Στα τραγικά αποτελέσματα και στα λάθη και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών αναφέρθηκε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Real FM 107,1 και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών, ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό στάδιο είναι η πρόληψη των πυρκαγιών, ώστε να μην υπάρχει εύφλεκτη-καύσιμη ύλη στα δάση, ώστε να περιοριστεί στη συνέχεια η ταχύτητα και το εύρος εξάπλωσης σε περίπτωση ανάφλεξης, φυσικής ή τεχνητής, ή εμπρησμού και έτσι να έχουμε και πιο εύκολη πυρόσβεση. Για το λόγο αυτό η επιστήμη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν προτεραιότητα στην πρόληψη των πυρκαγιών και στη διαχείριση των δασών. Και το ΑΕΠ της χώρας και πολλοί επαγγελματίες του δάσους εξαρτώνται από τη διαχείριση των δασών για αυτό και το 2018 συντάξαμε για πρώτη φορά δασική στρατηγική λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική κρίση.
Τα τελευταία χρόνια με επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ η φροντίδα των δασών δεν είναι η απαιτούμενη, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν γεμίσει με καύσιμη ύλη και οι δασικές υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη και στο Σειχ-Σου τα τελευταία δύο έτη.
Παρά το πλήρες πρόγραμμα δασικής προστασίας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ και παρά τις δρομολογημένες προσλήψεις στα δασαρχεία της χώρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κ.Χατζηδάκης πάγωσαν κάθε σχεδιασμένη ενέργεια, σχολίασε ο Σ. Φάμελλος. «Ναι μεν η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή, αλλά δεν μπορεί να είναι δικαιολογία. Αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, τότε τα δάση θα κινδυνεύουν συνεχώς. Η Ελλάδα έχει μακράν τη μεγαλύτερη έκταση καμένης έκτασης ανά πυρκαγιά, που αποδεικνύει τις λανθασμένες πολιτικές εντολές της πυρόσβεσης, ενώ η αύξηση των καμένων εκτάσεων της Ελλάδας φέτος είναι πρωτοφανής, 500% σε σχέση με την τελευταία 15ετία, ενώ η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται στο ήμισυ αυτής της αύξησης».
Σχετικά με την πυρόσβεση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ο Σ. Φάμελλος έθιξε ιδιαίτερα το ζήτημα της παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με την κατανομή πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων, αλλά και τις υποκριτικές και προκλητικές δηλώσεις των κ. Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη την επόμενη μέρα κιόλας της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, πως έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά και η συνεργασία των υπηρεσιών ήταν αποτελεσματική, ενώ την επόμενη μέρα στην οριοθετημένη και φυλασσόμενη πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε και κινδύνεψε όλη η Βόρεια Αττική. Σε αυτή την πυρκαγιά ήταν άλλωστε και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής όταν δήλωνε ότι δεν έχει εικόνα από τα υπόλοιπα μέτωπα στην Εύβοια, στην Ηλεία, κλπ.
Αναφορικά με τα μέτρα προς τους πυρόπληκτους, ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως χρειαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης, που θα περιλαμβάνει την κήρυξη αναδασωτέας περιοχής, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, φύλαξη της περιοχής και προτεραιότητα τη φυσική αναδάσωση και αναγέννηση, και όχι φυσικά την τεχνητή αναδάσωση μέσω χορηγιών, δηλαδή ιδιωτών που θα θέλουν να διαφημίσουν τις χορηγίες τους στις δασικές εκτάσεις. «Πρέπει για κάθε τόπο που επλήγη, να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και αναγέννησης για όλη την περιοχή που θα περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό της οικονομίας και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και θα ενσωματώσει τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής», ανέφερε ο Σ. Φάμελλος.
Επιπλέον, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για τις σοβαρές αντιθέσεις που γεννούνται για τη χωροθέτηση των Ανεμογεννητριών και γενικά των ΑΠΕ, ιδίως τώρα μετά τις πυρκαγιές, αναφέροντας ότι η τοποθέτηση των ΑΠΕ επιτρέπεται να γίνει στις δασικές περιοχές αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με Σχέδιο. Όμως το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura2000, που είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και δυο χρόνια έχουν σταματήσει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αποτέλεσμα είναι με τη λογική της ΝΔ να έχουμε συνθήκες «Άγριας Δύσης» στις χωροθετήσεις, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να βλέπουν μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες στον τόπο τους, αλλά να μη γνωρίζουν πού θα τοποθετήσουν ενεργειακές εγκαταστάσεις και πώς θα χρησιμοποιήσουν τον φυσικό πλούτο κάθε περιοχής. Και το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν όφελος σε φτηνότερο ρεύμα γιατί η κυβέρνηση έχει παγώσει τις ενεργειακές κοινότητες.
Ως προς τις αντιπλημμυρικά έργα και τις αναδασώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, μέχρι σήμερα δεν έχουν κηρυχθεί τα Γεράνια Όρη αναδασωτέα περιοχή, τρεις μήνες δηλαδή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Μαΐου, πράξη που αποδεικνύει την αφερεγγυότητα και ανεπάρκεια της κυβέρνησης. «Από τη μία μεριά εξαγγέλλει ο κ.Μητσοτάκης υποκριτικά ότι η κήρυξη της αναδασωτέας θα γίνεται σε ένα μήνα, ενώ από την άλλη στην πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του 2021 δεν έχει κάνει την κήρυξη τρεις μήνες».
Ο Σ. Φάμελλος εξέφρασε και τις αμφιβολίες του για τον σκοπό που η κυβέρνηση επέλεξε ένας ιδιώτης να μπορεί να κάνει αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές μελέτες και να τις εφαρμόσει. «Το δάσος είναι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα, προστατευμένο από την πολιτεία και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η έγνοια της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να κάνει πιο ισχυρό το κράτος. Η έγνοια της είναι να γίνει πιο αδύναμη η ελληνική πολιτεία και να πουλάει τα κομμάτια της σε ιδιώτες», δήλωσε ο Σ. Φάμελλος.
Τέλος, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως «είναι υποκριτικό, ακραίος λαϊκισμός και τυμβωρυχία να καλύπτει ο κ.Μητσοτάκης τις ευθύνες του για τη σημερινή τραγωδία, ανατρέχοντας στο το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό αποδεικνύει την αδυναμία του να απολογηθεί για το τι κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».