τούτου λοιπόν εγώ κρίνω ότι αυτά δεν προβλέπετε να τα κάνετε, κύριε Υπουργέ, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Άρα αλλάζει και το χρονοδιάγραμμα και αν πάμε σε αλλαγή σύμβασης –που θέλει έγκριση από το ΕΣΠΑ, που θέλει πόρους, αλλαγή φυσικού αντικειμένου-, έχετε τουλάχιστον έναν χρόνο γραμμένο καθυστέρησης. Τουλάχιστον.

Γι’ αυτό σας γράφουμε αναλυτικά στην ερώτηση. Και αναρωτιέμαι μήπως δεν απαντήσατε γραπτά, γιατί δεν μπορείτε να απαντήσετε γραπτά; Μήπως τελικά ήταν στο πόδι γραμμένος ο ν. 4685; Μήπως θέλετε να αντέξετε την πρόκληση να μας απαντήσετε γραπτά για όλα αυτά που σας ερωτώ; Συγκεκριμένα. Φυσικό αντικείμενο, χρονοδιάγραμμα, αλλαγές συμβάσεων, διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, έγκριση από τη διαχειριστική αρχή.

Επίσης, να μας πείτε πότε θα τελειώσουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί έτσι όπως μου τα είπατε στην απάντηση, που είπατε αλλαγή της σύμβασης, υποπτεύομαι ότι πρέπει να βρείτε και νέα χρηματοδότηση. Αυτό είναι αδιέξοδο. Θα μπλέξουμε με αυτήν την ιστορία.

Και επειδή δεν θέλω να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για καθυστέρηση της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θέλω να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για νέο πρόστιμο, σας το λέω, θα έχετε και προσωπική ευθύνη, διότι βλέπω ότι δημιουργούνται και διαχειριστικά προβλήματα και μάλλον τροποποιήσεις συμβάσεων, άρα όλο το έργο των ΕΠΜ τινάζεται στον αέρα.

Τελικά, δεν είναι μόνο ότι δεν θέλετε να έχετε φορείς διαχείρισης, δεν θέλετε να έχετε δασικούς χάρτες, ακόμα και την εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαδικασία των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών με τα Προεδρικά Διατάγματα θα την διακόψετε; Θα αλλάξετε συμβάσεις και σε αυτό; Άρα, ούτε ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες δεν θα έχει η Ελλάδα;

Αποκαλύπτετε με την πρώτη απάντησή σας, κύριε Οικονόμου, και ότι δεν ξέρατε τι νομοθετούσατε στο 4685, αλλά και ότι σταματάτε τη διαδικασία των ΕΠΜ και αλλάζετε συμβάσεις.

Θα ήθελα λίγο πιο συγκεκριμένη, ρητή όμως, και εφαρμόσιμη απάντηση. Όχι για τη Βενεζουέλα, για όνομα του Θεού! Να κρατήσουμε τη σοβαρότητά μας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν μίλησα μόνο για τη Βενεζουέλα. Μίλησα για τη Γαλλία, την Ιταλία και αυτό το έκανα επειδή στο κείμενο της ερώτησης επαναφέρατε πάλι το θέμα των χρήσεων γης. Εσείς το επαναφέρατε και εγώ απάντησα. Αν δεν θέλατε να απαντήσω επ’ αυτού του θέματος, να μην το είχατε επαναφέρει.

Να ξεκινήσουμε από το τέλος για το πότε θα τελειώσουν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Οι μελέτες της πρώτης φάσης θα τελειώσουν το πρώτο εξάμηνο του 2021 και οι μελέτες της δεύτερης φάσης θα τελειώσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Δεύτερον, για το θέμα του πρόσθετου οικονομικού αντικειμένου και για τις αναθεωρήσεις του χρονοδιαγράμματος έχει συζητηθεί το θέμα εκτενώς με τη διαχειριστική αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ και έχουν βρεθεί λύσεις. Θα δείτε ποιες είναι, σας το βεβαιώνω όμως ότι έχουν βρεθεί λύσεις.

όμως, επί της ουσίας λίγο, για τις καθυστερήσεις. Στην περίοδο της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ η ένταξη του έργου των ΕΠΜ έγινε το 2016 και το ξεκίνημα έγινε το 2019. Άρα, η όποια καθυστέρηση ανάγεται στο παρελθόν. Και έχουν απαντήσει ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, τον Αύγουστο αν θυμάμαι καλά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν εξηγήσει αυτά τα πράγματα. Η απάντηση ήταν πειστική, αλλά κάλυπτε και την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα λοιπόν, διαχρονικά υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στον καθορισμό χρήσεων γης και στις περιοχές NATURA. Ασφαλώς, υπάρχουν μια χρονικά, ευθύνονται πολλοί, αλλά μέσα σε αυτούς είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς θα το είχε ξεκινήσει νωρίτερα, δεν θα το ξεκινούσε το 2019, θα το ξεκινούσε το 2015, το 2016.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να μην έκανε διαγωνισμό για τις μελέτες;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Προφανώς με διαγωνισμό. Αυτό έλειπε να το κάνατε χωρίς διαγωνισμό!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Γι’ αυτό έγιναν οι συμβάσεις.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να ξεκινήσει το 2019; Τέσσερα χρόνια μετά; Όχι. Αν χρειάζονται τέσσερα χρόνια για να κάνεις έναν διαγωνισμό,

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δύο ήταν, κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Καταλαβαίνετε ότι υπερβάλλετε.  Αν χρειάζονται τέσσερα χρόνια για έναν διαγωνισμό, θα έπρεπε να χρειάζονται πάντα, για όλους τους διαγωνισμούς.

