Πρακτικά συζήτησης επίκαιρης ερώτησης Σ. Φάμελλουγια τις νέες ΝΟΜΕ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ που είστε εδώ. Το λέω αυτό, γιατί δυστυχώς έχουμε έξι μήνες να σας δούμε να απαντάτε σε ερωτήσεις και μέχρι τώρα έχουμε καταθέσει, κυρία Πρόεδρε, είκοσι οκτώ γραπτές ερωτήσεις μέχρι τέλος Απριλίου, από τις οποίες απ’ ότι βλέπω δώδεκα απαντήθηκαν ως επίκαιρες, γιατί δεν απαντήθηκαν γραπτά, δέκα απαντήθηκαν εκπρόθεσμα και τρεις ακόμα περιμένουμε να απαντηθούν.

Μέσα σε όλα αυτά, που δεν τα λέτε ικανοποιητικά για το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας μας, βλέπω ότι ακόμη εκκρεμούν και πολλές αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων για την ανακύκλωση, για την ύδρευση, για το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ. Είναι γεγονός ότι κάτι πρέπει να αλλάξετε, όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την παρουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μιας και δεν είναι μόνο αυτά. Είδαμε ότι απουσίαζε το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τη συζήτηση για τον τραγικό νόμο του τουρισμό, όπου επιχειρήθηκε με τρία άρθρα να αλλάξουν τα σημαντικά στοιχεία της δασικής πολιτικής. Και αν δεν το αντιλαμβανόταν η Αντιπολίτευση, δεν θα το είχε καταλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τελικά, αποσύρθηκαν τα μισά.

Πρέπει να σας πω, ακόμη, κύριε Υπουργέ, ότι και αύριο υπάρχει ένα άρθρο  στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναφέρεται στους φορείς προστατευόμενων περιοχών, τους οποίους καταργήσατε. Είναι το άρθρο 4. Μήπως μπορείτε να προσέχετε λίγο τι υπογράφετε πριν να δώσετε την έγκρισή σας σε νομοσχέδια άλλων Υπουργείων που αναιρούν τη μισή περιβαλλοντική πολιτική;

Έρχομαι, όμως, στα θέματα για τα οποία σας ρωτώ. Είναι γεγονός ότι όντας πολύ συνεπής στη λογική σας ότι είναι πιο σημαντική η επικοινωνία από την ουσία, κάτι που υπηρετεί και ο Πρωθυπουργός εξάλλου, είχατε ένα κορυφαίο επικοινωνιακό σόου καταστροφολογίας από την αρχή της θητείας σας, σχετικά με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με ακραίες δηλώσεις για τις ευθύνες μας, όσον αφορά τα ΝΟΜΕ με έναν προφανή στόχο, να κρύψετε τον εκνευρισμό σας, γιατί ακυρώσαμε τη «Μικρή ΔΕΗ», κάναμε τη ΔΕΗ με μικρότερο δανεισμό, δεν βάλαμε αυξήσεις στα τιμολόγια, σώσαμε τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΠΑ και πάρα πολλούς φορείς που τώρα ξεπουλάτε και για να καλύψετε ότι έρχεστε να υλοποιήσετε το μνημόνιο του 2014 χωρίς δικαιολογία χρεοκοπίας, να πουλήσετε το αέριο,  να πουλήσετε το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας και να δώσετε άδικες αυξήσεις στο σύνολο των Ελλήνων παραγωγών, επαγγελματιών, βιομηχανιών και πολιτών.

Τον Σεπτέμβρη του 2019, όμως, με πολύ σκληρές δηλώσεις μέσα στη Βουλή, μας είπατε ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα με έναν ξεδιάντροπο τρόπο, ότι είμαστε βιομηχανία ψεμάτων. Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δηλώσατε με ένα μελοδραματικό συναισθηματικό ύφος, που το χρησιμοποιείτε πολύ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει συμφωνία με την Κομισιόν το 2015 για τα ΝΟΜΕ, ότι θέλαμε να μειώσουμε τη ΔΕΗ στο 50% της παραγωγής παρότι την μειώσαμε, κάτι που ήταν ψευδές, ότι δεν επιτρέπει η συνείδησή σας να επιβάλλετε ΝΟΜΕ.

