Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας Στο Κόκκινο 105,5, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημείωσε, το μόνιμο ερώτημα στην πολιτική της Ευρώπης είναι αν θα λύσει τα προβλήματά της με πολιτικές ενοποίησης και συνοχής επιλύοντας και όχι καλύπτοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, και αν θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των πολιτών μειώνοντας και αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες που υπάρχουν. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από λιγότερες βεβαιότητες, πολλές ανησυχίες και καινούργια ερωτήματα για την κοινωνία μας. Αποδομούνται παγιωμένες λογικές αλλά και η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, στην επάρκεια της πολιτείας ή ακόμα και στο παραγωγικό μοντέλο. Η κλιματική κρίση και η υγειονομική κρίση αποδομούν και τις κοινωνικές και τις οικονομικές σχέσεις, που πλέον αλλάζουν ραγδαία εντός της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει πολιτικές για τους πολίτες της ή αν θα ασκήσει πολιτικές για λίγα οικονομικά συμφέροντα. Και το πάγιο ερώτημα για την Ευρώπη είναι αν θα ασκήσει κοινωνική πολιτική. Ο κοινωνικός πυλώνας ήταν και το κυρίαρχο ερώτημα στις Ευρωεκλογές του 2019 και δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις».

Αναφορικά με την τρέχουσα επικαιρότητα, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, ο Σ. Φάμελλος, επεσήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και για το λόγο αυτό υλοποιεί συγκεκριμένες εξυπηρετήσεις. Αυτές τις δεσμεύσεις υπηρετεί η ραγδαία ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών και της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, από τα ενεργειακά δίκτυα έως το επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα. Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ επιφέρει στοχευμένα πλήγματα στη δημοκρατία και στην  ισονομία, περιορίζοντας τη διαφάνεια και αμφισβητώντας δημοκρατικά εργαλεία, όπως ο ΑΣΕΠ.

Σχετικά με τα νομοσχέδια για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ο Σ. Φάμελλος ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αποδόμηση και απορρύθμιση της εργασίας, των χαρακτηριστικών της και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ υπάρχουν πολλά τεκμηριωμένα παραδείγματα πως καμία χώρα δεν είχε πρόοδο, όταν αποδόμησε και απορρύθμισε τις εργασιακές συμβάσεις, τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας.

Επίσης, στάθηκε στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, αναφέροντας το σχέδιο του νομοσχεδίου για τη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Όπως σχολίασε το νομοσχέδιο ζημιώνει τους σημερινούς συνταξιούχους και εργαζόμενους, εφόσον μειώνει τα έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα, ζημιώνει τους νέους και μελλοντικά εργαζόμενους εφόσον αναθέτει σε κερδοσκοπικές εταιρείες τη διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ζημιώνει και το δημόσιο εφόσον προβλέπεται να απωλέσει άνω των 56 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη το δημόσιο θα καλύπτει κάθε ζημία και απώλεια των κερδοσκοπικών παιχνιδιών με τις εισφορές των επικουρικών, οπότε θα έχει διπλή ζημιά εξαιτίας όμως των ευθυνών ιδιωτών. Ενώ επεσήμανε ότι δεν αξιοποιούνται τα εργαλεία που έχει ήδη το ασφαλιστικό σύστημα, και με πιστότητα και υψηλή απόδοση διαχειρίζονται την επικουρική ασφάλιση (ΕΤΕΑΕΠ) καθώς και τα αμοιβαία κεφάλαια των ασφαλιστικών οργανισμών.

Τέλος, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ και στο ρεκόρ της χονδρικής τιμής ενέργειας που είχαμε χθες, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης από το φθινόπωρο του 2019 να απορρυθμίσει την αγορά ενέργειας προς όφελος λίγων εταιριών, ενώ παράλληλα προχωρά την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών υποδομών (δίκτυα φυσικού αερίου, δίκτυο μέσης τάσης, ΕΛΠΕ) και τακτοποιεί με υψηλούς μισθούς και υπερ-bonus γαλάζια παιδιά που προσλαμβάνονται σε θέσεις διευθυντών, χωρίς φυσικά τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για να ρυθμίσει την αγορά και να σταματήσει την εν εξελίξει χειραγώγηση των τιμών, στην οποία συμμετέχει και η ΔΕΗ. Το εξωφρενικό είναι ότι τα γαλάζια στελέχη στη ΔΕΗ χρησιμοποιούν τις αυξήσεις για να εμφανίζουν αυξημένα έσοδα της ΔΕΗ και έτσι να δίνουν στους εαυτούς τους bonus και υπερ-bonus. Έτσι είχαμε μέσα σε μία μέρα αύξησης της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπέρασε το 25%.

Το αποτέλεσμα είναι να είναι χαμένοι όλοι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, και έτσι προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εφόσον η ενέργεια είναι βασικός συντελεστής κόστους.

Print Friendly, PDF & Email