Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: “Το δημόσιο αγαθό του νερού δόθηκε στην αγορά με υπογραφή Μητσοτάκη-Σκρέκα”

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ δίνει το σύνθημα για την ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών (Accelerating Change). Παροτρύνει τις κυβερνήσεις κυρίως, και την κοινωνία των πολιτών, να επιταχύνουν την επίτευξη του Στόχου (SDG6) δηλαδή, τη διασφάλιση ότι όλοι οι πληθυσμοί έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό μέχρι το 2030.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι είμαστε εκτός τροχιάς επίτευξης του ανωτέρω στόχου και ότι χρειάζεται οι κυβερνήσεις να εργαστούν τέσσερις (4) φορές πιο εντατικά δίνοντας προτεραιότητα σε επενδύσεις αποχέτευσης, αποθήκευσης και βασικών συστημάτων συντήρησης. Είναι ειρωνικό ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη μέρα για να θεσπίσει διατάξεις που θα περιορίσουν την πρόσβαση των πολιτών στο νερό!

Αντί η κυβέρνηση να εργαστεί ουσιαστικά για την αντιμετώπιση σοβαρών ελλειμμάτων διαχείρισης υδατικών πόρων στη χώρα μας, όπως είναι η υποβάθμιση της ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, το αρνητικό ισοζύγιο πολλών υδροφορέων, η υφαλμύρινση υπογείων υδάτων, υπεράντληση που φτάνει συχνά σε καθιζήσεις εδαφών, υποβάθμιση υγροτόπων, τα οποία έχουν σημαντικό αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στο περιβάλλον, χθες ψήφισε νόμο με τον οποίο έστρωσε το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού.

Στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο νόμος που ψηφίστηκε χθες αποκαλύπτει ότι μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η απορρύθμιση δημόσιων λειτουργιών και το ξεπούλημα αφού, έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να υποβαθμιστούν οι δημόσιες λειτουργίες στη διαχείριση των υδάτων. Κατάργησε κρίσιμες δομές, αλλά και οδήγησε σε χρεωκοπία τις δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της έλλειψης προσωπικού και τώρα, μεταφέρει την ευθύνη του ελέγχου σε Ρυθμιστική Αρχή επικαλούμενη το κενό που οι ίδια δημιούργησε.

Με πληθώρα αντισυνταγματικών ρυθμίσεων, η κυβέρνηση εγκαταλείπει τον έλεγχο ενός αγαθού απαραίτητου για τη ζωή. Αυτό έγινε την ίδια μέρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας κάλεσε τη Διοίκηση να συμμορφωθεί με παλαιότερες αποφάσεις του Δικαστηρίου για να επιστρέψει τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αμφισβητούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αφού, όσοι πληρώνουν θα έχουν πρόσβαση. Κριτήριο των υπηρεσιών θα είναι το κέρδος και όχι το κοινό και δημόσιο όφελος ενώ, κανένα σημείο του νόμου δεν εγγυάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση νερού, μείωση των απωλειών και βελτίωση των υπηρεσιών παροχής ύδατος.

Κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πως μόνο μία ισχυρή πολιτεία μπορεί να ασκήσει δημόσιο έλεγχο και εποπτεία των υπηρεσιών ύδατος και να εξασφαλίσει καθολική πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας νερό. Για το λόγο αυτό η κατάργηση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε εχθές θα είναι προτεραιότητα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