Δεν είπατε τίποτα όμως για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», παρότι σας ρωτήσαμε. Σας ρώτησα κι εγώ προσωπικά στον τότε νόμο για τη ΔΕΗ-ΔΕΠΑ και τον υπόλοιπο εκσυγχρονισμό, του ξεπουλήματος, αν συζητάτε με τους θεσμούς για να επιβάλλετε νέα ΝΟΜΕ και αναθεωρημένα μέτρα θεραπείας. Δεν απαντήσατε, κύριε Υπουργέ.

Ξαναβρήκαμε σε άλλη έκθεση εποπτείας τον Φεβρουαρίου του 2020, που είναι ο μόνος τρόπος από τον οποίο ενημερώνεται τελικά η ελληνική κοινωνία και όχι από εσάς, την επανάληψη από την Κομισιόν ότι συζητάτε για κάτι τέτοιο. Πάλι, δεν είπατε τίποτα.

Τελικά, κυρία Πρόεδρε, στις 20 Μαΐου βρίσκουμε στην αναθεωρημένη έκθεση ότι η Ελλάδα συζητάει με την Κομισιόν επιλογές που θα επιτρέψουν στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να την ανταγωνιστούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στην υφιστάμενη λιγνιτική παραγωγή. Άρα συζητάτε για νέα ΝΟΜΕ, κύριε Χατζηδάκη.

Το ερώτημα είναι το εξής: Αν εμείς εξυπηρετούσαμε συμφέροντα δεσμευόμενοι από τις δικές σας δεσμεύσεις του δευτέρου μνημονίου -γιατί τα ΝΟΜΕ είναι δουλειά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μανιάτη- εσείς τώρα ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;

Θα προτιμούσαμε, όμως, πρώτα απ’ όλα, να μας πείτε, αν διαπραγματεύεστε νέα ΝΟΜΕ με την Κομισιόν και τι επίπτωση θα έχει αυτό στη ΔΕΗ. Αυτό ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες. Και αφού δεν επιδιώξατε εσείς να μας ενημερώσετε, εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για να ενημερώσετε τη Βουλή.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Δεν θα ήθελα να μπω στον πειρασμό των συγκρίσεων, σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί ΣΥΡΙΖΑ και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο επί Νέας Δημοκρατίας. Τουλάχιστον, όσον αφορά στο δικό μας Υπουργείο, εγώ θυμάμαι πολύ καλά ως Βουλευτής της Αντιπολιτεύσεως ότι οι μισές από τις ερωτήσεις, τις επίκαιρες και τις προφορικές, εδώ, δεν απαντήθηκαν. Και είχε θέσει τότε, ο κ. Μητσοτάκης ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θέμα στον τότε Πρόεδρο της Βουλής, στον κ. Βούτση. Είχε γίνει κατ’ επανάληψη θέμα το ζήτημα αυτό. Επομένως, δεν θα έπρεπε να το θυμάστε, νομίζω, κύριε Φάμελλε, διότι απλώς σκαλίζετε τη μνήμη όλων μας. Θυμόμαστε, τι γινόταν τότε.

Το Υπουργείο το δικό μας είναι συστηματικά παρόν. Όταν δεν μπορώ να είμαι εδώ λόγω άλλων υποχρεώσεων είναι πάντοτε οι Υφυπουργοί. Απαντώνται οι ερωτήσεις, σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ερώτηση, διότι μου δίνει τη δυνατότητα να υπενθυμίσω ακόμα μία φορά τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 για τα ΝΟΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου συμφώνησε να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ από 95%, που ήταν τότε, περίπου στο 50% έναντι 0 ευρώ για τη ΔΕΗ. Ήταν έναντι 0 ευρώ εκ πρώτης όψεως, διότι αν το ψάξει κανείς περαιτέρω, θα δει ότι δεν ήταν απλώς μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Ήταν μια ιδιωτικοποίηση με ζημία για τη ΔΕΗ που αποτιμάται σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Θα πείτε ότι το λέω εγώ. Το λένε τα οικονομικά στοιχεία. Αυτά τα έχει πει ο κ. Παναγιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα γεγονότα και δεν αλλάζουν.

