ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ 87η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σε όλες και σε όλους. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούμε σήμερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θα αρχίσουμε με μια εισαγωγική τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία το Σωκράτη Φάμελλο και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στις ερωτήσεις.
Δίνω το λόγο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου όλες και όλους για τη συμμετοχή και να ευχαριστήσω και όλα τα στελέχη και το Στέργιο Καλπάκη για την προετοιμασία, αλλά και για την παρουσία που έχουμε μαζί το τελευταίο διάστημα, νομίζω, με επάρκεια εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Η τραγική εξέλιξη στη Θεσσαλία έχει τροποποιήσει ποικιλοτρόπως τις συνθήκες αυτής της συνέντευξης, ένα ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο σε μια τραγική εξέλιξη με πολλά θύματα, με τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία.
Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα η κρίση πολιτικής προστασίας της Θεσσαλίας συνεχίζεται ως πλέον μια κρίση δημόσιας υγείας και επιβίωσης. Τα πλημμυρικά φαινόμενα ακόμα δεν έχουν τελειώσει, γι’ αυτό και ως ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πολλές φορές στη Θεσσαλία, πρώτα απ’ όλα για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, να στηρίξουμε την προσπάθεια των πολιτών και των φορέων και σήμερα πρέπει να πω ότι ο νους μας βρίσκεται εκεί στους συμπολίτες μας οι οποίοι προσπαθούν.
Εκφράσαμε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή μας και στηρίζουμε ως ΣΥΡΙΖΑ με δράσεις αλληλεγγύης όλη τη Θεσσαλία, ιδιαίτερα αυτούς που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή. Τους πολίτες, τους εκπροσώπους των φορέων που επιχειρούν, τα στελέχη, αλλά και τη νεολαία που είναι στην πρώτη γραμμή και την είδαμε εκεί.
Όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε γρήγορα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και για να φροντίσουμε ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό πρώτα απ’ όλα πήραμε δυο άμεσες πρωτοβουλίες. Καταθέσαμε μια αίτηση κατάθεσης εγγράφου στον κ. Πρωθυπουργό και περιμένουμε – γιατί δεν έχουν έρθει ακόμα – τα έγγραφα τα οποία έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της χώρας μας, είτε από υφιστάμενα εργαλεία, είτε για τη δημιουργία νέων εργαλείων.
Ταυτόχρονα καταθέσαμε και αίτηση για να γίνει μια συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και για την αντιμετώπιση της άμεσης ανάγκης, αλλά και για το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για να υπάρχει ανθεκτικότητα στην κοινωνία μας και προοπτική στη Θεσσαλία.
Δυστυχώς οι πολλαπλές κρίσεις του φετινού καλοκαιριού, οι τεράστιες πυρκαγιές, αλλά και οι φονικές πλημμύρες, δημιούργησαν ένα σοβαρό θέμα ασφάλεια και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν είναι θωρακισμένη και οφείλει να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητά της και απέναντι στην κλιματική κρίση και απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Κάτι που λέγαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρειάζεται μια ισχυρή πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζεται στην επιστήμη. Γιατί μπορεί σε ένα βαθμό οι κρίσεις να είναι εξωγενείς, αλλά οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μεγεθύνονται, γιατί η κυβέρνηση δεν επέλεξε να επενδύσει όσο χρειάζεται και όσο πρέπει στην πρόληψη, είτε αυτό αφορά τις δασικές πυρκαγιές, είτε αυτό αφορά τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, είτε τη δόμηση μιας ισχυρής αρχής πολιτικής προστασίας. Και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Δεν είναι αναπόφευκτες οι εξελίξεις όπως τις χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός ή οι Υπουργοί του. Και ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τίποτα δεν φταίνε. Δεν έχουμε ακούσει μια συγνώμη, δεν έχουμε ακούσει μια αυτοκριτική, δεν έχουμε δει μια πράξη λογοδοσίας. Ενώ είναι ξεκάθαρο, στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Επιπλέον πρέπει να ομολογήσω ότι είχαμε και την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει το Σαββατοκύριακο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην έκθεση, στερώντας μας μια δυνατότητα κατοχυρωμένη διαχρονικά και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρχαν μέρες μέσα στην εβδομάδα για να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στην έκθεση. Αυτό που αποδεικνύει η κυβερνητική επιλογή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική. Την αποφεύγει και τη φοβάται.
Όμως εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει το δικαίωμά μας να προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, να αναδείξουμε τα λάθη και τις παραλείψεις, γι’ αυτό και απευθυνόμαστε μέσα από εσάς στους πολίτες της χώρας και για ένα λόγο παραπάνω, γιατί η κατάσταση σήμερα εξελίσσεται σε ένα ντόμινο ανασφάλειας και απαιτείται αλλαγή πολιτικής.
Βέβαια η τρίτη σημαντική εξέλιξη είναι οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η εκλογική ήττα, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, αφήνουν ένα μεγάλο κενό και στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα. Και μας θέτουν σε μια υποχρεωτική επανεκκίνηση για ένα νέο κόμμα με νέα πολιτική ηγεσία, αλλά και μια πιο δυνατή πολιτική πρόταση. Όχι μόνο για αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα και με κυβερνητική πρόταση διεξόδου προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας που θα εξασφαλίζει ένα δίκαιο αύριο για όλους και για όλες που δεν υπάρχει σήμερα.
