«Τα λάθη και οι παλινωδίες εκ μέρους της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν πρέπει να συνεχιστούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ειδικά εμείς στη Θεσσαλονίκη αποτελέσαμε παράδειγμα προς αποφυγή και ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ στο δεύτερο κύμα. Το πρόγραμμα εμβολιασμού πρέπει να προχωρήσει με την παράλληλη όμως ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε στενή συνεργασία με τους Δήμους. Κάνουμε έκκληση να ενισχυθούν, ακόμα και σήμερα, με προσωπικό όλες οι Περιφερειακές Μονάδες Υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολισμού. Το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να επιστρέψει στα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία και να υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν είναι λύση να μεταφερθούν και πάλι στα νοσοκομεία για να καλύψουν «τρύπες», λόγω της άρνησης της κυβέρνησης ΝΔ να κάνει προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Χρειάζεται ακόμη στενή συνεργασία με τους Δήμους για να προχωρήσει ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Καταγραφή των ευάλωτων πολιτών, μεταφορά τους από οικισμούς σε κέντρα εμβολιασμού, αλλά και διενέργεια τεστ στον γενικό πληθυσμό ώστε να προχωράει ο εντοπισμός των κρουσμάτων, η προστασία των υπόλοιπων πολιτών και η ιχνηλάτηση. Αυτά ήταν και τα βασικά συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχα το τελευταίο διάστημα με πέντε (5) δημάρχους της Περιφέρειας Β΄ Θεσσαλονίκης και τις επισκέψεις μου σε πέντε (5) Κέντρα Υγείας της περιοχής την περίοδο των εορτών» δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «FM100» και το δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη.
Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω του εμβολιασμού και ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για την άρση περιοριστικών μέτρων. «Υπάρχει καθυστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως και υπήρξαν μεγαλοστομίες περί εκατομμυρίων εμβολιασμών, τον Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά στη διαχείριση της πανδημίας».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που εξέφρασε ο Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με στόχο τη διακομματική συνεννόηση και τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για την πανδημία και το πρόγραμμα εμβολιασμών ώστε, να αποφευχθούν περιστατικά που παρατηρήθηκαν τις πρώτες μέρες του εμβολιασμού. Ειδικότερα δήλωσε: «Πρέπει να αποφύγουμε λάθος επιλογές που είδαμε τις πρώτες μέρες, με πολιτικά πρόσωπα να παίρνουν τη θέση υγειονομικών και τον εμβολιασμό να εξελίσσεται σε κομματικό ρουσφέτι, επιλογές που δίνουν το λάθος μήνυμα στην κοινωνία».
«Η πανδημία δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο κομματικού οφέλους. Δυστυχώς, ο κύριος Μητσοτάκης διαχειρίστηκε την πανδημία με μοναδικό στόχο το προσωπικό και πολιτικό του όφελος και επέλεξε από τη μία να πιστώνεται όποιες επιτυχίες και από την άλλη να χρεώνει τις κυβερνητικές αποτυχίες στην κοινωνία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Κοντοζαμάνη για ευθύνες των υγειονομικών για θανάτους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι απαράδεκτες και τραγικές. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη όλοι γνωρίζουμε πως τα νοσοκομεία για οκτώ (8) και πλέον εβδομάδες λειτουργούσαν χωρίς καμία ελεύθερη ΜΕΘ, λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και είναι γνωστό ότι οι υγειονομικοί και οι γιατροί υποχρεώθηκαν να προσφέρουν υπηρεσίες σε βαριά περιστατικά και εκτός ΜΕΘ».
Σχολίασε επιπλέον το άνοιγμα των σχολείων όπου, τόνισε πως πρέπει να γίνει με δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε να μη γίνει μεταφορά του ιού στα σπίτια, με αποστάσεις και μικρό αριθμό παιδιών ανά τάξη, και γενικότερα, με ένα πλαίσιο προστασίας. Και με εμβολιασμό των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, τους συγγενείς και τους εκπαιδευτικούς.
Έκλεισε τέλος, με ένα γενικότερο σχόλιο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας. «Με τα μπρος πίσω στα σχολεία, στο click away, στις εκκλησίες κτλ. δε δημιουργείται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ακούει την επιστήμη και έχει ένα σταθερό σχέδιο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση δημιουργεί την αίσθηση ότι λειτουργεί βάσει της τακτικής «βλέποντας και κάνοντας» και συνεπώς οφείλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου. Δεν επιτρέπεται ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, να δηλώνει εγγράφως αναρμόδιος για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που καταθέσαμε για το θέμα. Απαιτείται λοιπόν περισσότερη σοβαρότητα, συνεννόηση και όχι κομματική εκμετάλλευση της πανδημίας. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δείξει τη σοβαρότητα που απαιτεί αυτή η κρίση».