Τα δε πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα πάλι προσπαθεί να πάρει την εισαγγελική θέση, είναι ακόμη χειρότερα. Διότι εκτός της ζημίας που προκλήθηκε από τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ και που την ποσοτικοποίησαν 600 εκατομμύρια ευρώ προς όφελος των ανταγωνιστών που είναι τα μεγάλα συμφέροντα, οι μεγαλοκαρχαρίες που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να πουλήσει δύο λιγνιτικές μονάδες, πάνω στη Φλώρινα και στην Μεγαλόπολη.

Αυτές οι λιγνιτικές μονάδες επιχειρήθηκε να πουληθούν σε δύο γύρους. Στον πρώτο γύρο απέτυχε η προσπάθεια. Στον δεύτερο γύρο έγινε προσπάθεια πώλησης, ιδιωτικοποίησης χωρίς να υπάρχει κατώφλι. Θα μπορούσε δηλαδή θεωρητικά και κάποιος με ένα ευρώ να έρθει να τις πάρει. Αυτή ήταν η ιδιωτικοποίηση επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να κάνει κριτική σε εμάς που πήραμε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση και κατορθώσαμε να της δοθεί πιστοποιητικό βιωσιμότητας, το οποίο δεν είχε και της δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, που κατορθώσαμε να ανέβει η πιστοληπτική της θέση. Κατορθώσαμε, επίσης, παρά τις δυσκολίες και παρά τις αναταράξεις του Χρηματιστήριου λόγω του κορωνοϊού να τριπλασιαστεί σχεδόν η τιμή της μετοχής της όλους αυτούς τους μήνες. Η ΔΕΗ πάει μπροστά. Η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται.

Και σε σχέση με την ερώτησή σας, κύριε Φάμελλε, η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Όχι, δεν θα υπάρξουν καινούρια ΝΟΜΕ. Δεν θα υπάρξουν καινούργια ΝΟΜΕ. Θα υπάρξει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεχίζονται, οι διαπραγματεύσεις. Η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί ΝΟΜΕ. Η Κυβέρνηση αυτή είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που υπέγραψε τα ΝΟΜΕ και έκανε αυτήν τη μοναδική προσπάθεια ζημιογόνας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της.

Εμείς προχωρούμε μπροστά. Θα βρούμε μια λύση με ορίζοντα το 2023 που τελειώνει και η απολιγνιτοποίηση. Θα βρούμε μια λύση, η οποία όταν θα παρουσιαστεί δεν θα ζημιώνει καθόλου τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας. Και αυτή είναι η διαφορά μας. Εσείς είστε λόγια, λόγια, λόγια.  Φτάσατε τη ΔΕΗ στο χείλος της καταστροφής, ενώ εμείς διασώσαμε τη ΔΕΗ. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της. Και αυτό ό,τι και να κάνετε αποτυπώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων της που δεν ακούνε τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ και εμπιστεύονται στην πραγματικότητα τις προσπάθειες της Κυβέρνησης.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καταρχάς, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ κουραστικό για μία Κυβέρνηση περίπου δέκα μηνών να χρησιμοποιεί πάντα την τακτική «αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση» αντί να παρουσιάζει το έργο της. Δηλαδή μας είπατε  ότι δεν απαντάτε στις ερωτήσεις, γιατί το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ; Και χαίρεστε για αυτό; Παραβιάζετε εσείς τον Κανονισμό της Βουλής και ψάχνετε δικαιολογίες στο παρελθόν; Εσείς δεν είπατε ότι θα έρθετε στην Κυβέρνηση για να είστε καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ; Είστε χειρότεροι. Δεν έχετε απαντήσει ούτε μία εμπρόθεσμα, κύριε Υπουργέ. Αν θέλετε, να κάνουμε μια σύγκριση. Φέρτε τις ερωτήσεις που αφορούσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος που είχα την ευθύνη και να συγκριθούμε.

Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, μην κρύβεστε πίσω από αδυναμίες άλλων. Για τις δικές σας αδυναμίες για τη δική σας πολιτική θα μας μας πείτε κάτι; Ήμουν, σίγουρος, κύριε Υπουργέ, ότι θα προσπαθήσετε πάλι να ρίξετε τα βάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και για τα ΝΟΜΕ. Και έψαχνα να βρω, τι ακριβώς έγινε λοιπόν τότε στην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τα οποία με υποχρεώνετε να τα καταθέσω στη Βουλή.

