«Με το άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις η κυβέρνηση επιδιώκει την αποδόμηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000. Ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 219 και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καταψηφιστεί και να καταπέσει στο ΣτΕ ή στην Ευρώπη. Διαψεύδεται για άλλη μία φορά το «πράσινο» προφίλ που προσπαθεί να χτίσει η τάχα πράσινη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη διάταξη αποδεικνύει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αποδόμηση και καταστρατήγηση και όχι η προστασία και η διαχείριση των περιοχών Natura 2000. Τη διάταξη αυτή την έχουν παραγγείλει συγκεκριμένα συμφέροντα και με αυτόν τον τρόπο θα «παγώσει» το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα γιατί δημιουργείτε «παραθυράκια». Κάτι για το όποιο σας κατηγορούν οι  περιβαλλοντικές οργανώσεις και θα οδηγήσει την Ελλάδα απευθείας σε καταδίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ποτέ στο παρελθόν το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν καθόριζε, υποβαθμίζοντάς τους, τους κανόνες προστασίας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000. Ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα. Ποτέ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υποστήριζε τόσο απροκάλυπτα την υποβάθμιση και την παράκαμψη της προστασίας της βιοποικιλότητας, επιτρέποντας παράλληλα την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το χαρτοφυλάκιό του», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εχθές, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Τόνισε ότι πρόκειται για άρθρο που δημιουργεί ένα κατ΄ εξαίρεση πολεοδομικό εργαλείο, ένα ακόμα παράθυρο, για να προχωρήσουν «επενδύσεις» σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας και ότι η ψήφισή του θα ανοίξει έναν νέο κύκλο Προεδρικών Διαταγμάτων για υπο-περιοχές των περιοχών του δικτύου Natura 2000, ανάλογα με το τι θέλει ο κάθε επενδυτής. «Αν και ξέρουμε το σχέδιό σας, θέλουμε να το παραδεχτείτε. Σκοπεύει άραγε η ρύθμιση σε μεγάλα αιολικά και σε μεγάλα ξενοδοχεία σε Natura 2000 ή και σε άλλο ένα χατίρι στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός; Παραδεχτείτε το».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια, στο σύνολο του σχεδίου νόμου σχολιάζοντας ότι, παρότι είναι σαφέστατα κρίσιμο το ζήτημα των δημόσιων συμβάσεων και των διαγωνιστικών διαδικασιών, αλλά και των αναθέσεων, το εν λόγω σχέδιο νόμου δημιουργεί πρόσθετα, αντί να λύνει, ζητήματα του 4412/16, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την έναρξη έργων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν είναι ολοκληρωμένο νομοθέτημα καθώς παραπέμπει σε εκκρεμείς Υπουργικές Αποφάσεις και πιθανώς είναι το τελειωτικό χτύπημα για το επιτελικό μπάχαλο που μας οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σημείωσε, ειδικότερα, ότι το κεντρικό θέμα του νομοσχεδίου εκτός από τα περιβαλλοντικά είναι η εκχώρηση της επίβλεψης των έργων σε ιδιώτες και η εκχώρηση δημόσιων λειτουργιών σε κολλητούς της ΝΔ με επίβλεψη κατά παραγγελία των αναδόχων. «Επιλέγετε να αποδυναμώνετε το δημόσιο. Αυξάνετε την αδιαφάνεια στις απευθείας αναθέσεις, ενώ ευνοούνται οι μεγάλοι εργολάβοι και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Κάνετε και αναδιάρθρωση της τεχνικής αγοράς από την οποία πλήττονται οι μικροί και μεσαίοι μηχανικοί και τα τεχνικά γραφεία διότι, διά της περιστρεφόμενης πόρτας, θα παίρνουν όλες τις δουλειές οι μεγάλες εταιρείες, και την επίβλεψη και την κατασκευή».

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε, τέλος, στις ρυθμίσεις που αφορούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ). Τροποποιείτε και αλλοιώνετε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΤΕΕ δημιουργώντας μία κερκόπορτα αναθέσεων και εκχωρήσεων σοβαρών αρμοδιοτήτων και λειτουργιών του δημοσίου σε ιδιώτες, όπως σημείωσε. «Η εργαλειοποίηση επιπλέον του ΤΕΕ σημαίνει και αδιαφανείς διαδικασίες, ενώ θέλουμε το ΤΕΕ Τεχνικό Σύμβουλο της πολιτείας για να ενδυναμώνει την πολιτεία και να στηρίζει τους μηχανικούς, να αναβαθμίζει τον ρόλο και το επάγγελμα των μηχανικών. Χάνεται η ανεξαρτησία του ΤΕΕ γιατί το κάνετε εξαρτημένο από την κυβέρνηση και παράρτημά της, με αδιαφάνεια στις αναθέσεις και τις χαριστικές επιλογές στα γαλάζια παιδιά».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ

Print Friendly, PDF & Email