Πιστή στη γραμμή «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε» που εισήγαγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά την παραίνεση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να κλείνουμε το θερμοσίφωνα και τα φώτα τον χειμώνα, η κυβέρνηση για το καλοκαίρι και για το Δημόσιο αυτή τη φορά προτείνει ως μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης τον θερμοστάτη.

Πρόκειται για την κυβέρνηση που σήμερα αποφάσισε – όψιμα – να θυμηθεί την αναγκαιότητα της ενεργειακής εξοικονόμησης στα δημόσια κτίρια. Με υπέρογκους λογαριασμούς να καταφθάνουν στους Δήμους εδώ και μήνες, με δημοτικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σχολεία, να απειλούνται με ρευματοκοπές, και με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης στα όρια της κατάρρευσης, με τους ΟΤΑ να ζητούν άμεση ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τα βγάλουν πέρα, το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε να δώσει παράσταση υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας, ξεχνώντας ότι επί τρία χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν στην κυβέρνηση ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια αποτέλεσε βασική επιλογή του ενεργειακού σχεδιασμού την περίοδο 2015-2019. Ένα από τα εμβληματικά εργαλεία που είχαν δημιουργηθεί ήταν και το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, για τη συνολική αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων.

Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ είχε παρουσιαστεί επίσημα τον Ιούνιο του 2019 και ήταν αρχικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ με προοπτική αύξησης. Μάλιστα, προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα άμεσα είχαν ήδη ενταχθεί έργα έτοιμα προς δημοπράτηση για αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων της χώρας, που περιλάμβαναν σχολεία, νοσοκομεία, κλπ. Έκτοτε, και για τρία χρόνια, τα έργα πάγωσαν και το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ παρέμενε στα αζήτητα παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις της ΝΔ.

Υπενθυμίζουμε επίσης στην κυβέρνηση ότι ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου στα δημόσια κτίρια είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση (Οδηγία 2012/27/ΕΕ) η οποία έχει ενσωματωθεί προ πολλού στην ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα, η διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοσίων κτιρίων είχε ήδη αναπτυχθεί και λειτουργούσε πιλοτικά στο ΥΠΕΝ από το 2018(!) για να ξανα-ανακοινωθεί και πάλι σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ακόμη στην κυβέρνηση τα όσα διαμήνυε στον προϋπολογισμό του 2020, για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα δημόσια κτίρια κατά 5% με κοινό σχέδιο Υπουργείου Οικονομικών και συναρμόδιων Υπουργείων, το οποίο ξεχάστηκε για τρία χρόνια.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι όλα αυτά δεν ισχύουν και ότι, εδώ και τρία χρόνια, το κυβερνητικό επιτελείο «πετάει αετό». Εξάλλου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ασχολείται μόνο με το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων και την τακτοποίηση ρουσφετιών. Οι εξαγγελίες του εδώ και τρία χρόνια έχουν όλες καταρρεύσει.

Όμως οι όψιμες ανακοινώσεις υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας δεν αρκούν για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επέτρεψε να στηθεί το μεγάλο πάρτι αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και που τώρα, βλέποντας το λογαριασμό, τρέχει να μαζέψει ό,τι μπορεί, ενδεχομένως και για να ρίξει το φταίξιμο αλλού για πιθανές ρευματοκοπές σε κρίσιμες δημόσιες λειτουργίες.

Είναι δεδομένο ότι η θερμοκρασία της κοινωνίας είναι στα κόκκινα και η μόνη περίπτωση να «δροσιστούμε» είναι αυτή η κυβέρνηση να φύγει το συντομότερο.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα

Print Friendly, PDF & Email