Είναι απολύτως ψευδές το επιχείρημά σας ότι η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εισήγαγε τα ΝΟΜΕ και τη συμφωνία για αυτές. Για τον λόγο αυτό, κυρία Πρόεδρε, καταθέτω στα Πρακτικά την επιστολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, στις 22 Ιανουαρίου 2014, που ζητάει από τη ΡΑΕ να ξεκινήσει τις νομοθετικές διαδικασίες για την εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2014 των ΝΟΜΕ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σωκράτης Φάμελλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Επίσης, καταθέτω και τη σελίδα 60 από το δεύτερο μνημόνιο, την τέταρτη αξιολόγηση –νομίζω είναι Απρίλιος του 2014- που λένε και οι θεσμοί ότι έχετε δεσμευθεί να πουλήσετε τη μικρή ΔΕΗ και να επιβάλλετε ΝΟΜΕ.

Άρα αυτά θα έλεγα, παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να τα σταματήσουμε. Δεν μας αντιστοιχούν. Δεν έχουμε καμία δουλειά να ασχολούμαστε με αυτή τη συζήτηση. Δικιά σας συμφωνία ήταν τα ΝΟΜΕ, όπως ήταν και η «Μικρή ΔΕΗ» και η πώληση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ και σταματήσαμε τουλάχιστον το 80% των δικών σας δεσμεύσεων, ενώ αφήσατε την Ελλάδα χρεοκοπημένη, κύριε Υπουργέ. Αφήστε τα, λοιπόν, αυτά.

Θα συζητήσουμε, λοιπόν, λίγο πιο συγκεκριμένα. Συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες, επειδή το ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι επειδή χάθηκε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που η δική σας Κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη, γιατί ούτε τεκμηρίωση σωστή έδωσε, ούτε ανταγωνίστηκε σωστά, ούτε προσάρμοσε την Ελλάδα για να μπορέσει να μπει στο νέο περιβάλλον του ενεργειακού μοντέλου της Ευρώπης; Όχι, κύριε Χατζηδάκη. Η υπόθεση αυτή είχε τελειώσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μας υποχρέωσαν οι θεσμοί με την τελεσιδικία να το εφαρμόσουμε αυτό, γιατί είχατε εσείς χρεοκοπήσει την πατρίδα και δεν έχετε βάλει τη ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν είχατε κάνει άλλα πλάνα εξυγίανσης της παραγωγής και δεν είχατε κάνει την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ποτέ. Γιατί το πρώτο πλάνο απολιγνιτοποίησης έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Όλα αυτά είναι ξεκάθαρα και εμείς τώρα σας ζητάμε να μας ενημερώσετε γιατί δεν το κάνατε μέχρι τώρα, κύριε Υπουργέ. Κι αν το καταφέρετε και από τη δική μας πίεση, εμείς θα είμαστε περήφανοι γιατί σας πιέζουμε τώρα να μην κάνετε νόμο όπως κάνατε το 2013-2014 και δεσμεύσατε τη χώρα μας. Σας κάνουμε την ερώτηση αυτή, γιατί είμαστε σίγουροι ότι με την καταστροφολογία που συνεχίζετε, θέλετε να απαξιώσετε και άλλο τη ΔΕΗ και να ξεπουλήσετε το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά, όπως παραδέχεται ο κ. Στάσσης.

Γιατί, κυρία Πρόεδρε, έχουμε μια συνέντευξη η οποία από τη μια μεριά λέει ότι η ΔΕΗ θα έχει κέρδη και μάλιστα μιλάει για κάτι περίεργα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ λέει ότι ο στόχος του κ. Χατζηδάκη είναι να μειώσει το μερίδιο της αγοράς στη ΔΕΗ στο 30%, ενώ το παραλάβατε πάνω από το 75%. Άρα, ποιος μειώνει το μερίδιο της ΔΕΗ, χάνοντας κιόλας και ταυτόχρονα διαπραγματεύεται για ΝΟΜΕ; Εσείς.

