«Η κυβέρνηση παρεμβαίνει με ωμό τρόπο σε πολλές θεσμικές λειτουργίες, αμφισβητώντας το κράτος δικαίου. Αυτή η προκλητική παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως ιδίως στις περιπτώσεις των παρακολουθήσεων, παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα. Αυτό επιβεβαιώνει και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αποτελεί καταπέλτη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε ο Σ.Φάμελλος στην αρχή της τοποθέτησης του στο στρογγυλό τραπέζι του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με θεματική «Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία της ανάπτυξης, της κοινωνίας και του πολίτη».
Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι «αντί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου να αποτελέσει έναυσμα για τη λήψη μέτρων για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε έναν αγώνα για να απαξιώσει το ψήφισμα και να στοχοποιήσει τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που το στήριξαν. Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το δημοσίευμα του Economist, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας κατατάσσεται στις «πλήρεις δημοκρατίες» ξέχασε όμως να αναφέρει ότι στο ίδιο δημοσίευμα η Ελλάδα στο δείκτη της λειτουργίας των ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σημειώνει τη χαμηλότερη επίδοση».
«Η διαπλοκή αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όχι μόνο για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, αλλά και την ίδια την οικονομία. Έχοντας προνομιακές σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα, και διανέμοντας τα «φιλέτα» σε συγκεκριμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, η διαπλοκή κρατά «κλειστή» την ελληνική οικονομία στην υγιή επιχειρηματικότητα. Η διαχείριση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας βλάπτει συνολικά την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας που παραμένει χαμηλή και αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής καθυστέρησης και οπισθοπορείας , ανέφερε ο Σ.Φάμελλος .
Ο Σ. Φάμελλος συνέδεσε την διαπλοκή με την απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική τονίζοντας ότι «Η απαξίωση της πολιτικής είναι ένα βαθύ πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η υποβάθμιση των δημοκρατικών αξιών συνδέεται με την άνοδο και την απήχηση εθνικιστικών, ρατσιστικών και σκοταδιστικών απόψεων. Το 1/3 της ΚΟ της ΝΔ, που δε στήριξε το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, απέδειξε ότι η επιστροφή στο παρελθόν και η ακροδεξιά είναι φωλιασμένη μέσα στο κόμμα της ΝΔ και στο υπουργικό της συμβούλιο»
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η ενδυνάμωση του κράτους Δικαίου είναι αναπόσπαστο στοιχείο της προοδευτικής πολιτικής, και απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, ζητάμε από τους επιστήμονες, τους εκπροσώπους της διανόησης να λάβουν θέση. Για εμάς είναι απαραίτητη μια κοινωνία ενεργών πολιτών και όχι οπαδών. Διεκδικούμε μια ισχυρή πολιτεία δημοκρατική αναπτυξιακή με ολοκληρωμένο σχεδιασμό γιατί αυτή είναι η ουσία του κράτους δικαίου», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Σ.Φάμελλος , ανέφερε: « Είναι χρέος μας να εμφυσήσουμε στους πολίτες ξανά την πεποίθηση, ότι η πολιτική μπορεί να αλλάξει την ζωή τους και τον τόπο τους. Όπως μας έμαθε η επιτυχία της μάχης για δημόσια ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Και η μάχη της παιδείας που έρχεται τις επόμενες μέρες είναι επίσης μια μάχη δημοκρατίας, όπου οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο απέναντι στις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη»
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλου:
Τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση, η κυβέρνηση παρεμβαίνει με ωμό τρόπο σε πολλές θεσμικές λειτουργίες, αμφισβητώντας το κράτος δικαίου. Έχουμε ξεκάθαρη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων. Και κυοφορείται μία ξεκάθαρη και μείζονα περίπτωση παραβίασης του Συντάγματος (περίπτωση άρθρου 16), το τελευταίο διάστημα με την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.
Δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης, με την κοινωνική έννοια εφόσον αμφισβητείται η ισότητα στην πρόσβαση των νέων στην παιδεία και στην πρόοδο, αλλά και θέμα συνταγματικής παραβίασης, δηλαδή θεσμικό θέμα.
Αυτή η προκλητική παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως ιδίως στις περιπτώσεις των παρακολουθήσεων, παραπέμπει στις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα. Αυτό επιβεβαιώνει και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αποτελεί καταπέλτη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το ψήφισμα περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα μεγάλα προβλήματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και θεσμών
– καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS) εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού,
– περιορισμός της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης καθώς η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα κατανέμεται κυρίως σε μικρό αριθμό ολιγαρχών,
– παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως του Predator εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων,
– παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για την εποπτεία του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ,
– απαξίωση και φίμωση ανεξάρτητων αρχών, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα λόγω κυρίως των πιέσεων στην υπόθεση των υποκλοπών,
– εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας ονομαστικά τους Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ράμμο,
– έλλειψη αμεροληψίας στη δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη
– έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην έρευνα για τα Τέμπη
– ανησυχία για την πρόοδο των ερευνών για το ναυάγιο της Πύλου.
Το ψήφισμα αποτελεί την καταγραφή όσων διαδραματίζονται στην πατρίδα μας. Και τα έχουμε αναδείξει πολλές φορές.
