«Για να υπάρχει περιβαλλοντική πολιτική, όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη, χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση η οποία δεν θα θεωρεί το περιβάλλον αντίπαλό της, όπως κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ που νομοθετεί συστηματικά εις βάρος του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διεκδικεί ισχυρές και στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες και για αυτό προχώρησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησής του, 2015-2019, που στηρίχθηκαν απόλυτα σε προτάσεις και επεξεργασίες της δασικής επιστήμης και των ενώσεων των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό που απεύθυνε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη Γενική Συνέλευση των Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ).

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντική παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στη δασική πολιτική:

  • στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα 20ετούς Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση ,
  • στη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, 140 εκατ. ευρώ,
  • στον προγραμματισμό και την έγκριση της στελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών με 500 στελέχη, (200 θέσεις μόνιμων Δασολόγων και Δασοπόνων) και του ΠΔΕ 2019 (300 θέσεις με τριετείς συμβάσεις)
  • στην κύρωση των δασικών χαρτών στο 45% της χώρας και την ανάθεση των μελετών για το υπόλοιπο της ελληνικής επικράτειας,
  • στο πιλοτικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας δασοπροστασίας 5.066 εργαζομένων,
  • στη θεσμοθέτηση με ακρίβεια της συνεργασίας κατά την καταστολή των δασικών πυρκαγιών των Πυροσβεστικών και των Δασικών Υπηρεσιών (ΦΕΚ 1525/Β/2019) ,
  • στον οδηγό εφαρμογής δράσεων ασφάλειας και αποκατάστασης την επόμενη ημέρα μιας δασικής πυρκαγιάς (Εγκύκλιος 160596/4511/30-8-2017)
  • στα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή
  • στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των προδιαγραφών των δασικών διαχειριστικών μελετών
  • στην ανάθεση και έναρξη εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 όπου περιλαμβάνονται και σημαντικά δασικά οικοσυστήματα.

 

«Μας στεναχωρεί που δεν έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς πάγωσαν οι προγραμματισμένες από το 2019 προσλήψεις, δεν έχουμε ακόμη κυρωμένους δασικούς χάρτες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, δεν συνεχίστηκε το κοινωφελές πρόγραμμα στη δασοπροστασία, δεν εφαρμόζεται η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και η Πολιτική Πρόληψης Πυρκαγιών. Για ποιο λόγο σήμερα δεν έχουν προχωρήσει όλα αυτές οι μεταρρυθμίσεις, για ποιο λόγο χάσαμε τρία χρόνια, αυτό πρέπει να απαντηθεί  από την κυβέρνηση», τόνισε .

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν άμεσα τις δασικές υπηρεσίες :

Για το ζήτημα των προσλήψεων στις δασικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι : «Έπρεπε να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες προσλήψεις από το 2019 όπως και η στελέχωση των προγραμμάτων δασοπροστασίας. Το μόνο που περιέχει η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία είναι η σιγουριά ότι η στελέχωση των υπηρεσιών θα γίνει με την επόμενη κυβέρνηση. Φοβόμαστε δε ότι οι ανακοινώσεις συνδέονται με τις εκλογές των Δασολόγων της ΠΕΔΔΥ στις 17/10».

Για το ζήτημα της αρμοδιότητας στην πολιτική πρόληψης πυρκαγιών: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα αρμοδιότητας στις πολιτικές πρόληψης πυρκαγιών, αλλά και γενικότερα τα θέματα των σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, είναι στο ΥΠΕΝ ή στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης;  Για ποιο λόγο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υλοποίησαν έργα καθαρισμού το 2021 χωρίς δασολόγους, ούτε στη μελέτη ούτε στην επίβλεψη και με υπέρογκα κοστολόγια; Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών τα είδαμε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους καθαρισμούς στον Σχοινιά, στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι, στο Σέιχ Σου, κλπ. Εμείς θα ανατρέψουμε αυτή τη διάσπαση αρμοδιοτήτων και θα επιστρέψει η πολιτική πρόληψης πυρκαγιών ολοκληρωμένα στο ΥΠΕΝ και στις δασικές υπηρεσίες».

Για την κάθετη υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, τόνισε ότι : «Η κάθετη υπαγωγή προβλεπόταν στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση υπό 2018 με μια σημαντική προϋπόθεση, τη στελέχωσή τους. Από τον τρόπο που υλοποιήθηκε όμως, αποδεικνύεται ότι έγινε για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, για να καλύψει ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες του για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, καθώς δημιούργησε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι δασικοί υπάλληλοι και εδώ και έναν χρόνο ενώ ακόμη δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά διοικητικά ζητήματα».

Για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις, επισήμανε ότι : «Οι δασικοί χάρτες είναι μια μεταρρύθμιση που έμεινε πίσω, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, και ξαναγυρίζουμε στην αρχή μετά από τέσσερα (4) χρόνια, καθώς στα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσουν να κυρώνονται οι δασικοί χάρτες, που ήταν ήδη σε ποσοστό 45% της χώρας κυρωμένοι. Υπάρχουν θέματα που είναι στον αέρα αφού ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση για τις εκχερσωμένες για καλλιέργεια εκτάσεις, τα πρόδηλα σφάλματα δεν ενσωματώθηκαν στο σύνολό τους και οι δασικοί χάρτες κλείνουν με εκκρεμότητες και πρόδηλα σφάλματα. Η ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και  προσανατολισμό».

Ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι: « Η δική μας μέριμνα και πεποίθηση είναι η πολιτική να μην προσβάλλει τις δασικές υπηρεσίες αλλά, να τις σέβεται και να τις υπερασπίζεται κατά την εκτέλεση του σημαντικού έργου τους, διασφαλίζοντας τα μισθολογικά κεκτημένα και τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους δασικούς υπαλλήλους».

Print Friendly, PDF & Email