Για αναντιστοιχία λόγων και έργων για το περιβάλλον και για υποκρισία απέναντι στους νέους και τις νέες, κατηγόρησε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, την κυβέρνηση της ΝΔ, αναφερόμενος στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση, κατά τη σχετική κοινή συνεδρίαση των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών Προστασίας Περιβάλλοντος και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τόνισε ότι αυτή δεν γίνεται μόνο μέσω του σχολείου, αλλά και μέσω βιωμάτων στο σύνολο της κοινωνικής λειτουργίας. Παρόλα ταύτα, ακόμη και στο βασικό επίπεδο του σχολείου, η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα πράγματα. Γίνονται πολύ λίγα για την περιβαλλοντική λειτουργία της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα στην ανακύκλωση η οποία δεν ενισχύεται και αντίθετα υποβαθμίζεται. Πολύτιμοι φυσικοί πόροι σπαταλούνται και η πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος καθυστερεί.
Αναδεικνύοντας το γεγονός της υποτίμησης και υποβάθμισης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ο Σ. Φάμελλος παρέθεσε το παράδειγμα του Δήμου Θέρμης, ο οποίος έχει στο Λιβάδι, ένα ορεινό οικισμό πολύ κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ένα εξοπλισμένο κτίριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το οποίο δεν λειτουργεί. Το κέντρο αυτό θεσμοθετήθηκε με ΦΕΚ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδέποτε στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς από την εκπαιδευτική περίοδο 2019-2020. Επεσήμανε δε, ότι «δεν έχουμε σταματήσει με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις να πιέζουμε, αλλά παρά την ύπαρξη των υποδομών, αυτό εξακολουθεί να μην στελεχώνεται. Και μάλιστα μιλάμε για ένα κέντρο το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα λίγα δασικά οικοσυστήματα κοντά στη Θεσσαλονίκη που θα έδιναν διέξοδο για όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης».
«Αυτό δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα ελλιπούς στελέχωσης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Είμαι σίγουρος και σας το λέω ρητά ότι η κυβέρνηση αρνείται να στελεχώσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Γιατί; Γιατί λέει πολύ μεγάλα λόγια για το περιβάλλον αλλά κάνει λίγα έργα. Εμείς όμως πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά στους νέους και τις νέες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στη νέα γενιά πως «ο πλανήτης καταστρέφεται γιατί ακολουθούμε ένα καταστροφικό μοντέλο εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Ένα καταστροφικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Σε αυτό το μοντέλο οφείλεται η κλιματική κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε ριζικές αλλαγές στη ζωή μας. Πρέπει στη χώρα μας να έχουμε απανθρακοποιήσει την ηλεκτροπαραγωγή και αυτό αφορά και στο φυσικό αέριο, πολύ νωρίτερα από τα επόμενα 20 χρόνια το πολύ. Θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο κλιματικά ουδέτερο στη ζωή μας το οποίο είναι πράγματι μία πολύ μεγάλη επανάσταση που αμφισβητεί ακόμα και τις σχέσεις παραγωγής».
Κλείνοντας ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «πρέπει να αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και να κάνουμε πράξεις. Και σε αυτόν τον τομέα οι κυβερνώντες έχουν τις δικές τους ευθύνες. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των νέων μου μας λένε «Μην αλλάζετε το κλίμα αλλάξτε το σύστημα». Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής είναι να αναπαράγεται και το σύστημα εξουσίας και το σύστημα οικονομικής παραγωγής. Ας δώσουμε τις απαντήσεις λοιπόν στους νέους που χρειάζονται».
«Στείλτε τουλάχιστον εκπαιδευτικούς στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Τουλάχιστον αυτό».
Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