Ο κ. Μητσοτάκης αντί να λάβει μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση, επιδόθηκε σε έναν αγώνα να απαξιώσει το ψήφισμα και να στοχοποιήσει τους ευρωβουλευτές μας που το στήριξαν. Απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης, έβαλε το δημοσίευμα του Economist, κρύβοντας ότι στο δείκτη της λειτουργίας των ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους η Ελλάδα παίρνει 7,14 στα 10, σημειώνοντας τη χαμηλότερη επίδοση ανάμεσα στις 24 χώρες που κατηγοριοποιούνται ως «πλήρεις δημοκρατίες».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) πρόσφατα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ στον Δείκτη Ατομικών Ελευθεριών που δημοσιεύουν ετησίως το συνεργαζόμενο με το ΚΕΦΙΜ αμερικανικό φιλελεύθερο think tank Cato Institute και το καναδικό Fraser Institute.
Η Ελλάδα σημειώνει τη χαμηλότερη επίδοση της στα πεδία του κράτους δικαίου, της ελευθερίας στις ανθρώπινες σχέσεις και της ελευθερίας έκφρασης. Πρόκειται για άλλη μια επίσημη καταγραφή της υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη χώρα μας.
Η υποβάθμιση του κράτους δικαίου συνδέεται με το οικονομικό σχέδιο Μητσοτάκη. Η διαπλοκή αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όχι μόνο για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, αλλά και την ίδια την οικονομία. Έχοντας προνομιακές σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα, και διανέμοντας τα «φιλέτα» σε συγκεκριμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, η διαπλοκή κρατά «κλειστή» την ελληνική οικονομία στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Η διαχείριση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας βλάπτει συνολικά την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας που παραμένει χαμηλή και αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής καθυστέρησης και οπισθοπορείας.
Και όλα αυτά γίνονται εν κρυπτώ, χωρίς κανόνες και χωρίς σχέδιο. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται το ταμείο ανάπτυξης και την εθνική οικονομία ως μέσο αναπαραγωγής και διατήρησης της εξουσίας.
Δεν βάλλεται όμως μόνο το κράτος δικαίου και η οικονομία της χώρας μας .Αλλά και η αξιοπιστία της πολιτικής και αυτό είναι ένα πιο βαθύ πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας .Ο κ. Μητσοτάκης για την πολιτική του επιβίωση προώθησε δυο βασικά συνθήματα: «Όλοι είναι ίδιοι/ τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει με την πολιτική» και «η πορεία της χώρας είναι μονόδρομος/δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», Και επέτεινε την υπόκλιση της πολιτικής στο ρουσφέτι και στην εξυπηρέτηση, μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Γιατί εκτός από τη διαπλοκή έχουμε και τη μικροδιαφθορά, που είναι πλέον το επικρατέστερο εργαλείο επίλυσης των αναγκών των πολιτών.
Η υποβάθμιση των δημοκρατικών αξιών συνδέεται με την άνοδο και την απήχηση εθνικιστικών , ρατσιστικών και σκοταδιστικών απόψεων και δεν πρέπει να υποτιμούμε το φαινόμενο αυτό. Η υποβάθμιση του κράτους δικαίου πέρα από περιορισμό των δικαιωμάτων, τροφοδοτεί την ακροδεξιά που πλέον εκφράζεται χωρίς να κρύβεται και στο υπουργικό συμβούλιο. Το 1/3 της ΚΟ της ΝΔ, που δε στήριξε το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, απέδειξε ότι η επιστροφή στο παρελθόν είναι φωλιασμένη μέσα στο κόμμα της ΝΔ.
Η ενδυνάμωση του κράτους Δικαίου είναι αναπόσπαστο στοιχείο της προοδευτικής πολιτικής,για να υπάρχει προοπτική στους πολίτες και τον τόπο μας. Σε αυτόν τον αγώνα χρειαζόμαστε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Να διευρυνθεί το κοινωνικό ακροατήριο, να ενεργοποιηθούν και να τοποθετηθούν οι επιστήμονες, η διανόηση, οι θεσμοί . Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μας οδηγούν σε μια πολιτεία χωρίς κανόνες, άγριας δύσης, με προνόμια για τους λίγους και προσφιλείς σε αυτή.
Ενώ εμείς ζητάμε μια ισχυρή πολιτεία δημοκρατική αναπτυξιακή με ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Μια πολιτεία με ξεκάθαρους κανόνες με ολοκληρωμένο χωρικό σχεδιασμό με Δασολόγιο και Κτηματολόγιο γιατί αυτή είναι η ουσία του κράτους δικαίου. Χρειαζόμαστε μια κοινωνία ενεργών πολιτών και όχι οπαδών. Να εμφυσήσουμε στους πολίτες ξανά την πεποίθηση, ότι η πολιτική μπορεί να αλλάξει την ζωή τους και τον τόπο τους. Όπως μας έμαθε η επιτυχία της μάχης για δημόσια ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ .Και η μάχη της παιδείας που έρχεται τις επόμενες μέρες είναι επίσης μια μάχη δημοκρατίας, όπου οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο απέναντι στις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη .
Θα είναι και μία πρώτη ευκαιρία για μία νέα, πλατιά κοινωνική συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική, ώστε κάθε άνθρωπος να έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες.