Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: “Διπλό κίνδυνο στην ενέργεια αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την ουκρανική κρίση”

Η Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη και ευάλωτη σε πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην ενέργεια, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λόγω των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι σήμερα. Έχουμε την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας όλο το 2022, όπως και τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο του 2021.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 και επέλεξε να δεσμεύσει την Ελλάδα στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό και ακριβό φυσικό αέριο, πίσω από την προσχηματική εξαγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πλάτη στην αισχροκέρδεια, στη λειτουργία καρτέλ και στη χειραγώγηση τιμών, στην έναρξη του Target Model χωρίς έλεγχο και χωρίς ρύθμιση, χωρίς ενεργοποίηση μηχανισμών αντιστάθμισης κινδύνου όπως τα προθεσμιακά συμβόλαια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε την ελληνική πολιτεία χωρίς ενεργειακά εργαλεία προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και μετέτρεψε τις εποπτικές αρχές (ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού) σε παρατηρητές.

Ενώ νοικοκυριά, αγρότες, δήμοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις γονατίζουν από τις ακραίες αυξήσεις στους λογαριασμούς, η ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιάσει 850 εκατ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία και η ΔΕΠΑ Εμπορίας ρεκόρ κερδοφορίας για το 2021. Για όλα αυτά οι ευθύνες βαραίνουν μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτό δεν είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ουκρανική κρίση ως δικαιολογία για την κρίση ακρίβειας στην ενέργεια που υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες στην Ελλάδα. Ενόψει πιθανών δυσμενών επιπτώσεων στην ενέργεια, οφείλει να κάνει ακριβώς το αντίθετο με ό,τι έκανε μέχρι σήμερα.

Απαιτούνται μέτρα ενεργειακής ασφάλειας που έχουν να κάνουν με τα εγχώρια ορυκτά καύσιμα, τις ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση ενέργειας. Τα παιχνίδια της διοίκησης της ΔΕΗ με το λιγνίτη μας κόστισαν ήδη πολύ το 2021. Απαιτείται κατάσταση ετοιμότητας σε μονάδες λιγνίτη και diesel για να καλυφθεί η ζήτηση ενέργειας. Και φυσικά η προμήθεια αερίου με συμβόλαια και συμφωνίες-πλαίσιο που είχαν ετοιμάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ενεργειακή παραγωγή οφείλει να στηρίζεται σε καύσιμα χαμηλότερου κόστους και όχι στο φυσικό αέριο που είναι, και προβλέπεται να είναι, το ακριβότερο.

Αυτό για το οποίο δεν λέει κουβέντα η κυβέρνηση είναι για μείωση του ενεργειακού κόστους, εφόσον η ακρίβεια πρακτικά οδηγεί σε στέρηση του δικαιώματος πρόσβασης στην ενέργεια. Θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στην αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρά την προβλεπόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων; Θα παρέμβει στο ενεργειακό μείγμα και σε έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς (περιορισμό κερδών, διμερή συμβόλαια); Θα αναλάβει το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και στη ΔΕΗ; Θα ανακτήσει την πλειοψηφία στα ΕΛΠΕ;

Μπροστά σε ένα ενδεχόμενο αρνητικό ντόμινο στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης η Ελλάδα είναι διπλά εκτεθειμένη. Όχι μόνο όσον αφορά την επάρκεια αλλά κυρίως το κόστος ενέργειας. Και ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της πολιτικής Μητσοτάκη. Η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε παρεμβάσεις μείωσης κόστους στη σημερινή σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΝ και η προσπάθεια δικαιολόγησης της ακρίβειας μάς ανησυχούν διπλά και επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα