Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι είχε ως προτεραιότητα την σωτηρία της χώρας, την έξοδο από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία, δεν υποτίμησε τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στήριξε τη Συμφωνία των Παρισίων το 2015, προχώρησε στο νόμο προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και εκπόνησε για πρώτη φορά, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Η Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2019, δεσμεύτηκε υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας, με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.
Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Η μετάβαση στην κλιματική ουδετεροτητα είναι ζήτημα ζωής και ταυτόχρονα, μία επανάσταση, μία ουσιαστική δομική προοδευτική μεταρρύθμιση.
Δυστυχώς, σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιλέγει η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να γίνει πρόχειρα, χωρίς σχέδιο, λειτουργώντας ως μικροκομματικό εργαλείο επικοινωνίας, και αποτελώντας το προσωπείο που θα προσφέρει άφεση αμαρτιών στο πραγματικό σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στην ενέργεια και από τη στήριξη λίγων επιχειρηματικών συμφερόντων. Μία επιλογή που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη χώρα και καταστροφικές συνέπειες για τις λιγνιτικές περιοχές.
Τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα αναδεικνύει η επίκαιρη επερώτησή μας. Πόσο καταστροφική είναι η απολιγνιτοποίηση του κυρίου Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές περιοχές, καθώς δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, καμία διέξοδος επιβίωσης για αυτές τις περιοχές.
Το σχέδιο του ΥΠΕΝ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη συνοψίζεται σε τρεις άξονες.
– Φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για όσους χάνουν τη δουλειά τους, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, στη Δυτική Μακεδονία. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Κανένα σχέδιο για νέο παραγωγικό μοντέλο, βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά επιλέγει να δημιουργήσει στρατιές ανέργων.
-Σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή, η κυβέρνηση επιλέγει το φυσικό αέριο να παραμείνει στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας τουλάχιστον ως το 2050. Παρότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σταματά τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου.
-Ιδιωτικοποιήσεις. Ο τρίτος άξονας για τον οποίο καυχήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ, είναι ότι προωθεί τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο ρόλος του Υπουργείου για τον κ. Χατζηδάκη, να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, τα δίκτυα και η πολιτεία να μην έχει κανένα εργαλείο ενεργειακού σχεδιασμού. Η ΔΕΠΑ Υποδομών μάλιστα σε έναν ιδιοκτήτη, τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, κλπ
Το βασικό σχέδιο του κ. Χατζηδάκη αντικαθιστά το λιγνίτη με Ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου αντί για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Αυτό αποδεικνύουν και τα νούμερα. Στο ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι το φυσικό αέριο θα είχε το 18% του μεριδίου ηλεκτροπαραγωγής, το 2030, και ο κ. Χατζηδάκης προτείνει να αυξηθεί στο 32%, το 2030. Άρα, η ΝΔ επιλέγει να ανθρακοποιεί την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, όχι να την απανθρακοποιεί.
Μία επιλογή που αφήνει τη χώρα εντελώς εκτεθειμένη και αθωράκιστη απέναντι σε μία πιθανή ενεργειακή κρίση, και στη διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου, όπως συνέβη στο παρελθόν. Η ανάγκη επιπλέον, απόσβεσης των ιδιωτικών επενδύσεων επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με αύξηση του κόστους ενέργειας.
Στην Ελλάδα όμως, συνέβη το εξής παράδοξο. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, στη Σύνοδο του ΟΗΕ, χωρίς να το ξέρουν οι Υπουργοί του.
Ύστερα από την πρόχειρη και επιφανειακή εξαγγελία προχωράει, στη συνέχεια, στην τροποποίηση του ΕΣΕΚ, στη μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ και προσχηματική διαβούλευση στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς να παρουσιάσει κανένα σχέδιο, σε μία περιοχή που τουλάχιστον το 40% με 45% της παραγωγικής βάσης εξαρτάται από την ηλεκτροπαραγωγή.
Εμείς, καταθέσαμε την επίκαιρη επερώτηση για να ζητήσουμε η μετάβαση να είναι δίκαιη και για να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που είχε λάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο πανευρωπαϊκά Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για να έχουν μέλλον, εργασία και κοινωνική συνοχή οι λιγνιτικές περιοχές, για να περιορίσουμε τις συνέπειες της δικής σας πολιτικής, καθώς και να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα της επόμενης δημοκρατικής, προοδευτικής διακυβέρνησης.
Αλλά δεν έχετε καν τη διοικητική και τεχνική επάρκεια να μας ενημερώσουν τι θα γίνει με την Πτολεμαΐδα V, ενώ η ΔΕΗ/Ελλάδα επενδύει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην πιο σύγχρονη και νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη. Τσάμπα οι αυξήσεις που δίνετε στα Golden Boys της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηδάκη, η μονάδα αυτή το 2028 δεν θα χρησιμοποιεί λιγνίτη, αλλά κανείς δεν ξέρει τι καύσιμο θα χρησιμοποιεί μετά το 2028;
Τώρα επιχειρείτε να φορτώσετε τις δικές σας επιλογές στο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία κάνει αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση, γιατί, πολύ απλά, δεν έχει πολιτική. Υποπτεύομαι ότι το κάνετε για να κρύψετε τη συνεννόηση, τη συναλλαγή που έχετε κάνει με τους ιδιώτες που θα μπουν στο φυσικό αέριο. Αν όμως εμείς ήμασταν προσκολλημένοι στον λιγνίτη για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα, η πρώτη κυβέρνηση, που δημιούργησε Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη; Για ποιο λόγο διαβουλευτήκαμε με την τοπική κοινωνία, δημόσια και όχι σε ιδιωτικό χώρο, κρυφά, όπως εσείς, με τα ΜΑΤ απ’ έξω; Γιατί έχετε «παγώσει» τους πόρους που σας κληροδοτήσαμε;
Εμείς είχαμε σχέδιο που διασφάλισε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, χωρίς να αυξάνουμε την ενεργειακή εξάρτηση, με χαμηλό κόστος ώστε, να καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια. Μία δίκαιη μετάβαση. Διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη, ξεκινήσαμε τη μελέτη με την Παγκόσμια Τράπεζα, με τα πρώτα έσοδα από τα δικαιώματα των αερίων του θερμοκηπίου για την περιοχή (31,5 εκατ. ευρώ) στο ταμείο όταν παραλάβατε εσείς. Κάναμε δημόσια διαβούλευση και δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για να συσταθεί το Ταμείο και Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός master plan για τη Μεγαλόπολη, που τώρα δεν έχει κανένα σχέδιο. Δρομολογήσαμε ακόμη και έργα τηλεθέρμανσης.
Τα ερωτήματα είναι απλά. Σε ποιες μελέτες στηριχθήκατε για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης; Τι κερδίσατε για τη χώρα από την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης; Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο business plan της ΔΕΗ και πότε θα το παρουσιάσετε; Πότε θα έχετε σχέδιο για αυτές τις περιοχές και με ποιους αναπτυξιακούς άξονες; Ποιο θα είναι το παραγωγικό μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία και το Δήμο Μεγαλόπολης;
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός που ξεκίνησε το σχεδιασμό της Δίκαιης Μετάβασης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον ολοκληρώσει, καθώς και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας και των κατοίκων. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα με την κοινωνία και θα συνεχίσει να είναι.
Διαβάστε ολόκληρη την πρωτομιλία εδώ
Παρακολουθείστε την πρωτομιλία εδώ