Ραδιοφωνική παρέμβαση Σωκράτη Φάμελλου στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο 105,5”, 28-03-2016

Σ. Φάμελλος: Τέλος στα μνημόνια διαπλοκής – η πολιτική μπροστά στον πολίτη

«Η πολιτική θα γίνεται μπροστά στο πολίτη, όπως έχουμε δεσμευθεί. Θα βγουν στη δημοσιότητα όλα αυτά που αποτελούν ένα ενιαίο πλαίσιο της διαφθοράς και της διαπλοκής που κρατούσε τη χώρα μας δέσμια, όχι μόνο στο βούρκο ανυποληψίας στην Ευρώπη, αλλά και στο σταμάτημα της οικονομίας, γιατί πολύ απλά ,τα αεριτζίδικα λεφτά τα άρπαζαν οι κολλητοί και τα πήγαιναν στην Ευρώπη και η εργασία μειωνόταν. Αυτό ήταν το δικό τους μνημόνιο, το μνημόνιο της διαπλοκής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Κόκκινο.

Ο Σ. Φάμελλος, μιλώντας στο Κόκκινο, στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και το Νίκο Σβέρκο, για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή  για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και τη διαφθορά, τόνισε:

«Η πολιτική θα γίνεται μπροστά στο πολίτη, όπως έχουμε δεσμευθεί. Η κυβέρνηση θα μιλήσει ξεκάθαρα για ότι έχει στα χέρια  της, για οτιδήποτε διαχειρίζονται οι δικαστικές αρχές κι ότι έχει αποκαλυφθεί, τίποτα δεν θα γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, ούτε με μυστικές συμφωνίες.

Υπάρχουν συντριπτικές αποκαλύψεις, για θέματα τα οποία είχαν καλυφθεί τα προηγούμενα χρόνια, που δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις της δικαιοσύνης με την πολιτική διοίκηση, αλλά και το οικονομικό έγκλημα, και τη λειτουργία των τραπεζών , και τη λειτουργία των καναλιών, και τη φοροδιαφυγή, όλα αυτά που καλύπτονταν μεσα από μια συμφωνία της πολιτικής ηγεσίας με της δικαστικής εξουσίας, θα βγουν όλα στη δημοσιότητα.

Δεν θα κρύψουμε τίποτα, ούτε θα έχουμε το ρόλο του δικαστή, το ρόλο αυτό τον έχει η δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει το έργο της και καλείται να το κάνει γρήγορα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της αντιπολίτευσης σε σχέση με την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Φάμελλος είπε:

«Υπήρχε η καταγγελία της εισαγγελέως Τσατσάνη προς τον κ. Παπαγγελόπουλο, κι ήρθε στη Βουλή. Η κυβέρνηση δε μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλάκι το θέμα επειδή η αντιπολίτευση λέει πως υπάρχει το προσφυγικό. Μας κατηγορεί η αντιπολίτευση γιατί λειτουργούμε με διαφάνεια;

Το κράτος δικαίου αφορά και τη κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφορά και την εργασία και την ανάπτυξη της οικονομίας. Μήπως θα ήθελε η αντιπολίτευση να κρύψουμε κάτω από το χαλάκι τη σαφέστατη σχέση που είχε μέχρι τώρα με κεντρικά δικαστικά στελέχη;

Γιατί αυτό που αποκαλύπτεται από την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής, είναι ότι εισαγγελέας που ειχε στενή συγγενική σχέση με δύο υποψήφιους της ΝΔ, αναλάμβανε φακέλλους που αφορούσαν τη ΝΔ, όπως το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Παρενέβαινε στο έργο του εισαγγελέως κατά της διαφθοράς κι έπαιρνε το φάκελλο Βγενόπουλου και βλέπετε ότι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Βγενόπουλου. Είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει το ζήτημα στη Βουλή, θα εκκαθαριστούν όλα ενώπιον του ελληνικού λαού.

Και η λίστα Μπόργιανς, και η αποκάλυψη αφερέγγυων επιδοτήσεων στα ΜΜΕ, όλα αυτά θα βγουν στη δημοσιότητα, κι όλα αποτελούν ένα ενιαίο πλαίσιο της διαφθοράς και της διαπλοκής που κρατούσε τη χώρα μας δέσμια, όχι μόνο στο βούρκο ανυποληψίας στην Ευρώπη, αλλά και στο σταμάτημα της οικονομίας, γιατί πολύ απλά τα αεριτζίδικα λεφτά τα άρπαζαν οι κολλητοί και τα πήγαιναν στην Ευρώπη και η εργασία μειωνόταν. Αυτό ήταν το δικό τους μνημόνιο, το μνημόνιο της διαπλοκής.

Δεν θέλουν και τώρα να βγουν. Η εικονική διαταραχή που εμφάνισαν και η αμφισβήτηση που είχαμε πριν ένα μήνα για την κυβερνητική σταθερότητα προκαλείται από αυτούς τους ανθρώπους εναντίον των οποίων κινείται η Δικαιοσύνη».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε την πιο αποφασισμένη και συμπαγή κυβέρνηση που έχει μόνο ένα σκοπό: Να πάει η Ελλάδα μπροστά με διαφάνεια, όχι με μαγαζάκια που υπήρχαν έως τώρα.»

Για το προσφυγικό

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχόλιο του Δ. Μάρδα, ο Σ. Φάμελλος είπε πως δεν αποτελεί γραμμή κρούσης, δεν είναι πρωτεύον το θέμα της επιχειρηματικότητας στους πρόσφυγες, αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς συνθήκες.

«Το θέμα της επιχειρηματικότητας προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που ψηφίσαμε, δεν είναι μια ειδική δράση, και προφανώς δεν αφορά τους ανθρώπους που βρίσκονται στον Πειραιά και την Ειδομένη. Εμάς πρώτιστη ανάγκη είναι η αλληλεγγύη και η προστασία των προσφύγων, όχι μόνο όπως προκύπτει από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αλλά και η αποσυμφόρηση, η εκτόνωση της Ειδομένης και του Πειραιά με τη δημιουργία άλλων 30.000 θέσεων φιλοξενίας σε όλους τους δήμους της χώρας.

Και πρέπει να καταγγείλουμε και την προσπάθεια από παράκεντρα αποπροσανατολισμού των προσφύγων περί ανοιχτών συνόρων.»

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Φάμελλος είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι παρόλο τα οριακά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η συμφωνία, σε σχέση με την Υπατη Αρμοστεία και τις διεθνείς συνθήκες, από τη μία μεριά ήταν αυτό που μπορούσαμε να πετύχουμε χωρίς να προσβάλλουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και παράλληλα έχουμε κατάργηση μονομερών ενεργειών, ενώ ταυτόγχρονα δημιουργεί μια ασφαλή διέξοδο προσφύγων προς την Ευρώπη. Έγιναν συμβιβασμοί αλλά ήταν το καλύτερο που μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε για τους πρόσφυγες και για τη χώρα.»

Πηγή: www.stokokkino.gr

Ακούστε την εκπομπή εδώ