“Η χώρα ήταν στο γκρεμό, κάναμε το καλύτερο δυνατό και σήμερα έχουμε προοπτική”
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Ρ/Σ Real 97.8 FM, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ερωτώμενος για το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε πως το συγκεκριμένο Ταμείο “έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την ενοποίηση της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, με αξιοποίηση σε μακροπρόθεσμη βάση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα δημόσιο οργανισμό που έχει έδρα στην Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο, όπως ήθελαν κάποιοι. Προφανώς δημιουργείται σε βάθος χρόνου, διότι έχει ως αντικείμενο την βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι το ξεπούλημά της και την ιδιωτικοποίησή της, όπως συνέβαινε επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου. Συνεπώς, δεν ισχύει αυτό που ακούγεται, ότι δίνουμε την περιουσία μας προς πώληση για 100 χρόνια”.
“Σε περιπτώσεις όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια υποχρεωθήκαμε στον συμβιβασμό του Αυγούστου να συνεχίσουμε τον διαγωνισμό, να συνεχίσουμε ό,τι είχε προκηρυχθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Ωστόσο, παρά τους εκβιασμούς των δανειστών, καταφέραμε να σώσουμε πολλά στοιχεία της δημόσιας περιουσίας, περισσότερα από τα μισά, κάτι που ολοκληρώνεται τώρα, στην 1η αξιολόγηση. Όπως τον ΑΔΜΗΕ και τις δημόσιες και ρυθμιστικές αρχές των Λιμανιών”.
Και συμπλήρωσε: “Η χώρα ήταν ήδη, όχι στο χείλος, αλλά στο γκρεμό, δύο φορές χρεοκοπημένη, κάναμε το καλύτερο δυνατό και σήμερα στέκεται όρθια, στα πόδια της και έχει προοπτική. Εξάλλου, δεν έχει κατατεθεί καμία καλύτερη πρόταση. Οι Έλληνες πολίτες ήθελαν να κλείσουμε την περίοδο των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας και να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση. Δέσμευση της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι αυτά είναι τα μόνα και τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα τα οποία παίρνουμε. Έχουμε ήδη τα πρώτα θετικά δείγματα. Για πρώτη φορά, η χώρα υπερέβη τον εαυτό της και έχει πλεόνασμα, για το 2015, ύψους 1,7 δις, επιβεβαιωμένο και από τη Eurostat. Η προσπάθεια και ο κόπος των Ελλήνων πιάνουν τόπο”.
Ως προς το ζήτημα του ΕΚΑΣ, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, “το ΕΚΑΣ αντικαθίσταται σταδιακά, μέχρι το 2019, από την εθνική σύνταξη. Άρα, δημιουργείται ένα μαξιλάρι κοινωνικής προστασίας για όσους έχουν 15 χρόνια εργασίας, αλλά και κοινωνικό επίδομα για τους ανασφάλιστους υπερήλικους. Τα εισοδήματα που μειώνονται από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αναπληρωθούν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Όσοι δε, έλαβαν το ΕΚΑΣ και προκύπτει ότι δεν αντιστοιχούν στην κατηγορία των ωφελούμενων, δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα γίνεται συμψηφισμός, το ανώτερο 30 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας. Παράλληλα, θα διατηρείται το μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη”. Και φυσικά δεν ισχύουν οι “ανυπόστατες πληροφορίες ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν τη σύνταξή τους, ή ότι δεν θα πάρουν σύνταξη, ή ότι θα πρέπει να στήνονται στις ουρές των τραπεζών”.
Όσον αφορά στην μη εφαρμογή του μέτρου για το ΕΚΑΣ και την αντικατάστασή του, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι “πρόκειται για μία συζήτηση την οποία έχει ήδη κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ. Επί του παρόντος, εισάγουμε ρύθμιση η οποία αντιστοιχεί στο λεγόμενο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και αντικαθιστά όλες τις προνοιακές παροχές και θα εφαρμόζεται από φέτος πιλοτικά σε 30 Δήμους της χώρας”. Ταυτόχρονα, υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία “τα πλεονάσματα που δημιουργούνται πλέον, σε σχέση βέβαια με τα όρια που μας βάζουν οι δανειστές, θα επιστρέφονται κατά 1/3 στην κοινωνική πολιτική και στην πρόνοια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 1,7 δις πλεόνασμα που κέρδισαν οι Έλληνες το 2015, το 1/3 θα επιστραφεί με τη μορφή κοινωνικών παροχών και άλλο 1/3 με τη μορφή δημόσιων επενδύσεων”.
“Αυτά είναι τα κοινωνικά αντίμετρα της κυβέρνησης”, είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος. “Πηγαίνουμε για πρώτη φορά καλύτερα ως χώρα και επιστρέφουμε στην κοινωνία τα κέρδη της. Αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα μέτρα οφείλονται στον υπέρμετρο δανεισμό και στη χρεωκοπία της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ”.
Τέλος, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είπε πως “για φέτος είμαστε υποχρεωμένοι να εισπράξουμε το ίδιο ποσοστό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή θα πρέπει ο προϋπολογισμός να έχει τα 2,65 δις ευρώ που αναγράφονται στον ΕΝΦΙΑ. Αποτελεί σταθερή πεποίθηση για εμάς, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ – ιδιαίτερα για την α’ κατοικία και τα χαμηλά εισοδήματα – και η πλήρης αντικατάστασή του με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας”. Επί του παρόντος, “προσπαθούμε και εδώ να εισάγουμε στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτή τη λογική κινούνται και οι νέες αντικειμενικές αξίες, και ο ΕΝΦΙΑ που προτείνουμε για φέτος, σύμφωνα με τον οποίο 6.000.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και 500.000 φορολογούμενοι με μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία θα πληρώσουν περισσότερο”.
Ακούστε την συνέντευξη εδώ