Δεν ήταν μόνο ο διαγωνισμός. Η όλη καθυστέρηση την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε μια ολόκληρη τετραετία. Και τελικά το πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε και ξεκίνησε, ξεκίνησε με τελείως ελλιπείς προδιαγραφές.

Ο ίδιος ο σύμβουλος συντονιστής του προγράμματος, που επί της δικής σας Υπουργίας είχε αναλάβει το έργο, μας είπε ότι αντιλήφθηκε με τις επεξεργασίες που έκανε ότι υπάρχουν σημαντικά θεσμικά θέματα στις προδιαγραφές και στο όλο πλαίσιο του προγράμματος των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, τα οποία απαιτούν ρύθμιση, ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο επίπεδο ευελιξίας των αναδόχων κ.λπ.

Ένα από τα προβλήματα ήταν ότι υπήρχε μια λογική μαζικών απαγορεύσεων που δεν συνάδει με το πνεύμα των δύο βασικών κοινοτικών οδηγιών, οικοτόπων και πτηνών, και ότι θα έπρεπε να είναι δυνατόν σε κάποιες περιπτώσεις να επιτρέπονται οι ανθρωπογενείς χρήσεις. Μεταξύ των άλλων προβλημάτων που επισημαίνει ο σύμβουλος που εσείς είχατε επιλέξει, αναφέρει ότι το πλαίσιο ήταν προβληματικό και γι’ αυτό ζήτησε από τη σημερινή Κυβέρνηση να προβούμε σε νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες ήταν απαραίτητες για την επιτυχή ολοκλήρωσή του έργου. Αυτό λοιπόν κάναμε.

Από εκεί και πέρα, γυρίζοντας πάλι στις χρήσεις γης και στις προδιαγραφές, όσον αφορά τις προδιαγραφές σας ανέφερα και προηγουμένως ότι δεν υπήρχε πουθενά μια επεξήγηση για το ποιες χρήσεις έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Αναφέρονται οι χρήσεις γης, οι προδιαγραφές μιλάνε για χρήσεις γης, αλλά πουθενά δεν έχουν εξηγήσει ποιος κατάλογος πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτό δεν είναι θέμα αλλαγής των προδιαγραφών, είναι θέμα αποσαφήνισης μιας προφανούς ελλείψεως. Η αποσαφήνιση έχει γίνει με τον νόμο και τον νόμο θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μελετητές.

Το γεγονός ότι ενώ, όπως σας ανέφερα, η μεθοδολογία χρήσεων γης είναι παντού ίδια -η μεθοδολογία καθορισμού όχι το είδος των χρήσεων γης-, στις ομάδες μελέτης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών υπήρχαν μόνο βιολόγοι, δασολόγοι. Δεν υπήρχε κανείς επιστήμονας που να έχει σχέση με τις χρήσεις γης, δηλαδή πολεοδόμοι και χωροτάκτες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις άλλες μελέτες. Στις πολεοδομικές και χωροτακτικές μελέτες υπάρχει και περιβαλλοντολόγος. Δεν σημαίνει ότι είναι περιβαλλοντική μια χωροταξική μελέτη, αλλά υπάρχουν αντικείμενα που απαιτούν τη γνώση του περιβαλλοντολόγου.

Έτσι λοιπόν, και στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες τις δικές σας θα έπρεπε να υπάρχουν πολεοδόμοι και χωροτάκτες που έχουν εμπειρία στην εφαρμογή της μεθόδου των χρήσεων γης. Αυτό δεν υπήρχε.

Ο λαλίστατος, κατά τον τελευταίο χρόνο, ΣΕΠΟΧ το είχε πει κατ’ ιδίαν σε συνάντηση με την κ. Καβατσέα, την Γενική Γραμματεία, ήμουν κι εγώ μέλος της δίκης και την είχα δει. Μας είχε πει η κ. Καβατσέα ότι ήταν όντως λάθος, αλλά φταίει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου. Η έλλειψη αυτή δυσκολεύει πάρα πολύ την ορθή υλοποίηση αυτού που προβλέπουν οι ίδιες οι προδιαγραφές.

Αυτά λοιπόν πρέπει να λυθούν. Αν δεν λυθούν αυτά, θα τιναχτεί το έργο στον αέρα στην πράξη, όχι από την άποψη του χρονοδιαγράμματος, από την άποψη του αποτελέσματος. Αν έχουμε χρήσεις γης, όρους δόμησης και μέτρα διαχείρισης, τα οποία δεν προάγουν ούτε τη βιώσιμη ανάπτυξη ούτε την προστασία των προστατευόμενων αντικειμένων, θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.

Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Θα πάρουμε λοιπόν, όλα τα αναγκαία μέτρα με τα οποία θα ολοκληρωθεί εγκαίρως ένα πρόγραμμα που ούτως ή άλλως έχει καθυστερήσει πάρα πολύ διαχρονικά, εγκαίρως αλλά και σωστά.

Ευχαριστώ πολύ.

Print Friendly, PDF & Email