Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στα υπόγεια νερά, έναν πολύτιμο και όχι ανεξάντλητο φυσικό πόρο που συχνά παραγνωρίζουμε τη σημασία του και που έχουμε υπερεκμεταλλευτεί διαχρονικά σε πολλές περιοχές της χώρας, αρκετές από τις οποίες αντιμετωπίζουν πλέον πολλαπλά ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα, λόγω της διαχρονικής έλλειψης υποδομών και συστηματικών παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση νερού.
Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί δυστυχώς ακόμη ζητούμενο για την Ελλάδα, με νέες καθυστερήσεις να παρουσιάζονται όχι μόνο στην υλοποίηση καίριων έργων αλλά και στο επίπεδο του σχεδιασμού. Ήδη, υπάρχει νέα καθυστέρηση από την κυβέρνηση ΝΔ στην αναθεώρηση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού, την οποία έπρεπε να είχε ολοκληρώσει η Ελλάδα έως το Δεκέμβριο του 2021 ενσωματώνοντας και τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Έτσι, η Πολιτεία και όλες οι αρμόδιες αρχές στερούνται τον σχεδιασμό που είναι απαραίτητος για τα έργα που θα θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι στην κλιματική κρίση.
Σήμερα, ωστόσο, η αδιαφορία της επιτελικής κυβέρνησης ΝΔ δεν αφορά μόνο τον σχεδιασμό αλλά απειλεί και την ίδια τη βιωσιμότητα της παροχής νερού προς όλους. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αντιμετωπίζουν υπέρογκες χρεώσεις ρεύματος, οι οποίες δεν είναι πλέον διαχειρίσιμες. Η ανεπαρκής «επιδότηση της ακρίβειας» της κυβέρνησης ΝΔ παραγνωρίζει ότι οι ΔΕΥΑ παρέχουν ένα βασικό αγαθό στους πολίτες, στο οποίο η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση. Υπέρογκα κόστη αντιμετωπίζουν επίσης οι αγρότες και οι ΤΟΕΒ, τα οποία μάλιστα αναμένεται ότι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες λόγω της αρδευτικής περιόδου.
Τόσο οι ΔΕΥΑ όσο και όλοι οι φορείς παροχής υπηρεσιών νερού χρειάζονται στήριξη για τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, συμμετέχοντας οι ίδιοι στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και για παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση νερού. Οι παρεμβάσεις αυτές οφείλουν να διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών νερού. Όμως, η κυβέρνηση ΝΔ έχει επιλέξει να παραχωρήσει αυτές τις λειτουργίες σε ιδιώτες, προωθώντας πρόσφατα τα προσφιλή της ΣΔΙΤ και στον αγροτικό τομέα αλλά και στην ΕΥΔΑΠ και σχεδιάζοντας την ιδιωτικοποίηση και των ΔΕΥΑ, κάτι που θα εκτινάξει το κόστος νερού για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Το προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει σε μία πράσινη μετάβαση για όλους, χωρίς αστερίσκους, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στα βασικά αγαθά του νερού και της καθαρής ενέργειας, σε αντίθεση με την αισχροκέρδεια των λίγων εις βάρος των πολλών που βλέπουμε σήμερα στην αγορά ηλεκτρισμού.