Με αναφορά στις δύο μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα, την πανδημία, την υγειονομική κρίση και την κλιματική κρίση ξεκίνησε την ομιλία του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και οι συνέπειες τους σε Κοινωνία και Οικονομία» που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κύμανση» σε συνεργασία με τοπικά μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν παραγωγικοί, επιστημονικοί και αναπτυξιακοί φορείς της Αχαΐας.

Σημείωσε ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως εξελίσσεται σήμερα και λόγω ανεπάρκειας των μέχρι σήμερα μέτρων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα έχει δραματικές επιπτώσεις. Ειδικότερα, η Ελλάδα και η Μεσόγειος αποτελούν hot spot κλιματικής κρίσης, θα βιώσουν δηλαδή εντονότερα επιπτώσεις, μεγαλύτερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, όπως και έντονα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές κτλ. Και για αυτόν το λόγο έχει τεράστια σημασία η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή.

Πρόσθεσε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων καθώς και ο νόμος του 2016 για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, μπορούν να ιδωθούν ως τα πρώτα βήματα νομοθέτησης για το Κλίμα, αλλά σημείωσε ότι, δυστυχώς, τα Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και τα έργα, οι υποδομές ανθεκτικότητας σε επίπεδο Περιφερειών δεν προχωρούν, παρά το ότι οι δράσεις αυτές είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση, με αρκετή καθυστέρηση αφού είχε δεσμευτεί για ψήφιση Κλιματικού νόμου πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γλασκώβη για το Κλίμα, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να παρουσιάσει καν κάποιο σχέδιο νόμου, ενώ παράλληλα δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με την κοινωνία, τις παραγωγικές δυνάμεις τις χώρας ή τις περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλους όσους αφορά δηλαδή ο Κλιματικός νόμος.

Σχετικά με τη δήθεν απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε το 2019 ο κος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ, αφού προβλέπει την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι αντικατάσταση με ΑΠΕ, σχολίασε την προχειρότητα της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει ούτε την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος, αφού, εν όψει του χειμώνα, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να επιστρατεύσει λιγνιτικές μονάδες όπως έκανε και το καλοκαίρι με τον καύσωνα όπου επιστρατεύτηκε η μονάδα Μεγαλόπολη 3. Τόνισε επιπλέον πως η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή καθιστά στην ουσία την Ελλάδα δέσμια σε ένα ορυκτό, εισαγόμενο και ακριβό πλέον καύσιμο για τις επόμενες δεκαετίες, δεδομένου ότι σχετικές επενδύσεις χρειάζονται τουλάχιστον δύο τρεις δεκαετίες για να αποσβεστούν.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στο πρόβλημα της ακρίβειας που, όπως δήλωσε, παίρνει τραγικές διαστάσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τη χθεσινή συζήτηση για το θέμα στη Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα. «Η ενεργειακή κρίση και η κρίση ακρίβειας που βιώνουμε σήμερα έχει πέρα από τα εξωγενή και πολλά ενδογενή χαρακτηριστικά καθώς στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει αισχροκέρδεια, απουσία βούλησης της κυβέρνησης για ρυθμίσει και να ελέγξει την αγορά, ολιγοπώλιο και συνεχιζόμενες καταγγελίες και από την ενεργοβόρο βιομηχανία για χειραγώγηση των τιμών χονδρικής».

Σε σχέση με τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη για το θέμα στη Βουλή σχολίασε ότι: «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή έδειξε ότι ο ίδιος μάλλον ζει σε μία άλλη χώρα. Οι πολίτες όμως που παραλαμβάνουν καθημερινά τους λογαριασμούς ρεύματος και οι επαγγελματίες που ειδικότερα επιβαρύνονται με χίλια- χίλια πεντακόσια (1.000-1.500) ευρώ και πάνω το μήνα λόγω της ακρίβειας γνωρίζουν καλά ποια είναι η πραγματικότητα. Οι όποιες επιδοτήσεις στις οποίες προχώρησε τελικά η κυβέρνηση δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στη δέσμευση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για κάλυψη του 80% των αυξήσεων, ενώ αφήνουν εκτός αγρότες, επαγγελματίες και δημοτικές επιχειρήσεις όπως είναι οι ΔΕΥΑ».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε τον κίνδυνο κοινωνικών συγκρούσεων και εντάσεων εάν η Πράσινη Μετάβαση, ο τεράστιος αυτός μετασχηματισμός, δε γίνει με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε κανείς να μη μείνει πίσω και φυσικά με ξεκάθαρους κανόνες και σχέδιο, ενεργειακές κοινότητες και χωροταξικό σχεδιασμό, όπως γίνεται τώρα επί ΝΔ και ξεκαθάρισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον περασμένο Ιούνιο, παρουσίασε τις θέσεις του για αυτήν την κοσμογονία σε ένα πρόγραμμα που ονομάσαμε «Πράσινη Επανάσταση» ώστε να αλλάξουν τα πάντα στην οικονομία και στην κοινωνία με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των ενεργειακών κοινοτήτων και της αυτοπαραγωγής-αυτοκατανάλωσης στο 50%, όπως όμως και μία ισχυρή πολιτεία που έχει στρατηγική και σχέδιο και που θα εγγυηθεί ότι η Πράσινη Μετάβαση θα γίνει για ολόκληρη την κοινωνία χωρίς να μείνει κανείς πίσω».

Print Friendly, PDF & Email