Για το λόγο αυτό καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες όλους τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ. Να γραφτούν στο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνίας γιατί χρειάζεται η Ελλάδα ένα αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα που θα στηρίζει τις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου, για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σήμερα στις μεγάλες αβεβαιότητες που βιώνουμε, αλλά δεν τις καταθέτει η κυβέρνηση.
Γιατί η χώρα μας χρειάζεται και μια δυνατή αντιπολίτευση, ιδιαίτερα σήμερα που αποδεικνύεται ότι η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης που είναι μόνο επικοινωνία, δεν πάει τη χώρα μπροστά, γιατί μπορεί να ήταν π.χ. εξωγενής η πανδημία, αλλά στη χώρα μας είχαμε αρνητικό ρεκόρ, ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη πλήρωσε λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές και δεν έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ με ευθύνη της κυβέρνησης.
Είναι εξωγενής η ενεργειακή κρίση, αλλά η χώρα μας ήταν η πρωταθλήτρια στην τιμή μεγαβατώρας στην Ευρώπη και έγινε η ενεργειακή κρίση ευκαιρία για υπερκέρδη λίγων που δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στους πολίτες.
Και αυτό ήταν εις βάρος και της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για την αισχροκέρδεια, το ίδιο μπορούμε να πούμε για την κλιματική κρίση, αλλά προσέξτε, στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης το ’19 παρέλαβε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, με δημοσιονομικό μαξιλάρι και σε σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Η σημερινή πραγματικότητα όμως έχει διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Δεκαπλασιασμό του αρνητικού ισοζυγίου συναλλαγών, μείωση του πραγματικού εισοδήματος και ακραία ακρίβεια. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομίας, που δεν μπορεί να αλλάξει μαγικά με την επενδυτική βαθμίδα η οποία οφείλω να πω ότι άργησε πολύ σε σχέση με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη και τις προτεραιότητές του τις δείχνει το εργασιακό νομοσχέδιο. Μέσα σε συνθήκες κρίσης κατατίθεται στη Βουλή με ένα και μόνο στόχο, την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας και να ολοκληρώσει ως οδοστρωτήρας το μισό οδοστρωτήρα που έκανε ήδη ο κ. Χατζηδάκης.
Όμως πριν κλείσω θέλω να αναφερθώ σε δυο ειδικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η ανόρθωση στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Γιατί αυτό είναι ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της αποανάπτυξης, αλλά και της δημογραφικής κρίσης και αυτό πρέπει να γίνει στη βάση ενός χωροταξικού σχεδιασμού, όχι με πολιτικαντισμό, που θα στηρίζεται στα χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης, αλλά και σε παραγωγική ανασυγκρότηση και θα έχει υπόδειγμα την ανθεκτικότητα.
Εμείς αυτή την πρόταση την καταθέσαμε ήδη για τη Ρόδο και ζητάμε συζήτηση για τη Θεσσαλία και στη συνέχεια για τον Έβρο να γίνουν και στη Βουλή.
Κλείνω με τη Θεσσαλονίκη. Με την πατρίδα μου. Δυστυχώς ζούμε και εδώ ένα μεγάλο κενό και το κενό αυτό δεν είναι μόνο αποκλεισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχει κανένα έργο η Θεσσαλονίκη, αλλά είναι και ότι το μετρό μετράει ήδη καθυστέρηση, τη βλέπουμε τουλάχιστον για πέντε χρόνια, πολλά έργα που είχαν ξεκινήσει ως κυβέρνηση έχουν παγώσει ή καθυστερούν, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το στρατόπεδο Κόδρα.
Η ανάπλαση της έκθεσης που σημερινό δημοσίευμα μας ενημερώνει ότι η κυβέρνηση την οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση. Η επέκταση του λιμανιού, η σύνδεσή του με το σιδηρόδρομο, ή το εθνικό δίκτυο. Προσθέστε την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, κάτι που έχει επίπτωση στη ζωή όλων των Θεσσαλονικιών, ή την κατάργηση του φορέα προστασίας περιβάλλοντος του Θερμαϊκού. Συνδέστε το με τις καταστροφές στο περιβάλλον φέτος το καλοκαίρι.
Ενώ η πόλη οδηγείται ταχύτατα σε ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα από το fly over στο περιφερειακό, το οποίο ξεκίνησε χωρίς κυκλοφοριακό σχεδιασμό και το ’19 που εξαγγέλθηκε χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Και προσθέστε σε αυτά τα προβλήματα την ακύρωση του εμπορευματικού κέντρου εδώ και 4 χρόνια λες και είμαστε η χώρα των λωτοφάγων, το επαναφέρει τώρα στην ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης. Λες και ξεχάσαμε ότι τον κατήργησε αυτός το ’19.
Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση έχουν τη δυνατότητα και οφείλουν να αναδείξουν ένα νέο πολιτικό δυναμικό και στην πόλη και στην περιφέρεια, που δεν θα δεσμεύεται από τον κ. Μητσοτάκη και θα σχεδιάζει και θα εκπροσωπεί την πόλη και την περιφέρεια. Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας.
Ακολουθεί το video:https://www.youtube.com/watch?v=Ll0nV-TuGxM