Και το κάνετε όπως το κάνατε με την ΔΕΠΑ, με τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς να έχει υποχρέωση η χώρα και χωρίς καμία φροντίδα και την ελληνική παραγωγή για τους πολίτες. Όπως κυνικά παραδέχτηκε στη Bild κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι πρέπει να βρουν κάποια δουλειά να κάνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ενώ υποσχέθηκε μόνο χατίρια για τις γερμανικές εταιρείες. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες, για την ελληνική παραγωγή, για την ελληνική επιχειρηματικότητα θα κάνετε κάτι; Ή μόνο άσκοπες αυξήσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ που κάνατε τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε τώρα να φτάσετε να πουλάτε με διπλάσια τιμή από το κόστος παραγωγής, χωρίς να ωφεληθεί ο Έλληνας πολίτης, ενώ κόβετε το ρεύμα στους επιχειρηματίες που σας καταγγέλλουν ότι νίπτετε τας χείρας σας ως Πόντιος Πιλάτος; Γι’ αυτά σας ρωτάμε, κύριε Χατζηδάκη. Γι’ αυτά δεν έχετε κάνει τίποτα. Και δυστυχώς έχετε μόνο αντιφατικές δηλώσεις.

Και, κυρία Πρόεδρε, να το πω κι αυτό. Σε  συζήτηση που κάναμε εδώ, μας υποσχεθήκατε ότι θα μας καταθέσετε το business plan της ΔΕΗ, το οποίο το είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στους μετόχους, αλλά δεν το έδωσε ούτε σε αυτούς. Που είναι, λοιπόν, το business plan της ΔΕΗ; Υπάρχει σχέδιο για τη ΔΕΗ; Ή το μόνο σχέδιο είναι, πως λέει ο κ. Στάσσης, που θα το καταθέσω κι αυτό στα Πρακτικά, να μειώσετε εσείς το μερίδιο της ΔΕΗ και τελικά να απαξιώσετε τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας; Γιατί είμαστε σίγουροι ότι μόνο αυτό κάνετε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φαμελλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Εκτός κι αν έχει δίκιο η ερώτησή μας, που επίσης δεν έχετε απαντήσει, ότι το μόνο που κάνετε σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ είναι να δημιουργείτε θέσεις διευθυντών για να βολέψετε γαλάζια παιδιά με υψηλές αμοιβές, πολύ περισσότερες από τις θέσεις που είχε το οργανόγραμμα της ΔΕΗ μέχρι τώρα, χωρίς να υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο.

Αυτά βλέπουμε, κύριε Χατζηδάκη, και φοβόμαστε για το τι διαπραγματεύεστε. Και σας ρωτάμε, λοιπόν, ξανά: Ετοιμάζετε για σχέδιο, όπως οι αυξήσεις, που έκαναν τους καλούς και συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ να φύγουν και να τρίβουν τα χέρια τους ιδιώτες; Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε, κύριε Χατζηδάκη; Τα συμφέροντα της Ελλάδας ή των γερμανικών εταιριών, όπως υπόσχεται στη Bild ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί αυτό είναι το μόνο είπε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτηρίστηκε ο πιο περιβαλλοντοκτόνος Πρωθυπουργός της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Είναι πολύ ωραίο πραγματικά και σας ζηλεύω, κύριε Φάμελλε, γι’ αυτό, όταν δεν σε βολεύει η πραγματικότητα να φτιάχνεις μια δική σου πραγματικότητα και να ζεις μέσα σ’ αυτήν ή να παριστάνεις ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό από αυτό που πράγματι υπάρχει. Ειλικρινά δεν μας είπατε τίποτα σωστό, τίποτα ακριβές και δεν είναι η πρώτη φορά.

Ισχυριστήκατε ότι τα ΝΟΜΕ τα κάναμε εμείς. Μα, πέρασε νόμος το καλοκαίρι του 2015. Υποτίθεται ότι έχετε αναφερθεί σε διάφορα κείμενα στα οποία δεν είναι και η πρώτη φορά που αναφέρεστε, έχετε αναφερθεί και σε συζήτηση του νόμου κάναμε. Είναι κείμενα εργασίας, τα όποια κείμενα αναφέρουν παράλληλα τα ΝΟΜΕ με την «Μικρή ΔΕΗ».

