Αθήνα, 14/11/2016

Σ. Φάμελλος: “Η ισονομία απαραίτητη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα “

“Το σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία αποτελεί ένα διαχρονικό μήνυμα διεκδικήσεων του λαού μας. Τιμούμε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον Ρ/Σ FOCUS 103.6 FM της Θεσσαλονίκης, χαιρετίζοντας την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια, ερωτώμενος για τη στάση που προτίθεται να κρατήσει το ΥΠΕΝ στο ζήτημα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., ο Αν. ΥΠΕΝ απάντησε πως “δουλειά των Υπουργείων, πέρα από τον σχεδιασμό και το νομοθετικό έργο που προτείνουν, είναι να ελέγχουν την εφαρμογή των νόμων, ώστε να υπάρχει ισονομία, κάτι που έλειπε για χρόνια από τη χώρα. Συνεπώς, στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., αλλά και των μεταλλείων στην Κασσάνδρα, στις Σκουριές κ.α., η υποχρέωση της Πολιτείας είναι δεδομένη. Να τηρηθούν οι νόμοι και οι κανόνες”.

Και συνέχισε: “Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είχε υποβάλει στο Υπουργείο μελέτη για την μεταλλουργία του χρυσού, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποδείξει ότι ο κεντρικός πυρήνας αυτής της μελέτης μπορεί να λειτουργήσει. Ο τρόπος για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και εργασία είναι να εφαρμόζονται οι κανόνες για όλους, ώστε να έχουμε ταυτόχρονα ποιοτικό περιβάλλον και θέσεις εργασίας που να μην αναιρούνται από επιχειρηματικές επιλογές που δεν σέβονται τους κανόνες”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ούτε φυσικά την ανάγκη της χώρας μας για ενίσχυση της εργασίας. Αντίθετα, “το περιβάλλον και η ενέργεια είναι τομείς στους οποίους μπορεί να δημιουργηθεί και επιχειρηματικότητα και εργασία. Εξάλλου, αυτό είναι και το αντικείμενο της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Επενδύσεων, στην οποία και συμμετέχω”, συμπλήρωσε.

Σκοπός είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα, “με απαράβατη όμως υποχρέωση όλων να σεβόμαστε τους κανόνες που θεσπίζει η Πολιτεία. Στην περίπτωση της Χαλκιδικής πρέπει να βρεθεί λύση η οποία να μην παραβιάζει τους κανόνες της προστασίας του περιβάλλοντος που η ίδια η εταιρεία έθεσε, όταν υπέβαλε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

“Δεν αναιρούμε τις αρχικές άδειες”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. “Παρά το γεγονός ότι η πολιτική μας άποψη ορίζει ότι η συγκεκριμένη επένδυση ενδέχεται να λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων της χώρας, του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής, υπάρχει μια συνέχεια στη διοίκηση που μας υποχρεώνει να σεβόμαστε τις αποφάσεις. Εν προκειμένω, η οποιαδήποτε μελέτη πρέπει να εφαρμόζεται. Προσωπικά, δεν διακατέχομαι από εμμονές εναντίον μιας επένδυσης, έχω όμως εμμονές στην προστασία του πολίτη της χώρας μου. Αυτή είναι η δουλειά ενός Υπουργού”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να βάλει υπογραφή σε κάτι που οι Υπηρεσίες του Υπουργείου το αρνούνται και διευκρίνισε ότι το ίδιο είχε πράξει και ο προηγούμενος ΥΠΕΝ κ. Σκουρλέτης. Για όλα τα θέματα του ΥΠΕΝ υπάρχει τεχνική επεξεργασία και στην περίπτωση της Χαλκιδικής τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είχαν εξαρχής αποφανθεί αρνητικά, σχετικά με τον πυρήνα της εν λόγω μελέτης, κάτι που πρέπει να αναιρέσει και να αποδείξει η ίδια η Ελληνική Χρυσός Α.Ε.

Τέλος, απαντώντας στο θέμα της δυσοσμίας της περιοχής του Ευόσμου, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε και τον προηγούμενο Αν. ΥΠΕΝ κ. Τσιρώνη, ο οποίος μάλιστα είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. “Είναι γεγονός, ότι δεν έχει εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος. Από την πλευρά του Υπουργείου θα ενισχύσουμε τους σταθμούς μέτρησης και παρακολούθησης, ενώ θα υπάρξει επίσκεψη δική μου και του κ. Τσιρώνη στην περιοχή, άμεσα. Και βέβαια, μαζί με την Περιφέρεια θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ενισχυθούν οι δομές περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη”, είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Print Friendly, PDF & Email