Όσοι ξέρουν από ενέργεια και από οικονομία καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν και τα δύο. Ή το ένα θα προχωρήσει ή το άλλο, διότι το ένα συγκρούεται με το άλλο. Η Κομισιόν καλυπτόταν απόλυτα με τη «μικρή ΔΕΗ» που εσφαλμένα την καταργήσατε.

Δεύτερον, λέτε για τις λιγνιτικές μονάδες ότι τις κάναμε εμείς. Μπα, εμείς ήμασταν Κυβέρνηση το 2017 και το 2018; Τις φέρατε και τις καταψηφίσαμε και τις κάνατε με ένα τρόπο σαν κι αυτό που περιέγραψα, που δεν οδήγησε σε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αλλά είχατε και το θράσος να κάνετε και δεύτερο γύρο -παγκόσμια πρωτοτυπία!- στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων χωρίς κατώφλι. Ιδιωτικοποίηση του ενός ευρώ σχεδιάζατε να κάνετε και ερχόσαστε με θράσος σήμερα να κουνήσετε το δάχτυλο.

Αναφερθήκατε σε δήθεν δηλώσεις μου ή του κ. Στάσση, ότι θέλουμε το μερίδιο της ΔΕΗ να είναι στο 30%. Αυτά είναι μόνο στο δικό σας μυαλό και στα δικά σας χαρτιά, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα έγραψε και πού τα βρήκατε, αλλά θα έπρεπε όποιος τα είπε να είναι για δέσιμο που ισχυρίζεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας ή ένας άλλος που διοικεί τη ΔΕΗ, ότι η ΔΕΗ θα πάει στο 30%.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τα κατέθεσα. Είναι στα Πρακτικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Σας είπα ότι εσείς είχατε στόχο να την πάτε στο 50% και αυτό θα σας το λέω όσο και να σας ενοχλεί. Και σας είπα ότι σας ευχαριστώ πάρα πολύ που κάνετε αυτές τις ερωτήσεις για να επαναλαμβάνουμε στον κάθε Έλληνα πολίτη τι ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ και πώς την οδήγησε στο χείλος της καταστροφής.

Τώρα, από κει και πέρα, δικές σας εκτιμήσεις για τη ΔΕΗ μπορείτε να κάνετε όποιες θέλετε. Ξέρουμε, όμως, πολύ καλά ότι πέρσι τον Φεβρουάριο βγήκε η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, η οποία έλεγε ότι η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ότι έχει ζήτημα βιωσιμότητας. Ξέρουμε, επίσης, ότι μετά τις έκτακτες παρεμβάσεις του καλοκαιριού που κάναμε αμέσως μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ξαναβγήκε η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, η οποία έλεγε ότι πλέον δεν υπάρχει αυτό το ζήτημα.

Ξέρουμε ότι η Standard and Poor’s πέρσι τον Οκτώβριο αναβάθμισε πιστοληπτικά τη ΔΕΗ και ξέρουμε ότι το Χρηματιστήριο, δηλαδή η αγορά, βλέπει θετικά τις κινήσεις της Κυβέρνησης και τον νόμο περί κατάργησης της μονιμότητας και τις «ενέσεις» στελεχών από την αγορά που κάνουμε. Ναι, το κάνουμε για να μπορέσει να σταθεί καλύτερα η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό και ανεβαίνει με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ.

Βλέπουμε, επίσης, ξένες εταιρείες -την RWE, τη MASDAR, την πορτογαλική εταιρεία- να έρχονται και να κάνουν συνεταιρισμούς με τη ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είχατε αφήσει στο 3% της αγοράς τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας. Βλέπουμε μια σειρά κινήσεων εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Τις βλέπει όλος ο κόσμος, τις βλέπει το Χρηματιστήριο, τις βλέπει η αγορά, τις βλέπουν οι εργαζόμενοι, τις βλέπουν οι πάντες. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις βλέπει.

Σας αφήνουμε στο δικό σας κόσμο. Είστε ευτυχείς στο δικό σας κόσμο. Δεν θέλουμε να χαλάμε την ευτυχία σας. Αλλά προφανώς δεν μπορούμε να αγοράζουμε και τα ασύστολα ψέματα τα οποία κατ’ επανάληψη λέτε.